Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakbyś mógł to napisz jak to gra. Zastanawiałem się kiedyś nad tym wzmakiem tylko że z kitu chińskiego ale to jedno i to samo więc bez różnicy :p . Podobno to bdb gra ale zdania są podzielone czy lepiej od tpa/tda wyższych modeli czy nie.

Skomentuj

@Oskar29, chciałeś jakąś opinie. To tak na pierwszy strzał z 2x1000uF+ 4x 1000uF. Wzmacniacz gra bardzo fajnym dynamicznym basem, jest bardzo dynamiczny i naprawdę potrafi trzymać głośniki za "twarz". Dźwięk powiedział bym taki "standardowy" nie syczy po uszach(wysokie tony się nie wybijają), ani nie buczy, wysokie, średnie i niskie są na swoim poziomie, takie równe. Basikiem mnie zaskakuje, w TPA3255 było ciężko usłyszeć niskie tony na nikim poziomie volume, a tutaj. Hm... tak gdzie ma przywalić to przywali. Słuchałem TPA wcześniej i powiem że ten IRS gra lepiej. TPA trochę dawał w kość z wysokimi tonami.
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Jaki jest koszt wykonania takiego wzmaka? Bo w chinach już zmontowany moduł kosztuje 15-16$ za jeden kanał mono więc może być to fajna opcja jeśli by ten scalaczek fajnie grał :) .
        Last edited by Oskar29; 21.08.2019, 21:01.

Skomentuj

Szczerze to nie składałem "jak najtaniej". Chciałem by działał. Kosztów Ci nie powiem, bo sam nie liczyłem, ale dla przykładu. Kostka to 4$+mosfet 7$. Opłaca się?
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

No nie . Lepiej od kitajców kupić już zmontowanego .

Skomentuj

Potrzeba matką wynalazków :-)
              Zapomniałem zrobić podfrezowanie od spodu frontu dla średniaka.
              Przystawka kątowa, długi frez i prowadnica po okręgu DIY ;-)

Skomentuj

A może oversized 2-way? Na korundowej wysokotonówce od Tymphany i Scanie Discovery 8 cali na dole? :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

@luszti a jak się sprawuje ta corundum wysokotonowka? Którą masz 32mm czy 25mm?

Skomentuj

Dopiero zamówiłem wersję 32 mm i zaprojektowałem skrzynkę. Nie wiem jeszcze jak się sprawuje. Może w przyszłym roku uda się zrobić ten projekt.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Nie wiem jeszcze jak się sprawuje. Może w przyszłym roku uda się zrobić ten projekt.
                      a jak sie nie sprawdzi to zawsze mozesz uzyc go jako sciernicy :lol: (korund to glowny skladnik papierow sciernych, sciernic "kamieni" itp itd

Skomentuj

Z czegoś co Accuton z dumą nazywa Alpha-Corrundum są zrobione ich głośniki ceramiczne :) Więc może nie będzie tak źle :)

Skomentuj

Aby nie grała tak jak accutony... :p

Skomentuj

Jest Petarda na Satori ... 3,5 drogi - Na razie w stanie prototypowym ...

Po kilku konstrukcjach 3,5 drożnych jakie zrobiłem w tym bardzo kosztowne na Rewelatorach

Te duże obok ceramików ...

stwierdzam że to naprawdę bardzo dobry pomysł na konstrukcje bez większych kompromisów.
                            Ta Satori przy obecnych Cenach tych głośników to naprawdę "Killer" haha
                            Każdemu kto ma odwagę - gorąco polecam poeksperymentować z 3,5 drożnym układem głośników
                            No i standardowo w ramach ciekawostki - rzut na pomiary filtracji ...

Skomentuj

Pogubiłem się...
                              To wielgachne na pierwszym zdjęciu to jest 3,5 drogi, tak?
                              Na WO24, MW19, MR16 i TW29DN?

