Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB13PFCR25-8 + Dayton ND25FW-4 - Tanie MTM dla każdego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Pomiar tweetera pełnym pasmem to zupełnie naturalna rzecz i nie ma prawa się spalić. Upalanie tweeterów, to zwykle albo nagły strzał sygnału w kolumny ( jakieś zwarcie, przepięcie ) lub odkręcanie słabego wzmacniacza do granic możliwości, gdzie ucięte sinusy sygnału generują już stale napięcie, które przepala cewkę głośnika.
    Tak oczywiście. Ale nie z taką mocą jak u mnie poszło:) Chciałem posłuchać woofera jak brzmi na golasa, podłączyłem, podkręciłem volume i ze zdziwieniem obserwowałem wychylenie kopułki

Skomentuj

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta
      Pogromco a jak oceniasz granie tego MTM w porównaniu do MTM który zaprojektowałes dla audiohobby na ameliniowych 17 ?
      MTM na Alu słuchałem bardzo dawno i nie ośmielę się na żadne porównanie. Natomiast w kwestii technicznej, to te dwa projekty są zupełnie inne. Inna koncepcja filtrów, inna obudowa, zupełnie inne strojenie (typowy BR). Przetworniki tez są z zupełnie różnej półki.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Miałem Toscę. Miałem space 86.
        Ten zestaw powinno się opatrzyć znakiem R w kółeczku i dodawać na początku "kultowy" :-D

Skomentuj

Do uzupełnienia w sumie - na teraz głośniki to niecałe 670 zł. Zwrotnicy nie widzę, więc tego nie mogę wrzucić(to już autor więcej może powiedzieć), obudowa no to wiadomo, że już kwestia mocno indywidualna. Z czapy strzelam, że w tysiaku dałoby radę się zmieścić...

Skomentuj

Wersja robocza monitorów dojechała na AVS 2022 i udało się wygospodarować kapkę czasu na odsłuch w gronie forumowiczów, którym dziękuję za taką możliwość i opinię na temat projektu.

Zanim udostępnię projekt do skopiowania, wprowadzę pewne korekty i zmiany, które mam nadzieje pozwolą na wyduszenie jeszcze trochę więcej dobrego dźwięku.

Skomentuj

Zanim udostępnię projekt do skopiowania, wprowadzę pewne korekty i zmiany, które mam nadzieje pozwolą na wyduszenie jeszcze trochę więcej dobrego dźwięku.
              Jakie to będą korekty?

Ogólnie fajne monitory.
              Prócz jednego aspektu (mam nadzieję że właśnie tam będą te korekty) monitory grają świetnie.
              Do tego są głośne.

Myślę że to dobra konkurencja dla monitorów na jednym wooferze 15NRX, który jest w cenie dwóch 13-stek PFCR.
              Kwestia tylko tego co kto oczekuje.
              NRX niżej zejdzie, ale dwie 13-stki PFCR są głośniejsze.

Skomentuj

O konkretnych korektach napisze pozniej, bo nie wiem jeszcze, co realnie da się poprawić.

Natomiast NRX w podobnej objętości (polowa MTM dla dwoch PFCR) w wersji 4 ohm tylko nieznacznie jest w stanie osiągnąć niższe zejście, przy optymalnej odpowiedzi impulsowej. Trzeba by to dokładniej przeanalizować w symulacji.

Skomentuj

No, udało się posłuchać. Z bardzo miłym zaskoczeniem. Nie zwracałem większej uwagi na ten projekt ale jak jeszcze usłyszałem po ile głośniki w tym projekcie to przyznaję - zaliczyłem solidny opad szczęki.
                  Nie wiem co będziesz korygował ale mogę się podzielić tym co na AS słyszałem.

Fajne, radosne, nieskomplikowane i dające frajdę ze słuchania muzyki granie. Czy słychać że głośniki niedrogie? No trochę słychać że to nie revelatory. Czy słychać że to tylko 13stki? Słychać. Ale nie tak bardzo jak można by się spodziewać. Jak na niedrogie 13stki bas jest zaskakująco pełny.
                  Jak rzadko, nic nie przeszkadza w brzmieniu (kto był na AS ten wie jak bardzo rzadko się to zdarza). Kolumny sobie znikają i zostawiają przyjemność muzyki.
                  Projekt do sypialni albo niedużego salonu jak znalazł.
                  Albo na pierwsze kroki w diy.
                  Albo teściowej pod choinkę.
                  Albo.... (jeszcze trochę pomysłów na wykorzystanie mam :) )
                  Last edited by Micwoj; 02.11.2022, 14:09.

Skomentuj

[QUOTE=Pogromca mitow;n651588]

Tak naprawdę nie da sie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ można do tego problemu podejść z różnej strony. Oczywiście można wyznaczyć wytrzymałość mechaniczna głośników w obudowie, w pewnym zakresie częstotliwości, ale te obliczenia nie mówią nic o poziomie zniekształceń, jaki będzie przy określonym wysterowaniu i czy ten poziom będzie umożliwiał odsłuch z w miarę akceptowalną jakością dźwięku. Można też wyznaczyć maksymalny spl głośników, przed przekroczeniem Xmax głośników w obudowie, przy określonym strojeniu obudowy BR.

