Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szukam "prawidlowej" zwrotnicy do monacor sph165ke

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

szukam "prawidlowej" zwrotnicy do monacor sph165ke

Witam!
    Jestem w polowie budowy kolumn na przetwornikach z tematu, ale nie wiem jaka zwrotnice zastosowac. Jedna jest dostepna na stronie Borysa - klik, a druga gdzies wygooglowalem - umieszczam w zalaczniku do tematu. Z tego co zauwazylem w konstrukcji Serweryna (tej wypasionej wizualnie ) ilosc elementow zgadza sie z ta zwrota ktora umiescilem w zalaczniku - tylko czy to na pewno ta? Pytam, bo nie chce "marnowac" pieniedzy na dwa projekty, a nuz ktos z tego forum sprawdzal obydwie zwroty i moglby opisac roznice miedzy nimi - albo zaproponowac jeszcze jakis projekt... :)
    Załączone pliki

Przewal trochę ten temat....

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...b87c399#146354

Skomentuj

Tu się wypowiedzieli właśnie na temat tej zwrotki:
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8292&highlight=kep

Jeszcze jest właśnie ta zwrotka:

Ja się na tym nie znam ale jak kiedyś czytałem temat o BS, to zwrotka z większą cewką w granicach 1,2-1,5 mH może wskazywać na kompensację BS... Ale skoro piszą że jest za bardzo natarczywa średnica to już nic nie wiem. Wysłałem wczoraj e-mail do Borysa w tej sprawie, ale nie odpisał i pewnie nie odpisze :/

Skomentuj

Spytajcie sie Seweryna jaka on zwrotnice zastosował. Słuchałem jego kolumn, średnica bynajmniej nie była specjalnie natarczywa, nie wiem skąd takie opinie.
        Na pewno Seweryn wiecej moze powiedzieć o brzmieniu bo w końcu słcuhał tych kolumn bardzo długo a ja tylko z godzinke.
        Słabym punktem tej kostrukcji jest chyba xt19, mam wrażenie, ze z inna kopułka ten monacor lepiej by zagrał.

Skomentuj

Tutaj jest dość małe zdjęcie zwrotki... Jedynie co da się pewnie doczytac to 8,2 uF ale ten kond występuje w obu zwrotkach... Jednak liczba elementów wskazuje na zwrotkę podaną w pierwszym poście bez charki.

Może ktoś się jeszcze coś wypowiedzieć na temat MDT-29

W sumie jest trochę tańszy od XT19TD na audiocomponents.
          MDT-29 --25.33
          XT19TD --26

Do tego ta zwrotka Borysa:

Skomentuj

cos mi sie wlasnie wydaje ze Serweryn zastosowal ta ktora dalem obrazek w pierwszym poscie - w swojej konstrukcji dawal zdjecie zwroty i ilosc elementow sie zgadza, wiec moze i projekt jest ten sam. :) Dzieki za linki do tematow - az dziwne, ze je przeoczylem - jeden z nich nawet obserwowalem... Moze "draca" sie srednica to po prostu takie granie tego glosnika - mi sie szczerze mowiac podoba takie wypchniecie wokali przed cala reszte.
            Słabym punktem tej kostrukcji jest chyba xt19, mam wrażenie, ze z inna kopułka ten monacor lepiej by zagrał.
            A to mnie zaciekawiles. Borys wlasnie mial tez obiekcje do tej Vify - na elektrodzie napisal ze duzo bardziej mu przypadl do gustu Seas 22taf/g - niestety do niego i jednego kepa na kolumne raczej nie znajde zwrotnicy. Yoshi: a jaka inna kopulke bys widzial dla KEPa? Tez tego metalowego Seasa czy moze cos innego? Bo moze faktycznie warto pokombinowac z czyms innym - przy okazji pobawie sie spekaer workshopem
            Swoja droga ciekawia mnie parametry pomierzone przez Borysa - jemu fs wyszedl 36Hz i qts 0.36, u mnie qts jest taki sam, ale fs ma wartosc 43hz - glosniki u mnie sa juz raczej dotarte.

mdt29 slyszalem w czwartej konstrukcji Borysa z Tonsilami - imo bardzo spojnie to brzmialo, ale Vifa daje wiecej szczegolow, za to bardziej "cyka"

Skomentuj

I fs wyszło Ci raczej dobre... One mają 40 hz fs średnio... Ponoć na początku kiedy wyszedł KEP chodził poniżej 40 hz ale teraz raczej 40 hz i niżej nie zejdzie... Sporo na ten temat jest tutaj: http://www.audio.dmkproject.pl/phpbb...a986595ae1af38

Sporo ludzi to sprawdziło i wszystkie wyniki oscylowały w granicach 39-45 hz...

