Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na gdn 20/60/3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

chwila zabawy... glosniki pozniej dorobie bo to "troche" dluzej potrwa
    25x26x100cm
    chyba lepiej bedzie jak sie je wydluzy troche (glebokosc)

tomeus, dobrze kombinujesz ale masz kilka niedociagniec o ktorych wspominalem juz wczesniej.

Skomentuj

Zastanawiam się jak wyciąć pudła, sprawdzałem mam płytę wiórową 18mm, o wymiarach 90x200cm, tak więc na jedne pudło o wysokości nie większej niż metr powinno starczyć. Na razie tak wstępnie sobie gdybam bo i tak będzie trzeba kupować cały arkusz. Tylko jak je skręcać, tak żeby przód zakrywał ramę, czy rama ma być widoczna a przód i tył wtedy siedzi w środku, jeśli pierwsza opcja to wszystkie 4 ściany pudła będą miały takie same wymiary w drugiej opcji przód i tył będzie pomniejszony o szerokość płyty.

Skomentuj

ryshard, jak niemasz profesjonalnego sprzetu do ciecia plyt to kup przyciete plyty. koszt wcale nie az taki duzy a kozysc na czasie spora.
        o jakiej ramie wspominales? ja zawsze przyklejam plyte na fornt... pozniej poszukam fotek

Skomentuj

Skomentuj

W sumie poprzednie pudła po których została mi płyta sam wycinałem. Sprzęt jak najbardziej profesjonalny, krajzega :) z piłą widiową, zderzak na wymiar i poszedł. Potem wyrównanie papierem ściernym i gotowe, wszystko ładnie pasuje, tylko właśnie nie wiem czy mi się chce. Kupiłem dzisiaj wyżynarkę, poćwiczę na tym kawałku płyty co mi został, jak nic nie będzie wychodziło to zadzwonię do kumpla z Liroy'a i zapytam ile u ich taka impreza kosztuje.
            Bo głośniki już leżą, czyli:
            2x GDWK-10-200-8-PJ
            2x GDM-14-150-8-SCX
            2x GDN-22-140-8-SCX

[ Dodano: 2008-06-12, 13:06 ]
            Dzisiaj przerzuciłem kilka stronek w necie i znalazłem, że te tonsile szły do kolumn Perfect 150, schemat zwrotnicy jest w przyklejonych, nie znalazłem natomiast schematu obudowy, która jest zamknięta, jedynie wymiary zewnętrzne. Żal mi się tych głośników pozbywać.

[ Dodano: 2008-06-18, 09:49 ]
            Witam, kumpel zamówił mi kondensatory w Białym, o zgrozo zapłaciłem za nie 110 zł(myślałem będzie taniej), teraz zamawiam cewki z linku który był podany wyżej, wyszło ok 120zł z przesyłką, czyli nie zaciekawie, ale już pal go licho niech będzie. Pytanie mam jakie przewody przy okazji zamówić, czy te dedykowane pod niskie/średnie/wysokie, czy przy tej klasie sprzętu dać już sobie spokój i dać 2,5mm na niski, 1,5 na średni i 0,5-1,0 mm na wysoki?

[ Dodano: 2008-06-18, 09:50 ]
            Witam, kumpel zamówił mi kondensatory w Białym, o zgrozo zapłaciłem za nie 110 zł(myślałem będzie taniej), teraz zamawiam cewki z linku który był podany wyżej, wyszło ok 120zł z przesyłką, czyli nie zaciekawie, ale już pal go licho niech będzie. Pytanie mam jakie przewody przy okazji zamówić, czy te dedykowane pod niskie/średnie/wysokie, czy przy tej klasie sprzętu dać już sobie spokój i dać 2,5mm na niski, 1,5 na średni i 0,5-1,0 mm na wysoki?

