Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
    A moje Seasy mają siatkę, do tego fajny byłby woofer z fabrycznie wklęsłą kopułką, ale Tesle już mam w innych kolumnach, więc poszło na SCX...

Mam dylemat z dobieraniem BR, głośniki jeszcze nie wygrzane, da mi wtedy cokolwiek pomiar impedancji w budzie? 100h mi się nie chce grzać, żeby móc to dobrze zmierzyć (ewentualnie wrzucę BR jak zaproponował WinISD dla 50Hz@12l i pomierzę kiedyś w przyszłości).

Siedziałem nad zwrotnicą, słuchałem z większymi kondensatorami i mniejszymi, jednak wolę tą opcje z strojeniem na 3kHz i 1uF, wydaje się mniej drażniąca dla ucha (docelowo 1.47uF i 200uH).
    W wielu tych opcjach niby reverse null jest, różni je nieco cha-ka w normalnym wypadku, tak to jest wykresy podobne dla różnych kondów a charakter zmienia się dość ostro.
    Olej reverse null. Patrz na to, zeby dobrze gralo a nie wygladalo na wykresie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
      Olej reverse null. Patrz na to, zeby dobrze gralo a nie wygladalo na wykresie.
      Zaraz Cie zlinczują za to, przecież zgranie fazowe to podstawa ^^
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Jak dla mnie to możesz nawet spiąć dwa głośniki leżące na biurku razem i grać na nich.

Świetnie zgranie fazowe w miejscu podziału to podstawa dobrego grania i niech ktoś nie patrzy na to jak głęboki ma dołek w przeciwfazie bo równie dobrze faza przetworników może się w tym miejscu stykać na chwilę by potem przez filtry powędrować w czasie i przestrzeni - jak już to patrzeć na całościowy dołek a nie na to, że w drugiej wersji zwrotnicy końcówka dołka o kilka dB więcej schodzi.

Do tego by zobaczyć jak fazy głośników są względem siebie potrzebny jest takowy wykres - jak już wspomniałem wcześniej ( http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post382477 ) to sam projektuje patrząc na same charki przetworników i ich fazy by dopiero potem odsłuchiwać.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Jak dla mnie to możesz nawet spiąć dwa głośniki leżące na biurku razem i grać na nich.

Świetnie zgranie fazowe w miejscu podziału to podstawa dobrego grania i niech ktoś nie patrzy na to jak głęboki ma dołek w przeciwfazie bo równie dobrze faza przetworników może się w tym miejscu stykać na chwilę by potem przez filtry powędrować w czasie i przestrzeni - jak już to patrzeć na całościowy dołek a nie na to, że w drugiej wersji zwrotnicy końcówka dołka o kilka dB więcej schodzi.

Do tego by zobaczyć jak fazy głośników są względem siebie potrzebny jest takowy wykres - jak już wspomniałem wcześniej ( http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post382477 ) to sam projektuje patrząc na same charki przetworników i ich fazy by dopiero potem odsłuchiwać.
          Projektując zwrotnice do moich 3 dróg u LuSztiego zwróciłem uwagę na ten fakt. Słuchając rożnych wersji zwrotnic, najlepiej gały te które były idealnie zgrane fazowo. Najlepiej zagrała ta która była najrówniej zgrana fazowo.

Skomentuj

Dokładnie! Też to zauważyłem (a raczej wiem z doświadczenia) dlatego projektuję na bazie faz głośników w miejscu podziału a niżeli sumarycznej charki.

Skomentuj

Nie na temat...
              Oj tam...nie znacie się. Zgranie fazowe to bujda i mit. Mówię Wam....nie dajcie się omamić...:) Nie wierzcie kłamliwej propagandzie! :P
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziwne wartości elementów wyszły, ale to tak zrobiłem żeby dołek wyszedł.
                Jak mam już taki wykres, to co dalej?

Jeśli dobrze zrozumiałem: fazy się nie nachodzą i dołek jest, to ok?

Skomentuj

Teraz odwracasz fazę jednego głośnika i sprawdzasz jak się sumują charki.
                  Poza tym przy 11kHz coś się dzieje, masz za słabo filtrowany midwoofer.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Niestety nie używam Speaker Workshop i nie pomogę Ci ale to wygląda jak brak wystarczającej ilości sampli i jakiś jeszcze problem (??), zobacz sobie jak u mnie fazy wyglądają w czasie projektowania:

Grubsze linie - odpowiedzi przetworników, cieńsze - ich fazy.

Panowie LuSzTi i Raven powinni Ci pomóc z SW lepiej :)

Skomentuj

Jakie cewki zamówić, żeby potem poprawić tylko kondensatory?
                      Myślę, że 1.5mH zostanie, wrzucałem różne wykresy, może na tweeter 220uH jak w ostatnim?

