Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
    czy SB26 CDC jest lepszy od SB29RDC-004 ?
    To są dwa rózne materiały membran więc całkowicie inny dźwięk, czy będzie odpowiadał zależy od twoich upodobań. Teoretycznie jeśli Cac by za bardzo cykał można go przyciemnic w jakimś zakresie pasma. Ale czy z tym walczyć czy lepiej wybrac inny głośnik?
    Proponował bym obniżyć punkt podziału zwrotnicy i poprawic dyfrakcje.
    Last edited by Flip90; 04.07.2020, 06:11.

Skomentuj

17 NBAC w 4 ohm to jeden z najgorszym głośników z jakim miałem styczność. Jedyne co mi przychodzi do głowy to obudowa zamknięta. Przy 14,5 litrach bass po prostu zalewał wszystko, można było zmieniać cewki na coraz to mniejsze a i tak latał w obudowie jak powalony. Przy maksymalnym wytłumieniu nic to nie zmieniało. Z drugiej strony słyszałem wiele dobrego o 15 NBAC wiec kij wie o co chodzi. Może zły dobór głośników, może zbyt duża obudowa, może po prostu ten głośnik taki jest. Jedno jest pewne wyleczyłem się z podstawowej serii SB. Po prostu jak oczekujemy czegoś więcej od głośników to jednak trzeba wydać więcej. I nie zrozumcie mnie źle - tanie też potrafi zagrać fajnie (MFC, NRX, CAC, PFCR, STAC, RDC, ADC).

Skomentuj

Zamieszczone przez LaxigenForte Zobacz posta
        17 NBAC w 4 ohm to jeden z najgorszym głośników z jakim miałem styczność. Jedyne co mi przychodzi do głowy to obudowa zamknięta. Przy 14,5 litrach bass po prostu zalewał wszystko,
        Może nadać się na małego suba :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LaxigenForte Zobacz posta
          17 NBAC w 4 ohm to jeden z najgorszym głośników z jakim miałem styczność. Jedyne co mi przychodzi do głowy to obudowa zamknięta. Przy 14,5 litrach bass po prostu zalewał wszystko, można było zmieniać cewki na coraz to mniejsze a i tak latał w obudowie jak powalony. Przy maksymalnym wytłumieniu nic to nie zmieniało. Z drugiej strony słyszałem wiele dobrego o 15 NBAC wiec kij wie o co chodzi. Może zły dobór głośników, może zbyt duża obudowa, może po prostu ten głośnik taki jest. Jedno jest pewne wyleczyłem się z podstawowej serii SB. Po prostu jak oczekujemy czegoś więcej od głośników to jednak trzeba wydać więcej. I nie zrozumcie mnie źle - tanie też potrafi zagrać fajnie (MFC, NRX, CAC, PFCR, STAC, RDC, ADC).
          Wydaje się to trochę dziwne, bo głośniki SB17 NAC, NBAC, CAC -4 są dość podobne pod względem parametrów i objętość 14 do 15litrów powinna być OK.
          Kit Bromo z głośnikiem SB17CAC-4 ma dobre opinie.
          https://www.madisoundspeakerstore.co...aker-kit-pair/

Skomentuj

Słyszeliście kiedyś opinie o głośniku, że jest kiepski bo ma dużo basu?
            Gdyby ten bas był szybki to by nikt nie narzekał :)

Ta średnia seria SB taka już jest.

Skomentuj

Dokładnie, są bardzo podobne, wystarczy spojrzeć parametry.
              Podejrzewam, że te głośniki różnią się tylko materiałem membrany.
              Mam aktualnie dla znajomego przygotowane kolumny MLTL na 17CRC i z ciekawości wrzuciłem 17NBAC w ich miejsce bez zmiany w zwrotnicy.
              Basu było podobnie o wcale nie buczącego, tylko z wykopem i zróżnicowanego.
              Nie próbowałem tych głośników w BR więc nie mam porównania.

Skomentuj

mnie ostatnio kusi wykonac 3 drogi na 2x17CAC, 15CAC i RDC.

akurat leży taki komplet i podobają mi się te głośniki 17 i 15 w zamkniętej na basie. 15 chce wrzucić ze względu na barwę i świetne łączenie z RDC. 17-nastki basu mają sporo, tylko nie wiem czy spl całości da się sensownie wyrównać.

Skomentuj

Na głośnikach SBacoustic to można zrobić fajną konstrukcję na 2x 17cm + 12cm + TW.
                  Niestety w tej konfiguracji na średniaka to tylko ceramic, norex, wszystko w obudowie zamkniętej, lub wersja PFCR w BR (bo te tak nie zamulają).

Koszt głośników do takiej konstrukcji 3way z głośnikami PFCR to zaledwie niecałe 800zł.
                  Z rabatem będzie jeszcze taniej, więc ze zwrotnicami można by się zamknąć w 1.000zł.
                  Last edited by marian; 04.07.2020, 23:56.