Skomentuj

Zamieszczone przez ryshard
              nie znalazłem natomiast schematu obudowy, która jest zamknięta, jedynie wymiary zewnętrzne
              z nich mozesz wyliczyc przyblizona pojemnosc. uwzglednisz 5-10 litrow na sredniaka i wysokiego i powinno byc OK

kumpel zamówił mi kondensatory w Białym, o zgrozo zapłaciłem za nie 110 zł(myślałem będzie taniej),
              :lol: a mowilem zeby brac z polinka :lol:
              nawet gdybys zamowil u mnie gotowca to y taniej wyszlo :P
              dać 2,5mm na niski, 1,5 na średni i 0,5-1,0 mm na wysoki?
              bedzie dobrze. na sredniaka raczej 1mm a na wysoki 0,75-0,5mm
              w polinku sa tanie 3 metrowe kawalki przewodow wlasnie 0,5 i 0,75mm - wez kup z 4szt i bedziesz mial na zapas. cena nieco ponad zlotowka

Skomentuj

A tak trochę offtopowo, żeby zrobic taka podróbę Perfect'ów 150 zamiast GDMK 11/60/2 podejdzie, właśnie co ? dać GDM-14-150-8-SCX ?

No i w temacie, rozrysowuje sobie gabaryty na kartce i jakoś duże wychodzą. Chce żeby były wysokie, ale nie szerokie, narazie opowiadam się za 260x280x1000, (wymiary wewnętrzne), ok 35 l dla niskotonowego i okolo 25l dla średniego i wysokiego, ok 12 l podstawki.

[ Dodano: 2008-06-19, 12:03 ]
                Udało mi się cofnąć wczorajsze zamówienie, zamówiłem części na dwie zwrotnice do stx'ów i dwie na prefecty, do tego kalble, tunele, kolce (jakieś drogie?), terminale i wyszło drogo, 273zł bez przesyłki, więc póki co koszt całkowity to 350 zł za głośniki i 273 za zwrotnice, jeszcze dojdzie 100 zł za wyżynarkę i koszt pudeł. Chyba za bardzo się porwałem na ten pomysł, dało by się już kupić gotowe, ale gdzie satysfakcja z własnego budowania :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

oj ciezko bedzie. musisz porownac ch-ki czestotliwosciowe i impedancji - ale ciezko bedzie bo kopolki inaczej graja

260x280x1000, (wymiary wewnętrzne)
                  chyba zewnetrzne? ja bym dal 25cm szerokosci. wysokosci mozesz dac no 96cm i cokol na dole z 2 grubosc plyt

Skomentuj

Dla tych wymiarów liczyłem litraż, więc by doszło by po 18mm ścianki płyty, ale chyba za szerokie wtedy by były. Kumpel mówił, że ma zbędną płytę 22mm, to może z tej będę ciął.
                    Ponawiam pytanie odnośnie upasowania głośników, dać wszystkie w osi symetrii, czy przeciągnąć środkowy na lewo? No i br, dać z przodu czy z tyłu i na jakiej wysokości od spodu?

Skomentuj

wymiary mozna pozmieniac szczegolnie ze i tak musisz ograniczac obudowe w srodku

teoretycznie lepiej glosniki umiescic asymetrycznie ale jak to jest w praktyce to niewiem. tunel mozesz dac gdzie chcesz. jednak jak dasz go z tylu to musisz pamietac o odpowiednim odsunieciu kolumn od sciany.
                      tunel dasz na takiej wysokosci na jakiej pasuje wg ogolnych zasad. czyli ma byc w komorze niskotonowca i oddalony teoretycznie o jego srednice od scianek

Skomentuj

Witam, płyty wycięte, w sobote krajzega w ruch piła widiowa, zderzak na 25cm i poszli, idzie gładko, że można hurtem robić :), no ale jak to hurtem nie pomyślało się i wyciąłem wszystkie ścianki na 25 cm, tak więc wyjdą kwadratowe 25x25x1050 :( trochę lipa bo raczej za płytkie wyjdą. Będzie miało to wpływ na dźwięk ? Bo litraż dla niskiego ten sam zostanie czyli 34,5l, (wymiary wewnętrzne 23,5x23,5x62).