Patrząc po charce z morelem jest spokojniej... No ale to musiałby się najlepiej wypowiedzieć sam borys co według niego lepiej grało...

Skomentuj

to moze roznice odsluchowe srednicy wynikaja z roznic "serii"? borys ma te z ciezsza membrana, a ja z lzejsza - no chyba ze podatnosc zawieszen jest inna. Ciekawe ktora serie ma w takim razie Seweryn

Skomentuj

Możliwe że dlatego, Seweryn w opisie swoich kolumn też pisał o dość jasnej średnicy...
                  Dokładnie tak to opisał:

"Jak to gra
                  Dobrze, nawet bardzo dobrze, teraz jestem wdzięczny osobie która można powiedzieć namówiła mnie na monacory, to świetny głośnik, średnica bardzo dobra, po przesiadce z poprzedniego zestawu można powiedzieć rewelacyjna, niekiedy można odnieść wrażenie ze próbuje się lekko wbić na pierwszy plan, ale to pewnie wina tego że w poprzednim zestawie średnicy było jak na lekarstwo. Bas dość zróżnicowany, jak dla mnie wypas, jak pisał jeden z forumowiczów potrafi wprowadzić w zakłopotanie nie jedną 10cio calówkę, i to chyba największy jego atut, przy szybkim basie daje we znaki litraż obudowy, ale jedno kosztem drugiego więc osobiście większej obudowy niż 22 – 24 L nie polecam, chociaż gdzieś widziałem KEPa w 27 L
                  Ogólnie KEP gra świetną przestrzenią, daje sie odczuć, że dźwięk jest znacznie oderwany
                  W przypadku XT jest chyba większy problem bo ciężko jest mi jak na razie cokolwiek powiedzieć, na razie miłość do Sc 10 n nie rdzewieje. Na samym początku obawiałem się ze ta kopułka będzie zbyt cicha, ale moje obawy zostały na szczęście rozwiane. Brzmienie tego głośnika określiłbym jako dość neutralne, nie ma w nim ani ciepła ani suchości, ale za to szczegóły jakie odtwarza ten głośnik to cos na dobrym poziomie.
                  Ogólnie co do dźwięku nic więcej powiedzieć się nie da, trzeba posłuchać jeszcze ze dwa tygodnie, Monacor się trochę wygrzeje, człowiek się z lekka przyzwyczai do nowego zestawu, zapomni o starym i będzie można cos więcej napisać
                  W sumie zestawu słuchałem ok. kilka godzin bo nie było czasu, ale myslę ze od poniedziałku zacznę go porządnie wygrzewać wiec mam nadzieje ze całość pokaże jeszcze większą klasę."

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                    Może ktoś się jeszcze coś wypowiedzieć na temat MDT-29

W sumie jest trochę tańszy od XT19TD na audiocomponents.
                    MDT-29 --25.33
                    XT19TD --26
                    morel to ok 30E. sluchalem go w sobote u XYSa. z kilku powodow bralbym morela
                    XT19 jest maly, szybko koncza sie jego mozliwosci no i jest strasznie cichy :/ takie 18cm to jego max mozliwosci

Zamieszczone przez Caleb
                    Vifa daje wiecej szczegolow, za to bardziej "cyka"
                    czy wiecej szczegolow to niewiem bo niemialem bezposredniego porownania. ale to "cykanie" jest bardzo zrownowazone

Skomentuj

Jeszcze jest Seas 22TAF/G. Ktoś się na forum chwalił ze ożenił go z KEP'em ale chyba w wersji MTM. To jak będzie z tą "prawidłową" zwrotką dla KEP'a.

