Też gdzieś taką opinie czytałem, ale ma to być sub do samochodu więc będzie BR. Już w takim pudełku i podłączony do Carpowera pokazuje klasę. Bas jest szybki, ma kopa, niskie zejście i przede wszystkim nie słychać subwoofera oddzielnie. Idealnie zgrywa się z pozostałymi głośnikami. Jeśli ktoś się waha między 2x MDS08, a tym Mivociem, to niech bierze Mivoca. Jest lepszy w zasadzie pod każdym względem. Teraz tylko muszę znaleźć odpowiedniego wzmaka, który go zasili jak trzeba.
Wlasnie doszedl do mnie Visaton ))) i musze przyznac ze jak go wypakowalem z kartonu to zrobil na mnie ogromne wrazenie, to jest potwor )) w porownaniu z GDN 20/80/2 to gdn wyglada jak maly glosniczek od komputera :))))
Potezne zawieszenie, rownie potezny magnes pieknie sie komponuja ))
Podlaczylem go pod stary panel Irk'a 150 i szok ))) TIW ledwo rusza membrana :))) sadzilem ze jako tako bedzie wydawal z siebie dzwiek ten glosnik, co prawda w freeAir gral zeby sprawdzic czy wszystko ok, w pudle cos tam powinno sie z niego wydobywac :))) ale odrazu widac ze bez wzmaka cos kolo 200W nie ma o czym myslec )))
Melisław, ja zdawalem sobie sprawe z tego ze to nie bedzie gralo w freeAir ))
Ale chodzi mi tutaj o wzmacniacz, ktory nie mogl sobie poradzic z glosnikiem by wprowadzic go w ruch ))) na pewno w pudle bedzie to gralo, bo minimalne poruszenie membrana odda juz jakis dzwiek
Bylem dzisiaj w stolarni, zeby przycieli mi plyty i cholerka maja napisane ze w soboty od 9-13 a tu o dziwo zamkniete wrrrr, bede musial jakos w tygodniu sie wybrac, tylko ze pracuje do 16 00 i oni tez :))))))))
Chodzi o to ze jak ja podlaczylem to glosnik nie chcial podskakiwac, mam podlaczony panel pod wyjscie wysokopoziomowe, na panelu pokretlo glosnosci na maxa, i kiedy juz kolumny graly dosyc glosno, to dopiero membrana TIW'a zaczela sie poruszac :)))
Mi nie trzeba tlumaczyc, jak co na jakiej zasadzie dziala, ze w obudowie to bedzie gral i wydawal dzwiek, tylko porownujac z gdn 20/80/2 gdzie wystarczylo glosnosc na panelu ustawic na troche ponad polowe i bylo milo, a tutaj niestety cala moc glosnika byla za mala :)
Efektywnosc glosnikow tez jest rozna wiec wiadomo :)
Musze kupic nowy panel minimum z 150w/8 ohm a najlepiej 200w )) bez takiego chyba nie ma sensu skladac suba na tym glosniku :)
Moj panel to 150w/4ohm wiec o duuuzo za malo :) ale sie zobaczy jak pudlo zloze zamontuje itp
Zauważyłem że ostatnio wielu robi otwory basreflexu tunelowe, stąd moje pytanie:
Jak ewentualnie korygujecie strojenie :P? BO chyba już się nie da co ?
Mierzycie w ogóle głośniki aby uzyskać T-S'y ? bo mam wrażenie że nikt tego nie robi, skrzynki widze teraz perfidnie schematyczne a przecież każdy kto się troszke pobawił SW wie jakie są rozbieżności w parametrach. Pozatym wystarczy zrobić pomiar impedancji w SW aby zobaczyć jak wygląda strojenie. Myślał ktoś o tym ?
Pozatym wystarczy zrobić pomiar impedancji w SW aby zobaczyć jak wygląda strojenie. Myślał ktoś o tym ?
Ja robiłem kiedyś strojenie br tonsili 13/40/2 w programie bassbox 6 na 55hz a jak zmierzyłem to się zgadzało co do Hz. A teraz nawet mi się za bardzo nie chce mierzyć.
[ Dodano: 2009-08-22, 16:25 ]
Zamieszczone przez raffal81
Musze kupic nowy panel minimum z 150w/8 ohm a najlepiej 200w )) bez takiego chyba nie ma sensu skladac suba na tym glosniku :)
Moj panel to 150w/4ohm wiec o duuuzo za malo :) ale sie zobaczy jak pudlo zloze zamontuje itp
Ja powiem że to w sumie kwestia pomieszczenia, zależy jak wielki masz pokój. Gdybym kupił 2x mocniejszy wzmacniacz to by u mnie nie przeszło. Ten panel co mam już wystarczy żeby zrobić huk na całą klatkę.
Mi też po głowie łazi projekt na trzy drogi, głośniki u nas to około 7kzl, nawet emailowałem do nich z cenami , gorzej z transportem, nie wybiera sie ktoś do Holandii? :)
Skomentuj