Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Slyszalem ze ten gosnik fajnie radzi sobie w TL, podobno fajnie nisko schodzi )))

Skomentuj

Też gdzieś taką opinie czytałem, ale ma to być sub do samochodu więc będzie BR. Już w takim pudełku i podłączony do Carpowera pokazuje klasę. Bas jest szybki, ma kopa, niskie zejście i przede wszystkim nie słychać subwoofera oddzielnie. Idealnie zgrywa się z pozostałymi głośnikami. Jeśli ktoś się waha między 2x MDS08, a tym Mivociem, to niech bierze Mivoca. Jest lepszy w zasadzie pod każdym względem. Teraz tylko muszę znaleźć odpowiedniego wzmaka, który go zasili jak trzeba.

Skomentuj

Fotki z placu boju :)

Skomentuj

Wlasnie doszedl do mnie Visaton ))) i musze przyznac ze jak go wypakowalem z kartonu to zrobil na mnie ogromne wrazenie, to jest potwor )) w porownaniu z GDN 20/80/2 to gdn wyglada jak maly glosniczek od komputera :))))
          Potezne zawieszenie, rownie potezny magnes pieknie sie komponuja ))

Podlaczylem go pod stary panel Irk'a 150 i szok ))) TIW ledwo rusza membrana :))) sadzilem ze jako tako bedzie wydawal z siebie dzwiek ten glosnik, co prawda w freeAir gral zeby sprawdzic czy wszystko ok, w pudle cos tam powinno sie z niego wydobywac :))) ale odrazu widac ze bez wzmaka cos kolo 200W nie ma o czym myslec )))

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
            co prawda w freeAir gral zeby sprawdzic czy wszystko ok,
            Nie dziw się że nie ma basu. Wiesz co to zwarcie akustyczne? Wsadź go w pudło nawet z kartonu a już będzie lepiej... (chociaż nie polecam kartonu..)

Skomentuj

Melisław, ja zdawalem sobie sprawe z tego ze to nie bedzie gralo w freeAir ))

Ale chodzi mi tutaj o wzmacniacz, ktory nie mogl sobie poradzic z glosnikiem by wprowadzic go w ruch ))) na pewno w pudle bedzie to gralo, bo minimalne poruszenie membrana odda juz jakis dzwiek

Bylem dzisiaj w stolarni, zeby przycieli mi plyty i cholerka maja napisane ze w soboty od 9-13 a tu o dziwo zamkniete wrrrr, bede musial jakos w tygodniu sie wybrac, tylko ze pracuje do 16 00 i oni tez :))))))))

Cos wymysle ;]

Skomentuj

Ja też mam panel Irka 150/4 i jak podłączyłem Mivoca bez obudowy na podłodze i dałem więcej mocy to zaczął podskakiwać. A waży ponad 9kg.

Skomentuj

Chodzi o to ze jak ja podlaczylem to glosnik nie chcial podskakiwac, mam podlaczony panel pod wyjscie wysokopoziomowe, na panelu pokretlo glosnosci na maxa, i kiedy juz kolumny graly dosyc glosno, to dopiero membrana TIW'a zaczela sie poruszac :)))

Mi nie trzeba tlumaczyc, jak co na jakiej zasadzie dziala, ze w obudowie to bedzie gral i wydawal dzwiek, tylko porownujac z gdn 20/80/2 gdzie wystarczylo glosnosc na panelu ustawic na troche ponad polowe i bylo milo, a tutaj niestety cala moc glosnika byla za mala :)

Efektywnosc glosnikow tez jest rozna wiec wiadomo :)

Musze kupic nowy panel minimum z 150w/8 ohm a najlepiej 200w )) bez takiego chyba nie ma sensu skladac suba na tym glosniku :)

Moj panel to 150w/4ohm wiec o duuuzo za malo :) ale sie zobaczy jak pudlo zloze zamontuje itp

Skomentuj

tym razem monitory

Skomentuj

Zauważyłem że ostatnio wielu robi otwory basreflexu tunelowe, stąd moje pytanie:
                      Jak ewentualnie korygujecie strojenie :P? BO chyba już się nie da co ?
                      Mierzycie w ogóle głośniki aby uzyskać T-S'y ? bo mam wrażenie że nikt tego nie robi, skrzynki widze teraz perfidnie schematyczne a przecież każdy kto się troszke pobawił SW wie jakie są rozbieżności w parametrach. Pozatym wystarczy zrobić pomiar impedancji w SW aby zobaczyć jak wygląda strojenie. Myślał ktoś o tym ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                        Pozatym wystarczy zrobić pomiar impedancji w SW aby zobaczyć jak wygląda strojenie. Myślał ktoś o tym ?
                        Ja robiłem kiedyś strojenie br tonsili 13/40/2 w programie bassbox 6 na 55hz a jak zmierzyłem to się zgadzało co do Hz. A teraz nawet mi się za bardzo nie chce mierzyć.

[ Dodano: 2009-08-22, 16:25 ]
                        Zamieszczone przez raffal81
                        Musze kupic nowy panel minimum z 150w/8 ohm a najlepiej 200w )) bez takiego chyba nie ma sensu skladac suba na tym glosniku :)

Moj panel to 150w/4ohm wiec o duuuzo za malo :) ale sie zobaczy jak pudlo zloze zamontuje itp
                        Ja powiem że to w sumie kwestia pomieszczenia, zależy jak wielki masz pokój. Gdybym kupił 2x mocniejszy wzmacniacz to by u mnie nie przeszło. Ten panel co mam już wystarczy żeby zrobić huk na całą klatkę.

ps.
                        Acha, ale ten tiw ma 8ohm...

Skomentuj

jamess8
                          ps.
                          Acha, ale ten tiw ma 8ohm...

No wlasnie 8 ohm musze znalesc cos mocniejszego niz 150w/4ohm :))))

Skomentuj

A ciekawe jak się plasują ceny Tiw-ów za granicą może jak by złożyć grupowe zamówienie to by coś taniej wyszło.

Skomentuj

Toma085, nie denerwuj mnie heheh to ja tu majatek wydalem a ty teraz o zamowieniach zagranicznych piszesz:)))))

Skomentuj

Niestety ceny niektórych głośników przerażają aż sie prosi o zamówienie ;]

Skomentuj

zamówienie

Mi też po głowie łazi projekt na trzy drogi, głośniki u nas to około 7kzl, nawet emailowałem do nich z cenami , gorzej z transportem, nie wybiera sie ktoś do Holandii? :)

Skomentuj

Przy okazji będzie miał wiele dodatkowych atrakcji :mrgreen:

Skomentuj

:mrgreen:

Skomentuj

na handel czy na estrade ? :razz:

Skomentuj

na handel 23x2,5m

Skomentuj

Czaruję...
                                          X