Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ciora
    Problem tkwił nie w błednym schemacie ale w błednym podłaczeniu sygnału, dałem + miedzy cewka a kondem dla Akx :oops: przepraszam za zamieszanie
    Hehe, często tak jest, że człowiek doszukuje się nie wiadomo czego a proste błędy ma przed oczami....

Skomentuj

panowie pytanie do osó bardziej obeznanych w DACach itp ... czy odbiornik optyczny musi być bezpośrednio na płytce czy można go wylutować z płytki i podłączyć do niej na kilku cm przewodach?

Skomentuj

Przyszła paczka z polinka (3W Classic ):

Skrzynki też już się kleją...

Skomentuj

ile zaplaciles za zestaw glosnikow, elementy do zwrotki, terminale br`y ?

Skomentuj

Całość mnie wyszła 1700 zł :/. Br pozostały mi po KEP'ach, więc nie kupowałem. Reszta według spisu ze strony Troelsa. Także ze wszystkim w 2k powinienem się bez większych problemów zmieścić. Fornir 40 zł z CDO zebrano (ten ciemny z jasnymi pasami), mdf z docięciem 32 zł - okazja się trafiła, jutro jeszcze na cnc, a później czeka mnie lakierowanie frontu.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum

Przyszła paczka z polinka (3W Classic ):

Skrzynki też już się kleją...
              nie będziesz żałował ;]

Skomentuj

Fornir 40 zł z CDO zebrano (ten ciemny z jasnymi pasami)
                nie zbrzydlo Ci juz zebrano ? ja juz na to nie za bardzo patrzec moge... :P

a ja dzisiaj dokonalem takiego odsluchu:

Docelowo ma to grac wlasnie z radmorem z fotki i zrodlem tv.
                I powiem ze za 19zl warto brac tego tonsila. srednica nie wybija sie jak w 13 40 2, jest nieco przymglona, ale ma swoj charakter szerokopasmowca i ogolny odsluch srednicy jest zadowalajacy. Co do gory, z kazdego kata wyzsze partie graja inaczej, wiec trzeba dobrze ustawic sobie kolumny, no i przydalby sie jakis metalowiec na gore z wysokim odcieciem do uzupelnienia smaczkow, ale to jak kto lubi sluchac, wielu napewno ta gora wystarczy. natomiast zaskoczeniem tutaj jest ilosc niskich rejestrow... basik naprawde zaskoczyl, mozliwe ze to za sprawa obudowy i jej strojenia:
                http://www.fostexspeaker.de/gehaeuse/127e_enclrev.pdf
                nie chce sie rozczulac co do dzwieku jeszcze, bo glosniki sie nie wygrzaly, ale zapowiada sie bardzo dobry low end:) dokladniej opisze pod koniec miesiaca (jak wstane jade na urlopik) jak porownam je docelowo z arnem116.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                  a ja dzisiaj dokonalem takiego odsluchu:
                  [url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e25f98831c6d8961]Obrazek
                  Ja od takiego sprzeętu po lewej na tym zdjeciu zaczynałem przgode z DIY. Tylko moje tonsile były w o wiele gorszym stanie, bo przeleżały na balkonie kilka miesięcy.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                    Ja od takiego sprzeętu po lewej na tym zdjeciu zaczynałem przgode z DIY
                    tych nie sluchalismy:P

Skomentuj

Przyszła paczka z polinka (3W Classic )
                      :cool:

Skomentuj

Próbowałem na 30 sposobów ułożenie i zakończyłem na takim rozkładzie elementów :)
                        Dążyłem do tego żeby bez przedłużania kablami elementy z "plusa" i "minusa" zbiegały się w jednym miejscu oraz cewki były ułożone w możliwie jak najlepszym położeniu względem siebie, na dodatek chciałem żeby wielkość zwrotnicy nie była większa od otworu na głośnik niskotonowy, żeby w razie czego można było jeszcze wyjąć.

Przeprowadziłem też test freeair, głośniki grają trochę jasno, szczególnie średnica, bo nie ma swojego pudła rezonansowego no i wiadomo basowiec. Mimo to już słychać, że będzie świetnie . Wysokotonowy ma podstawy do tego żeby być zachwalanym, gra świetnie.

Skomentuj

Ja dzisiaj zamowilem akurat glosniczek do suba :) czeka mojego staruszka totalne odnowienie ))

w weekend zaczna sie prace :))) mam nadzieje ze sie nie rozczaruje

Skomentuj

raffal81, to 200xs czy 250xs ???

