Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy zestaw kolumn głośnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mmm trochę się już nakręciłem na XREF20 i teraz nie wiem co zrobić :)
    Ktoś używał może ba i jest się w stanie wypowiedzieć ?

Czy pomiary tego typu jak na rysunku wystarczą czy raczej trzeba zrobić JIG

Czyli w takiej konfiguracji potrzebny by mi był kabel:
    1. XLR damsko-męski do podłączenia mikrofonu mikrofonu
    2. minijack do XLR do połączenia wyjścia z wejściem
    3. minijack do cinch do podłączenia wzmacniacz? dobrze myślę ?

Skomentuj

Wszystko sie zgadza, poza jednym. Nie ma tam gniazd na minijack, tylko duzy Jack mono, inaczej TRS. Zbalansowanego TRS nie trzeba uzywac do polaczenia petli wyjscia z wejsciem.

Taka konfiguracja nazywa sie semi dual channel i jest wystarczaja do poprawnego i dokladnego zmierzenia fazy glosnikow, szczegolnie przy stosowaniu pomiarow offaxis na stoliku obrotowym.

Skomentuj

To kiedy stosuje się JIG?

Skomentuj

Przy uzyciu interfejsu studyjnego, z wbudowanym preampem do mikrofonu stosuje sie nieco inny jig, ktorzy umozliwia pomiary w trybie pelnym dual channel. Daje to mozliwosc kalibracji toru audio razem ze wzmacniaczem. Mozna tez stosowac dodatkowy kodensator do pomiaru delikatnych tweeterow wstegowych. Mozna tez skalibrowac system do pomiaru SPL ale to moze byc klopotliwe, poniewaz kazda zmiana wzmocnienia mikrofonu rozstroi kalibracje. Taka kalibracja przewidziana jest do klasycznego jiga i systemu pomiarowego opartego o zewnetrzny preamp mikrofonowy oraz zwykly interfejs stereo.

Oczywiscie do pomiaru impedancji rowniez potrzebujesz jiga i tutaj moze byc on uproszczony, korzystajac z wyjscia sluchawkowego interfejsu, lub jig z lpadem i diodami zabezpieczajacymi wejscie karty, aby mozliwe bylo podlaczenie zewnetrznego wzmacniacza, ktory umozliwia pomiary impedancji z wiekszymi napieciami.

Skomentuj

Co z kalibracją w takim razie, jeśli jest przygotowana pod kątem użycia innego odbiornika?

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
              Co z kalibracją w takim razie, jeśli jest przygotowana pod kątem użycia innego odbiornika?
              Nie rozumiem, o co wlasciwie pytasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adams77 Zobacz posta
                Ja kartki nie dostałem tylko numer(8644) na mikrofonie dla którego ściąga się plik kalibracyjny.
                Mierzyłem APS AEON - monitory studyjne i wygląda na to, że są równe (co potwierdza też liniowość mikrofonu). Oczywiście w tym zakresie, w którym nie oddziałuje akustyka pokoju (z 1m jest idealnie do około 300hz). Trzeba by zmierzyć w idealnych warunkach, by być pewnym liniowości w niższym zakresie.
                pozwoliłem sobie ściągnąć Twój plik kalibracyjny i porównać z moim nr 25061 i różnią się wartościami korekcji na całym przebiegu wiec chyba nie jest tak źle z kalibracja, przynajmniej nie dają dla wszystkich mikrofonów jednego pliku, średnia różnica w wartościach dla całego przebiegu to 0,63 dB