Skomentuj

wyciąłem wszystkie ścianki na 25 cm, tak więc wyjdą kwadratowe 25x25x1050
                          dlaczego kwadrat? przeciez wyjdzie 25x29cm :P no chyba ze pod katem wycinales :/
                          Będzie miało to wpływ na dźwięk ?
                          nie

Skomentuj

Witam, załączam projekt kolumny, trochę przewymiarowany, pani od rysunku by posiwiała, żeby zobaczyła że po tylu latach rysunku tak wymiaruje. Proszę o komentarze. Brak jest na rzucie z boku br i otworów na głośniki, dorysuje jak będę w domu, bo kończę już pracę :)
                            Załączone pliki

Skomentuj

:neutral:
                              obawiam sie ze zmiana kolejnosci GDM i GDWK bedzie wymagala zmiany w zwrotnicy :/
                              albo przynajmniej troche namiesza w ch-ce

Skomentuj

Dołączam wersję drugą poprawioną, aczkolwiek pewnie nie pozbawionego jeszcze błędów projektu, proszę o komentarze, jeśli braknie takowych jutro zabieram się do roboty.

[ Dodano: 2008-06-23, 20:54 ]
                                Zamieniłem kolejnością głośniki, tak na szybkiego, ale nie bardzo mi się to podoba, bo niski jest daleko od środkowego, usiąde na spokojnie i zaczne od nowa, już trochę szlifów z Cad'dzie załapałem to zajmuje mi coraz mniej czasu. Tak na marginesie to T-flex to dobry Cad jak na darmowy, dla zainteresowanych wstawiam linka do programu.
                                http://www.newtechsolutions.pl/download/download.htm

[ Dodano: 2008-06-23, 20:55 ]
                                Z rozpędu zapomniałem dodac, oto on

Skomentuj

a niemozesz dac klasycznego ukladu? jakos taki do mnie nie przemawia :/
                                  a co do laczenia plyt - daj boki do wnetrza. zmienia sie proporcje

Skomentuj

No witam, dorzucam klasyczny układ głośników, zbliżone do siebie, ale chyba już za bardzo bo cienkie ścianki koło przegrody górnej wychodzą, co do składania obudowy, to na początku chciałem zrobić jak proponujesz, potem kumpel namówił żeby zrobić tak na zakładkę, wtedy zniweluje się ewentualne nierówności płaszczyzny, bo jedna będzie zawsze równa, choć teraz po dłuższym zastanowieniu to jak dać do środka to wyjdzie to samo, z tym że tym sposobem powierzchnia przekroju ma 552,25 cm2, a z płytami do środka 549,01cm2, za moim sposobem przemawia też to, że przegrody wewnętrzne, spody i góra już wycięte, ale jak się okaże, że kwadratowe będą wyglądały gorzej niż prostokątne (pobawię się dzisiaj funkcja 3D w Cadzie), to wytnę nowe przegrody, bo to żaden problem.

Skomentuj

kumpel namówił żeby zrobić tak na zakładkę, wtedy zniweluje się ewentualne nierówności płaszczyzny, bo jedna będzie zawsze równa
                                      ze co? :???:

Skomentuj

że tak właśnie jak na rysunku, ja wcześniej chciałem zrobić jak proponowałeś i nie wiem może tak zrobię, narazie 500 stronną instrukcję od cad'a 3D kartkuje, jak coś się uda to posymujuję.

[ Dodano: 2008-06-27, 09:30 ]
                                        Witam, dodaje prawdopodobnie wersję ostateczną pudeł, wszystko już wycięte. Wczoraj powycinałem ostatnie płyty, akurat mi wystarczyło materiału, na spody zabrakło mi płyty i będą ze sklejki. Wszystko ładnie pasuje, co daje większą satysfakcję z dobrze wykonanej roboty. Co do rozmieszczenia głośników nie jestem jeszcze do końca pewny czy dam je symetrycznie czy asymetrycznie.

Skomentuj

niepodoba mi sie to ze chcesz dac sredniaka z jednej strony a wysokotonowy z drugiej. daj albo symetrycznie albo tak jak w np altusach - wtedy bedzie to lepiej wygladalo
                                          oczywiscie jak zrobisz asymetrycznie to w drugiej robisz lustrzane odbicie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X