Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

musze cos takiego zrobic!
    od lat sa na rynku a nadal piekne

Skomentuj

Kolejny klon ze stajni Accuphase P7100-tym razem już chyba ostatni :)

przymiarka zasilania:Toroid 1650VA i 4x47000uF/100V Mlythic HC Mundorf

obudowa ma głębokość 500mm a już jest ciasno

i sam "super ring" prawie 200 mm średnicy i 10 kg wagi

Końcówki mocy na 11 parach Toshiby,dodatkowo sterownik z zabezpieczeniami i softstartem,protektor DC ze sterowaniem VU meterków -wszystko wg projektów kolegi Jaskiniowca.

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
        Kolejny klon ze stajni Accuphase P7100-tym razem już chyba ostatni :)

przymiarka zasilania:Toroid 1650VA i 4x47000uF/100V Mlythic HC Mundorf

obudowa ma głębokość 500mm a już jest ciasno

i sam "super ring" prawie 200 mm średnicy i 10 kg wagi

Końcówki mocy na 11 parach Toshiby,dodatkowo sterownik z zabezpieczeniami i softstartem,protektor DC ze sterowaniem VU meterków -wszystko wg projektów kolegi Jaskiniowca.
        Ile by taka zabawka kosztowała (z robocizną/złożona/uruchomiona/w obudowie z vu meterami) ? ;-)

Skomentuj

Z robocizną nie odpowiem,bo nie składam dla kasy... a same graty kosztowały mnie ponad 7 kzł.

Skomentuj

Z robocizną nie odpowiem,bo nie składam dla kasy... a same graty kosztowały mnie ponad 7 kzł.
            No ładne cacko jak mawiał klasyk ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
              No ładne cacko jak mawiał klasyk ;-)
              Dzięki ale i "ładnie" jest roboty przy tym...

Główne ustrojstwa prawie skończone:

końcówki mocy

Układ wejściowy

protektor DC ze sterowaniem VU (TA7318)

"sterownik"-softstart,DC,przeciwzwarciowe,termiczne,zdalne ster...wentylatory i cholera wie co jeszcze...ten egzemplarz akurat mam od Jaskiniowca

wycieraczki w stylu Accuphase-są olbrzymie i niestety jest problem z ich poprawnym wysterowaniem

powiedzmy ,że tak to będzie wyglądać-obudowa 5U500 z modushop cała z alu,całość będzie ważyć ok 40 kg

Skomentuj

a w tym protektorze w jakim celu są te dwie cewki ?
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ten protektor jest na podstawie oryginalnych zabezpieczeń wyjściowych Accuphase.
                  A ogólnie to "cewka" (dławik) z rezystorem tłumiącym na wyjściu jest po to by zabezpieczyć wzmacniacz przed pojemnościowym charakterem zwrotnic głośnikowych.

Skomentuj

Ciekawe czy jaskiniowiec ma jeszcze te protektory i sterowniki ja byłbym zainteresowany.
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Wystarczy go zapytać:)
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/23...l=1#post393452

Skomentuj

freedi
                        Tak patrze to ta buda z Modushop nie grzeszy wykonaniem w sensie porządnej ramy w środku do której wszystko jest przykręcone. Za taka kasę widze ze dostajemy fakt dobre radiatory pocięte blachy i troche ramki....

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          freedi
                          Tak patrze to ta buda z Modushop nie grzeszy wykonaniem w sensie porządnej ramy w środku do której wszystko jest przykręcone. Za taka kasę widze ze dostajemy fakt dobre radiatory pocięte blachy i troche ramki....
                          Ramy w sensie "chassis" nie ma , można dokupić płytę montażową z otworami,która usztywnia wszystko i jest podstawą do montażu np.trafa.
                          Dla mnie to nawet lepiej bo i tak zawsze robię swoje wzmocnienia,zależnie co ma być w środku.
                          Tutaj akurat mimo tego ,że jest to 3mm podłoga nie ma szans na utrzymanie 10 kg toroida.
                          Ale to najlepsza i w gruncie rzeczy najtańsza alternatywa na rynku dla nas diy-owców.
                          Obudowy są dokładnie nawiercone i wykończone,pięknie szczotkowane i anodowane.
                          Chcąc zrobić od podstaw,podobną,kupując radiatory Fischera cena byłaby raczej sporo wyższa a jakość nie do końca zbliżona.
                          Wiem,bo to przerabiałem...

Skomentuj

Ramy w sensie "chassis" nie ma , można dokupić płytę montażową z otworami,która usztywnia wszystko i jest podstawą do montażu np.trafa.
                            Dla mnie to nawet lepiej bo i tak zawsze robię swoje wzmocnienia,zależnie co ma być w środku.
                            Tutaj akurat mimo tego ,że jest to 3mm podłoga nie ma szans na utrzymanie 10 kg toroida.
                            Ale to najlepsza i w gruncie rzeczy najtańsza alternatywa na rynku dla nas diy-owców.
                            Obudowy są dokładnie nawiercone i wykończone,pięknie szczotkowane i anodowane.
                            Chcąc zrobić od podstaw,podobną,kupując radiatory Fischera cena byłaby raczej sporo wyższa a jakość nie do końca zbliżona.
                            Wiem,bo to przerabiałem...
                            Nie twierdzę ze są złe, z zewnątrz mi sie bardzo podobają i zapewne kupię również ją dla siebie. Mimo wszystko mogli dać lepszą ramę:)

Skomentuj

Za takie pieniądze to jednak dupy nie urywają, w końcu dajesz te 1200 PLN za 5U...

Skomentuj

po pierwszym malowaniu przed szlifem

Skomentuj

podstawki?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                    Za takie pieniądze to jednak dupy nie urywają, w końcu dajesz te 1200 PLN za 5U...
                                    Prawda, gdyby znaleźć zakład zajmujący się obróbką alu i zamówić większą ilość (zamówienie grupowe na e-450) to wyszła by pewnie 1/3 tej ceny (lub mniej) ;-)

Najdroższe tutaj są radiatory i przedni panel, reszta to groszowe sprawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                      Prawda, gdyby znaleźć zakład zajmujący się obróbką alu i zamówić większą ilość (zamówienie grupowe na e-450) to wyszła by pewnie 1/3 tej ceny (lub mniej) ;-)

Najdroższe tutaj są radiatory i przedni panel, reszta to groszowe sprawy.
                                      http://allegro.pl/obudowa-audio-diy-...961650423.html

Skomentuj

Jak jesteście chętni to mogę zapytać w zakładzie który robił dla mnie gałki i przy okazji moją obudowę ile będzie kosztować wykonanie takiej obudowy. Potrzebny by był rys techniczny obudowy do wyceny.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę pisać w temacie.

Skomentuj

u mnie w pracy sa luzy i druga zmiana praktycznie nie pracuje
                                          jak sie zbierze kilka osob to mozna zapytac

Skomentuj

Czaruję...
                                          X