Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
    Gra talerze tak jak nie zagra tego Ĺźaden pierscieniowy Satori.
    Bo pierścieniowy satori to bardzo przeciętny głośnik :)

Skomentuj

Pogromco to było odniesienie do pewnej konkretnej rozmowy. 😆
      Bliesma to absolutnie inna liga jak te Satori dlatego też znalazła się tu zamiast SB nawet berylowego
      Last edited by jaro4444; 10.04.2020, 18:53.

Skomentuj

Pogromco to było odniesienie do pewnej konkretnej rozmowy. 😆
        Niestety nie znam tej rozmowy, wiec trudno się do niej jakoś odnieść. Po prostu pierścieniowe satori to żaden super głośnik i nie dziwne, że Bliesma pokazuje granie wyższej klasy.

Skomentuj

Pogromco to napiszę to inaczej - Bliesma na dzień dzisiejszy to bez wątpienia najlepszy na rynku aluminiowy tweeter i jeden z kilku najlepszych tweeterów w ogóle.

Zapomniałem dodać - moim zdaniem 😆
          Last edited by jaro4444; 10.04.2020, 19:01.

Skomentuj

Paweł to nie jest szeleszczący czy teĹź syczący aluminiowy Seas. To jest głośnik kompetentny w tym co robi. Gra talerze tak jak nie zagra tego Ĺźaden pierscieniowy Satori.
            Przyjąłem do wiadomości.
            Tak czy siak nie stać mnie tak drogi tweeter, podobnie jak na Beryla Satori, czy Iluminatora Scan-Speaka.
            A jak walnie gospodarka, to w ogóle na nic mnie nie będzie stać. :mad:

W następnej konstrukcji dla siebie i tak najprawdopodobniej wyląduje HDS...
            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
              podobnie jak na Beryla Satori,
              Nie nie tracisz, nie warty swojej ceny.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Nie nie tracisz, nie warty swojej ceny.
                Jak ktoś lubi spokojną i "kremową " górę to SB beryl jest dla niego idealnym rozwiązaniem. Jeśli ktoś preferuje "pazur " w tym paśmie to niech go omija szerokim łukiem.
                Ten głośnik ma klasę ale robi wszystko z takim taktem, że czasem wydaje się nudny. Efekciarstwa się w nim nie uswiadczy tak samo jak skrajnych emocji. Wszystko jest w nim "corect" aż do bólu. Nie robi "wow" ale można go słuchać godzinami.
                Mi osobiście bardziej odpowiada lekko zadziorny charakter Bliesmy, choc zobaczymy co powiem po kilku tygodniach i czy wówczas nie zmienię zdania 😂

P.S. Zawsze uwielbiałem dobrze zaaplikowanego SS 9700. Ten głośnik jest ponadczasowy i szkoda, że nadal jest tak drogi.
                Last edited by jaro4444; 10.04.2020, 20:31.

Skomentuj

W moim power monitorkaxh to złoty audax byłby cudowny ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                    W moim power monitorkaxh to złoty audax byłby cudowny ;-)
                    Robimy? :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A skąd. Po ostatnim modzie na wysokich jest znośnie.
                      Szkoda juz zachodu, predzej kiedys sie cos innego zmontuje.

Skomentuj

Nie wszystkie seasy aluminiowe są szeleszczące. Paradoksalnie im droższy seas tym bardziej w moim odczuciu szelesci i gra nie przyjemnie ostro. Te tańsze z serii prestige są łagodniejsze. HDS tweeter bardzo fajny. Z takich tańszych głośników bdb gra też peerless da25bg. Takie wypośrodkowanie pomiędzy nudnymi głośnikami a czasami drażniącymi alu seasami.

Jeszcze alu i ceramiczne wysokotonowki od sba są :) .

A ta bliesma wygląda super :) . Jestem ciekaw co pokaże wersja 25mm.
                        Last edited by Oskar29; 11.04.2020, 01:35.

Skomentuj

Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc, krytykę w projekcie standów w szczególności koledze czekin1 za przedstawienie kilku wizualizacji i włożonej w nie pracy, gdzie mogłem zobaczyć jak będzie wygladać nowy bardziej pasujący projekt stojaków i wybrać.

Mój nie przemyślany projekt poszedł w odstawkę, będzie skręcony i posłuży jako spód do stolika w garażu.

