Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

na symulacji wyszlo calkiem ciekawie...

w rzeczywistosci wyszedl padkudny klocek :???:

Skomentuj

dolphin123, kolejny projekt akustyka? :wink: rzeczywiście ten zestaw na tym hdsie i tej vifce jest tak dobry? z tego co gdzieś czytałem to miałes go pod uniampem, tak? jak to gra pod uni? to dobre połączenie? własnie składam uniampa a nastepnie będę składał podłogówki, myslę własnie o hdsie i vifce

Skomentuj

Robie znajomemu skrzynki i wstawiam zwrotki, także nie posłucham sobie tego zestawu :wink: (bo musze mu je wyslac w Polske..)

Skomentuj

fornirowanie zakonczone :mrgreen:
          efekt może nie rewelacyjny ale jestem zadowolony

Skomentuj

cd HDS180 & XT25
            Tym razem proste całkiem proste skrzynki z wieloma wzmocnieniami :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              na symulacji wyszlo calkiem ciekawie... w rzeczywistosci wyszedl padkudny klocek
              Paskuda :) jak bys go zrobił bardziej sześcianowatego to byś upchnął jeszcze tam ze dwie fale stojące

Skomentuj

ploter, nie nabijaj sie :P
                teraz przynajmniej wyszedl ladny "podstawek" pod kwiatka :P

Skomentuj

ploter, nie nabijaj sie
                  Nie mam takiego zamiaru :)

teraz przynajmniej wyszedl ladny "podstawek" pod kwiatka
                  jak tylko będzie spełniał swoje zadanie to Mnie nic do tego jak będzie wyglądał :peace: bracie :)

Skomentuj

Skomentuj

Co to za wysokotonowce z tonsilami? Wyglądają jak ceramika

Skomentuj

Seas KT22TAF

Skomentuj

dj_zibi, pochwal sie w wlasnych konstrukcjach jesli juz skonczyles kolumny z tonsilem 13/50/9 + Seas KT22TAF , bo fajnie ci to wyszlo ;]

Skomentuj

Dziś uruchomiłem dwie końcówki mocy, które będą napędzały kolumny z 3 way STX, podłączyłem softstart (autorstwa znajomego) i układ zabezpieczeń do wzmacniacza opisany na stronie Irka. Transformator 600VA 2x40V, tranzystory mocy IRFP250. Moc jest okrutna, choć nie mogę poczynić żadnych miarodajnych porównań, gdyż wcześniejszy napęd dla wyżej wspomnianych kolumn stanowiła wieża Philipsa 2x50Wat/6Om :/ (choć szczerze wątpię w tą moc podaną przez producenta). Niestety są dwa mankamenty:
                            1. zbyt ostre wysokie tony przy głośniejszym (no dobra, głośnym) słuchaniu. Ustawienia equalizera w kompie są standardowe - płaska linia. Wysokie są przy dużej głośności przenikliwe, zlewają się ze sobą, ogólnie mówiąc sieczka. Ale to może przez to iż siedzę przy biurku narożnym, obok którego mam postawione kolumny, a pokój nie jest zbyt duży (16m^2) Wygląda to tak (proszę nie komentować "porządku" w rzeczonej izbie oraz niewykończonych kolumn) :P :

Czy te wysokie mają takie być (PJ tak już ma?) czy problem jest gdzie indziej?
                            2. szum. Wyraźny, złośliwy szum. Przewody wyprowadzające sygnał na głośniki nie są ekranowane, a doprowadzające sygnał do końcówek mocy są (2 żyły we wspólnym ekranie, z czego jedna żyła to sygnał a druga jest połączona z ekranem i idzie do masy zarówno po stronie końcówki mocy jak i przewodu chinch łączącego się z komputerem). Co zmienić, aby szum się zmniejszył do akceptowalnego stopnia?

Zdjęcia (znajduje się tu mały bonus w postaci niedawno otrzymanego GDN30 500 4AP:

Wiem, zasilacz wygląda paskudnie, ale radiator na mostek musiałem profilaktycznie jakiś dać, a że miejsca za dużo nie było...

