Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a wiec zaczynamy:

tu zdjęcia dla Pawła:

dalej zdjęcia tego kompleciku:
    (przedwzmacniacz pvc wszystkie info znajdziecie w tych tematach:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=25952&p=1#k
    http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...t=27483&p=22#k

Oczywiście ja dodałem na wyjściu opamp, po wejściu przez cinch dźwięk przechodzi przez pasywna regulacje na przekaźnikach (do wyboru ile się chce kroków z 256 możliwych) następnie idzie przez opamp i wychodzi w cinch oraz przez symetryzator i wychodzi w xlr. Jeśli natomiast wchodzi w xlr to przechodzi przez pasywna regulacje i wychodzi w xlr oraz (jeszcze nie gotowe - przechodzi przez de-symetryzator i wychodzi w cinch)
    co jasne selektor wejść akceptuje xlr tak samo jak i regulacja głośności. Puste miejsce zarezerwowane jest dla DAC LAMPUCERA MAXI - wejścia będą na tylnym panelu a wyjście dźwięku z lampucery będzie podłączone do selektora i będziemy wybierali w selektorze po prostu wejście digital i znowu dźwięk na końcu w wyjściach będzie symetryczny w xlr i niesymetryczny w cinch co chyba jest jasne.
    3 wejścia cinch 1 xlr i w przyszłości jak zamontuje lampucere 1 usb 1 coaxial i 1 optical. Sterowanie z pilota jak i gałkami - impulsatory z przyciskiem, małą gałką selektor wejść po wciśnięciu włączanie wyłączanie przedwzmacniacza a raczej przechodzenie w tryb stanby duża gałka regulacja głośności a po przyciśnięciu mute, z pilota dostępne jeszcze regulacja jasności wyświetlacza, automatyczne wyłączenie po jakimś czasie itd itp...)

+ końcówka mocy (puki co coś takiego: http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/667326_1.jpg - 3xlm3875 na kanał, dual mono, wykrywanie napięcia stałego, opóźnione załączanie głośników i ich szybkie wyłączanie - mój pierwszy wzmacniacz wiec proszę się nie czepiać) a niedługo zamiast tego będzie uniamp plus tamten przedwzmacniacz.

pokarze również monitorki bo teoretycznie są skończone ale będę robił nowe budy w taki podobny sposób jak przedstawia zdjęcie poniżej oraz będę je lakierował - aktualne nie były a dotychczas boki były sklejone z pasków sklejki a nie jak kanapka)

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...mat=18821&p=36 - polakierowane na samym dole

a o to i moje monitory:

teraz zestawik okablowania(nie kompletny), oploty głownie Viablue tak jak i zakończenia przewodów - widełki i banany oraz splitery na przewodach przewody głośnikowe Procab ls25 sieciowe 3x2.5mm interkonekty coś tej samej klasy, z ładnymi wtykami - liczy się przecież wygląd takiej biżuterii:

Oraz na koniec mikro wzmaniacz na lm3875 do komputera do zasilania czegos takiego:
    http://www.modhunters.com/audio/trav...ies/cuties.jpg
    http://www.jesusreigns.org/travagans_velodyne.jpg

ktoś spyta po co lm3875 - dlatego ze wszystko do jego budowy miałem w domu, wzmacniaczek jeszcze nie gotowy ale to kwestia kilku dni:

w produkcji jest jeszcze symasym 5.0 do kina domowego, ciągle nieskończony projekt hx2 akustyka, wspomniany Uniamp, kolumienki frontowe (dla zabawy) z vifek TC26SF05-06 oraz 2x TC14SG49-04 które niedługo powinny się pojawić na forum Wszystkie wzmaki - symasym i uniamp będą w takim samym wzornictwie jak użądzenia u góry tylko obudowy będą miały wyższe a pozostałe wymiary takie same. ORAZ z planach moje wymarzone monitorki: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm - te pierwsze (wygląd oczywiście inny)

i z góry sorki za tak duży post...

Skomentuj

praca jakoś powoli idzie ... jeszcze tylko skosy żeby pozbyć się kątów prostych w falowodzie

a żeby pokazać wielkość paczek w jednej leży hds 164 nomex

Skomentuj

Ostatnio udało mi się kupić za niewielkie pieniądze, bo za 100zł z małym haczykiem, kolumny Tonsil Scherzo/Barcarola 120. Jest to trochę dziwny model bo skrzynia jest od Scherzo 120 a głośniki i zwrotnica od Barcarola 120. Może to taki model przejściowy.

