bawolek, ale po co na siłę psuć sobie charakterystykę? A już kompletnie nie kumam ludzi jak w projekcie tweetert jest na środku a oni na pałę przesuwają na bok.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
kondrax no ja o jakichs tam skrajnosciach nie mowie...nie mowie tez o np 2krortnej zmianie szerokosci ....
mowie o tym ze jak masz w projekcie 21,5 a dasz 20 bo bedzie smuklejsze i ladniejsze ....to sie moge zalozyc i wyzwac...ze nie uslyszysz tego ! ....
wiec to psucie sobie na sile dzwieku 1,5cm szerokoscia to takie bardzo dyskusyjne.....
pwoem wiecej ...w przecietnym pokoju w domowych warunkach komus nie doswiadczonemu bedzie ciezko zmiezyc ta roznice ...co dopiero uslyszec ...
taka jest niestety prawda ;p
Skomentuj
-
Ale prawda jest też taka że trzeba 16L jakoś, pomieścić i trzeba wybrać albo szersze albo wyższe albo głębsze ja wybrałem takie wymiary frontu jak podaje Jay a głębokość dobrałem do litrażu. Inni nawet nich kosz tną żeby mieć smuklejsze a ja zrobiłem jak mi się podobałoWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
to moze i ja jakies zdjecia na szybko wstawie ;p
jak juz pisalem zrobilem CA18RNX + xt25 i pare stron wczesniej sa zdjecia ..
od jakiegos czasu w budach po CA jest ER18rnx z 27tdfc.......
wypelnialem obudowe by bylo 16l ... i jednak wole jak jest 19,5........
dla CA18RNX zrobilem teraz testową bude 24L (tak jak zrobil to troels w swoim projekcie...
ciagle nie daje tego do gotowych konstukcji bo caly czas czekam na granitowe cokoły .... jak bede je mial to wrzuce :)
Skomentuj
-
Moje er18 + 27tbfc/g grają już niecałe 2 tygodnie z NADem 304. Teraz trochę o moich spostrzeżeniach:
-tweeter trochę za ostro, szczególnie jak lecą gitarowe łojenia( rezystor r6 - 3.9oma)
- bas dla mnie wystarczający
- dają fajne uczucie przestrzeni - można w miarę ogarnąć co gdzie gra.
Przy okazji chciałbym się dowiedzieć co da zmiana wartości kondensatora c6 bo ja się na tym nie znam za bardzo.
Skomentuj
-
Mam wielką prośbę do posiadaczy HDS 180 EXC oraz XT25 chcę ruszyć z projektem ale nie mam dokładnych wymiarów głośników a tych na razie nie kupie bo jak wiecie zdrożały strasznie :sad: i prosił bym o pomiar tych osób co je posiadają a dokładniej o średnice kosza oraz głębokość bo muszę porobić frezy, wiem że każdy głosnik się troszkę różni dlatego chciał bym kilka wymiarów o zobaczymy jake one wychdza :grin:
Producent podaje :
HDS
180mm średnica całego kosza
3,8mm grubość
145mm mniejsza średnica ( nie wiem jak to nazwać )
XT
103,8mm średnica
grubości brak ?
otwór 72mm
Pozdrawiam i licze na pomoc
Skomentuj
-
Pytanie mam chłopaki takie, nie wiem jeszcze co lepiej ta moja masę kamienną czy maty bitumiczne. Czym się kierować podczas wyboru zwykłych mat bez filcu itp
takie mogą być ?
http://allegro.pl/item569322137_apam..._standard.htmlWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez JacekN145mm mniejsza średnica ( nie wiem jak to nazwać )
Zamieszczone przez JacekN103,8mm średnica
grubości brak ?
otwór 72mm
grubosc to chyba 5mm
z otworem jest problem. musisz dac pare mm luzu a dodatkowo trzeba zrobic "miśka" czyli podfrezowania na konektoryZamieszczone przez kondraxCzym się kierować podczas wyboru zwykłych mat bez filcu itp
takie mogą być ?
http://allegro.pl/item569...a_standard.html
twarde sa bez sensu bo po co usztywniac i tak juz sztywna obudowe?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolekod jakiegos czasu w budach po CA jest ER18rnx z 27tdfc.......Zamieszczone przez bawolekjak juz pisalem zrobilem CA18RNX + xt25 i pare stron wczesniej sa zdjecia ..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123Zamieszczone przez bawolekod jakiegos czasu w budach po CA jest ER18rnx z 27tdfc.......Zamieszczone przez bawolekjak juz pisalem zrobilem CA18RNX + xt25 i pare stron wczesniej sa zdjecia ..
ca jest taki bardziej melodyjny... taki przyjemniejszy troszke (to subiektywne odczucie)
niewatpliwie er18 + 27tdfc jest ciekawa konstrukcja....
tylko to nieszczesne ciecie na 1,5k ... sprawia ze poprostu dzwiek jest zupelnie inny i juz...nie koniecznie milszy w odbiorze ... w sluchaniu na co dzien ...
w sumie to sie czasto zastanawialem czemu taki seas nie pokazuje przykladowych projektow z er18 albo treols gravesen ....
i cos mi sie wydaje ze wlasnie przez to ciecie ... (choc ja tam specjalista nie jestem) ....
koniecznosc tego ciecia napewno tez wplywa na popularnosc jak by nie patrzec na zagrnaicznych forach mamy mase roznych konstrukcji a na er jest raptem kilanascie ....
