Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mormon
    Bb pro6
    Sama buda 33l at
    40hz br 58mm x 104,6mm
    45hz br 58mm x 70,49mm

Skomentuj

Widzę że jednak to samo co Winisd... Dzięki

Skomentuj

MormoN, ja od kilku lat bawie sie winisd proalpha 0.50a6 i strojenie sprawdza mi sie z dokladnoscia do 95-99%. jak narazie mniej dokladnie mi wychodzi strojenie b-r szczelinowym ale jak zrobie ich wiecej to moze dojde do wiekszej dokladnosci

Skomentuj

Dziś udało mi się zrobić frezy pod seasy... dojechały w końcu :-) Walnąłem pierwszą warstwę lakieru mat (zmieniłem koncepcje z półmau) Trochę przysycha i zaczyna mi się podobać :-)

[ Dodano: 2008-03-07, 17:45 ]
          O w kulki!! Przyjechały dziś nowe kep`y. Słyszałem że wrazz czasem barwa membran się trochę zmienia ale ja piernicze kepu kóre kupiłem używane mają chyba z 10 lat :-) różnica jest kolosalna. Jak dam radę o walne fotki... LOL

Skomentuj

Dziś przyszły Hds-y z Loudspeakershop.eu
            I wcześniejsze Br i wkrety imbusowe z visaton'a
            Paczki się lepią w kotłowni :cool:
            Wykonanie peerlesów, struktura membramy i alu kosz podoba mi się bardziej niż podobały mi się vify dx25 jak z nimi otworzyłem paczke a vify bardzo mi sie podobają :cool:

Skomentuj

No fajne te hds`y... :)

Skomentuj

VwMarcin, a zwrotnice masz?? pokaz schemat :>

Skomentuj

Pawel S.
                  http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm
                  Tu inna opcja

R1 0,82ohm
                  R2 6,8ohm
                  L2 0,5mH

Jeszcze na kompie coś by sie znalazlo. Jak skoncze budy "posymuluje" te zwrotnice w x-over 3 pro z ciekawosci i cos sie wybierze :cool:

Skomentuj

VwMarcin, to skad masz ta zwrotnice? przeciez na tamtej stronie jest z XT.
                    no i myslalem ze to 16cm :lol:

Skomentuj

Pawel S.
                      Na stronie http://www.troelsgravesen.dk sa dwie wersje :cool:
                      Wersja 1 jest z dx25, wersja 2 z xt25

Hds-y to 15cm(13cm?) bo to ma grac w 8m2
                      W załorzeniu ma to być klon Rls Elara http://www.rls.com.pl/Elara.html
                      Wedlug opini z audioshow dzwiek o wiele wiekszy niz moglby sugerowac rozmiar kontrukcji.

Skomentuj

A czy ten HDS ze zdjęć z linku nie ma przypadkiem innej (polipropylenowej) membrany..?
                        Bo jakoś dziwnie się "błyszczy"...

Skomentuj

Zamieszczone przez mariuszb
                          A czy ten HDS ze zdjęć z linku nie ma przypadkiem innej (polipropylenowej) membrany..?
                          Bo jakoś dziwnie się "błyszczy"...
                          No wygląda na PPB choć to bez różnicy już w tej chwili, już wyjaśniam czemu-tej zwrotki itak bym niebudował chocby dlatego że jest przekombinowana jakby na siłe. Fakt że zwrotka to bardziej złożona kwestia ale "wizualnie" po wykresie w symulacjach taki efekt dużo prostszą filtracja wychodził. Niemam pojęcia jak taka rozbudowana zwrotka gra ale jak zciekawości posymulowalem w x-over pro to wyglądało tak jakby były dokładane kolejne elementy aby naprostować to co poprzednie pokrzywiły. Mam jeszcze inne schematy w zanadrzu, choćby i ten wyżej dużo prostszy też wyciągnięty ze strony jakiegoś konstruktora więc puki co tym się nieprzejmuje.

