Jamess jakieś porównanie do HDSów? Mają więcej środka, który lepszy na basie?
HDS164 ma więcej basu i trochę cieplejszą średnicę (słychać to np w wokalach, pewnie to czego brakuje w hds180).
Ale chyba wole hds64+DX niż z XT, jakoś przyjemniej mi się tego słucha
bart210, dopiero teraz miewam odrobine wolnego czasu. a jezyk powstal w 2-3 godziny. (lacznie z poprawkami)
zwrotnice strojone powstaja conajmniej pol roku
2,5 roku lezy alu na wzmacniacz
kolumny na vifach robilem prawie 2,5 roku
tak wiec na nadmiar wolnego czasu tez nie narzekam :P
Witam.
Chyba DIY mnie dopadło i też muszę się pochwalić :wink: .
Będą to często tutaj spotykane monitorki na GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ.
Być może nudne, ale własne i całkiem tanie. Zobaczymy co z nich wyjdzie.
Teraz fornirowanie. Jak skończę to się pochwalę. Nie jestem napalony i może to trochę potrwać. Cierpię na ciągły brak czasu (dzieci, żona i budowa chałupy w toku).
panowie kilka pytań ... więc ...
1 ... plejąc fronty troszke mi ściągnęło a że front u mnie ma 36mm czym można wyrównać nierówność? osobyście myślałem żeby skleić tyle ile trzeba płatów forniru i zrobić z tego łate ? bo szpachlą równać nie uśmiecha mi się :p
2 ... gałke do potencjometra będe robił z mdf i malwoał, ale jakim lakierem polakierować żeby farba nie schodziła? jakieś nitro? czy coś innego ?
1 ... plejąc fronty troszke mi ściągnęło a że front u mnie ma 36mm czym można wyrównać nierówność? osobyście myślałem żeby skleić tyle ile trzeba płatów forniru i zrobić z tego łate ? bo szpachlą równać nie uśmiecha mi się :p
tez tak robilem i jest duzo szybciej niz szpachla
Zamieszczone przez Warg
2 ... gałke do potencjometra będe robił z mdf i malwoał, ale jakim lakierem polakierować żeby farba nie schodziła? jakieś nitro? czy coś innego ?
najpierw pozadnie polakieruj to zeby zrobic gladka powieszchnie. a na to dowolna farba ktore sie nie zaetnie z lakierem
Zamiast kartki będzie szpachla Początkowo na tym ścięciu miało być logo TONSIL, ale jego rozmiar przy tych głośnikach wygląda po prostu kolosalnie :lol:
Objętość coś koło 8 litrów będzie (wspomogę się przegrodą :twisted: ). Strojenie - zobaczymy :wink:
Teraz pytanie. Wiem, jak kłaść fornir, czytałem uważnie lekturkę tu, na diyaudio. Niestety, na temat lakierów jest niewiele informacji... Kolumny chciałem wykończyć w taki sposób: samą płytę frontową na czarno, całą resztę (licząc ten przedni schodek) na jakiś brąz. Dodatkowo na obrzeża frontu pasek 5mm w kolorze, w jakim jest cała obudowa (na focie kolumienki jest to zaznaczone dosyć wyraźnie). Mniejsza... Jaki lakier będzie dobry do forniru? Ile warstw nałożyć? Ogólnie to przydałoby się jakieś FAQ :razz:
Ten skos łatwiej będzie zrobić docinając płytę pod kątem i doszlifować papierem na kostce lub dorobić i dokleić z kawałka drewna.
Front widzę tak, kawałek płyty hdf 3mm dociętej o te 5mm mniej ładnie wyszlifowany na brzegach, wycięte otwory na głośniki pomalowany na czarno i doklejony na wykończony wcześniej monitor, od razu powstaną 3 milimetrowe frezy, może to dobrze wyglądać.
Najłatwiej pomalować lakierem nitro, rozrzedzasz lakier malujesz i szlifujesz, trzy razy i jest ładnie.
Skomentuj