Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po ponad tygodniu walki ze wzbudzeniami wzmacniacz ruszył (przestroga ! układy TL431 niektórych producentów nie tolerują obciążenia pojemnościowego i wrednie oscylują !)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
      Po ponad tygodniu walki ze wzbudzeniami wzmacniacz ruszył (przestroga ! układy TL431 niektórych producentów nie tolerują obciążenia pojemnościowego i wrednie oscylują !)
      super że się wszystko posuwa do przodu ... kibicuję Ci ostro :)

Skomentuj

tyle sie napracowalem ze az musze pokazac

sorki za jakosc zdjec ale moj canon wczoraj pojechal do naprawy

fronty do 3 drog na TVMach + tandetny tonsil na gorze (proponuje w ten front wsadzic missiona)
        jakie dokladnie glosniki to powie wlasciciel jak sie odezwie

Skomentuj

http://www.trioda.com/forum/viewtopi...186656#p186656

Lampowiec

UWAGI MODERATORA
          Kolega Brencik otrzymuje zakaz pisania za złamanie pkt 9 regulaminu.

Skomentuj

Nie na temat...
            OMG jaki mózg, daje link do swojego tematu na innym forum pod zbanowanym loginem :lol: Pogratulować...

Pawel S., szkoda roboty z tego co piszesz, nawet nie STX SCX.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              tyle sie napracowalem ze az musze pokazac
              Ale co? Daj linki.

Skomentuj

amdr, wcale nie - klient placi, klient wymaga :P
                no i szczerze mowiac tez bym takie cos zrobil

Zamieszczone przez pegelmesser
                Ale co? Daj linki.
                odswiez stronke zeby fotki wyswietlilo :P

Skomentuj

Pawel S., jak masz zamiar mocować tą "nakładkę" na głośniki?

Skomentuj

Przykrecana od tylu

Skomentuj

No Pawle spisałeś się swietnie takie jakie mi sie marzyły A w ogóle to nie rozumiem komentarza ,że nie opłaca się takich ładnych frontów to takich głośników. Ja uważam że warto ,a jedyny głośnik który rzeczywiście jest niezbyt udany to ten tonsil. Arny są w porządku. Co do samych monitorów to powiem że będą one aktywne z napędem znanego tda7294. Przy okazji mogę sie poradzić was odnośnie kolumn. Czy robić jeszcze jakieś preampy do tego z regulacja basu wysokich albo jakieś limitery czy moze zostawić samą końcówkę z regulacją głośności?? jeśli tak to co polecacie?

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                        super że się wszystko posuwa do przodu ... kibicuję Ci ostro :)
                        Dzięki wsparcie się przyda mi zaczyna brakować powoli cierpliwość. Niestety coś jeszcze jest nie tak i wzmacniacz okazjonalnie wpada w oscylacje i pali tranzystory wy. :sad: nie wiem czy to jakiś błąd w montażu czy coś innego na testach statycznych jest wszystko OK

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
                          będą one aktywne z napędem znanego tda7294. Przy okazji mogę sie poradzić was odnośnie kolumn. Czy robić jeszcze jakieś preampy do tego z regulacja basu wysokich albo jakieś limitery czy moze zostawić samą końcówkę z regulacją głośności?? jeśli tak to co polecacie?
                          sam zastanow sie czy bedziesz mial zamiar tam cos krecic. ja bym brzmienie wyregulowal zwrotnica i dal jedynie pokretlo glosnosci

Skomentuj

raven1985, życie elektronika nie nalezy do lekkich :twisted: .

Fajnie, ze ci ładnie plytki zorbili, prototypy.com naprawde porpawili jakość w ostatnich latach bo pierwsze ich wypusty nie były zachwycające. Ja biorę ostatnio w merkarze bo cena jest dobra a na razie płytki dostaję od nich bezbłędne :).

A ja w końcu odgrzebałem program, który zaczałem pisać na poczatku lata do płytki sterujacej wzmacniaczem no i nic z tego nie kumam co ja potworzyłem 2 miesiące temu . Żebym do audioshow tyko z tym dziadostwem zdążył się uporać.

W sumie też mam bła na tej płytce bo do sterowania przekaźnikami dałem rejestr przesuwny 74hc595 a gnój jeden po uruchomieniu wystawia na wyjścia losowe stany i nic na to nie pomaga, ani sterowanie nóżką resetu ani nóżka OE :( . Nim procesor zastartuje wyzeruje rejestr to przekaźniki zdążą pstryknąć. Kiedyś wykorzystywałem inną wersję rejestru przesuwnego i tam nie miałem takiej szopki :???:

Tymczasem zapodałem sobie negatywny wyświetlacz 2x16 z podświetleniem bursztynowym. Ma wielkie znaki czyli ok 1cm wysokości :)

Skomentuj

Pawel S., i głośniki będą zaklejone na głucho? czy tył kolumny będzie odkręcany?