Skomentuj

SoundStarStudio, 250XS

Skomentuj

Jak najbardziej 250 xs :))))

zastanawialem sie nad 200xs ale postanowilem zrobic cos raz a dobrze :))

Docelowe pomieszczenie gdzie ma on grac to 10m2 ale nie wiadomo czy za jakis czas nie zmienie pomieszczenia :) wiec bedzie w sam raz :))

Teraz poluje na PANEL do niego mysle ze cos kolo 180-200w powinno styknac :)

[ Dodano: 2009-08-13, 09:27 ]
                                Tak przy okazji, zastanawiam sie w jaka budowe wpasowac tego TIW 250 xs.

Do wyboru sa 2 projekty, 30L i 50 L

Rated power 200 W
                                Maximum power 350 W
                                Nominal impedance Z 8 Ohm
                                Frequency response 25 - x Hz
                                Mean sound pressure level 87 dB (1W/1m)
                                Principle of Housing Bassreflex / bass reflex
                                Net volume 50 l
                                Outer dimension height 450 mm
                                Outer dimension width 324 mm
                                Outer dimension depth 450 mm

Rated power 200 W
                                Maximum power 350 W
                                Nominal impedance Z 8 Ohm
                                Frequency response 32 - x Hz
                                Mean sound pressure level 87 dB (1W/1m)
                                Principle of Housing Bassreflex / bass reflex
                                Net volume 30 l
                                Outer dimension height 400 mm
                                Outer dimension width 324 mm
                                Outer dimension depth 400 mm

Moze za duzo tutaj nie widac ale zastanawia mnie to jaki litraż, bo w sumie roznica jest 20 litrow :))

Skomentuj

raffal81, Witam mam obecnie na prubę 200SX w 20m2 i naprawdę jest zaje....do słuchania muzy i filmów styka ale do robienia imprez można zapomnieć. Chyba go kupię.
                                  Szkoda że to 8ohm a panel mam 4 daje mu tylko 75W ale i tak jest dobrze.

Skomentuj

toma085 Slyszalem ze nawet 20cm wersja potrafi sporo, wiec chyba o moja 25 cm nie powinienem sie martwic :)

Co prawda bedzie gral w 10m2, ale nigdy nie wiadomo czy za jakis czas nie zmienie pomieszczenia ))

Na razie bedzie niestety musial grac na starym panelu, juz nie pamietam ile 80-90w 8ohm.

Ale mysle ze w 10m2 nawet tyle wystarczy do sensownego sluchania muzyki czy ogladania filmow.

Wiem ze glosnik potrzebuje sporo mocy, ale jezeli dam mu tyle by nie przesterowac wzmacniacza nie powinno byc zle :)

Zastanawiam sie tylko nad wielkoscia obudowy, zainstalowalem winisd i tam wydaje mi sie ze lepiej wypada w 30l niz 50 ale wiadomo ze wyniki w winisd sa czysto teoretyczne w praktyce za pewne inaczej sie to ma.

Dam go mimo wszystko w 50L, zawsze mozna litraz zmienic przez dołożenie czegos do srodka :)

Skomentuj

Tak ale taki mały głośnik w tak wielkiej budzie głupio się prezentuje, na prawde ale gra fajnie mimo to ja bym zrobił 30L.

Skomentuj

To i moze zrobie w 30 litrach :) musze sie zastanowic, w sumie interesuje mnie zejscie a wiadomo ze zejscie w wiekszej budzie bedzie troche lepsze, tylko wlasnie co to jest to troche 3Hz ? :))))

Wiec chyba masz racje 30 litrow zupelnie wystarczy

[ Dodano: 2009-08-15, 12:10 ]
                                        Cholerka dzwonilem do Greltona, nie maja na stanie tiw 250xs dopiero beda mieli w przyszlym tygodniu :( wiec czekam do przyszlego tygodnia na przesylke :)

Skomentuj

A u mnie już gra Mivoc HCM 12 T. Na razie w pudle testowym 46L strojonym na 38 Hz. I teraz pytanie. Czym to zasilić? Kolega który załatwiał mi ten głośnik zaproponował takie cudo: http://www.essa.com.pl/oferta/index....kid=28&pid=907
                                          Ktoś ma może jeszcze jakieś propozycje?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X