Zamieszczone przez ampli
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaOlej reverse null. Patrz na to, zeby dobrze gralo a nie wygladalo na wykresie.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Jak dla mnie to możesz nawet spiąć dwa głośniki leżące na biurku razem i grać na nich.
Świetnie zgranie fazowe w miejscu podziału to podstawa dobrego grania i niech ktoś nie patrzy na to jak głęboki ma dołek w przeciwfazie bo równie dobrze faza przetworników może się w tym miejscu stykać na chwilę by potem przez filtry powędrować w czasie i przestrzeni - jak już to patrzeć na całościowy dołek a nie na to, że w drugiej wersji zwrotnicy końcówka dołka o kilka dB więcej schodzi.
Do tego by zobaczyć jak fazy głośników są względem siebie potrzebny jest takowy wykres - jak już wspomniałem wcześniej ( http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post382477 ) to sam projektuje patrząc na same charki przetworników i ich fazy by dopiero potem odsłuchiwać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaJak dla mnie to możesz nawet spiąć dwa głośniki leżące na biurku razem i grać na nich.
Świetnie zgranie fazowe w miejscu podziału to podstawa dobrego grania i niech ktoś nie patrzy na to jak głęboki ma dołek w przeciwfazie bo równie dobrze faza przetworników może się w tym miejscu stykać na chwilę by potem przez filtry powędrować w czasie i przestrzeni - jak już to patrzeć na całościowy dołek a nie na to, że w drugiej wersji zwrotnicy końcówka dołka o kilka dB więcej schodzi.
Do tego by zobaczyć jak fazy głośników są względem siebie potrzebny jest takowy wykres - jak już wspomniałem wcześniej ( http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post382477 ) to sam projektuje patrząc na same charki przetworników i ich fazy by dopiero potem odsłuchiwać.
Skomentuj
-
Nie na temat...Oj tam...nie znacie się. Zgranie fazowe to bujda i mit. Mówię Wam....nie dajcie się omamić...:) Nie wierzcie kłamliwej propagandzie! :P Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaJak dla mnie to możesz nawet spiąć dwa głośniki leżące na biurku razem i grać na nich.
Dziwne wartości elementów wyszły, ale to tak zrobiłem żeby dołek wyszedł.
Jak mam już taki wykres, to co dalej?
Jeśli dobrze zrozumiałem: fazy się nie nachodzą i dołek jest, to ok?
Skomentuj
-
Teraz odwracasz fazę jednego głośnika i sprawdzasz jak się sumują charki.
Poza tym przy 11kHz coś się dzieje, masz za słabo filtrowany midwoofer.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Niestety nie używam Speaker Workshop i nie pomogę Ci ale to wygląda jak brak wystarczającej ilości sampli i jakiś jeszcze problem (??), zobacz sobie jak u mnie fazy wyglądają w czasie projektowania:
Grubsze linie - odpowiedzi przetworników, cieńsze - ich fazy.
Panowie LuSzTi i Raven powinni Ci pomóc z SW lepiej :)
Skomentuj
-
Jakie cewki zamówić, żeby potem poprawić tylko kondensatory?
Myślę, że 1.5mH zostanie, wrzucałem różne wykresy, może na tweeter 220uH jak w ostatnim?
W SW niestety faza tak zazwyczaj wygląda, no chyba że chodzi o to coś na 11k, to tam nawet na samej ch-ce woofera coś jest, czyli to prawdopodobnie jego produkt, Paweł filtrował 14SCX 1.5mH i 4.7uF, to może tak zostawię.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaW SW niestety faza tak zazwyczaj wygląda,
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaZaraz Cie zlinczują za to, przecież zgranie fazowe to podstawa ^^
Rewers to jest tylko jeden z czynnikow, ktory sie bierze pod uwage przy projektowaniu zwrotnicy. Jest ich znacznie wiecej i czasem trzeba pojsc na kompromis i wyrac najlepsze dla ucha rozwiazanie.
Jezeli dla kogos jedynym wyznacznikiem dobrej zwrotnicy jest glebokosc rewersa i zgrania wylacznie w pasmie przejsciowym, to dopiero polowa drogi. Ale lepszy rydz niz nic.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postazgrania wylacznie w pasmie przejsciowym, to dopiero polowa drogi.
Musiałbym posłuchać Twoich zwrotnic szeregowych by coś wysnuć bo tak to mogę zgadywać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaFaza zgodna w paśmie 1-10 kHz? Po jaką cholerę? Przecież to żadnego sensu nie ma bo powyżej 5 kHz to już sam tweeter gra a woofer już dawno przestał śpiewać...
I dzis mieliśmy tego dowód :)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Panowie moze ja dodam swoje 3 grosze.
Cale to DIY trzeba weryfikowac uchem, kazdy to ucho ma inne wiec pojecie lepszosci jednego nad drugim rozwiazaniem bedzie wzgledne.
No fajnie faza sie nam bedzie ladnie zgadzac ale czy zostanie to potwierdzone przy tescie odsluchowym ? Ciezko odpowiedziec na takie pytanie. Jak charakterystyka amplitudowa bedzie dosc nierowna to mozna to jeszcze jakos wychwycic.
Moral z tego taki ze pewnych rzeczy za cholere nie da sie pomierzyc, no bo jak zmierzyc dobre ''brzmienie''. Jak to mawiaja starzy gorale trzeba wiecej robic a mniej gadac --> to sie do jakiegos rozwiazania dojdzie.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWoofer psul fazę w miejscu gdzie wg ciebie juz grał sam tweeter
Mimo, ze poziom ch woofera miał juz z -40dB
Zamieszczone przez borys Zobacz postaPanowie moze ja dodam swoje 3 grosze.
Cale to DIY trzeba weryfikowac uchem, kazdy to ucho ma inne wiec pojecie lepszosci jednego nad drugim rozwiazaniem bedzie wzgledne.
No fajnie faza sie nam bedzie ladnie zgadzac ale czy zostanie to potwierdzone przy tescie odsluchowym ? Ciezko odpowiedziec na takie pytanie. Jak charakterystyka amplitudowa bedzie dosc nierowna to mozna to jeszcze jakos wychwycic.
Moral z tego taki ze pewnych rzeczy za cholere nie da sie pomierzyc, no bo jak zmierzyc dobre ''brzmienie''. Jak to mawiaja starzy gorale trzeba wiecej robic a mniej gadac --> to sie do jakiegos rozwiazania dojdzie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaPanowie moze ja dodam swoje 3 grosze.
Moral z tego taki ze pewnych rzeczy za cholere nie da sie pomierzyc, no bo jak zmierzyc dobre ''brzmienie''. Jak to mawiaja starzy gorale trzeba wiecej robic a mniej gadac --> to sie do jakiegos rozwiazania dojdzie.
Juz nie raz o tym pisałem
Dobry przykład to nasze dzisiejsze poczynania ze szpilka i satori
Zagrała ostatnia, chyba 10 wersja zwrotnicy
Generalnie najprostsza z pochylonym frontemJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj