Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIGIPROCOMP, wcale nie. akurat moment bardziej drazni. butapren dusi ale moment bardziej smierdzi

Skomentuj

Pawel S., no widzisz :) A ja powtarzałem - poco przepłacać za moment, jak butapren jest wystarczająco dobry ... A teraz sam przyznałeś, że nawet lepszy :)

Skomentuj

cudny90, czy lepszy to sie dopiero potwierdzi po lakierowaniu. jak nie bedzie problemow to juz wiecej momentu nie kupie :P

Skomentuj

Ja jak na razie kleiłem na butaprenie oraz na vikolu. Powiem tak, na butaprenie fornir pękał i się potrafił odkleić, natomiast na vikolu trzyma bardzo dobrze i nic nie pęka trzeba tylko pamiętać aby vikolem smarować tylko obudowę natomiast płatów forniru nie. I teraz mam dylemat bo robię właśnie nowe obudowy do monitorów i do suba, i teraz nie wiem co mam wybrać. Dodam tylko ,że będzie to na pewno fornir modyfikowany prawdopodobnie heban 0004.

Skomentuj

Kto powie z czym połaczyć GDN 14SK?? :mrgreen:

Skomentuj

Jacek90, do wikolu używasz ścisków? Mocno trzeba to przycisnąć?

Skomentuj

Do wikolu nie trzeba strasznie dużej siły. Ja ścisków nie mam wiec kładę jakiś ciężar.Chyba i tym razem użyje do fornirowania wikolu wg mnie najlepszy. :smile:

Skomentuj

Może z tym nowym STX-em :) Jak on gra? Jakieś porównanie do reszty wysokotonówek ze zdjęcia???

Skomentuj

noo wlasnie kazdy jest chyba ciekaw jak wypada ten nowy stx na tle innych wysokotonowek :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      cudny90, czy lepszy to sie dopiero potwierdzi po lakierowaniu. jak nie bedzie problemow to juz wiecej momentu nie kupie :P

Kilka razy kleiłem butaprenem i lakierowałem - capon i domalux na pewno mu nie szkodzą, można śmiało lakierować. Co do samego klejenia to też przeważnie bez problemów, jeden tylko raz zrobiły się bąble (właściwie to nie wiem dlaczego) ale żelazko załatwiło sprawę. Niestety nie używałem nigdy momentu tak więc nie mam porównania ale butapren i tak polecam.

Pozdrawiam

Skomentuj

A jakiego budaprenu używacie ba ja raz na próbę kupiłem najtańszą puszkę 0,8 w Praktikerze za 12zł i jego moc oraz szybkość schnięcia była znacznie gorsza od momętu nawet zrobiłem próbę dwa kawałki forniru niemodyfikowanego przykleiłem i po sprasowaniu wałkiem do ciasta po około 10min kawałek klejony na budapren spokojnie dał się oderwać od płyty wiórowej natomiast klejony na moment już nie po kilku dniach było już lepiej ale podwadzając czymś ostrym i tak się dało oderwać z lekkimi kłopotami natomiast kawałek klejony momętem już niczym nie oderwałem fornir się rozwarstwiał.

Skomentuj

rzadko tu sie wchodzi...

to coś zostawię

PS: to nie jest zdjęcie w czasie 70%

Skomentuj

El_liero, pisz lepiej co tam za suba zmajstrowales... bo widze opis na gg ze "testujesz" :P

Skomentuj

Jakoś zawsze używam butaprenu firmy Dragon (puszka 0,8 za ~12 zł więc chyba nie żaden z drogich). Klej nakładam szpachlą na obie powierzchnie, czekam 5-10 minut i przyklejam. Całość dociskam "jeżdżąc" po powierzchni szmatą (z mocnym naciskiem) a następnie daję to pod obciążenie na jakieś 20-30 min. Po tym czasie docinam krawędzie, szlifuję i kleję następną ściankę.

Wydaje mi się (choć nie jestem na 100% pewien), że znaczenie ma tutaj nakładanie kleju szpachlą stalową. Nakłada się wtedy cieniutka warstwa, z której dosyć szybko odparowują rozpuszczalniki a to jest chyba jeden z warunków dobrego sklejania butaprenem.

jakieś takie mam spostrzeżenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                                El_liero, pisz lepiej co tam za suba zmajstrowales... bo widze opis na gg ze "testujesz" :P
                                buuuu, pudło, to nie sub :P Chyba otworze nowy wątek jak quester i kto zgadnie wygrywa to co robię.

hehehe

Skomentuj

Ja tam jadę na wikol - tanio i skutecznie. Nie jest to klej kontaktowy więc jak coś nie wyjdzie zawsze można odklejić, a jak wyjdzie dociskamy i tez trzyma dobrze, tyle że trza trochę odczekać

Wydaje mi się że na wikol łatwiej robić lączenia, bo z momentem to moga być z tym prioblemy

El_liero, jak nie sub to zapewne stereo

Skomentuj

to będzie 3 way na Daytonie315 i Seasach. :o

Skomentuj

a które Seasy??

Skomentuj

A to dzisiejsze moje wypociny 3 godziny cięcia spawania i szlifowani jak na razie koszt budowy 14zł

Doradźcie koledzy jak go wykończyć pod kolumny czy sprzęt jak pod kolumny to półeczki z fornirowanej płyty zatyczki i kolce toczone z drewna, a jak pod sprzęt to półki szklane a zatyczki i kolce toczone z metalu.

Skomentuj

toma085, ile waży? Jak na moje oko lepiej pod sprzęt :) szklane półeczki + metalowe kolce i zatyczki :] no i jakiś industrialny kolor .. Niwim jaki :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X