Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ulan66 Zobacz posta
    To co zamiast niego teraz będzie?
    Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
    A na jakim Marantzu jedziesz teraz?
    Na razie jest Marantz PM-75.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Coś większego
    Może do końca roku uda się złożyć :)

Zamieszczone przez ulan66 Zobacz posta
    Wydawało mi się, że gdzieś widziałem wpis LuSzTiego, że chciałby dzielonego Rotela, ale może coś pomieszałem. nie mogę teraz tego odnaleźć.
    Rozmowa o Rotelu to była ponad 1,5 roku temu :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyżbyś Rafale skończył projekt nowego potworka? Nie pochwaliłeś się niczym :(

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Na razie jest Marantz PM-75.

Może do końca roku uda się złożyć :)

Rozmowa o Rotelu to była ponad 1,5 roku temu :)
        Mój błąd. Nie dopatrzyłem tego.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Jak to wygląda z drugiej strony? Nie lutujesz elementów punkt w punkt bez zbędnych kabelków?
          Z założenia oczywiście nie pokażę jak to wygląda pod spodem
          Jeśli chodzi o lutowanie punkt w punkt, to tak, starałem się aby było takich połączeń jak najwięcej.
          Niestety czasem się nie da wszystkiego tak polutować, a to za sprawą np. ułożenia cewek jak najdalej od siebie.
          Kilka kabli 1,5* tam jest, ale wszystko ładnie poprowadzone.

Skomentuj

Po prostu pytam bo widac ze elementow za blisko siebie nie masz.

Skomentuj

Jeśli chodzi o odległość elementów to jest to zazwyczaj 8mm, jeden od drugiego, więc nie tak daleko... 15mm to najdłuższa odległość, między czarnym kondem a tą dużą cewką powietrzną.
              Nie chciałem zrobić "gniota", głośnik basowy ma 10" więc mogłem zrobić ciut większą płytkę aby mi się to lepiej składało, no i tak też zrobiłem

Po za tym, lubię gdy zwrotnica ładnie wygląda (ład i porządek) :p
              Dziś przyjadą brakujące kondy, więc będzie to już inaczej wyglądać jak ten środek nie będzie pusty.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                Czyżbyś Rafale skończył projekt nowego potworka? Nie pochwaliłeś się niczym
                Nie skończyłem . Skończony będzie jak będzie działać .
                Ale trafa już są :)

Skomentuj

Marian nie myślałes, żeby spróbować zrobic zwrotnice na płytce?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Marian nie myślałes, żeby spróbować zrobic zwrotnice na płytce?
                    Jakoś mnie to nie "kręci"
                    ...ale może kiedyś spróbuję (bo chodzi Tobie o tą płytkę na której się robi rowek tak? czy o taką którą trzeba wytrawiać?)

Skomentuj

Doradźcie mi co będzie lepszym wyborem do budowy nowego suba. Chcę wymienić to co mam teraz czyli SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP zasilany n-mosfetem Irka. Wszystko jest ok ale przy większej głośności. Przy codziennym normalnym odsłuchu np radia suba wcale nie słuchać dlatego zastanawiam się nad budowa nowej skrzynki. Zależy mi raczej na zejściu, pokój ok 16m2. Myślę nad Visatonem 250s tyle, że jest trochę drogi. Może wystarczyłby 200s? Ten jest w Greltonie w promocji za 161zł. A może coś innego w podobnej cenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                        Wszystko jest ok ale przy większej głośności. Przy codziennym normalnym odsłuchu np radia suba wcale nie słuchać dlatego zastanawiam się nad budowa nowej skrzynki.
                        Nie rozumiem, przecież można podkręcić.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Nie rozumiem, przecież można podkręcić.
                          A widzisz, okazało się że ktoś bawił się ustawieniami na amplitunerze i skręcił sub-out. Sub był dłuższy czas odłączony i dziś go podpiąłem - ale wstyd, żeby nie sprawdzić takiej rzeczy Natomiast pytanie pozostaje aktualne. Nie wiem czy ja się postarzałem, czy słuch mi się wyostrzył ale nie do końca jestem zadowolony z dźwięku - "męczy" mnie. Nie wiem czy to przez akustykę pokoju czy przez złą aplikację ale coś nie gra tak jak powinno. Trzecia, że design samego głośnika mi nie pasuje. Czwarta, że chęć budowania czegoś nowego się odzywa...

Skomentuj

Może ktoś mi powiedzieć czy takie rozmieszczenie elementów bedzie ok? czy wymaga pcb dwustronnego? Schemat zasilacza ravena tylko dodane parę kondensatorów.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Jakoś mnie to nie "kręci"
                              ...ale może kiedyś spróbuję (bo chodzi Tobie o tą płytkę na której się robi rowek tak? czy o taką którą trzeba wytrawiać?)
                              Nie widze różnicy miedzy tymi płytkami
                              Ale tak o taka mi chodzi
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tzn. chodziło mi o to czy mam zrobić to na płytce PCB, którą pierw będę musiał wytrawiać, czy na tej samej płytce na której tylko wytrasuje rowki.
                                Jeśli chodzi o tą pierwszą, to nie mam takiej możliwości, a z drugą nie chciało by mi się bawić... no i nie za ładnie to wygląda.

Skomentuj

Ja tam zawsze łączę punkt w punkt, skręcam nóżki ze sobą i lutuję. I tak nikt tego nie widzi a przynajmniej wszystko jest dobrze i pewnie połączone bez zbędnych dodatkowych elementów.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Etaks, zapomnij o nowych glosnikach w tej cenie.
                                    Potrzebujesz czegos bardziej kulturalnego... A to kosztuje, lub wymaga polowania na okazje

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:21 ----------

A moze to tez kwestia ustawien?
                                    Za glosno sub i za wysoko ciety - wtedy robi sie baardzo meczacy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      Etaks, zapomnij o nowych glosnikach w tej cenie.
                                      Może być używany byle sprawny, z tym nie ma problemu. podeślij mi jakieś propozycje kulturalnych głośników żebym wiedział czego szukać.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      A moze to tez kwestia ustawien?
                                      Za glosno sub i za wysoko ciety - wtedy robi sie baardzo meczacy
                                      Cięcie ustawione jest na minimum czyli ok 50hz (wg producenta). Jakoś ciężko go dostosować, gdy ustawię go mniej więcej optymalnie dla średniego poziomu głośności to później po ściszeniu praktycznie go nie słychać>:(

Skomentuj

Niestety taka jest wada "pompek" :/

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          SB Acoustics wypuściło serię aluminiowych midwooferów. Co ciekawe...jak na aluminiowe membrany mają dość mocno odsunięty break up.
                                          Spory Vas jak na tak malutkie glosniki. Ogolnie jakos tak nieciekawie one wygladaja z parametrow i pomiarow.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X