Słuchawki są żeby uchwycić skalę wielkości

Jutro (a w zasadzie dziś), jak sąsiad dopisze i zapoda płytami, zacznę robić domek dla GDNa, a jak nie, to domek dla mosfetów

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
                              1. zbyt ostre wysokie tony przy głośniejszym (no dobra, głośnym) słuchaniu. Ustawienia equalizera w kompie są standardowe - płaska linia. Wysokie są przy dużej głośności przenikliwe, zlewają się ze sobą, ogólnie mówiąc sieczka. Ale to może przez to iż siedzę przy biurku narożnym, obok którego mam postawione kolumny, a pokój nie jest zbyt duży (16m^2) Wygląda to tak (proszę nie komentować "porządku" w rzeczonej izbie oraz niewykończonych kolumn) :P :
                              Wymień PJ na AWX i poprawa bedzie znaczna.
                              Zamieszczone przez Bebok
                              2. szum. Wyraźny, złośliwy szum. Przewody wyprowadzające sygnał na głośniki nie są ekranowane, a doprowadzające sygnał do końcówek mocy są (2 żyły we wspólnym ekranie, z czego jedna żyła to sygnał a druga jest połączona z ekranem i idzie do masy zarówno po stronie końcówki mocy jak i przewodu chinch łączącego się z komputerem). Co zmienić, aby szum się zmniejszył do akceptowalnego stopnia?
                              Podstawowa zasada przy wzmacniaczach. Masa wychodzi z jednego punktu, mozliwe ze masz petle i dlatego szumy brumy itd... Poza tym equalizer wyrzuc skoro i tak masz go płasko ustawione...

Skomentuj

Equalizer w sterownikach karty dźwiękowej.
                                Wszystkie przewody masowe wychodzą z zasilacza (musiałem dorobić rozdzielacz z potrójnej listwy ARK żeby ogarnąć obie końcówki i oba głośniki).
                                Myślałem, że mam pętlę w doprowadzeniu sygnału; bo wygląda to tak: komputer ->mini jack na 2 x chinch -> kabelek chinch i z drugiej strony 2 piny 2,54mm, przy czym kabelek ten ma 2 żyły i wspólny ekran - jedna żyła to sygnał, druga to masa (pętla miała niby być na tym kabelku, bo ekran podłączyłem do masy po obu stronach kabelka, ale po usunięciu połączenie z ekranem po jednej stronie szum się wzmógł). Nie bardzo wiem jak to rozwiązać, czy w ogóle odłączyć masę z jednej strony owego kabelka (np przy gnieździe chinch) i zostawić tylko z drugiej (od strony końcówki mocy jako ekran)?

Skomentuj

a ja wykorzystuje tą piękna deszczową pogodę i dziś złożyłem

monitorki :)

składałem na lamelki ale mało ścisków miałem wiedz posiłkowałem się śrubami ,
                                  który jak sie sklei wykręcę i dam kołki fi6.

obudowa mdf 18 będzie oklejona jeszcze 12 i hdf i dołożony front zx18

Skomentuj

Zwrotnica aktywna + zasilanie v1.1.
                                    Częstotliwość podziału ok 2630 Hz, zwrotnica jest dwudrożna, zawiera kompensację Baffle-Step (można ją wyłączyć zwierając piny). Filtry jakie zastosowałem to Linkwitz-Riley IV rzędu. Dołożyłem układ do kompensacji czasu dla głośnika wysokotonowego. Na płytce jest tylko jeden kanał.
                                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                    Grado SR125i

Skomentuj

będę jutro frezował monitorki

i zastanawiam się nad frezem u góry.Która obudowa jest ładniejsza

z frezem u góry czy tylko po bokach ?

a br będzie w dolnym wieńcu

Skomentuj

tylko po bokach :!:
                                        świetnie to wtedy wygląda
                                        [wygasnie]

UWAGI MODERATORA
                                        Prosilbym uzywac opcji wygasajacych przy odpowiedziach na krotkotrwale zapytania.
                                        dolphin123
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

cd HDS180+XT25 fornir modyfikowany orzech...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X