Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
    Jamess jakieś porównanie do HDSów? Mają więcej środka, który lepszy na basie?
    HDS164 ma więcej basu i trochę cieplejszą średnicę (słychać to np w wokalach, pewnie to czego brakuje w hds180).
    Ale chyba wole hds64+DX niż z XT, jakoś przyjemniej mi się tego słucha

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
      Fajnie ja mam głośniki a Paweł wie o nich niby wszystko.
      a ja myslalem ze Sound Wave wie o nich wszystko :roll:
      Zamieszczone przez dj_zibi
      W swim casie bedzie wszystko wiadomo!!!
      dokaldnie. jak to juz bywalo kilka razy - moga byc opoznienia, powazne zmiany lub wogole glosnik moze nie ujzec sklepowej polki :P

Skomentuj

jeżyk :mrgreen:

Skomentuj

Kończ Paweł szybko, bo mi Lancia nie gra :P

Skomentuj

slyszalem ze rowniez nie jezdzi... :|

Skomentuj

jeżyk sie nie miescil w skrzynce wiec trzeba bylo odrobine go skrocic :P

Skomentuj

Pawel S., widzę, że nie masz co robić z wolnym czasem. Eh, kiedyś też byłem studentem... :razz:

Skomentuj

bart210, dopiero teraz miewam odrobine wolnego czasu. a jezyk powstal w 2-3 godziny. (lacznie z poprawkami)
                  zwrotnice strojone powstaja conajmniej pol roku
                  2,5 roku lezy alu na wzmacniacz
                  kolumny na vifach robilem prawie 2,5 roku
                  tak wiec na nadmiar wolnego czasu tez nie narzekam :P

Skomentuj

Pawel S., miodzio a podłączałeś już? :) Fajnie wszystko chodzi? :)

Jaki z tego potencjometr "wyszedł" ? liniowy, log? ile ohm, kohm?

Skomentuj

tak, dziala.
                      nie podlaczalem jeszcze do glosnika bo wolalbym zlozyc calosc
                      pod miernikiem wszystko OK

rezystory z zakresu 0,22-100ohm
                      czyli 45 pozycji dostepne w polinku (5 ostatnich dostalem gratis wiec sie nie czepiajce ze sa nie praktyczne :P )

Skomentuj

Wiosna przyszla, a wiec "ruszylem"....

Za tydzien zwroty, raczki, narozniki, moze kraty na front i bedzie zestaw na forum

Skomentuj

Witam.
                          Chyba DIY mnie dopadło i też muszę się pochwalić :wink: .

Będą to często tutaj spotykane monitorki na GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ.
                          Być może nudne, ale własne i całkiem tanie. Zobaczymy co z nich wyjdzie.

Teraz fornirowanie. Jak skończę to się pochwalę. Nie jestem napalony i może to trochę potrwać. Cierpię na ciągły brak czasu (dzieci, żona i budowa chałupy w toku).

Skomentuj

panowie kilka pytań ... więc ...
                            1 ... plejąc fronty troszke mi ściągnęło a że front u mnie ma 36mm czym można wyrównać nierówność? osobyście myślałem żeby skleić tyle ile trzeba płatów forniru i zrobić z tego łate ? bo szpachlą równać nie uśmiecha mi się :p
                            2 ... gałke do potencjometra będe robił z mdf i malwoał, ale jakim lakierem polakierować żeby farba nie schodziła? jakieś nitro? czy coś innego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                              1 ... plejąc fronty troszke mi ściągnęło a że front u mnie ma 36mm czym można wyrównać nierówność? osobyście myślałem żeby skleić tyle ile trzeba płatów forniru i zrobić z tego łate ? bo szpachlą równać nie uśmiecha mi się :p
                              tez tak robilem i jest duzo szybciej niz szpachla

Zamieszczone przez Warg
                              2 ... gałke do potencjometra będe robił z mdf i malwoał, ale jakim lakierem polakierować żeby farba nie schodziła? jakieś nitro? czy coś innego ?
                              najpierw pozadnie polakieruj to zeby zrobic gladka powieszchnie. a na to dowolna farba ktore sie nie zaetnie z lakierem

Skomentuj

Deseczki na Totemki już są :)

http://www.otofotki.pl/img7/obrazki/bv5967_totemki.JPG

Zamiast kartki będzie szpachla Początkowo na tym ścięciu miało być logo TONSIL, ale jego rozmiar przy tych głośnikach wygląda po prostu kolosalnie :lol:

Objętość coś koło 8 litrów będzie (wspomogę się przegrodą :twisted: ). Strojenie - zobaczymy :wink:

Teraz pytanie. Wiem, jak kłaść fornir, czytałem uważnie lekturkę tu, na diyaudio. Niestety, na temat lakierów jest niewiele informacji... Kolumny chciałem wykończyć w taki sposób: samą płytę frontową na czarno, całą resztę (licząc ten przedni schodek) na jakiś brąz. Dodatkowo na obrzeża frontu pasek 5mm w kolorze, w jakim jest cała obudowa (na focie kolumienki jest to zaznaczone dosyć wyraźnie). Mniejsza... Jaki lakier będzie dobry do forniru? Ile warstw nałożyć? Ogólnie to przydałoby się jakieś FAQ :razz:

Skomentuj

Ten skos łatwiej będzie zrobić docinając płytę pod kątem i doszlifować papierem na kostce lub dorobić i dokleić z kawałka drewna.
                                  Front widzę tak, kawałek płyty hdf 3mm dociętej o te 5mm mniej ładnie wyszlifowany na brzegach, wycięte otwory na głośniki pomalowany na czarno i doklejony na wykończony wcześniej monitor, od razu powstaną 3 milimetrowe frezy, może to dobrze wyglądać.
                                  Najłatwiej pomalować lakierem nitro, rozrzedzasz lakier malujesz i szlifujesz, trzy razy i jest ładnie.

Skomentuj

Dam trochę fotek, a co mi tam :)

Coś trza będzie bardziej konkretnego kupić :)

:oops:

Kupione w dexonie

fi 45 x 210 = 49~50Hz

Skomentuj

Kurcze mam sentyment do tych głośników, w końcu moje pierwsze takie konkretne...

Skomentuj

RzeznikUnitra, no ale terminal to jakiś normalny mogłeś dać...

Skomentuj

Hm, właśnie nie wiem, po co wiara kupuje jakieś wypaśne terminale czy bananki, skoro tego i tak nie widać :?:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X