Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciąg dalszy Totem Mite :mrgreen:

Zdjęcia z wczorajszych prac - wycinanie otworów bardzo zaawansowanym urządzeniem jakim jest wiertarka i pilnik :mrgreen: :

A fuj :grin:

Next:

Ciasteczko :twisted:

Krzywo wyszło... Eh, no trudno.

A oto, co zrobiłem dziś :>
    Pewnie zapytacie, dlaczego takie wielkie. Otóż początkowo płyta miała być przegrodą i dalej przegrodą jest... Ale że nie miałem na czym zwrotki zrobić to w sumie chyba nie jest zły pomysł :mrgreen: Muszę jeszcze tylko "załatać" dziury.

Skomentuj

Jak krzywo to zaklej i od nowa wywierc a nie prowizorka.

Skomentuj

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
          Jak krzywo to zaklej i od nowa wywierc a nie prowizork
          zabić kołkiem :mrgreen:

MariuszElektro, fajne :]

Skomentuj

Już poprawiłem, jest równiutko :P Dla pewności najpierw wierciłem wiertłem 1mm, potem 6 i na końcu chyba coś koło 8mm.

Zamieszczone przez vicher
            zabić kołkiem :mrgreen:
            :lol:

Skomentuj

morele gotowe
              1,5 tygodnia czekalem na ferrofluid :???:

w jednym glosniku mam dziwne zjawisko - cewka z jednej strony jest wypychana ze szczeliny! :shock:

Skomentuj

bedzie bardzo ciekawy projekcik... z ciekawym wzmakiem. opis i wiecej fote za tydzien max dwa
                napisac moge ze byly to przerobione gotowe monitorki tonsila zakupione przez znajomego po 10zl szt. dokleilem na tyl i front sklejke w ktorej zrobilem otwory. chcialem sam robic calosc ze sklejki i zrobic tylko jakies frezy a gołą sklejke polakierowac, ale niestety strzepi sie przy obrabianiu jej, mozliwe ze mam juz tępe frezy :razz:

Skomentuj

Mam takie pytanie. Czy budowa mechaniczna GDN 14-100-8 SCX zabezpiecza przed uderzaniem karkasu cewki o dno szczeliny magnetycznej?

Zakończyłem budowę monitorków i w trakcie testów chyba za mocno podkręciłem bas, coś zatrzeszczało w głośniku. Na szczęście miałem rękę na suwaku. Kolumienki grają świetnie, aż proszą się o więcej mocy, żadnych zniekształceń, aż tu nagle "CHRUP".

Skomentuj

Zamieszczone przez lega-m
                    Czy budowa mechaniczna GDN 14-100-8 SCX zabezpiecza przed uderzaniem karkasu cewki o dno szczeliny magnetycznej?
                    Myślę że nie... Takie rozwiązanie stosuje chyba tylko PHL http://www.loudspeakershop.eu/phl-audio-c-187_255.html
                    Zresztą sam sprawdź. Wciśnij membranę delikatnie ręką i sam się przekonaj...

Skomentuj

może przesterowałeś wzmacniacz? po przesterowaniu z głośnikami dzieją się naprawdę cuda, wygląda to jakby głośnik dostał sugnał 2hz razem z muzyką i lata jak głupi :).
                      bawiłem się AKX 15 i bez przesterowania we free air nie łupał o magnes przy 20hz na około 30W mocy w obudowach na tuningowanej unitrze około 40W na kanał w ogóle nie udało się go tak wysterować żeby gdzieś łupnął a ręką bez problemu można go dopchnąć do "dna".

Skomentuj

Wzmacniacz na pewno nie był przesterowany. Jest to już prawie zabytkowy Technics SU-Z55, trafo w zasilaczu 350VA :twisted:

Oto co mi wyszło:

Skomentuj

nie byłbym taki pewny że nie był przesterowany :P ile ma mocy?

Skomentuj

Przy trafku 350VA raczej sporo wiecej niz 40W ..

Skomentuj

lega-m, STXy sa prądożerne, jeżeli wzmacniacz jest słaby(niekoniecznie), albo ma slaby DF(bardziej prawdopodobne) to STXowi bedzie mało, przester nie robi się tylko za wysokiego sygnału puszczonego przez nas, pamiętajmy też ze mp3 mają niezłe trzaski(jezeli lecialo mp3 albo marna plyta i byla porysowana), taki trzask może wywołac chwilowe przesterowanie, tego koncówki nie lubia :razz:

Skomentuj

lega-m, ladne monitorki

Skomentuj

stare unitry też miały ogromne transformatory a jakoś potężnych mocy nie miały :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                    mp3 mają niezłe trzaski(jezeli lecialo mp3 albo marna plyta i byla porysowana)
                                    No porysowana plytka.. hm a myslisz ze kolega slucha z winyli? Czy moze porysowany CD ci trzaska? Co do tych mp3 to moze jakas czesc obudowy komputera ci wydaje trzaski ale ja jakos nigdy trzaskow nie slyszalem spowodowanych jakoscia mp3. Zastanow sie pare razy zanim napiszesz kolejna glupote.

Zamieszczone przez nosmaster
                                    stare unitry też miały ogromne transformatory a jakoś potężnych mocy nie miały :P
                                    Nie trafiles z tym porownaniem raczej.. niby jakie potezne trafka mialy? troszke ponad norme to potezne trafo? Daj symbol takiej domowej UNITRY z trafkiem 350W

Skomentuj

AT9100 - trafo 170VA, moc 2x28W.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        lega-m, ladne monitorki
                                        czyżby twoje wykonanie? :razz:

Skomentuj

raczej projekt co ? :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X