Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie planuję, ufam przełącznikowi :]
    To jest druga moja wersja, i chyba ostateczna, pierwsza była z jednym wejściem i 3 wyjściami.
    break before switch

Istnieje ale nie wiem czy do tych styczników styk pomocniczy którym można by było dla pewności rozwierać +24VDC pozostałych styczników.
    Last edited by maxdila; 23.04.2019, 12:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
      Super sprawa ! :)
      powiedz tylko - zabezpieczenie by w tym samym czasie tylko jeden stycznik od wejść był uruchomiony realizowane jest za pomocą przełącznika obrotowego ? (nie pamiętam jaki był skrót od takiej funkcji coś od "rozłącz zanim połączysz" czy jakoś tak) ... czy jeszcze coś dodatkowego planujesz zastosować ? jakieś mechaniczne ? czy może w ogóle takiego zabezpieczenia nie będzie ?
      Break before make.

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
      Istnieje ale nie wiem czy do tych styczników styk pomocniczy którym można by było dla pewności rozwierać +24VDC pozostałych styczników.
      Styk NC, w sumie mogłeś od razu kupić takie, które go posiadają, dodatkowy styk pomocniczy powinien być do dostania, bo nawet masz u góry otwory do jego ewentualnego montażu.

Swego czasu takie rzeczy jak przełączanie 2 wzmacniaczy robiłem na przekaźnikach R15, prosty przełącznik 2wzm. 1 para kolumn można zrealizować już na jednym takim przekaźniku, a prąd wystarczający o ile nie masz kilowatowych wzmacniaczy, problem blokady wtedy też odpada, bo masz łączenie SPDT.

Skomentuj

Super sprawa ! :)
        powiedz tylko - zabezpieczenie by w tym samym czasie tylko jeden stycznik od wejść był uruchomiony realizowane jest za pomocą przełącznika obrotowego ? (nie pamiętam jaki był skrót od takiej funkcji coś od "rozłącz zanim połączysz" czy jakoś tak) ... czy jeszcze coś dodatkowego planujesz zastosować ? jakieś mechaniczne ? czy może w ogóle takiego zabezpieczenia nie będzie ?
        Raczej rozłącz zanim połączysz.

Skomentuj

Swoją drogą warto dodać, że w przypadku odbiorników, czyli kolumn nie ma to znaczenia, najwyżej przez ułamek sekundy zagrają oba komplety, ale w przypadku przełączania źródeł rzeczywiście warto byłoby takich styków poszukać, styczniki to nie są najszybsze elementy i jak będziesz miał pecha, to może wystarczyć to do upalenia którejś z końcówek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
            Raczej rozłącz zanim połączysz.
            ? ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            Break before make.

Styk NC, w sumie mogłeś od razu kupić takie, które go posiadają, dodatkowy styk pomocniczy powinien być do dostania, bo nawet masz u góry otwory do jego ewentualnego montażu.
            hmm na szybko wyobrażam sobie sytuację gdy mamy dwa styczniki i pierwszy rozłącza styk drugiego .. ...ale by dowolny 1 z trzech rozłączał styki w dwóch pozostałych ? ;p

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            Swoją drogą warto dodać, że w przypadku odbiorników, czyli kolumn nie ma to znaczenia, najwyżej przez ułamek sekundy zagrają oba komplety, ale w przypadku przełączania źródeł rzeczywiście warto byłoby takich styków poszukać, styczniki to nie są najszybsze elementy i jak będziesz miał pecha, to może wystarczyć to do upalenia którejś z końcówek.
            z tego co widziałem to dla tych styczników jest 11ms podane

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
            Nie planuję, ufam przełącznikowi :]
            w sumie to tak sobie myślę...że można śmiało zastosować przełącznik 6 pozycyjny 1 sekcyjny ....i do co drugiej pozycji podłączyć cewki stycznika, wtedy w "co drugie" kliknięcie przełącznika był by zwierany obwód cewki w styczniku i mamy dodatkowe zabezpieczenie, że nie będzie "chwilowego stanu" w którym są dwa styczniki uruchomione ;p ...
            takie trochę amatorskie obejście hehe
            Last edited by bawolek; 23.04.2019, 14:02.

