Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cwaniak ze mnie.
    Aczkolwiek kleju jest mniej.

Na docisk jechałem pędzlem tylko na mdf.
    Tutaj wałkiem na obie strony i żelazko.

Skomentuj

Ja raz kleiłem na żelazko i chyba więcej nie będę.
      Fornir modyfikowany popękał i się rozjechał na boki, nie spodziewałem się takiego sporego rozjzadu.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        popękał i się rozjechał na boki
        To pewnie bez fizeliny?
        Ja kleję właśnie kolejny raz na żelazko i uważam, że to bardzo dobra metoda, jeśli nie ma się czym zapewnić dobrego docisku.

Skomentuj

Modyfikowanego nigdy nie miałem, ale naturalny w miarę sensownie się robiło, wprawdzie w innych aspektach trochę wtedy popsułem, ale samo nakładanie żelazkiem było niezłe, nie miałbym zresztą nawet czym zrobić odpowiedniego docisku w przypadku zwykłego klejenia.

Skomentuj

Kolejny etap:

Stare baterie jak widac nie tylko na zlom. Moga sie tez inaczej przydac.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

polecam każdemu te głośniczki - wady przykrywają zdecydowanie dominujące zalety - łatwość filtracji, niskie zniekształcenia i "Duże" brzmienie.

Zniekształcenia powyżej zmierzone na skraju wytrzymałości mechanicznej wooferów - głośniej się już słuchać nie da.
              Last edited by Zap Projekt; 02.03.2019, 00:20.

Skomentuj

Potwierdzam to co kolega wyżej napisał.

Branża, jakie wady mają w Twojej ocenie ?
                Last edited by dragon; 02.03.2019, 02:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                  Branża, jakie wady mają w Twojej ocenie ?
                  - nie ma głośników idealnych zawsze jest coś za coś ...
                  - dopłacił bym z chęcią za alu front wzorem innych modeli
                  - we wszystkich małych SB denerwują mnie tylko 4 śruby mocujące
                  - Bas bym nieco przyśpieszył i wykonturował ale pełnie ucierpiało by wtedy te "duże" wybrzmienie
                  - no i zaakcentował bym bardziej wokale ... to znowu domena aluminiowych i podobnych membran
                  .... no i konkrety
                  - no i wytrzymałość mechaniczna taka jakoś 5 calowa a mógłby łykać moc jak 8
                  - no i kopułka nie ciągnie do 40kHz jak kolumny Heco
                  - no i ten biały jakiś taki nie perłowy
                  - a ten kosz taki trochę za szeroki jakby nie można było zrobić 146mm jak w Seasach
                  itd itd ....
                  - no i najważniejsze. Nie grają na Kondzie 2,2uF to nie głośniki dla wymagających.
                  Last edited by Zap Projekt; 02.03.2019, 11:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                    - nie ma głośników idealnych zawsze jest coś za coś ...

- no i najważniejsze. Nie grają na Kondzie 2,2uF to nie głośniki dla wymagających.

Ha, ha. :biggrin:
                    I woofery bez zwrotnicy też nie chcą grać.

Straszny badziew się teraz produkuje. Nie to co kiedyś... :p
                    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Te głośniki co były kiedyś też potrzebowały zwrotnicy. Wczoraj przyszły mi elementy do zwrotnicy do starych 13'tek HECO/DEW. Po pierwszych odsłuchach w dopasowanej litrażowo obudowie wrażenia bardzo pozytywne. Fajniejszy bas niż z sb15mfc. Ma więcej "mięsa" i dociążenia. Ale co do zwrotnicy to w życiu tych głośników 1 rzędem albo co gorsza na żywca bez zwrotnicy nie podłączył. Oczywiście rezonans membrany na końcu pasma jest mniej zaznaczony i o wiele mniej słyszalny dzięki papierowej membranie niż w sb ale i tak jest dosyć znaczny i jest słyszalny. Bez pułapki się nie obeszło. Ogólnie to te 13'tki heco są wyjątkiem w vintage głośnikach bo nadają się do obudowy b-r. Większość głośników vintage których parametry zmierzyłem nadaje się raczej do obudowy zamkniętej.

Skomentuj

DAC AD1865 & AD1862 projektu .3lite

Zostały 317;337;7805 (czekam za radiatorkami), 500R do AD1865 , 4x AD811 i można odpalać i wysyłać do jakiegoś audiofila z IR

Uwaga dla składających - pamiętajcie, że przy AD1862 trzeba wlutować na odwrót C32 (47uF THT)
                        Last edited by gavron04; 03.03.2019, 20:56.
                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

IR?

Skomentuj

Borys :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                              DAC AD1865 & AD1862 projektu .3lite

Zostały 317;337;7805 (czekam za radiatorkami), 500R do AD1865 , 4x AD811 i można odpalać i wysyłać do jakiegoś audiofila z IR
                              Do AD1865 też powinien być 1K w R3. 3lite ma błąd na schemacie. Tak żebyś się nie wkopał przy uruchamianiu.

Skomentuj

A widzisz, coś kojarzyłem, że miałbyć 1k zamiast 500R (który zamówiłem.. ) a w BOMie, który przygotowałem jest dobry 1k Także niepotrzebnie zamówiłem tego 500R :)

Skomentuj

Kolejna klaska D gotowa do grania:

marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Dosyć nieskomplikowanie to wygląda , budowałeś na gotowych modułach ? Ile mocy i jakie zniekształcenia ? Jaka moc zasilacza impulsowego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                      budowałeś na gotowych modułach
                                      większość tak

Ile mocy i jakie zniekształcenia
                                      według specki 590W@4ohm THD+N 1%

Jaka moc zasilacza impulsowego ?
                                      800w
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

To są chyba gotowe moduły na irs2092 z eBaya? Jak to brzmi w ogóle? Myślałem kiedyś o takich modułach tylko że w słabszej wersji mocowej i jakby to fajnie brzmiało (lepiej od tych małych chińskich wzmacniaczykow w klasie d na tpa, tda itd.) to bym też się skusił.
                                        Last edited by Oskar29; 06.03.2019, 11:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                          To są chyba gotowe moduły na irs2092 z eBaya? Jak to brzmi w ogóle? Myślałem kiedyś o takich modułach tylko że w słabszej wersji mocowej i jakby to fajnie brzmiało (lepiej od tych małych chińskich wzmacniaczykow w klasie d na tpa, tda itd.) to bym też się skusił.
                                          Mam takie coś 2x250W i brzmi to fajnie- nie tylko moja opinia. Zasilacz impulsowy 750W.
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X