Skomentuj

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta

pozwoliłem sobie ściągnąć Twój plik kalibracyjny i porównać z moim nr 25061 i różnią się wartościami korekcji na całym przebiegu wiec chyba nie jest tak źle z kalibracja, przynajmniej nie dają dla wszystkich mikrofonów jednego pliku, średnia różnica w wartościach dla całego przebiegu to 0,63 dB
                  Ciekaw czy z czasem taki mikrofon zachowuje swój profil. Czy nie trzeba go co jakiś czas kalibrować. Z drugiej strony robię pomiary w takich warunkach, że i tak trzeba się nieźle nakombinować, by mniej więcej wiedzieć co i jak. Im większe głośniki, tym trudniej się je mierzy w małym słabo zaadoptowanym pomieszczeniu. Najtrudniej wychodzi pomiar fazy pomiędzy niskim a średnim (zwłaszcza, że niskie mam we wszystkich kolumnach z boku

Skomentuj

Zamieszczone przez Adams77 Zobacz posta

Ciekaw czy z czasem taki mikrofon zachowuje swój profil. Czy nie trzeba go co jakiś czas kalibrować. Z drugiej strony robię pomiary w takich warunkach, że i tak trzeba się nieźle nakombinować, by mniej więcej wiedzieć co i jak. Im większe głośniki, tym trudniej się je mierzy w małym słabo zaadoptowanym pomieszczeniu. Najtrudniej wychodzi pomiar fazy pomiędzy niskim a średnim (zwłaszcza, że niskie mam we wszystkich kolumnach z boku
                    właśnie, zawsze mnie ciekawiło jak mierzy się takie zestawy - mikrofon gdzie ustawiasz ? przed ściana frontowa ? czy boczna ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta

właśnie, zawsze mnie ciekawiło jak mierzy się takie zestawy - mikrofon gdzie ustawiasz ? przed ściana frontowa ? czy boczna ?
                      By zmierzyć pasmo częstotliwości robię pomiary: z bliska (by wiedzieć jak gra nastrojony głośnik w obudowie bez wpływu rozpraszania i innej kierunkowości). Potem mierzę normalnie od frontu i pod niewielkimi kątami 15 i 30 stopni. Przy głośniku z boku zwykle jest on umieszczony pomiędzy głośnikami, a nie na zewnątrz - tak łatwiej wyrównać pasmo i jest mniej odbić i dyfrakcji. Kolumna idzie do góry, no ale tu właśnie przeszkadza sufit. Trzeba mierzyć na raty. najpierw zrobić dobre połączenie średniego z basem, a potem nie ruszając średniego dołączyć sopran. Jak nie wychodzi, to procedura od nowa. Całej kolumny nie da się pomierzyć na raz w pomieszczeniu 245cm wysokim. Podział powyżej 400Hz jeszcze od biedy wychodzi. Poniżej już łapie odbicia nawet przy pomiarach z bliska. Mam z tym kłopot, bo zwykle stroję nisko bas, potem jak najszerzej średni, a góra tylko tam, gdzie średni już nie ciągnie. Bas mam w ostatnich konstrukcjach TL i nie chcę by grał wysoko. Ma zrobić tylko ładny szybki dół. Kolumny dość ciężkie a mieszkam na 4 bez windy. Zresztą pod blokiem przy ruchliwej drodze też nie zmierzę Wszystkie iteracje zwrotnicy odsłuchuję. Najpierw na tej samej od lat płycie testowej, a później słucham rożnej muzyki dosłuchując się błędów. Robię też pomiary z różnych miejsc, by sprawdzić jak się to zachowuje w pomieszczaniu. Przenoszę kolumny pomiędzy pokojami i słucham na innym wzmacniaczu. Daję spokój, jak nie mam już pomysłu jak można poprawić. Dopiero jak przestaję grzebać to godzę się, z graniem. Zamykam projekt i tylko słucham. Czasem zdarza mi się wpaść na pomysł jak coś poprawić i rozgrzebuję na nowo. To jednak ostateczność, bo nie lubię grzebać w zamkniętych projektach. Mam już co najmniej cztery takie, o których wiem, że umiałbym je poprawić (bo umiem więcej niż gdy je robiłem). Nie grają jednak na tyle słabo, by mi się chciało wyciągać zwrotnice

Skomentuj

Pomiar kolumn z glosnikiem basowym na boku jest w zasadzie tak samo prosty, jak klasycznych kolumn, pod warunkiem, ze uzywamy metody pomiarowej opartej o pomiar na stoliku obrotowym, w celu sciagniecia pelnej charakterystyki offaxis. W typowym pokoju przecietnego bloku mozna wykonac takie pomiary z duza dokladnoscia.

