Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy zestaw kolumn głośnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy zestaw kolumn głośnikowych

No i stało się...
    Nasz warsztatowy zestaw kolumn głośnikowych spodobał się na tyle że robimy kolejny i w zanadrzu szykuje się następny

Nowy zestaw będzie nieco inny ale też na głośnikach Tonsil choć tu podobieństwo się tak naprawdę kończy
    Konstrukcja to tym razem linia transmisyjna z wyjściem od frontu. Zdecydowaliśmy nieco zaszaleć i samo wyjście będzie w frezowanym elemencie kolumny. Od góry klasycznie jak w naszej pierwszej konstrukcji "dzioby" jednak tym razem frezowane na CNC więc będą częścią elipsy podobnie zresztą jak ujście linii transmisyjnej.

Poniżej kilka fotek jak powstawał front na cnc

​​​​​​​
    Last edited by MarekMitonski; 04.02.2023, 22:26.

Wygląda ciekawie. Widziałem setki jak nie tysiące kolumn z różnych okresów, ale pierwszy raz widzę taki fajny wylot linii transmisyjnej.
    Jakie głośniki się w tym znajdą?

Skomentuj

W frezowany rowek będą umieszczone jeszcze dwie rurki więc trochę to pokombinowane... ale z pewno pokaże jak to będzie wyglądać. Co do głośników jutro dam znać ale prawdopodobnie będą to tonsile

Skomentuj

Skoro macie juz zaprojektowana obudowe, to chetnie rzucilbym okiem na symulacje tej linii transmisyjnej.

Skomentuj

Napisałem też bzdurę o konstrukcji... oczywiście będzie to tunel albo pół tunel pół bas reflex a nie linia transmisyjna. To się jeszcze zmienia. Samą konstrukcje traktujemy jako testową i czy tak zostanie czy pójdzie to na przemiał to się okaże po testach...

Tak czy inaczej jakąś fotkę wrzucę jak to w środku będzie wyglądać.

Wojtek robił w życiu sporo konstrukcji i generalnie wymiarów nie chce podać bo to lata praktyki i testów. :) no i wszystko jest policzone na kartce nie na PC. Ja kilka jego rozwiązań na PC symulowałem i było różnie ale... no ale jak to stwierdził teoria teorią a słuch słuchem...

Jeszcze że tak podpytam jaka jest wasza opinia STX czy Tonsil bo okazuje się że jeszcze nic na STX nie robiliśmy a opinie są różne...
          Last edited by MarekMitonski; 06.02.2023, 07:22.

Skomentuj

Tonsil tłucze to samo od lat, chociaż mam wrażenie że składają z tego co pod ręką.
            A STX - niedrogi producent z niską marżą, bo sami sprzedają. Bdb stosunek cena/jakość, zwykle jest ok jeśli nie oczekuje się ultrawysokiej jakości. Mają półkę bardzo niską, mają średnioniską i średnią. Zresztą zobacz ile jest projektów na forum na różnych stxach. Nie bez powodu.

Skomentuj

Czasami kupujemy głośniki Tonsila na giełdzie i miałem wrażenie że to jakiś drugi gatunek bo dwa kupione głośniki nawet spakowane razem i jeden ma złącza na kabelki na większe wsuwki a drugi na mniejsze... może faktycznie robią z tego co jest pod ręką...
              Z STX nie mieliśmy większego kontaktu ale te plastikowe kosze jakoś mnie nie nastrajają pozytywnie w stronę tych konstrukcji o zastanawiałem się czy ktoś porównywał podobną półkę cenową.

Skomentuj

Plastikowe kosze?
                W którym modelu?
                Bo jeśli chodzi o plastikowe fronty w wysokotonówkach, to inni producenci też takie mają i to w droższych głośnikach niż STX.

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta

Wojtek robił w życiu sporo konstrukcji i generalnie wymiarów nie chce podać bo to lata praktyki i testów. :)
                Pisz śmiało, nie sądzę aby nas czymś zaskoczył

Skomentuj

Wojtek robił w życiu sporo konstrukcji i generalnie wymiarów nie chce podać bo to lata praktyki i testów. :) .

Nie wiem dlaczego ale czytając tego typu wypowiedzi czuję prowokację :)

Tym bardziej, że wrzuciłeś zdjęcia formatek nie byle jakich, wykonanych przez kogoś, kto robi to nie pierwszy raz i raczej nie liczy z kartki.

Ale może się mylę.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Plastikowe kosze?
                    W którym modelu?
                    Oczywiście zdaje sobie sprawę że to model budżetowy, mocno budżetowy.
                    M.18.140.8.WMC

Ja lubię dzielić się wiedzą i nie mam z tym problemu bo karma wraca :) Od wielu lat prowadzimy rodzinną stolarnię z załogą średnio kilkunastu osób. Więc chcąc, nie chcąc znam temat konstrukcji meblowych ale nie tylko.
                    Wojtek to doświadczony stolarz a z zamiłowania konstruktor kolumn głośnikowych. Zrobił ich naprawdę wiele. Wcześniej najczęściej po godzinach robił kolumny czasami przygotowywałem mu elementy frezowane. To co on budował od zera i przeliczał sam to wybaczcie ale jak nie chce podawać cyferek to nie będę naciskał, takie to już zasady ma w końcu dojrzały człowiek :) Ale mam kilka fotek np. pełnego kanału jaki robił na scan speak revelator. Rozmiary kolumny to 1100 x 230 x 400 mm.
                    Na stolarni mamy komplet maszyn od elektronarzędzi przez piłę panelową, oklejarkę, maszyny cnc i szlifierkę walcową a no i lakiernię.

