Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tego co siedzi w ESA Meritum2 i Meritum.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

to jest XG a nie XT;]
      XT w brzmieniu jest lepszy od HDSa 180. mniej wytrzymaly ale brzmi lepiej

Skomentuj

Pawel S., ale my mówimy o tweeterze a nie wooferze. Zgodze się woofer to XG ale wysokie XT. I te XT dla mnie z ESY były ostre, kujące i metaliczne, nawet mój metalowy twweter nie jest tak metaliczny jak w tej konstrukcji ESA. Dlatego też wybrałem do klonowania ostinato nie meritum bo słuchałem na jednym spotkaniu.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Mi tam HDS i XT odpowiadają. Nie zamienie nich na nic innego ponieważ cieżko by bylo mi się przyzwyczaić do tak niskiego podzialu jak to jest z tymi seasami ,a poza tym miedzy moją klasą głosników a głosnikami jeszcze lepszymi jest duży przedział cenowy (mówie tu o SS). Wiec mam kolumny na lata. Musze tylko zrobić nowe budy ale to za pare miesiecy. Myśle nad czymś w stylu monitorki około 15l w stylu Avalon.

Skomentuj

SDS164 vs 15AKX jeden i drugi zestaw z DX25

No i znajomy przy mojej niewielkiej pomocy zrobil zestawik SDS165+DX25 (niedlugo wstawi w gotowe konstrukcje Na razie tylko gora zaaplikowana jak przy zestawie ktory mam DX25+15AKX, SDS164 na razie gra całym pasmem. I po kilku dniach juz mozna wyciagnac wnioski, gdyz gora ta sama wiec na niej sie nie skupialem.

co do dolow: Srednica SDSa jest nieco przymglona, gra poprawnie jednak AKX prezentuje barwniejsza bardziej melodyjna i wysuniętą na przód.. Natomiast na basie jest odwrotnie... Wychodzic to moze tez z wielkosci membrany i litrazu obudowy czesciowo, SDS (25L @45Hz) ma po prostu duzo wiecej ilościowo basu, z wykopem też jest nieco lepiej. I tu wychodzą gusta - jeśli zależy mi na średnicy kupuje AKX, jeśli natomiast nie jest tak ważna a ma zestaw grać głośno i z większą ilością basu kupuje SDSa.

Dla ciekawostki dodam, że chciałbym zachować dobrą szczegółową górę, bas SDSa i przy tym mieć nieco lepszą średnicę niż oferowana przez peerlesa i stąd po części w ciemno powstanie nowy zestawik z niskim podziałem:
            SDS164 + 22TAF/G
            Czuje ze bedzie naprawde dobrze... :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
              Pawel S., ale my mówimy o tweeterze a nie wooferze
              aaaa to przepraszam :oops:

Zamieszczone przez kondrax
              I te XT dla mnie z ESY były ostre, kujące i metaliczne, nawet mój metalowy twweter nie jest tak metaliczny jak w tej konstrukcji ESA
              one nie sa metaliczne. poprostu "cykaja"
              niby to najwyzsze vify z wysokotonowek ale mi tez za bardzo nie przypadly do gustu :???:

[ Dodano: 2009-03-15, 17:38 ]
              dolphin123, czyli oplaca sie jednak kupic SDSa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                dolphin123, czyli oplaca sie jednak kupic SDSa?
                za 45zl szt jak ja to uczynilem napewno i jak napisalem zalezy komu na czym zalezy: AKS srednica, SDS bas

Skomentuj

Już działa. Dzis uruchomiony ostatecznie (?). 2xECL86. Więcej zdjęć i opis postaram się dać w osobnym wątku oczywiście. Obudowa póki co prowizoryczna, ale swoje juz przezyła... Wzmak robi sie od 2004 roku zaznacze...

Skomentuj

:)

Skomentuj

damiani to na własne potrzeby czy będziesz handlował?

Skomentuj

już zapakowane :P w zestawie z JIG'iem i mikrofonem :)

Skomentuj

Do mnie przyszly traka pod EL84 i ECC83 (troszke papieru, polerka i beda sliczne),
                          ale nie wiem jak je umieścic...
                          Glosnikowe napewno beda na gornej blasze obudowy,
                          a zasilajace nie wiem czy wstawic do skrzynki czy umiejscowic je tez na widoku jak na drugiej fotce... Poradzcie

Skomentuj

Sieciowe w srodku, plaszczyzny rdzeni skierowac prostopadle zeby zminimalizowac przenikanie pola z trafa sieciowego na glosnikowe.

Skomentuj

dolphin123 - zasilające do skrzyni ,głośnikowe tak jak pokazałeś a mniędzy nimi kondensatory od anodowego - może coś takiego jak ja zbudowałem- (link do tematu z ,,triody" - http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=10036

Skomentuj

wuja69, moje glosnikowe na fotach powyzej stoja tak jakby miejsce za trafem na Twojej focie bylo tylem wzmaka- obrocone o 90st
                                http://www.trioda.com/forum/download...e31f&mode=view

Skomentuj

dolphin123, Tak masz rację,kwestia gustu, najlepiej zrobić tak, by samemu być zadowolony-ale naprawdę warto pobawić się tymi lampami.

Skomentuj

http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=2582 tu dośc mocno poruszono kwestie ulozenia wzajemnego traf.

u mnie we wzmacniaczu jedynym brumem jest wlasnie pochodzacy z pola generowanego przez trafo sieciowe i indukujace sie w glosnikowcach. Mimo ze jest to na poziomie max 1mV z glosnika lekko to slychac. Wstawiajac kawalek nawet cienkiej blaszki metalowej np od konserwy zaobserwowalem znaczne obnizenie sie poziomu brumu.
                                    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4b4c04988.html

Skomentuj

Co do vify XT - a tam cykają, sami cykacie :wink: :lol:

To taki głupi żarcik, tylko sie nie obrażac Jak dla mnie to są super i wcale nie cykają. A moze po prostu lubię wyraźny hihat :roll:

Skomentuj

paldo, tutaj bardzo duzo zalezy od aplikacji. przy niskim podziale potrafi czasami zagrac paskudnie. a przy odpowiednio wysokim robia sie juz duzo ciekawsze
                                        no i tez zalezy kto co lubi

Skomentuj

paldo, też lubie wyraźny hi-hat i crashe

Skomentuj

Czaruję...