Skomentuj

Jeśli nie robimy pomiary bez obracania to mikrofon na wysokości wysokotonowego i metr od niego i zakładamy że niskie tony roznoszą się równomiernie w każdą stronę.

Dobra zakupy zrobione ostatecznie zestaw taki:

Behringer UMC202HD Interfejs audio USB - 345,00 zł z przesyłkom
                          Dayton Audio EMM-6 Electret Measurement Microphone - 374,78 przesyłka gratis

okablowanie:
                          - Adapter przejściówka wt jack 6,3 - gn jack 3,5
                          - Kabel gniazdo jack 3.5 - 2xRCA 20cm
                          - Kabel mikrofonowy wt-gn CANON 5m
                          - Wtyk Jack 6.3 mono metalowy
                          - Wtyk mikrofonowy 3-pin XLR męski niebieski
                          - 2x Złącze Jack 6.3 MONO - gn RCA

83zł całość

Kabel jeden musze zrobić sam z Wtyk Jack 6.3 mono metalowy i Wtyk mikrofonowy 3-pin XLR męski niebieski jakiś schemat tego znajdę?

Skomentuj

Adams77 dlatego dobrze jest mieć krewnych na wsi, którzy nie pożałują Ci prądu i u których możesz swobodnie wykonać pomiary w wolnej przestrzeni.
                            A jeżeli mają jeszcze wysoko balkon to dodatkowy atut ale można sobie radzić na inne sposoby. Generalnie grunt to wstrzelić się w okno pogodowe.
                            Dlatego ciesze się, że mieszkam na wsi gdzie wieczorami w totalnej ciszy mogę bawić się do woli.
                            Jest tylko jeden mankament - sąsiedzi wychodzący na zewnątrz sprawdzający co się dzieje, gdy usłyszą dźwięk wykonywanego pomiaru a później prowadzący śledztwo skąd, gdzie i jak :)
                            Kiedyś podsłuchałem rozmowę sąsiadów i było tak " Hanka słyszałaś to? Co to było? UFO czy co innego? "

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
                              J
                              Dobra zakupy zrobione ostatecznie zestaw taki:

Behringer UMC202HD Interfejs audio USB - 345,00 zł z przesyłkom
                              Dayton Audio EMM-6 Electret Measurement Microphone - 374,78 przesyłka gratis

okablowanie:
                              - Adapter przejściówka wt jack 6,3 - gn jack 3,5
                              - Kabel gniazdo jack 3.5 - 2xRCA 20cm
                              - Kabel mikrofonowy wt-gn CANON 5m
                              - Wtyk Jack 6.3 mono metalowy
                              - Wtyk mikrofonowy 3-pin XLR męski niebieski
                              - 2x Złącze Jack 6.3 MONO - gn RCA

83zł całość

To jeszcze potrzebujesz wzmacniacz mono, który połączysz z referencyjnym kanałem w karcie dźwiękowej i z którego zasilisz głośniki. Dobrze byłoby mieć skalibrowany dla niego VU-meter by widzieć dla ilu W robisz pomiar ale to nie jest konieczne.

Możesz zakupić taką płytkę
                              https://allegro.pl/oferta/modul-wzma...wa-13223294507
                              Do tego zasilacz impulsowy 24V 2A.

Obojętnie w jaką obudowę plastikową go wbudować, wmontować i podłączyć do płytki gniazdo dla zasilacza i gniazda głośnikowe oraz wypuścić bezpośrednio z płytki na zewnątrz kabel Jack 6,3mm by połączyć się z kanałem referencyjnym w interfejsie.