Skomentuj

Dlaczego akurat styczniki a nie przekazniki ?

Skomentuj

...ale by dowolny 1 z trzech rozłączał styki w dwóch pozostałych ? ;p
                No tak, 2 styki NC powinny pomóc to rozwiązać.

Skomentuj

Ok, dzięki za porady, bez styków można to też zrobić na dodatkowych przekaźnikach 24V.

Co do czasu przełączania to 11ms to czas stycznika ale żwawe przekręcenia gałki daje dużo dłuższy czas dzięki dość dłużej przerwie na przełączniku obrotowym.
                  Jest dobrze widoczne wyłączenie stycznika, stan bez włączonych styczników i załączenie kolejnego.

Dlaczego styczniki: większe prądy/większa wielkość styku, bywają z stykami posrebrzałymi lub srebrnymi.

Skomentuj

Generalnie zamiast tych styczników spokojnie by starczył jakiś Omron G2RL czy coś w podobnym formacie i całość zmieściłbyś na małej płyteczce i niewielki zasilacz do tego.

Stycznik przede wszystkim ma zapewnić odpowiednią wytrzymałość w stanie nieustalonym, zwykły przekaźnik by się skleił po kilku łączeniach przy np dużym silniku indukcyjnym, żeby uzyskać warunki wystarczające do uszkodzenia takiego przekaźnika jak napisałem, musiałbyś mieć estradowe kolumny i końcówkę o na prawdę konkretnej mocy, w takich 200W jeszcze przekaźniki tego formatu dają rady.

Jeśli chodzi o blokadę na przekaźniku, to musiałbyś go sterować wolnym stykiem NO, bo w przeciwnym razie (przy zwykłym połączeniu równolegle cewki przekaźnika i stycznika) ma to nikły sens.
                    Last edited by ampli; 23.04.2019, 18:52.

Skomentuj

Preampujemy z mozołem.

Skomentuj

Preampujemy z mozołem.
                        Gdzie podepniesz potka, na wejście, czy na wyjście?

Skomentuj

Kolumny ukończone i spakowane.
                          Mam nadzieję że koledze z forum będą się podobać :)

Oby tylko dojechały w całości...

Skomentuj

korkoczong - podepnę na wejście

Skomentuj

Cześć

Chłopaki tak na szybko, jaki kabel polecacie 2.5mm2 do kolumn w środku, taki best-buy. Nie chce jantzena białego. Z góry dzięki.
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Cordial CLS 225 lub KLOTZ LY225T

Skomentuj

Procab LS25
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ja biorę z hurtowni pierwszy lepszy przewód linkę.

Skomentuj

Dokładnie LGY w różnych kolorach, do wzmacniaczy też jest spoko, bo jaki jest sens wrzucania do środka obudowy kabelków z podwójną izolacją, tylko utrudnia to porządkowanie w porównaniu do zwykłych pojedynczych linek.

Skomentuj

Dzięki za info. Jeszcze obadam. Ale tak na szybko patrzyłem i QED performance wygląda spoko i klotz lyp025s
                                        LS miałem kiedyś w kolumnach. Do środka trochę gruby. Wolę jednak dwa sklejone razem jak LGY.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                                        Last edited by kondrax; 25.04.2019, 13:25.
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zabrałem się za porządki w elementach. Nazbierało się tego i za często zamawiałem coś co już miałem Same rezystory THT 0,6W 1% ; 1W ; 2W, 5W ; SMD 1% 0603;0805;1206; minimelf 1% ; melf 1% no i się uzbierało 17,800 sztuk Ilość i wartość tego mnie przeraża Całość spisana w programie do magazynowania produktów. Także skończy się zamawianie tego samego

Zostają kondensatorki, tranzystorki, scalaki Złącza, diody mam w organizerach/walizkach.

Jakby ktoś potrzebował jakieś rezystory a nie chce zamawiać po 100 z tme to zapraszam :lol:
                                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X