Skomentuj

Wg moich symulacji SB17CAC-4 powinien mieć max 13litrów max 14litrów obudowę , strojenie na 44Hz lub nawet wyżej .
                    Wówczas z basem nie powinno być tak źle.
                    Obudowa testowa będzie niedługo to się zobaczy.
                    Na górze będzie głośniczek fi 104 ( SB29, albo inny - w tej średnicy jest duży wybór ).

Przy okazji ktoś miał może do czynienia z głośnikami z aliexpress - firma Melo DAvid Audio ?
                    Np taki hiend ?

https://pl.aliexpress.com/item/32634...archweb201603_

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      a głośnikach SBacoustic to można zrobić fajną konstrukcję na 2x 17cm + 12cm + TW.
                      To ja się wyłamie i powiem, że taka konstrukcja jest bez sensu i MTM na 17, plus lepszy tweeter wciągnie nosem takie 3 way.

Skomentuj

A jak będzie w obu przypadkach ten sam TW? :)

Skomentuj

To na 3 Way wydasz znacznie więcej kasy, bas będzie taki sam, średnie nie muszą być wcale lepsze, a gorą ta sama. Do tego dobre MTM będzie miało lepsze charakterystyki poza osia od 3 way. Na minus MTM może być wygląd, któremu nie każdy przypadnie do gustu.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                            Wg moich symulacji SB17CAC-4 powinien mieć max 13litrów max 14litrów obudowę , strojenie na 44Hz lub nawet wyżej .
                            Wówczas z basem nie powinno być tak źle.
                            Obudowa testowa będzie niedługo to się zobaczy.
                            Właśnie zamierzam testowo podnieść nieco strojenie 17Nbac-4na pomiarach wyszło 39hz do około 42 może finalnie nawet do około 45hz. Nie wiem czy coś się zmieni mam porównanie do 15mfc i 17 ma bardziej muła w dole bas jest miękki, staje się taki mało precyzyjny jak ma to miejsce z jeszcze większymi głośnikami.
                            Oczywiście nie jest aż tak źle to porównanie 1 do 1,wystarczy chwilę posłuchać i przyzwyczaić ucho. Samo złe ustawienie kolum i akustyka pomieszczenie może to pogłębić. Odstawiając dalej od narożników jak i tylnych ścian można coś na tym ugrać, zbyt małe pomieszczenia całkowicie odpada (problemy z ustawieniem odległością od ścian i wtedy jest problem). U mnie poprawiło dużo odstawienie od tylnej ściany o 1 metr i trzymanie się zdala od narożników bas stał się bardziej punktowy akceptowalny bez tego mięcha nadmiernego i rozmycia. Może to tylko 17cm ale to nie są głośniki do upychania w bardzo małych pokojach przy ścianie i narożniku (to wtedy nie gra całkowicie). Jeśli pomieszczenie dudni to jak by nie było będzie kaszana zawsze.
                            Moim zdaniem zmiana strojenia na "wyżej" nie wiele pomoże.

Głośniki wersji 8om powędrowały do zestawu Fox 2.5 gdzie jego konstruktor opisując strojenie obudowy 35hz zapewnia że bas jest sztywny i zwarty taki jaki powinien być. Zwiększając obudowę do 50l trzeba liczyć się ze spowolnieniem basu.

Moim zdaniem te 17 są mało uniwersalne po prostu miękkie na basie.
                            Last edited by Flip90; 05.07.2020, 14:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              To na 3 Way wydasz znacznie więcej kasy, bas będzie taki sam, średnie nie muszą być wcale lepsze, a gorą ta sama. Do tego dobre MTM będzie miało lepsze charakterystyki poza osia od 3 way. Na minus MTM może być wygląd, któremu nie każdy przypadnie do gustu.
                              Ja akurat głośniki mam i się marnują dlatego taki pomysł, kolejną sprawą jest to że lubię i mam możliwość głośno słuchać dosyć często dlatego odseparowanie basu od średnich będzie na plus.

Skomentuj

Jak juz masz, to mozna sprobowac, bo ladnie zaprojektowana 3 way bedzie po prostu elegancka i brzmieniem nie zawiedzie. Ja bym widzial obudowe w stylu Gato FM 50.

