Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pewnie że można, tylko jaki to ma sens przed złożeniem tej konstrukcji?

Litraż obudowy (np. obniżenie lub spłycenie obudowy)- po co zmniejszać skoro nie wiemy jak gra w oryginale?
    Głębsze skosy na górze - nie wiemy jak się wtedy ułoży charakterystyka względem oryginału
    Zmieniać rozmieszczenia głośników nie można - charakterystyka i faza się rozjedzie

Więc co można zmienić w tym projekcie i aby dźwięk był taki sam?
    Raczej nic.

A co można zmienić?
    Litraż obudowy, strojenie obudowy, wytłumienie, głośność średniaka i wysokotonówki.
    Ale to dopiero po odsłuchach oryginału :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Pewnie że można, tylko jaki to ma sens przed złożeniem tej konstrukcji?

Litraż obudowy (np. obniżenie lub spłycenie obudowy)- po co zmniejszać skoro nie wiemy jak gra w oryginale?
      Głębsze skosy na górze - nie wiemy jak się wtedy ułoży charakterystyka względem oryginału
      Zmieniać rozmieszczenia głośników nie można - charakterystyka i faza się rozjedzie

Więc co można zmienić w tym projekcie i aby dźwięk był taki sam?
      Raczej nic.

A co można zmienić?
      Litraż obudowy, strojenie obudowy, wytłumienie, głośność średniaka i wysokotonówki.
      Ale to dopiero po odsłuchach oryginału :)
      To fajnie że nic nie zmienialeś. To teraz drugie pytanie [emoji6]
      Masz może listę zwymiarowanych formatek i czy jest możliwość dostania takowej od Ciebie ? [emoji4]

Skomentuj

Zamieszczone przez magep Zobacz posta
        Masz może listę zwymiarowanych formatek i czy jest możliwość dostania takowej od Ciebie ?
        Nie posiadam, ponieważ po zakupie formatek takie papiery po prostu wyrzucam.
        Zazwyczaj nie powtarzam konstrukcji więc takie papiery są mi nie potrzebne.
        Po za tym, ta konstrukcja nie jest prosta (chodzi o pochylenie) i niektóre formatki były zamawiane z naddatkiem, aby potem mieć z czego zjechać, a to ile dałem tego naddatku to już sobie samemu w głowie obliczyłem i jest to tak jak by moja wizja która się łączy z tym jak ja te obudowy składam. Więc jak byś zamówił takie same formatki to jeszcze bym musiał Tobie tłumaczyć jak to wszystko pociąć i poskładać.

Druga sprawa, projekt jest z płyty 22mm.
        W Bydzi jest problem z tą grubością i musiałem kombinować z 18-stką i 10-tką, więc to kolejne utrudnienie.

Ten projekt jeszcze nie jest taki trudny do zwymiarowania formatek, aby ktoś musiał Tobie tłumaczyć co i jak.
        A jeśli dla Ciebie jest, to co będzie później...

Skomentuj

Oki, rozumiem, nie ma sprawy :)

Skomentuj

I kolejny przysłany USB Audio zaczął poprawnie działać :) Po raz kolejny wyszedł problem z jakością, poprawnością montażu. Ale do rzeczy - problem z działaniem w trybie UAC 1.0 oraz UAC 2.0 . Naprawione, dodatkowo poprawione luty na cm6631 + flash. Gratis kąpiel w myjce, na ostatnie upalne dni jak znalazł

Zdjęcie przed podjęciem operacji :)

W trakcie operacji dodatkowo wyszło, że jest niedolutowany kondensator C16, już po raz któryś widzę taki przypadek - jakby ktoś montował swoje USB Audio to sugeruję właśnie od tej niedolutowanej strony zacząć montaż C16.

Przyczyną niedziałającego UAC 1.0 i UAC 2.0 był niedolutowany rezystor 12k od CM6631.