bo jak to juz baaardzo wielu ludzi o tym sie przekonalo ...zmierzone znieksztalcenia to nie wszystko ...
co do subiektywnych opini odsluchowych....nie lubie takich pisac... bo nie chce by byla powielana, by ktos mnie zle zrozumial i potem zle przekazywal dalej itd......
ja tam jestem zwolennikiem wlasnego eksperymentowania ... a opinie "brzmi super" "brzmi gorzej" trzeba traktowac naprawde z dystansem ... ! ... juz sie o tym nie raz przekonalem ...
a to skladalem bo chcialem czegos innego niz do tej pory i pod tym wzgledem napewno nie zaluje ze to zrobilem ;p
powiem tak ..technicznie er jest bardzo solidny... parametrycznie tez... ....
a koniecznosc niskiego ciecia sprawia ze jak ktos jest troche osluchany mial doczynienia z czyms na dosyc dobrym poziomie to nie koniecznie bedzie mu pasowac takie rozwiazanie ....
w piatek bedzie u mnie maly spocik ..... fotorelacja tez bedzie
bedzie mtm na daytonach z metalowym seasem ......beda moje er18rnx ...i ca18 z xt25 ... (te drugie to tylko jedna kolumna bo tylko na jedna paczke testowa materialu mialem) ....;p
Skomentuj
-
fragment maila i mojego kaleczonego angielskiego do troelsa
"... to make in the future some floorstands on ER18RNX loudspeakers, 27TBCF/G.."
odpowiedź:
Hi Kamil,
I would like to, but no such plans. Too many other plans for the time being.
best regards
Troels
A próbował ktoś zwiększyć l-padzie rezystor, bo wszyscy piszą ze trochę ostro.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Nie na temat...kondrax...widac ze bardzo sie zakochales ;p ......nie wiem po co ....
ja tam nie zamierzam poprzestać na takiej konstrukcji... nigdy nie probuje na sile niczego dowartościowywać .... narazie to widze ze najbardziej to wszystko upiększasz i piszesz jak to udalo Ci sie tego Seasa niczym Boga za nogi złapać a nawet nie odpaliles swojej konstrukcji ........ wyluzuj ;p
jak juz pisalem same znieksztalcenia to nie wszystko ....
nie pisze ze to kiepski przetwornik bo im dluzej go mam to wydaje mi sie ze do 350zł to ciezko znalezc cos lepszego ....CO NIE ZNACZY ZE NIE MA WAD !!!!!" .....
pozatym WIERZ MI ... gdyby byl taki z niego super Jednorozec to i kosztowal by wiecej :) widac jak sam producent go zakwalifikowal :) .....
broń Boże żeby mnie ktos nie zrozumial ze cena jest jedynym wyznacznikiem jakosci
oczywiscie ze nie...... ale wszyscy tez wiemy ze w jakims stopniu przeklada sie na to co dostajemy :) .....
z trojki ktore moge sam porownac ..hds180, ca18 i er18 ....najlepszym wyborem jest ER ....ale juz w nieduzym odstepnie cenowym (~60zł) są przetworniki ktore wydaja sie duzo ciekawsze ;p
Skomentuj
-
bawolek, czy ty jesteś jakiś nadpobudliwy i masz problemy z zrozumieniem czytanego tekstu?
Napisałeś "w sumie to sie czasto zastanawialem czemu taki seas nie pokazuje przykladowych projektow z er18 albo treols gravesen .... "
A ja tylko napisałem co wiem w tym temacie od troelsa.
Kolego ja się kłócić nie chce i nic ani zdania nie napisałem u upiększaniu itp teraz. Chyba masz jakiś problem ze sobą. Napisałem jedynie co mi odpisał Troels po uprzednim zapytaniu czemu nie ma w żadnej swojej konstrukcji ER18RNX i 27TBFC/G. A interesowało mnie to z tego powodu, że zrobiło się głośno szczególnie koło 27TBFC/G a troels stosował rożne alumniowe seasy ale nigdy ten. Maila pisałem kilka miesięcy temu a dokładnie 01-10-08.
Także kolego czytaj co napisałem i trochę wyluzuj. Bo to ma być przyjemne forum do wymiany uwag, pomysłów i spostrzeżeń. A widzę że robi się nie przyjemnie.
Pozdrawiam KamilWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Dzięki za pomoc ale mam jeszcze jedno pytanie ma ktoś może na wieszchu gdzieś symulacje jednego HDS w 20 l :?:
Chodzi mi dokłądnie o długośc br przy średnicy 70mm tzn i tak pewnie będę skracał tylko tunel ma długość 22cm myślicie że wystarczy :?:
Albo nie ma ktoś w bazie głośników tego HDSa w WInISD bo ja chciałem dodać samemu to mi jakies błędy wyskakują i nie mam wszystkich danych
[ Dodano: 2009-03-10, 23:18 ]
Prace powoli ruszaja :grin: więcej w linku z podpisu :wink:
Skomentuj
-
Moje pytanie kieruje do osób posiadających ER18RNX z 27TDFC lub 27TBFC/G. Czy ktoś z was próbował zmieniać, regulować wartość kondensatora w zwrotnicy w sekcji wysokotonowej według wskazówek Jay-a? Czy przyniosło to jakieś efekty poprawy lub pogorszenia dźwięku, jakie w paru słowach? Z góry dziękuje za odpowiedzi.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
Skomentuj