Yoshi_80, zamierzasz swe ustrojstwo na audioshow ciągnąć?

Skomentuj

scythe1123, ja co roku coś przywożę :mrgreen: . Ale to tak do odsłuchów w zamkniętym gronie, nie wystawiam się przecież na imprezie, na kasie jeszcze nie śpię .

Skomentuj

Czyli rozumiem , że będzie można się pogapić na twoje wytwory :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                    nie wystawiam się przecież na imprezie, na kasie jeszcze nie śpię .
                                    ..."jeszcze"... :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                      raven1985, życie elektronika nie nalezy do lekkich :twisted: .

Fajnie, ze ci ładnie plytki zorbili, prototypy.com naprawde porpawili jakość w ostatnich latach bo pierwsze ich wypusty nie były zachwycające. Ja biorę ostatnio w merkarze bo cena jest dobra a na razie płytki dostaję od nich bezbłędne :).

A ja w końcu odgrzebałem program, który zaczałem pisać na poczatku lata do płytki sterujacej wzmacniaczem no i nic z tego nie kumam co ja potworzyłem 2 miesiące temu . Żebym do audioshow tyko z tym dziadostwem zdążył się uporać.

W sumie też mam bła na tej płytce bo do sterowania przekaźnikami dałem rejestr przesuwny 74hc595 a gnój jeden po uruchomieniu wystawia na wyjścia losowe stany i nic na to nie pomaga, ani sterowanie nóżką resetu ani nóżka OE :( . Nim procesor zastartuje wyzeruje rejestr to przekaźniki zdążą pstryknąć. Kiedyś wykorzystywałem inną wersję rejestru przesuwnego i tam nie miałem takiej szopki :???:

Tymczasem zapodałem sobie negatywny wyświetlacz 2x16 z podświetleniem bursztynowym. Ma wielkie znaki czyli ok 1cm wysokości :)

Ciężkie i nie tanie :) z 4 par Toshib zostały mi 3 tranzystory... npn. Jak bym przez te wszystkie lata zbierał te spalone prze ze mnie tranzystory to mógł bym nimi sobie ścianę wytapetować :lol:

Jak się nie pisze komentarzy to tak jest :wink: Ja nigdy nie pisze i też mam ten sam problem :)

Czekając na tranzystory zbudowałem prototyp słuchawkowca :) Dla odmiany nawet działa. Ale muszę jeszcze coś wykombinować z głośnym łuuuuuuup :!: przy wyłączaniu :)
                                      Klasa A przy takiej wielkiej mocy można sobie pozwolić :)

Nie lepiej takie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                                        Ciężkie i nie tanie :) z 4 par Toshib zostały mi 3 tranzystory...

Klasa A przy takiej wielkiej mocy można sobie pozwolić :)

Nie lepiej takie :)
                                        Znam problem fruwających częsci tranzystora z uruchamiania klasy A, "ZEN" N. Passa. Niby wzmacniacz prosty jak drut ale nie jeżeli zamiast prawie nieosiagalnych lub w zaporowej cenie orginalnie zastosowanych tranzystorów w obudowie TO-3 stosuje sie zamiennik w obudowie TO-220 i próbuje z niego doprowadzić 40W ciepła :twisted: . Spaliłem chyba 6 par nim mi to zadziałało, a jedyną zmianą w układzie było poprawianie chłodzenia do monstrualnych wręcz rozmiarów (1 radiator 150x10x3,5 cm na jeden tranzystor). I tak radiatora się nie dało dotknąć.

Wyświetlacz z takiej matrycy może być ciekawy :).

Zamieszczone przez ir0nhide
                                        ..."jeszcze"...
                                        wiesz jestem dobrej myśli, nie mam zamiaru chodzić do pracy całe życie, to takie nudne ...

scythe1123 z zobaczeniem, hmm raczej w bagażniku tego ze sobą wozić nie będę. Prawdopodobnie w piątek już zostanie podłaczone u znajomego i zabiorę dopiero w niedzielę. Ale wszystko jest jeszcze kwestią otwartą.

Wczoraj uruchomiłem regulację głośności na pga2310, poszłoby szybciej gdybym nie znalazł kolejnego błędu tym razem w PCB - wiszącej nóżki PGA która miała być na masę lub Vcc w zależności od potrzeb. U mnie na schemacie przez przeoczenie do niczego jej nie podłaczyłem :oops:

Skomentuj

małe fornirowanko :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X