Chciałbym pokazać tak na szybko co udało mi się zrobić. Przydaly by się fotki z ustawienia już na koniec jak to się prezentuje (na razie coś na szybko).

Zdecydowałem się na wysokość 75cm gdyż nie ma pochylenia i tam gdzie słucham nie siedzę tak nisko. Zrezygnowałem z tego kijka gdzie duża kolumna wygląda jak by stała na kaczej nodze, chociaż w realu jakoś prezentuje się to szczuplej. Waga ich jest na prawdę ciężka co powinno być plusem :)

Last edited by Flip90; 11.04.2020, 11:24.

Skomentuj

Jak ci się będzie chciało to możesz spróbować przykręcić odwrotnie wysokotonowke . Mierzylem ostatnio jej ceramiczna siostrzyczkę (26cdc) w obu pozycjach. Okazało się że troszkę mniej pasmo opada przy przykręceniu jej "w mercedesa". Nie była to duża różnica ale w pomiarze była widoczna. Może w odsłuchu też będzie jakaś różnica .

Skomentuj

Gratulacje- całość super. Brawo za szybkość wykonania!

Skomentuj

Bardzo fajnie wyszło! Jedna rzeczą jaką bym zmienił to 'centralizacje' skosów, żeby górne kończyły się, a dolne zaczynały na osi woofera. Całość wygląda pro gratulacje.
                                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                  Bardzo fajnie wyszło! Jedna rzeczą jaką bym zmienił to 'centralizacje' skosów, żeby górne kończyły się, a dolne zaczynały na osi woofera. Całość wygląda pro gratulacje.
                                  Dziękuję. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie duży monitor ze skosami wykonczony fornirem na stojaku.
                                  Wpadło mi w oko i wzorowałem się na: https://m.pl.aliexpress.com/item/32890903851.html
                                  Moja jest niższa oraz węższa objętość troszkę większa jak w projekcie od SBA - Bromo.
                                  Dolna podstawa robi wrażenie szerszej, masywniejszej poprzez mniejsze skosy a górne bardo dobrze wysmuklają. Ta kolumna z tym 17cm midwooferkiem wydaje się nie wiele większa od tych na 15cm.
                                  Też zastanawiałem się czy te skosy będą spoko ostatecznie postanowiłem je odwzorować.
                                  Last edited by Flip90; 11.04.2020, 17:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                    Jedna rzeczą jaką bym zmienił to 'centralizacje' skosów, żeby górne kończyły się, a dolne zaczynały na osi woofera.
                                    tu sie chyba nie zgodze...takie sciecie jak jest robi gorny skos dluzszy.. i optycznie monitorki robia sie smuklejsze.. oraz dodatkowo nie podkresla wielkosci woferka... to wlasnie min. Dla tego tak fajnie wyszly.. Imo to przedluzenie jest ok.. wystarczajaco dlugie zeby byla smukla i dość daleko wysunięte żeby wyglądało ze to zamierzony zabieg a nie przypadek...

Wysłane z mojego telefonu
                                    Last edited by LubMich; 11.04.2020, 17:47.

Skomentuj

[QUOTE=jaro4444;539959

Jak miną koronaferie to pewnie parę osób usłyszy tą konstrukcję i sami się wypowiedzą :)[/QUOTE]
                                      Ja bardzo bym chciał usłyszeć ten zestaw.. więc po całym zamieszaniu będę chciał trochę pomęczyć... przy okazji w mr13 troels smaruje krawędzie jakimś glutem... twierdzi, że poprawia to charakterystykę... ktoś miał z takim zabiegiem już doświadczenie?

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

To zależy bo można wtedy zrobić trochę wyższy monitor. Tutaj podeprę się konstrukcja chłopaków z YB, według mnie są równie smukłe...

http://yb-audio.pl/wp-content/galler...g11j442uql.JPG
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                          Testowe tl-ki na mw19. Wytłumienia w linii będzie więcej tylko nie chciało się iść do piwnicy
                                          Wytlumiłem trochę bardziej linię, zwrotka z podziałem ok 1.8kHz, jestem pod wrażeniem Illuminatora, jak to szczegółowo i swobodnie gra. Myślę że będzie fajne zestawienie z mr13. Mw19 na średnich brzmi poprawnie, ale do ushera 8948 chyba mu brakuje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X