Skomentuj

no i jest strasznie cichy :/
                        poki co slucham tych glosnikow "bez" zwroty i xt19 moim zdaniem gra wystarczajaco glosno - wiec tym bardziej po zastosowaniu zwroty nie bedzie za cicha. moze to lekkie "cykanie" bierze sie z braku odpowiedniej zwroty - no coz ciezko ocenic, moze po zastosowaniu ktorejkolwiek zwroty bedzie lepiej, ale moze i to jest taka cecha tej wysokotonowki i nic sie na to nie poradzi. Morel mam wrazenie, ze tak nie cykal, ale tez chyba przekazywal mniej szczegolow - co jest bardzo prawdopodobne: wieksza cewka + ferrofluid.
                        ale to "cykanie" jest bardzo zrownowazone
                        no tak - bez porownania do np gdwk 10/80/8, o innych tonsilach juz nawet nie mowiac . Zreszta mi to poki co to nie przeszkadza - pewnie by zaczelo, gdybym posluchal czegos wyraznie lepszego od tej Vify i pozniej do niej wrocil
                        Jeszcze jest Seas 22TAF/G. Ktoś się na forum chwalił ze ożenił go z KEP'em ale chyba w wersji MTM. To jak będzie z tą "prawidłową" zwrotką dla KEP'a.
                        Borys je zenil - klik. No ale ja niestety nie robie MTM - kasty juz mam dla pojedynczych KEPow, zreszta w moim pomieszczeniu (12m^2) jeden Monacor spokojnie da rade... Jesliby sie znalazla zwrota dla jednego KEPa z tym Seasem to chetnie bym wyprobowal - a najwyzej Vifa by byla do jakichs innych kolumn.

Skomentuj

Mi też chodzi o projekt z jednym KEP'em... Nie mam kasy za bardzo na MTM... Ale chętnie bym spróbował z tym Seas'em, bo na polinku teraz kosztuje 103,20 zł więc prównywalnie do XT19TD, a Borys pisał że z nim KEP gra ładniej...

Skomentuj

Witajcie
                            Zwrotnica którą ja zastosowałem to dokładnie ta

Jest to ostateczna wersja która zaproponował Borys na prośbę wszystkich którzy w tamtym czasie popełnili takie konstrukcje
                            Przy opisie dźwięku , bynajmniej tym moim należy pamiętać, że ja wtedy przesiadłem się z ARNów i zestaw na KEP + XT19 to był niesamowity przeskok.
                            Nie jest prawdą ze XT19 jest zbyt cicha, ja miałem ja jeszcze stłumić po dłuższym czasie odsłuchiwania.
                            Kiedy zbudowałem kolejną konstrukcje,(uważam, że o klasę lub wyżej lepszą) konstrukcja na monacorze ujawniła swoje mankamenty, ale mimo to uważam, że przy cenie za którą można mieć obecnie monacora, można śmiało klonować tą konstrukcje. Ci którzy słuchają Tańszych zestawów na pewno nie będą zawiedzeni

Skomentuj

Możesz wymienić te mankamenty ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                poki co slucham tych glosnikow "bez" zwroty i xt19 moim zdaniem gra wystarczajaco glosno
                                jak napisalem wyzej takie 18cm to jego max mozliwosci. w moim zestawie XT18WH + XT19TD on gra bez tlumika!!

Zamieszczone przez Caleb
                                moze to lekkie "cykanie" bierze sie z braku odpowiedniej zwroty
                                ten glosnik nie wygrzany byl bardzo ostry i niezle dawal po uszach - po tygodniu zmienilo sie bardzo duzo

Skomentuj

Dzieki, no to sadze, ze wszelkie watpliwosci rozjasnione. :)
                                  Nie jest prawdą ze XT19 jest zbyt cicha, ja miałem ja jeszcze stłumić po dłuższym czasie odsłuchiwania.
                                  Ja sluchajac teraz KEPa bez filtracji i vifa jakims filtrem drugiego stopnia wyciszylem o pare decybeli w eq 5khz i 3,5khz - reszta zakresu wysokotonowego poszla o jeden decybel w dol i jest moim zdaniem "ok" - w sensie ze nic nie wierci dziury w glowie. Jesliby stosowac zwroty z kompensacja baffle step (czyli ta podana przez Seweryna) to Vifie raczej na pewno nie zabraknie SPLu - tym bardziej ze np Borys mial ja z dwoma Monacorami .
                                  Kiedy zbudowałem kolejną konstrukcje,(uważam, że o klasę lub wyżej lepszą) konstrukcja na monacorze ujawniła swoje mankamenty, ale mimo to uważam, że przy cenie za którą można mieć obecnie monacora, można śmiało klonować tą konstrukcje. Ci którzy słuchają Tańszych zestawów na pewno nie będą zawiedzeni
                                  A ujawnilbys czego aktualnie sluchasz? :)

Skomentuj

Ten schemat do mnie nie przemawiał więc przerobiłem. Niech ktoś potwierdzi czy dobrze, bo się spieszyłem.

Skomentuj

to jest to samo co podalem w pierwszym linku, wiec moja dedukcja byla dobra .

Skomentuj

No tak jak widać to to samo... Więc można kopiować :) Kiedy Celeb składasz zwrotkę ? Napisz coś o swojej skrzynce... Jakie wymiary, br itd...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X