Wisiał sobie na jednym padzie :)

Na sam koniec to co najważniejsze, czyli testy! Testy pod komputerem + pod oscyloskopem. Ma być 100% pewności, że układ przed wysyłką jest w pełni sprawny. Testy wykonywane dla obu trybów UAC 1.0 oraz UAC 2.0 z kilkunastoma różnymi częstotliwościami próbkowania.
            Last edited by gavron04; 18.06.2019, 19:37.
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Magep, ja swego czasu popełniłem takie skrzynki:Pod choinkę : Vifa NE225W-08 + NE149W-08 + Scan Speak illuminator R3004/662000 - projekty by Yoshi_80, bardzo podobne do tych YB.
              Po małych zmianach podpasowałem do tego: http://yb-audio.pl/realizacje/zephyr_le/ i wyciągnąłem formatki (dla MDF22mm i HDF3mm). Jeżeli ktoś chce HDF łączyć pod kątem 45 stopni to należy dodać te parę mm do formatek.
              Może ktoś jeszcze skorzysta.
              Wygląda to tak: jakaś złożeniówka i formatki w dwóch Pdf-ach.

Patrząc z boku mamy trapez, jeżeli cvhciąłbyś formatki dla równoległoboku to mogę wrzucić.

Skomentuj

Miejsca w chalupie niestety brak, takze trzeba male budki zbijac. Jak zwykle czasu nie ma to i zbijanie idzie jak krew z nosa..

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

coś się ruszyło:) niestety przy skrzynkach jeszcze sporooo roboty >:(ale uj jakoś się to po lepi obłożę to jeszcze mdf-em 1mm i potem się zobaczy czy coś będzie wyłazić :flapper:
                  Teraz tak kupiłem taka gąbkę bo miałem pod ręka, wełna to monacor mdm 40 na komorę średniaka styknie to czy lepiej jakiś filc kupić??
                  co myślicie i jakie kable dać??
                  na audaxie jest jakaś chińszczyzna posrebrzana 0,75mm linka a reszta to cos zalegało to tak dałem żeby sprawdzić czy hula

Skomentuj

Długi weekend u Żółwika w towarzystwie niszowego grania :) Visaton GRAND ORGUE

Skomentuj

No nieźle sam bym posłuchał tych kolumienek z ciekawości jak odgrywają niskie tony i z jaką różnorodnością.
                      Skarpety i klapki musiały być

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                        No nieźle sam bym posłuchał tych kolumienek z ciekawości jak odgrywają niskie tony i z jaką różnorodnością.
                        Jesteśmy w trakcie odsłuchów.
                        Jak na razie to przydał by się większy pokój.

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                        Skarpety i klapki musiały być
                        A kto chodzi w domu na bosych stopach w laczkach?
                        Laczki to nie sandały

Skomentuj

A kto chodzi w domu na bosych stopach w laczkach?
                          Laczki to nie sandały
                          Ja łażę po domu całe życie na boso bez skarpet
                          A tak na poważnie to na stronie Visatona pisali że te kolumienki są w stanie odtwarzać rejestry z granic 20hz więc tu się nie dziwię że pokój za mały , przydała by się bardziej jakaś stodoła albo coś co ma ze 100m2 albo więcej .
                          A jak z jakością średnich i wysokich z tych szerokopasmówek ?

Skomentuj

Fronty do monitorów na SBacoustic SB15NBAC30-8 + Usher 9930-20 :)

Skomentuj

Fronty do monitorów na SBacoustic SB15NBAC30-8 + Usher 9930-20 :)
                              Będzie lakier czy skórka?

Skomentuj

Fornir + wosk.

Skomentuj

Frez przed fornirowaniem?

Skomentuj

Tak, na moim "patencie"

..tym, którego większość negowała :biggrin:
                                    Last edited by marian; 22.06.2019, 16:19.

Skomentuj

Ja nie neguje a nawet jak będziesz łaskaw przypomnieć to z chęcią zastosuje taki patent.

Skomentuj

Pierwsza zwrotnica robocza do budki z malym revelatorem i szmaciakiem SB. Najwyzsza oktawa delikatnie wypchana o 2dB w gore, na rowno jakos tak troche tempawo, w niektorych przypadkach mozna calkowicie zrezygnowac z RLC i slucha sie calkiem przyjemnie. Woferek -- hmm, bas fajnie zroznicowany, reszty pasma musze jeszcze sobie posluchac i przestawic sobie w glowie przelacznik z membran metalowych na papierowe.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta

I jakieś tam postępy przy demonie :)

Rafale, czy projekt małych SB umarł ? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X