Kolumny są do małej regeneracji, tzn. trzeba wstawić tunel BR, nowe terminale i naprawić tylne ścianki w obu kolumnach (komuś się zachciało tuningować skrzynie), posklejać maskownice, wymienić kondensatory w zwrotnicach i pobawić się wygłuszeniem. Na razie wymieniłem okablowanie i wstawiłem prowizoryczny BR z tektury :smile: Poza tym zawieszenia głośników są w bardzo dobrym stanie co mnie bardzo zdziwiło, tym bardziej, że na 100% głośniki są oryginalne. Tylko w jednej kolumnie powgniatane są kopułki.
        A tak to wygląda:

Kolumny biją na łeb i szyję hipermarketowe pierdzipudła. Dźwięk jest zrównoważony, żaden fragment pasma się nie wybija. Dla kogoś kto szuka prawdziwych kolumn za niewielkie pieniądze jest to dobra propozycja. Wystarczy dokupić wzmacniacz i można robić dyskoteki :)

Skomentuj

tylko w jednej wysokotonowce jest dziura ?? bo nie jest ona wywiercona przez kogoś tylko przez tonsila...

Skomentuj

installed

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
              tylko w jednej wysokotonowce jest dziura ??
              Nie pamiętam czy w drugiej też była, ale jak tłumaczył Tonsil na swojej oficjalnej stronie, jest to otwór technologiczny. Nie jest to dziura na wylot. Umożliwia zawieszenie głośnika na specjalnym wieszaku.

Skomentuj

Czemu ten temat jest w akustyce jak wrzucamy tu głownie elektronikę? hm

Skomentuj

brencik na pewno głównie elektronikę ?

Skomentuj

daniel69 powiedz mi jak grają te małe TB?? Jestem nimi nawet zainteresowany, a kolumienki wyszły pięknie:P

Skomentuj

to nie moje kolumienki... to robione przez firmę ja będę robił właśnie identyczne... ale pewnie fajnie graja

Skomentuj

Ja też myślałem o takich monitorkach na tym TB. Tylko mam obawy ,że to jednak za dużo kasy jak na taki mały głośniczek i nie zagra to zbyt dobrze. Dlatego moze najpierw poczekam na ciebie aż je zrobisz i zdasz relacje z dźwięku :smile:

Skomentuj

To ja tylko nadmienię że pocięte 2 metry kwadratowe 16mm MDFu właśnie leżą w suszarni i się prostują. Z ciekawości - po zakupie jak długo czekaliście zanim zaczęliście kleić MDF w skrzynki?

Skomentuj

Wyszedł KIT seasa na najnowszym wooferze z serii prestige ( U18RNX/P ), o którym wcześniej wspominałem, że nie długo ma się ukazać:

http://www.seas.no/index.php?option=...274&Itemid=248

Sam głośnik prezentuje się zacnie :)
                            Niech tylko ktoś spojrzy na zwrotkę i przebieg impedancji, bo jakiś dziwny wysoki pik w miejscu podziału.

Nie ma ceny jeszcze w polinku, ale mniejsza wersja U16 kosztuje 244, także można podejrzewać, że 18 będzie kosztowała w granicach 300 zł. Tweeter do tego KIT'u kosztuje 188 zł.
                            Może być ciekawa alternatywa dla ER18, KEP'a itp.

Skomentuj

Nowy nabytek oscyloskop lampowy MINI-4 :smile:

I tryb bulb prawie 50s czasu naświetlania :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                Nowy nabytek oscyloskop lampowy MINI-4
                                a jak ja cos takiego znalazlem w szafie to kazaliscie mi wyzucic bo nie warto naprawiac :evil:

Skomentuj

ale mój jest sprawny :smile: fakt że nie ma podziałki na pokrętłach ale na podstawie wykresów można wszystko stwierdzić co potrzeba do prawidłowej pracy wzmaka :wink:

Skomentuj

Hmm lampeczki :mrgreen: dolphin123, ile taka zabeczka kosztowała Cie ?? :)

bingant tak teraz wyglądają moje ES7, szkoda że nie są tak wygodne jak Twoje Tonsile :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                      Hmm lampeczki :mrgreen: dolphin123, ile taka zabeczka kosztowała Cie ?? :)
                                      0 PLN... :wink: ot taki gratis od znajomego :smile:

Skomentuj

takie szybkie pytanie ... mam trafo z ekranem, i przewód z niego wychodzący teoretycznie powinien być podłączony do "bolca" niestety w domu mam starą 2 żyłową instalacje i wolec jest podłączony pod przewód neutralny ... teraz pytanie przewód od ekranu zostawić wiszący w powietrzu czy podłączyć do pod bolec ?

Skomentuj

Hmm pytanie troche bez sensu bo skoro jest juz olec to zazwyczaj jest on polaczony z chassis a ta jest na masie czyli zakaldajac ze masz trafo przykrecone do obudowy to defacto juz masz ekran na masie. Ja proponuje nie podpinac wogole bolca do wzmacnaicza a ekran trafa do chassis czyli masy wzmaka.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X