Skomentuj

VwMarcin, wykonalem zwrotnice tego typu (z tych stron) pod vify XT25 + PL18WO dla czaroslaww'a. brzmienie zachwala ale bez porownania z prostrza zwrotnica niemozna nic stwierdzic. no ale koszt tych zwrotnic przekroczyl 300zl :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              VwMarcin, wykonalem zwrotnice tego typu (z tych stron) pod vify XT25 + PL18WO dla czaroslaww'a. brzmienie zachwala ale bez porownania z prostrza zwrotnica niemozna nic stwierdzic. no ale koszt tych zwrotnic przekroczyl 300zl :???:
                              Obrazek
                              Pawel S.
                              Pamietam to zamieszanie na (chyba)elce jak czepili sie "zlozonosci" tej zwrotki...choc tak jak piszesz bez porownania z czyms "niezlozonym" mozna sobie gdybac...
                              Ja raczej sklaniam sie ku prostszemu rozwiazaniu chocby ze wzgledow finansowych bo przy prostszej zwrotce mozna sobie pozwolic na lepsze przetworniki przy tym samym budzecie...

Skomentuj

smiem twierdzic, ze jesli zwrotka jest na sile uproszczona a glosniki sa ciut lepsze to to i tak zagra gorzej niz dopracowana, a nawet skomplikowana zwrota z ciut gorszymi glosnikami.

Skomentuj

Po wyschnieciu, przed obróbka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                    smiem twierdzic, ze jesli zwrotka jest na sile uproszczona a glosniki sa ciut lepsze to to i tak zagra gorzej niz dopracowana, a nawet skomplikowana zwrota z ciut gorszymi glosnikami.
                                    A dla mnie takie słowa to abstrakcja nieco, zwrota musi być dobrze zaprojektowana i tyle, ale z drugiej strony - zasadniczo prostsze zwroty grają zwykle lepiej niż te nadmiernie rozbudowane ,projektując po prostu trzeba pamiętać że płaska charka nie jest celem samym w sobie lecz tylko drogą ku lepszemu brzmieniu, więc wygładzanie charki na siłe nie ma większego sensu.
                                    Właśnie z tego powodu nie lubie metalowców z rezonansami pod koniec pasma :)

Skomentuj

A ja dziś przywiozłem do domu stare ZRK 9115 i podłączyłem moje nowe dzieło.... Co prawda nie podłączyłem jeszcze wysokich (Paweł S. kiedy będą zwroki !! ?? :-) tylko same kepy i powiem wam że przy podkręceniu gałki treble na maksa grają lepiej niż moje 16/50 i gwk11/100 razem wzięte... Nie wiem czy to zwrotki były do kitu w starym zestawie czy kepy są takie zajebiaszcze... :-) Ale pewnie jedno i drugie :-D Poprosu się zakochałem ... po same uszy :-D

Skomentuj

doszly panele od irka - super wykonanie.
                                        beda napedzaly suby na MDS08 i XXLS12

no i po krotkiej dyskusji w pewnym temacie postanowilem sie pobawic :mrgreen:

a ze mam panel to sie bawie. no i tak
                                        na niezmienionym glosniku fajnie sie podbija bas wyzszy. jak wkleilem srubke to sporo sie poprawil niski bas. ale przesadzilem z iloscia nakretek bo i tak rezonans jest juz za nisko

co moge o tym powiedziec - w zasadzie nadaje sie to tylko do ogladania filmow bo w muzyce gubi sie ze szok (a narazie mam nienajszybsze ARNy :P )

[ Dodano: 2008-03-12, 19:05 ]
                                        Zamieszczone przez MormoN
                                        Paweł S. kiedy będą zwroki !! ??
                                        jutro bede mial juz paczke

Skomentuj

Pawel S., A Wy chcieliście żebym zrobił coś takiego z głośnikiem który koszuje ponad cztery setki ??!! :-D

Skomentuj

Czaruję...
                                          X