A to mniejsze na drugim zdjęciu, to co to jest?
                              3 drogi na 2xMW19, MR16, TW29DN?
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Faktycznie nieczytelnie to wyszło:

3,5 drogi: Starsza konstrukcja na Scanach Rewelator: Beryl,8cali w OZ, 10cali w BR + MR

Na tym przykładzie fajnie widać podział obowiązków pomiędzy wooferami i całą tego ideę.

I własnie o tym chciałem nadmienić że z biegiem czasu bardzo spodobała mi się koncepcja podziału obowiązków pomiędzy głośniki basowe w zakresie Basu - Daje to naprawdę duże pole do popisu i sporo możliwości oraz skutecznie moim zdaniem ogranicza kompromisy na drodze do basu " idealnego"

3,5 drogi na 2 x MW19 , MR16 , 29DN - tutaj też podział między basami wypada na 80-90Hz - nie mam screenów. Wspólna komora BR

A Allienach które kiedyś Wam pokazywałem w trakcie prac z kolei są 3 woofery w układzie 4,5 drożnym i cały zakres niskiej średnicy i basu dzieli się płynnie pomiędzy 3 głośniki Basowe. Każdy w osobnej komorze i osobno strojony

Acapella stojące obok to nie takie maluchy grają tam poza tubą i tym Ichniejszym wynalazkiem - wysokie tony odtwarza "łuk elektryczny" - 2 x 11calowe Etony w układzie 3 drożnym.

Tebe z kolei to takie rozwinięcie 2,5 dróg o kopułkę średniotonową. Niby 18stki węglowe spokojnie by Sobie poradziły samodzielnie z HDS ale była możliwość podziału obowiązków i dołożenie średniaka to mamy też 3,5 drożną kontrukcje.

Więc tak jak pisałem - kto odważny to naprawdę gorąco polecam spróbować konstrukcji z większą ilością głośników basowych niż 1 na kolumnę i poekperymentować z podziałem ich obowiązków.
                                Last edited by Zap Projekt; 28.08.2019, 11:41.

Skomentuj

OK. Teraz rozumiem. :)
                                  Bo wcześniej to nie rozumiałem, gdzie Ty widzisz te 0,5 drogi na 2x MW19, MR16, 29DN..., bo na wykresie tego nie widać...
                                  I to wszystko tak ładnie Ci się dograło na froncie bez pochylania?
                                  Filtry od strony akustycznej wyszły Ci wszędzie LR4?

PS. Bez komory, w warunkach DIY, trudno będzie zrobić precyzyjny podział na 80 - 90 Hz
                                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

pawel_luk1: a pole i cichy spokojny dzien?, w duzej hali na lekkim podwyższeniu też się da, może nie będą to mega precyzyjne wyniki ale da się.

Skomentuj

No dałoby się. Nie mówię, że nie. Tylko się trzeba z tym napierdzielić. W sumie to przecież na tym polega DIY - żeby się urobić po pachy i mieć z tego radochę.
                                      Można też zrobić "bliskie pole" :flapper:
                                      Można by też zatargać kolumny na jakąś salę gimnastyczną. Ja mam np. szkołę z dużą salą gimnastyczną, 250 m od domu.
                                      Jakbym miał robić sobie takie kolumny, to chyba bym je właśnie zatargał na tą salę gimnastyczną.
                                      Bo taki układ jak tu Branża pokazał, to mam już w komputerze od jakiegoś czasu - zaprojektowałem to kiedyś dla sportu :)

Tylko póki co ma inne rzeczy mam na głowie, no i gram na Satori 2,5 way i jestem z nich bardzo zadowolony, zwłaszcza po zmianie elektroniki z Yamahy na Arcama :cool:
                                      Last edited by pawel_luk1; 29.08.2019, 18:25.

Skomentuj

Nie widzę problemu z takim pomiarem. Można go zrobić na parę sposobów.

Skomentuj

Powoli powstaje zakątek do dłubania :)
                                          Last edited by scythe1123; 05.09.2019, 13:38.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X