Other installments covered amplifier power considerations, and gave some tips on how to measure the output of loudspeakers with metrics that can aid in determining how loud they will actually play before they start to distort. One newer measurement resource, M-Noise, has been developed by audio company Meyer Sound. The use of the M-Noise test signal is provided at this link: https://m-noise.org/procedure/ Additionally, we looked at considerations of frequency response, and speaker size and room interactions.

https://www.youtube.com/watch?v=2js6lF-uVWM
                    Last edited by slawek.xm; 02.01.2023, 01:19.

Skomentuj

Pogromca mitow Cześć, codziennie z niecierpliwością odświeżam w przeglądarce ten wątek Jakieś postępy w konstrukcji? Mam nadzieję, że nie pożuciłeś pomysłu na tanie MTMy.

Skomentuj

Zamieszczone przez rufi Zobacz posta
                        Pogromca mitow Cześć, codziennie z niecierpliwością odświeżam w przeglądarce ten wątek Jakieś postępy w konstrukcji? Mam nadzieję, że nie pożuciłeś pomysłu na tanie MTMy.
                        Projekt nie jest porzucony. Aktualnie nie mam czasu na jego poprawki i ukonczenie. Po kilku odsluchach, w roznych miejscach, pewne aspekty dzwieku wymagaja korekcji. Mam nadzieje, ze uda sie to poprawic i projekt bedzie w pelni opisany.

Skomentuj

Jak tam postępy? Bardzo ciekawy projekt.
                          Trafiłem na niego ponieważ znalazłem 2-way z tymi głośnikami na AVS i spodobało mi się jak grały.

Skomentuj

Finał projektu pod tym linkiem https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ego#post661113

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta
                              cudów czy do zejścia czy do szybkości (ten sam problem co z większości SB).

O co chodzi z tym problemem z SB?
                              Chciałbym zrobić kolumny MTM na SB17NBAC35 i zacząłem wątpić...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

O co chodzi z tym problemem z SB?
                                Chciałbym zrobić kolumny MTM na SB17NBAC35 i zacząłem wątpić...
                                Nie jest łatwo wycisnąć z tych głośników szybki, dynamiczny dźwięk. Tutaj motoryka jest raczej poluzowana, bas lekko zaciąga, a wyższy bas i kick bas raczej wycofany. SB PFCR powiedziałbym, ze gra zupełnie inaczej, co nie znaczy ze lepiej

Skomentuj

Pod pewnymi względami lepiej.
                                  A co byś polecił za woofer, żeby zachować brzmienie serii PFC ale poprawić nieco bas?

Skomentuj

Nie jest łatwo wycisnąć z tych głośników szybki, dynamiczny dźwięk. Tutaj motoryka jest raczej poluzowana, bas lekko zaciąga, a wyższy bas i kick bas raczej wycofany. SB PFCR powiedziałbym, ze gra zupełnie inaczej, co nie znaczy ze lepiej
                                    Na razie na NBAC zrobiłem monitory ok. 16l objętości i rzeczywiście brakuje trochę w okolicach 100-250 hz, ale nie powiedziałbym że coś tam jest "poluzowane" przynajmniej ja nie zauważam, ale moje doświadczenie jest skromne. Fantastycznie schodzi do 30-kilku hz - BR jest na 38 hz nastrojony.

Gdzieś kiedyś czytałem, że opinia o basowych SB jest kiepska i chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej, czy to jakaś prehistoria, czy rzeczywiście te głośniki są słabe.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

Na razie na NBAC zrobiłem monitory ok. 16l objętości i rzeczywiście brakuje trochę w okolicach 100-250 hz, ale nie powiedziałbym że coś tam jest "poluzowane" przynajmniej ja nie zauważam, ale moje doświadczenie jest skromne. Fantastycznie schodzi do 30-kilku hz - BR jest na 38 hz nastrojony.

Gdzieś kiedyś czytałem, że opinia o basowych SB jest kiepska i chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej, czy to jakaś prehistoria, czy rzeczywiście te głośniki są słabe.
                                      Dawno temu robiłem MTM na 17 nac i grało to nieźle. Dzisiaj pewnie zastosował bym inny tweeter i zwrotnicę. Nbac to właściwie to samo poza kolorem.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...pogromca-mit-w

Skomentuj

Dawno temu robiłem MTM na 17 nac i grało to nieźle. Dzisiaj pewnie zastosował bym inny tweeter i zwrotnicę. Nbac to właściwie to samo poza kolorem.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...pogromca-mit-w
                                        ja pier... wszystko zepsułeś...
                                        i co ja mam teraz robić?

Skomentuj

Nie wiem, może dołóż po dwa 23 nbac na stronę i zrób WMTMW :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X