Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czym Ty to ciąłeś ?? :)

Skomentuj

frezem :flapper:

Skomentuj

kurr żebym ja miał jakiś garaż :P a tak muszę w mieszkaniu syfić w sumie to się posprząta najgorsze jest te larom bo sąsiedzi uczuleni juz dwa fronty zdupcyłem bo w pośpiechu robiłem

Skomentuj

Chyba koniec.

Skomentuj

Bardzo fajny i ambitny projekt. Cieszę się, że miałem okazję w nim uczestniczyć :) Koniecznie załóż temat w gotowych konstrukcjach :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Bardzo fajny i ambitny projekt. Cieszę się, że miałem okazję w nim uczestniczyć :) Koniecznie załóż temat w gotowych konstrukcjach :)
              Nie mam odpowiedniego aparatu fotograficznego , żeby zrobić dobre zdjęcia. Lakier odbija światło i zdjęcia nie wychodzą dobrze. Czarny lakier sprawia ,że kolumny wydają się mniejsze i lżejsze. W wolnej chwili założę temat. Teraz bawię się w budowę wzmacniaczy.
              Dzięki LuSzTi za pomoc.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Pięknie Janku wyszły Ci twoje kolumny :) Sam zmagam się z dylematem czy zastosować heban naturalny z wysokim połyskiem, czy jak Ty lakier.

Ile waży jedna Twoja kolumna ?

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                  Pięknie Janku wyszły Ci twoje kolumny :) Sam zmagam się z dylematem czy zastosować heban naturalny z wysokim połyskiem, czy jak Ty lakier.

Ile waży jedna Twoja kolumna ?
                  Jedna sztuka - około 75kg.
                  Lakierowane na czarno pasują do każdego wnętrza, ale to niełatwo zrobić dobrze. Jeżeli ma kto ci to zrobić dobrze to maluj. Lakierowanie poliuretanem jest proste na poziomych powierzchniach, na pionowych są problemy. Lepiej pomalować poliestrem (jest gęsty) , ale szlifowanie i polerowanie trzeba robić na taśmówkach.

Skomentuj

Subostolik 2.0, buda nr 1 (Już gra od kilku godzin). 120litrów netto (136l wliczając wzmocnienia i tunel BR), niewygłuszona. Przednia ścianka 3,6cm (Na czas testów przykręcana oraz uszczelniona uszczelką drzwiową typu E), boczne 1,8cm; dolna 2,4cm. Strojenie tunelu - 20Hz. Ostatnie zdjęcie pokazuje blat, który został wstępnie przygotowany do położenia skóry. W wersji pierwszej skrzynia była skórowana a blat fornirowany a w drugiej będzie odwrotnie. Jeśli coś mi nie będzie pasowało po odsłuchach i testach pomiarowych będę zmniejszał budę do kolejno 100 i 85 litrów. Jak BR mi nie podpasuje w żadnej z tych objętości będzie inwestycja w deski na linię transmisyjną.

Janek - ciężko mnie zaskoczyć ale tobie się udało Tylko taśtać to po schodach z lakierni? Na samą myśl robi się słabo.
                    Last edited by gooralesko; 22.12.2013, 23:20.

Skomentuj

gooralesko - jaki to glosnik bo troche ciezko ze zdjecia zobaczyc.

Przypomnialo mi sie
                      Do kompletu zrob pufe :lol:
                      http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic266825.html
                      Last edited by Eclipse; 23.12.2013, 08:15.

Skomentuj

Głośnik to Vifa NE315W-04. BTW dzięki za linka do pufy. Nieźle się uśmiałem. Mój subostolik to jednak kontrukcja o wiele bardziej przemyślana - zarówno z akustycznego jak i stolarskiego punktu widzenia - niż to gówno z linka. Dotychczas subostolik wyglądał tak:

Last edited by gooralesko; 23.12.2013, 09:52.

Skomentuj

o cholera ,tu się dopiero dzieje , subostoliki/ciekawe jak szklanki tańczą/, i genialny pomysł subotaborety , można zastosować 4 wg. przepisu pogromcy mitow i niwelować fale stojące...:lol:
                          audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                          http://www.rane.com/note160.html
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Nie na temat...
                            Cóż, arogancja nie zna granic...
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                              Fajny sprzęt ale z wagą to przegięcie. Ostatni bas co robiłem pod 2x18" ważył 62kg... Z czego to zbudowałeś, marmur ?

Skomentuj

tandeta widzę że też nie ma granic
                                audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                http://www.rane.com/note160.html
                                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

substolik bardzo fajny pomysł, zależy kto jak takowego subwoofera używa, czy do robienia hałasu czy do uzupełnienia dołu. Jak kolega słucha głośno zapewne nie stawia nic na stoliku. O co tu się czepiać...

p.s. co do tej pufy to fakt nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać. Widać podobieństwo koncepcji, ale jakość samego wykonania, jak i zachowanie pewnych podstawowych zasad to przepaść.
                                  Last edited by Adam_85; 23.12.2013, 10:51.

Skomentuj

hej mistrzowie na zartach i sarkazmie sie nie znacie :P nie po to podalem te pufe zeby to porownywac ze stolikiem :P jakosciowo

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                      substolik bardzo fajny pomysł, zależy kto jak takowego subwoofera używa, czy do robienia hałasu czy do uzupełnienia dołu. Jak kolega słucha głośno zapewne nie stawia nic na stoliku. O co tu się czepiać...
                                      Nic nie tańczy nic "nie śpiewa". Wibracje się przenoszą na blat a jakże ale nawet przy oglądaniu filmu nie są one na tyle duże by stojące piwa czy szklanki poruszyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                        Nic nie tańczy nic "nie śpiewa". Wibracje się przenoszą na blat a jakże ale nawet przy oglądaniu filmu nie są one na tyle duże by stojące piwa czy szklanki poruszyć.
                                        Fajny pomysł na ukrycie dużego litrażu. Osobiście bym głośnik schował w jakiś sposób :-)

Nie myślałeś o zastosowaniu jakiś nóżek antywibracyjnych pod blat ? :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                          Fajny pomysł na ukrycie dużego litrażu.
                                          Inspiracją do zrobienia dużego litrażu ukrytego w jakimś użytecznym meblu był subwoofer TL Frieda, model T: https://sites.google.com/site/mpbarn...odeltsubwoofer

Osobiście bym głośnik schował w jakiś sposób :-)
                                          Były różne koncepcje przy pierwszej budzie, włącznie ze schowaniem głośnika pod maskownicą we wnęce zagłębionej w ściankę na 1,8cm (conajmniej) ale postanowiłem nie ukrywać głośnika wtedy i teraz również. Ta wnęka pomiędzy blatem a skrzynią aż się prosi o wyciągnięcie nóg i przypadkowe położenie ich na głośnik. Ale na szczęście wiem gdzie się zaczynam i gdzie kończę, więc zawsze uważam na to gdzie kładę nogi.

Nie myślałeś o zastosowaniu jakiś nóżek antywibracyjnych pod blat ? :-)
                                          Nie da się ponieważ blat jest przykręcony wkrętami do skrzynki. W pierwszej wersji przykręciłem go od zewnątrz ale teraz będzie wkrętami przykręcony od wewnątrz oraz od spodu będzie wsparty metalowymi płaskownikami.
                                          Last edited by gooralesko; 23.12.2013, 12:19.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X