Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy zestaw kolumn głośnikowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Idea przedniego wylotu nieco przypomina tą zastosowaną w Isophon Europa.

Poza tym kolumny wyglądają bardzo ładnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
      No, zaiste ładny front. Chociaż wizualnie lepiej wyglądałoby gdyby kopułka była wyżej. Teraz kolumna ma takie duże czoło naukowca :-)
      Już wczoraj na PC poprawiłem ten mankament bo z Wojtkiem stwierdziliśmy też że trzeba unieść te głośniki... Ale może to już w następnej kolumnie bo diabli wiedzą jak to zagra z tą szczeliną wysoką :)

Czyli na pierwsze testy głośniki pojedynczo bez zwrotnicy przed mikrofon?
      Last edited by MarekMitonski; 17.02.2023, 11:34.

Skomentuj

Oczywiście, że bez zwrotnicy, bo skąd ona.
        Zmierz tak jak napisałem wcześniej, to zobaczymy jak zachowuje się ten ustrój z kanałem rezonansowym. Później postaw kolumnę normalnie, mikrofon między głośniki lub na wysokości tweetera i zmierz każdy osobno, podłączony bezpośrednio do wzmacniacza.
        W minimalnej opcji potrzebujesz trzech rzeczy: amplitudę, fazę i impedancję. Amplitudę i fazę zapiszesz w jednym pliku .frd, a impedancję w drugim .zma. Później podstaw te pliki do dowolnego symulatora i zacznij umieszczać w nim elementy zwrotnicy.

Skomentuj

Robisz pomiary LIMP czy czymś innym?

Skomentuj

Limp do impedancji i Smaart do amplitudy/fazy.

Skomentuj

A program RDNET ? Używacie ? Jest darmowy i ma możliwość podłączenia kanału referencyjnego. Tylko czy daje nam coś więcej...

Skomentuj

To taki darmowy Smaart. W zasadzie wszystko jedno czego używasz, byle z głową. Tylko trudno jest zacząć jak nie wiadomo jakich wyników należy się spodziewać.

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
                  A program RDNET ? Używacie ? Jest darmowy i ma możliwość podłączenia kanału referencyjnego. Tylko czy daje nam coś więcej...
                  Ten program jest zaprojektowany do innych zastosowan niz my potrzebujmy. Radze skupic sie na nauce obslugi pakietu Arta lub programu REW.

Skomentuj

Przypomina mi to czasy kiedy Focal oferował kity DIY, między innymi serię Daline które różniły się od komercyjnych JM Lab zwrotnicami. Daline 3.1 był bardzo zgrabnym zestawem, a Focal jako kit wypuścił kit 033 który używał identycznych przetworników ale innej zwrotki. Jeszcze był Kit 544 w konfiguracji MTM, ale grał raczej średnio.

http://sgauge.free.fr/daline.html
                    na planach Orca Design & Manufacturing z okolic L.A., swego czasu dystrybutora Focal, Cabasse, Raven, dziś tylko car audio.
                    Pamiętam że kolega był 'zachwycony' ilością 'basu', z takiego małego wooferka. Dla mnie było go zbyt dużo i zbyt wolno, więc przerobiłem budowę zmniejszając komorę, skracając tunel i zmniejszając jego przekrój, tak w stronę komercjalnej Daline. Wylot kanału znalazł się kilka dobrych cm na podłogą. Oryginalnie wytłumieniem była pianka nazywaną Black Hole 5, później użyłem zwykłej 3/4" i jednocalowej pianki by wyciąć rezonanse w tunelu tak by nie zabić basu. Boczna ściana oczywiście była odkręcana by łatwiej dokonać zmian w 'tuningu' TLki. To była dobra lekcja, dziś z użyciem symulacji pewnie poszło by to sprawniej i ciekawiej.

Jak będziesz robił pomiary do zwrotkowania oprócz oddzielnych dla tw i wf, zrób jeszcze z dwoma podłączonymi naraz w fazie i przeciw fazie by łatwiej wyznaczyć opóźnienie niskotonowego poczas symulacji zwrotki. Sygnał rzędu 2.0 V napewno nie spali ci tweetera, a i tak będziesz musiał użyć brakowania więc sygnał będzie powyżej 200Hz. Kiedyś podałem MLS od 10Hz na SB29RDC - nic nie słychać, i oczy mi z orbit wyszły jak zobaczyłem gdy wysokotowy zamienił się w subwoofer - i przeżył z takim wychyleniem.
                    Last edited by Pawel L; 18.02.2023, 20:11.

Skomentuj

Skomentuj

Dziś kleimy fronty. I postanowiliśmy zastosować dwa rodzaje kleju ale nie dlatego że będzie lepiej trzymać a dlatego że silikon lepiej wyczyścić gdyby wyszedł niż poluretan...

Skomentuj

Czaruję...
                        X