U mnie to wygląda mniej więcej tak :

Skomentuj

Aż się bałem otwierać ten link ile znowu kasy :) ale widzę bez szaleństw :)
                                Rozumie że wzmacniacz mogę zastąpić tym do słuchania muzyki
                                Tak wzmacniacz powinien mieć jakieś w miarę parametry by sam nie robił dziadostwa czy może oprogramowanie skoryguje właśnie przez niego wprowadzone błędy?

Co do pomiarów to faktycznie nie idzie tego robić w domu z impulsem tak krótkim by sygnał z odbić nie trafiał do mikrofonu?

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
                                  Aż się bałem otwierać ten link ile znowu kasy :) ale widzę bez szaleństw :)
                                  Rozumie że wzmacniacz mogę zastąpić tym do słuchania muzyki
                                  Tak wzmacniacz powinien mieć jakieś w miarę parametry by sam nie robił dziadostwa czy może oprogramowanie skoryguje właśnie przez niego wprowadzone błędy?

Co do pomiarów to faktycznie nie idzie tego robić w domu z impulsem tak krótkim by sygnał z odbić nie trafiał do mikrofonu?
                                  Kwestia wyboru i dostępności pomieszczenia. Im masz dalej do przegród odbijających (np. duża hala z wysokim dachem też jest super) tym później wraca odbicie, więc tym niżej możesz mierzyć (np głośnik na wysokości 2m, ściany i sufit dalej, mikrofon w odległości 1m daje ci bramkę 3m/340m/s, a jeśli wytłumisz podłogę to nawet możesz zaakceptować szum pochodzący od odbicia od podłogi i wycinać dopiero ściany/dach). Przy czym na dworze odbicie masz tylko od ziemi, a jak się jeszcze jakaś górka czy balkon znajdzie, to super. Jak ktoś mierzy w mieszkaniu 2,50m to ma max 1,2 do sufitu i podłogi. Na podłogę jakiś koc/kołderkę rzucisz, a sufitu nie wygłuszysz, bo jak?

Jeśli na dworze mierzysz z dużym poziomem, to niezbyt silny hałas dookoła nie przeszkadza. Gorzej jak pada :)
                                  A pozwala to na tyle wydłużyć bramkę/zejść z pomiarem, że nie musisz łączyć nearfielda z bramkowanym. A nawet jeśli będziesz łączył to niżej i dzięki temu zobaczysz np. całość baffle step-u.

Skomentuj

Na warsztacie mamy 3,2 na wysokość mamy. Paleciaka z podnoszeniem do 180cm i inne stoły z regulacją wysokości i to pod dachem, No a na koniec wózek widłowy podnoszeniem do 320... więc szaleć można.

Jak to z tym pomiarami robicie jeśli chodzi o kolejność? Wkładacie zasymulowaną zwrotnice wyjściową i pierwszy pomiar i dopiero poprawki czy może zupełnie inaczej bo przecież cięcie wyjściowe raczej się nie zmienia?
                                    Last edited by MarekMitonski; 14.02.2023, 15:53.

Skomentuj

Kilka nowych fotek

Skomentuj

Najpierw tlumisz, później mierzysz głośniki odrębnie w obudowie, symulujesz zwrotnicę, budujesz ja i modyfikujesz z symulując jeśli coś przeszkadza Podoba mi się ten kształt frontu

Skomentuj

No, zaiste ładny front. Chociaż wizualnie lepiej wyglądałoby gdyby kopułka była wyżej. Teraz kolumna ma takie duże czoło naukowca :-)
                                          Ciekawe jak na dźwięk wpłynie ta komora rezonansowa powstała u wyjścia tunelu. Trzeba by to zmierzyć.

Umieść kolumnę bokiem na na ziemi, mikrofon ustaw na wysokości kilku(nastu) cm od ziemi i jakieś 40 cm od kolumny, między wooferem a wylotem kanału. Pomiaru dokonaj bez żadnego bramkowania i innych cudów. Przekonamy się wtedy jak to się zachowuje w basie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X