W SW niestety faza tak zazwyczaj wygląda, no chyba że chodzi o to coś na 11k, to tam nawet na samej ch-ce woofera coś jest, czyli to prawdopodobnie jego produkt, Paweł filtrował 14SCX 1.5mH i 4.7uF, to może tak zostawię.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                        W SW niestety faza tak zazwyczaj wygląda,
                        To nie wina SW tylko nieprawidlowego bramkowania i braku Predelay. Faza musi byc sprowadzona do minimum phase.

Skomentuj

Jest w SW minimum phase? Wiem że jest w ARTA, ale tu nie spotkałem...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                            Zaraz Cie zlinczują za to, przecież zgranie fazowe to podstawa ^^
                            Wole miec 15-20dB rewers, brzmienie ktore mi sie podoba i faze zgodna w pasmie 1-10Khz +-15st, niz rewers 40dB i zero zgrania powyzej 5Khz. Sprawdzone w praktyce.
                            Rewers to jest tylko jeden z czynnikow, ktory sie bierze pod uwage przy projektowaniu zwrotnicy. Jest ich znacznie wiecej i czasem trzeba pojsc na kompromis i wyrac najlepsze dla ucha rozwiazanie.
                            Jezeli dla kogos jedynym wyznacznikiem dobrej zwrotnicy jest glebokosc rewersa i zgrania wylacznie w pasmie przejsciowym, to dopiero polowa drogi. Ale lepszy rydz niz nic.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                              zgrania wylacznie w pasmie przejsciowym, to dopiero polowa drogi.
                              Faza zgodna w paśmie 1-10 kHz? Po jaką cholerę? Przecież to żadnego sensu nie ma bo powyżej 5 kHz to już sam tweeter gra a woofer już dawno przestał śpiewać...

Musiałbym posłuchać Twoich zwrotnic szeregowych by coś wysnuć bo tak to mogę zgadywać.

Skomentuj

Faza zgodna w paśmie 1-10 kHz? Po jaką cholerę? Przecież to żadnego sensu nie ma bo powyżej 5 kHz to już sam tweeter gra a woofer już dawno przestał śpiewać...
                                Blad
                                I dzis mieliśmy tego dowód :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No to opowiadaj o co chodzi.

Skomentuj

LuSzTi wrzuci pomiary i projekt to zobaczysz
                                    Woofer psul fazę w miejscu gdzie wg ciebie juz grał sam tweeter
                                    Mimo, ze poziom ch woofera miał juz z -40dB
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie moze ja dodam swoje 3 grosze.
                                      Cale to DIY trzeba weryfikowac uchem, kazdy to ucho ma inne wiec pojecie lepszosci jednego nad drugim rozwiazaniem bedzie wzgledne.
                                      No fajnie faza sie nam bedzie ladnie zgadzac ale czy zostanie to potwierdzone przy tescie odsluchowym ? Ciezko odpowiedziec na takie pytanie. Jak charakterystyka amplitudowa bedzie dosc nierowna to mozna to jeszcze jakos wychwycic.
                                      Moral z tego taki ze pewnych rzeczy za cholere nie da sie pomierzyc, no bo jak zmierzyc dobre ''brzmienie''. Jak to mawiaja starzy gorale trzeba wiecej robic a mniej gadac --> to sie do jakiegos rozwiazania dojdzie.
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Woofer psul fazę w miejscu gdzie wg ciebie juz grał sam tweeter
                                        Mimo, ze poziom ch woofera miał juz z -40dB
                                        To akurat był tylko przykład, wszystko zależy przecież od przetworników i stromości filtrów bo w moich projektach nie raz kończyłem tak woofera, że do 5 kHz nie pociągnął.

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                        Cale to DIY trzeba weryfikowac uchem, kazdy to ucho ma inne wiec pojecie lepszosci jednego nad drugim rozwiazaniem bedzie wzgledne.
                                        No fajnie faza sie nam bedzie ladnie zgadzac ale czy zostanie to potwierdzone przy tescie odsluchowym ? Ciezko odpowiedziec na takie pytanie. Jak charakterystyka amplitudowa bedzie dosc nierowna to mozna to jeszcze jakos wychwycic.
                                        Moral z tego taki ze pewnych rzeczy za cholere nie da sie pomierzyc, no bo jak zmierzyc dobre ''brzmienie''. Jak to mawiaja starzy gorale trzeba wiecej robic a mniej gadac --> to sie do jakiegos rozwiazania dojdzie.
                                        Oczywiście ale od czegoś trzeba zacząć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                          Oczywiście, ze tak
                                          Juz nie raz o tym pisałem

Dobry przykład to nasze dzisiejsze poczynania ze szpilka i satori
                                          Zagrała ostatnia, chyba 10 wersja zwrotnicy
                                          Generalnie najprostsza z pochylonym frontem
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X