Skomentuj

Cześć, dawno się tu nie udzielałem.
                                  Chciałem zaprezentować projekcik nad którym teraz pracuję. Ma on bardziej wymiar edukacyjny, choć oczywiście efekt końcowy w postaci kolumienek stereo będzie cieszył (mam nadzieję) ucho na codzień :)
                                  Niejako do powrotu do DIYaudio - chociaż nigdy wybitnie głęboko w tym nie siedziałem - skłoniły mnie nowe możliwości jakie są dostępne od kilku lat, a mianowicie dostęp do tanich i całkiem udanych modułów z aliexpress oraz możliwość zamawiania bardzo tanich płytek PCB z Chin (taka dygresja - kiedyś trawiłem swoje własne płytki i sporadycznie zamawiałem coś z polskich płytkarni i nie były to przyjemne doświadczenia. Łatwy dostęp do PCB w niskiej cenie daje niesamowitego boosta kreatywności, bo ma się świadomość, że można wszystkie pomysły bardzo łatwo wdrożyć w życie). Tak oto wpadłem na taki pomysł głośników do telewizora do salonu:
                                  - dwudrożne podłogówki
                                  - zintegrowana elektronika - nie potrzeba zewnętrznego wzmacniacza
                                  - obróbka sygnału audio, w tym podział pasma - DSP
                                  - wejścia liniowe i bluetooth

Póki co jestem na etapie uruchomienia jednego kanału. Aktualnie głośniki pędzone są przez zwrotnicę pasywną. Po powrocie z urlopu zabieram się za DSP :)
                                  Na zdjęciu na niebieskich płytkach - gotowe moduły, zielone płytki moje. Głośniki to jakieś STXy.

Skomentuj

I ja startuję z długo planowanym projektem.... :)
                                    Ke25+al130M+tiw250XS

Skomentuj

Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                        Nowy projekt praktycznie gotowy. Klasa D, pełne dual mono, 2*2500W/4R. Całość przygotowana pod dodatkowe 4 kanały, wystarczy tylko dołożyć moduły wzmacniaczy i pospinać wejścia/wyjścia/zasilanie. Docelowo będzie to wzmacniacz 6 kanałowy, pędzący aktywnie moje 3-drożne smoki, sterowany z DAC-a 8 kanałowego z pełnym DSP i wbudowaną zwrotnicą.

Projekt został doprowadzony do końca. Układ w pełni aktywny, każda sekcja układu - a jest ich 6 - sterowana osobnym wzmacniaczem, połączonym z procesorem DSP/zwrotnicą 8 - kanałową/przetwornikiem DAC.
                                        Wzmacniacz: 2*2500W/4R (bas) + 4*700W/4R (średnica i góra). Efektywność napięciowa poszczególnych sekcji: 100 dB bas, 103 dB średnica, 107 dB góra.
                                        Pomiary wszystkich sekcji osobno i całych zestawów razem, łącznie ze wstępnym projektem filtrów zajęły łącznie około pół godziny. Filtry są wstępne, ale już w takiej wersji efekt jest zgodny z przewidywaniami. Pod każdym względem dźwięk jest lepszy, niż przy filtrach pasywnych. Dodatkowa, także przewidywana, przewaga ujawnia się przy dużych poziomach wysterowania - w przypadku filtrów pasywnych, z uwagi na zmiany parametrów głośników i degradację zgrania częstotliwościowo-fazowego, punktów działania korektorów impedancji, pułapek, itp., dźwięki zaczynają się zlewać, pojawia się kompresja dynamiki, ogólna jakość spada. Rzecz do przeskoczenia tylko przy użyciu filtrów aktywnych.
                                        O jakości dźwięku w porównaniu do innych głośników i innych zestawów, które słyszałem, nie wypowiem się zbyt obszernie. Swobodą grania, rozdzielczością, detalicznością, przestrzennością, itp. ten zestaw zostawia w tyle wszystko co do tej pory słyszałem, niezależnie od ceny. Tutaj cel został osiągnięty, komponenty (zwłaszcza głośniki) były dobierane z takim zamysłem, charakteryzują się one m.in. wyjątkowo niskim poziomem mierzalnych zniekształceń.
                                        Ciekawym doświadczeniem było porównawcze podłączenie "klasycznych", dużych zestawów trójdrożnych, zbudowanych na bardzo dobrych głośnikach SB Acoustics z serii Satori - przez kilka minut sprawdzałem, czy coś się nie odlutowało, albo czy przypadkiem nie podpiąłem czegoś źle - w porównaniu z prezentowanymi zestawami brzmiało to tak, jakby było zepsute.
                                        Oddzielny temat to możliwości natężeniowe i skala dynamiki - tutaj efekty są koncertowe.
                                        Last edited by Racjonalny; 12.07.2020, 19:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO Zobacz posta
                                          I ja startuję z długo planowanym projektem.... :)
                                          Ke25+al130M+tiw250XS

Jeśli te kolumny zagrają jak kolumny kolegi "Laska" z Audiostereo, co w 2015 roku wystawił je na AudioShow w pokoju AS, to będzie to dobre granie :)
                                          Podobno zwrotnica nie była oryginalna (projekt Visatona), coś tam było modyfikowane.
                                          Ogólnie dźwięk bardzo szczegółowy, z iskrą i mega zejściem (jak to niektórzy mówili, w tym ja, że grało nawet na korytarzu ).

Last edited by marian; 12.07.2020, 23:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X