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                    Nie wiem dlaczego ale czytając tego typu wypowiedzi czuję prowokację :)
                    Nie no spokojnie szanuje wole Wojtka :) choć trochę pokazał więc się rozkręci :)
                    Generalnie konstrukcja która powstaje to test i może okazać się że zostanie zamieniona w drzazgi :) Będzie co pokazać to pokażemy.

Co do frezowanego elementu to mamy maszyny na warsztacie to z nich korzystamy, Do tej pory robiłem fronty zazwyczaj na zlecenie, a teraz pod nasze konstrukcje. Generalnie większość mojej obecnej pracy to przygotowywanie plików produkcyjnych mebli więc temat nie jest mi obcy.
                    Last edited by MarekMitonski; 04.03.2024, 13:57.

Skomentuj

Jak tak zerkam na te linie transmisyjna to widze, ze komora sprzegajaca jest za mala w stosunku do calego tunelu. Zasadniczo ogromna obudowa jak dla tak malego glosnika na froncie.

Skomentuj

Tak kolumna spora ale to nie pierwszy wariant tego kompletu. Czemu komora za wielka w stosunku do reszty? To nie typowa linia z przewężeniem a bardziej tunel z komorą właśnie.
                        Gra fajnie (bardzo fajnie) a sama konstrukcja trafiła do więcej niż jednej osoby w różnych wersjach ale tylko kolorystycznych.
                        Last edited by MarekMitonski; 07.02.2023, 00:50.

Skomentuj

Plastikowe kosze?
                          W którym modelu?
                          Bo jeśli chodzi o plastikowe fronty w wysokotonówkach, to inni producenci też takie mają i to w droższych głośnikach niż STX.

Paweł na AS pokazywał że po testach dali radę opanować technologię. Że fajniej wygląda i sztywniejsze od blaszanych i cenowo zoptymalizowane, bo formują razem z magnesem. Ale chyba jeszcze nikt na tym nic nie robił.

Skomentuj

Tak kolumna spora ale to nie pierwszy wariant tego kompletu. Czemu komora za wielka w stosunku do reszty? To nie typowa linia z przewężeniem a bardziej tunel z komorą właśnie.
                            Gra fajnie (bardzo fajnie) a sama konstrukcja trafiła do więcej niż jednej osoby w różnych wersjach ale tylko kolorystycznych.
                            Komora nie jest za wielka, tylko za mała, a za wielka to jest cała obudowa. Mnie to wygląda na projekt z kartki papieru, który nie był optymalizowany za pomocą symulacji komputerowych, co w dzisiejszych czasach jest sporym błędem.

Skomentuj

No ale właśnie to są projekty z kartki papieru, jak wszystkie inne ich z resztą. I to wprost napisane przecież.

Skomentuj

Kupiliśmy kilka STX różnych na testy więc sprawdzimy.
                                Kurde tylko teraz myślę ze można było kupić w tym samym rozmiarze co metalowe i porównać jeden do jeden.
                                Sporo firm ma takie modele w ofercie no ale nie słyszałem na żywo. Z drugiej strony czasami mam wrażenie że te wytłoki metalowe dodają coś od siebie i raczej nie w pozytywny sposób...

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                No ale właśnie to są projekty z kartki papieru, jak wszystkie inne ich z resztą. I to wprost napisane przecież.
                                mmm z tym jest tak... Ja lubię wszystko przeliczyć i sprawdzić na różne sposoby i zasymulować ale tak naprawdę zaczynam się tym tematem bardziej interesować. Wojtek natomiast musi mieć wszystko o sprawdzone na żywo i to dla niego jest ostateczny werdykt. Jak coś gra subiektywnie lepiej na żywo a jest o 50mm w innym miejscu to całe te symulacje inne cyferki przestają być istotne. No i sprawa dwa jak coś jest zgodne z symulacjami ale nie gra tak jak byśmy chcieli no to jedynym właściwym miejscem u nas dla takiej kolumny jest kontener, który wraca do Mielca gdzie powstaną z niej nowe płyty :) Oczywiście nie przeczę że te symulatory i inne oprogramowanie jest nic nie warte bo tak nie jest, natomiast uważam że ostateczną oceną powinien być odsłuch.
                                Last edited by MarekMitonski; 07.02.2023, 12:34.

Skomentuj

Jak czytam o tym, jak to symulacja byla super, a brzmialo zle i trzeba bylo na ucho i oko poprawiac, to mam przypuszczenie graniczace z pewnoscia, ze zadne symulacje nie byly wczesniej wykonane :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    ....to mam przypuszczenie graniczace z pewnoscia, ze zadne symulacje nie byly wczesniej wykonane :)
                                    Ale się wzdrygłem... przez chwilę myślałem że stoisz za moimi plecam.

Last edited by MarekMitonski; 07.02.2023, 17:38.

Skomentuj

Pewnie że na końcu fine tuning na słuch jest potrzebny. Ale zacząć to trzeba od projektowania. Jeśli symulacja jest OK a gra źle, to do d... z taką symulacją.

Skomentuj

A jeśli jedziesz tylko na kartach katalogowych producenta? Ile jest warta taka "symulacja"?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X