Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cholera! Mnie czeka to samo... niewiem jak ja to zrobie... Chyba, żeby próbować jak najrówniej położyć szpachlę a potem delikatnie, cierpliwie szlifować

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
      szpachla samochodowa srednio chce sie trzymac mdfu.
      Lepiej się trzyma gdy szpachlowane miejsca zagruntuje się unigruntem, mdf dobrze nim nasiąka i po wyschnięciu robi się twardszy i się nie kruszy.

Skomentuj

ja robię ze sklejki :P

kurde ledwo co zmiescilo sie wszystko na przedniej płycie... musze zrobić wysokość 39,5cm max (tyle niestety mam miejsca) z czego 1,5cm zabierają mi kolce czyli zostaje 38cm... teraz tak: Seas ma 105mm Monacor 165mm i tunel bassreflex 90mm co daje nam razem 36cm i zostaje 2cm odstepu. No miodzio ale mam nadzieje ze to wszystko jakos upchnę żeby wyglądało ładnie. myślę nad tym co zrobił La'Mefenzo z wysokotonowym z tym że ja w ten sposób chciałbym przyciąć bassreflex.

zrobienie bassreflexu z tyłu bądź od dołu nie wchodzi w grę. Tuba ma być na przednim panelu. Tylko jak najlepiej ją dociąć zeby nie poszarpać?

ogólny projekt monitorków
        Seas 27TDFC
        Monacor SPH-165CP

zostaje tylko zwrotnica do zaprojektowania. obudowy zaczynam robic jutro.

Skomentuj

o ile za duzy frez zrobiles?
          jak 1-2mm to pomaluj go na czarno i zostaw (byle w obu kolumnach tak samo)
          jak wiecej to wbij malutkie gwozdziki zeby szpachla miala sie czego trzymac

[ Dodano: 2009-07-17, 00:36 ]
          demanufacture, a tunel szczelinowy?

Skomentuj

niezbyt. nie jestem przekony do czegoś takiego.

I tak bede musial chyba zmienic swoje plany bo obudowa 24 litry wychodzi wieksza niz myslalem :/ może zejde do 20 litrów bo naprawde wychodzi troche duża... tzn wieksza niż planowałem. dobroć zmieni się niewiele. albo kompromis 22 litry. przelicze wszystko jeszcze

Skomentuj

demanufacture, oj widze ze malo dosiwadczony jestes :P

Skomentuj

a tak bliżej? ogólnie to robiłem raczej duże konstrukcje i potrafie sobie wyobrazic np ile to jest 100 czy 150 litrów

[ Dodano: 2009-07-17, 00:54 ]
                ogólnie drugim problemem jest bassreflex ktory jednak wyszedl dłuższy (prawie pol metra) dla 7cm... cos dziwne rzeczy dla tego glosnika. myślę nad zrobieniem 5cm.

Skomentuj

demanufacture, po tym co piszesz widac ze jestes zielony

olej symulacje! zanim zdecydujesz jaki dokladnie litraz zastosujesz to zrob skrzynke testowa i posluchaj! a nie slepo wierzysz symulacja :P

7cm tunel do 16cm glosnika? przeciez taki sie daje do 8" :P
                  w 20 litrach w zupelnosci wystarcza "fi68-160" z polinka
                  mozna tez zastosowac tunel szczelinowy - dowolne wymiary i zmiesci ci sie obudowa na wysokosc

a co do wielkosci obudowy - drobne zabiegi stylistyczne i kolumna ladnie ukrywa swoje gabaryty

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    demanufacture, po tym co piszesz widac ze jestes zielony
                    jak ufoludek :P

7cm tunel do 16cm glosnika? przeciez taki sie daje do 8" :P
                    w 20 litrach w zupelnosci wystarcza "fi68-160" z polinka
                    mozna tez zastosowac tunel szczelinowy - dowolne wymiary i zmiesci ci sie obudowa na wysokosc
                    To Caleba pomysl. Ja byłem za 5cm (+ kołnierz) i taki bez problemu mieści mi się na przedniej płycie i ładnie się komponuje. No i ma jakąś sensowną długość.

a co do wielkosci obudowy - drobne zabiegi stylistyczne i kolumna ladnie ukrywa swoje gabaryty
                    zdradzisz mi conieco? przydaloby się żeby ładnie się prezentowały. Myślałem nawet nad lakierowaniem na kolor czarny zostawiając fakturę drewna ale chyba jednak wolę widzieć fornir

ogólnie to z tego co widzę ciemne kolory właśnie maskują gabaryty.

Skomentuj

Zamieszczone przez demanufacture
                      zdradzisz mi conieco?
                      sciecia, zaokraglenia, zmiana faktury czy koloru
                      najlepszy przyklad to te monitory
                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8699

Skomentuj

ESW 1018 dla testu z B&C 18NW100

http://picasaweb.google.pl/marekbies/Sub#

Skurczybyk trochę duży jest w rzeczywistości 60x60x80cm

ps. górna płyta jeszcze nie przykręcona, żeby nie było...

Skomentuj

wczoraj paczuszka dotarla.
                          w przyszlym tygodniu jade po MDF na panele

Skomentuj

Pawel S., a maskownice są w komplecie? jakiej głebokosci jest woofer? skoro jedziesz po mdf moglbys mi zrobic tez panele? ale ok 3-4cm :) czyli dwie płyty

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                              a maskownice są w komplecie?
                              nie - tylko to co widac zapakowane w 3 biale pudelka

skoro jedziesz po mdf moglbys mi zrobic tez panele? ale ok 3-4cm czyli dwie płyty
                              do jakiego samochodu i jak to ma wygladac? bo mam luzem nie dokonczone panele do peugota 205

jakiej głebokosci jest woofer?
                              71mm + grubosc kosza

ARZ6608 retro style :mrgreen:

Skomentuj

witam. No to moze teraz ja przedstawie moje maleństwa ( sonus mite ) czyli klony totem mite w obudowie ala sonus faber. Kolumny juz na wykonczeniu, jeszcze otwory, fronty ktore obije skajem, nogi do standów i malowanie.

1kolumna nieoszlifowana, bez frontu .
                                .
                                2. kolumna z frontem bez otworow i frezow:

3. skaj, ktorym obije frontu kolumn i srodki standów

4.boki standów ścięte o 7 stopni

5. podstawki do standow

6. sposob wypelniania szczelin

Skomentuj

Widzę że obudowy al'a sonus faber mają wysyp jak grzyby po deszczu :twisted:

Skomentuj

może i tak, ale z takimi paskami jeszcze nie widzialem na forum

Skomentuj

errorexe1929, to samo zauważyłem :razz: Mi się też podobają i kto wie czy jak bym robił to właśnie takiego typu :mrgreen:
                                      czarekp9, zapowiada się fajnie, kiedy gotowe będą? :razz:

Skomentuj

jeżeli niczego nie spieprzę, i wszystko pojdzie po mojej myśli to za tydzień albo wcześniej będą skończone .

Skomentuj

wydaja sie byc troche za szerokie. ale cala reszta zapowiada sie super

Skomentuj

Czaruję...
                                          X