Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB13PFCR25-8 + Dayton ND25FW-4 - Tanie MTM dla każdego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Nie wiem, może dołóż po dwa 23 nbac na stronę i zrób WMTMW :)
    Trochę za duży przeskok. Na razie największe co robiłem do 19 litrowe monitory. Od dawna miałem plan, że po nich będzie kolumna w układzie d'appolito, ale myślałem raczej o czymś podstawkowym - jak Perlisten S5m albo raczej Sveda Audio Blipo.

No i z powodu do dość suchego brzmienia tych aluminiowych SB chciałem obciąć je trochę wcześniej, tak żeby troszkę podbić <500hz.

perlisten_product_S5m_white_hero_crop_1.png
    Last edited by dj_flash; 20.11.2024, 16:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

Trochę za duży przeskok. Na razie największe co robiłem do 19 litrowe monitory. Od dawna miałem plan, że po nich będzie kolumna w układzie d'appolito, ale myślałem raczej o czymś podstawkowym - jak Perlisten S5m albo raczej Sveda Audio Blipo.

No i z powodu do dość suchego brzmienia tych aluminiowych SB chciałem obciąć je trochę wcześniej, tak żeby troszkę podbić <500hz.

perlisten_product_S5m_white_hero_crop_1.png
      Nie powiedzialbym, ze NAC ma suche brzmienie. To sa glosniki o bardzo niskich zniekształceniach na srednicy, to juz bardziej glosniki papierowe moga grac sucho w sensie negatywnym. Dla mnie w pewnym sensie takie suche, papierowe granie jest z papirusa Satori. Kluczem do wciagajacego dzwieku z NAC jest tweeter, bo to Tweeter calosciowo ma najwiekszy wplyw na finalne brzmienie calego zestawu glosnikowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Nie powiedzialbym, ze NAC ma suche brzmienie. To sa glosniki o bardzo niskich zniekształceniach na srednicy, to juz bardziej glosniki papierowe moga grac sucho w sensie negatywnym. Dla mnie w pewnym sensie takie suche, papierowe granie jest z papirusa Satori. Kluczem do wciagajacego dzwieku z NAC jest tweeter, bo to Tweeter calosciowo ma najwiekszy wplyw na finalne brzmienie calego zestawu glosnikowego.
        Tak to jest z tym dźwiękiem - już łatwiej kolory opisywać. :)
        Suche w sensie, że brakuje dosłownie 2db w paśmie 100-300 hz, żeby dźwięk był bardziej mięsisty, lepiej wypełniał pokój. Chcę zrobić zmianę taką jak na obrazku...

Obecnie grają z Vifa XT25BG60-04... no i znowu - przy moim doświadczeniu, nie wiem czy to dobrze, czy źle. Zdaje się, że to przyzwoity twitter.

Skomentuj

W typowych warunkach odsłuchu, monitory na standach będą miały osłabienie niskiej średnicy przez odbicie dźwięku od podłogi. Próby ratowania tego można zobaczyć w niektórych konstrukcjach 2.5 drożnych.

Z zaprezentowanych pomiarów widać, jakbyś próbował zaklejać dziurę dyfrakcyjna podbijaniem filtrów przy częstotliwości podziału. Raczej bym tego nie robił.

Vifa xt to jest właśnie taki suchy głośnik, do tego o dość słabym rozpraszaniu najwyższej oktawy. To jest dobry głośnik, ale do monitorów bliskiego pola. Natomiast jeśli pracuje w dalekim polu, w pomieszczeniu o nieco większym tłumieniu, to dźwięk może siadać, wydawać się szary, nieciekawy, pozbawiony powietrza.

Skomentuj

Czaruję...
          X