Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szczupłe kolumny podłogowe.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Robert_
    Byłbyś taki miły i przybliżyłbyś parametry elementów do zwrotnicy lub podzielił się samym projektem zwrotki :wink: :?:
    Jasne, jendak nie wiem czy powinienem :mrgreen: .
    Póki co, zamówiłem części opierając się o obliczenia, więc - jak by zapewne powiedział Takero - popełniłem rzecz haniebną :wink: . Jednak jako punkty wyjścia biorę wartości wyznaczone teoretycznie, oczywiście biorąc pod uwagę impedancję głośników przy częstotliwości podziału (patrz ch-ki) oraz impedancję głośnika W.T. po zastosowaniu tłumika.
    Drugim krokiem będzie już pomiar i w miarę potrzeby korekta.
    W tej chwili nie mam przy sobie listy części i projektu. Wieczorem postaram się to umieścić. :smile:

Skomentuj

hol
      Byłbym bardzo wdzęczny a jeśli niechcesz tu to może być na PW :wink:

Skomentuj

Żadna tajemnica :wink: . Przy okazji doświadczeni koledzy rzucą okiem :).
        Aby skorygować różnicę impedancji oraz sprawności głośników DXa trzeba wytłumić (wg któregoś z programów) w sumie około 8dB. Do tego potrzebujemy tłumik w postaci rezystora w szeregu do głośnika o wartości 4,7Ohm oraz drugiego równolegle do głośnika o wartości 15 Ohm. Uzyskujemy tłumienie około 7,9dB i wypadkową impedancję również 7,9 (dokładnie 7,86 ale i tak mamy jeszcze rozrzut rezystorków) ale Ohm - oczywiście przy częstotliwości podziału 2600Hz.
        W tym momencie podstawiamy te wartości do wzorów na filtr Butterwortha 12dB/okt i wychodzą takie oto wartości:
        a)
        L = 0,68uH
        C = 5,3uF
        podział 2650Hz
        b)
        L = 0,68uH
        Cw = 5,5uF (wysokotonowy, podział 2600Hz)
        Cn = 5,2uF (niskotonowy, podział 2680Hz)

W przypadku "a" mamy w obu głośnikach podział przy f=2650Hz, ale dobroć układu "b" jest znacznie większa. Oczywiście po podłączeniu do głośników wszystko się rozjedzie. Jak bardzo - nie wiem, ale traktuję to jako punkt wyjścia do dalszych badań.
        Oczywiście, nie zdziwię się jeżeli czegoś niedopatrzyłem. Życie i inni forumowicze zweryfikują :mrgreen:

Skomentuj

hol, poczytaj sobie arty yoshiego na audiomani oraz irka na jego starej stronie - zobaczysz czym sie rozni teoria od praktyki

Skomentuj

Paweł, Strony irka nie znam, nie widziałem, natomiast artykuły yoshiego czytałem i nie ma pomiędzy tym co on napisał i napisałem ja specjalnych zgrzytów. On, na przykładzie pokazał jak się ma teoria do praktyki (choć też tylko na symulacji, więc daleko od rzeczywistości), a ja napisałem, że moje obliczenia traktuję jako punkt wyjścia - co trzeba poprawić wyjdzie na pomiarach, ale od czegoś trzeba zacząć żeby nie brać wartości elementów z nieba.
            Układ pomiarowy się robi, a materiał na MDF będzie pojutrze. Od przyszłego tygodnia zaczynamy zabawę :twisted: . Rezultatami oczywiście się podzielę z Wami. :smile:

Skomentuj

http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm

Skomentuj

AAA, tak tak... widziałem... korzystałem... :)

Skomentuj

ma swoja strone ale nieznam adresu i niewiem czy ma tam to wszystko opisane

Skomentuj

Jego artykuły znajdziesz tutaj:

http://audiomania.info/articles.php

Skomentuj

No tak, dzięki

Skomentuj

Panowie, wczoraj robiłem pierwsze odsłuchy HDSa w docelowej obudowie. Wstępnie bez DXa - skupiłem się na tym co nawjażniejsze - objętość :). Najpierw 10L. Bas był ciekawy, miły dla ucha, wyraźny, ale nie powalał. Porównując tym co słuchałem do tej pory (stare Baltic90 i to co w sklepach w granicy 1500zł), stwierdziłem - no nieźle nieźle. Zmniejszyłem komorę do 8L (netto) i ...
                        ...zbierałem szczękę z podłogi :mrgreen: . Jeden mały głośniczek pozamiatał mnie całkowicie. Bas, tak jak pisaliście, nie schodzi za nisko, ale całkowicie wystarczająco dla muzyki rockowej/metalowej. Jest tak cholernie wyraźny, że byłem w stanie powiedzieć nie tylko czy gitara basowa jest z progami czy bez (fretless) ale nawet byłem w stanie określić jak basista naciska pi puszcza struny :mrgreen: . Grałem dobre kilka lat na basie i mam zboczenie w tym kierunku, ale do tej pory nie śłyszałem czegoś takiego w domowych kolumnach :shock:
                        Stopka perkusyjna: nie wciska w fotel, ale za to słychac jak wystrojony jest naciąg i czy koleś wali w stopę pewnie czy sobie tylko "pyka".
                        Wczorajszy wieczór po prostu siedziałem przed tą jedną kolumną i słuchałem Dream Theater aż w końcu mnie żona pogoniła :mrgreen:

Podsumowując - na tych głośniczkach można usłyszeć jak gitara basowa naprawdę brzmi, podczas uderzenia w struny i jak wybrzemiewa. Słychac prawdziwą stopkę, a nie tupanie. Głośniczki idealne dla ludzi słuchających rock'a, metalu (art, progress) czy bluesa. Póki co nie słuchałem nic więcej, więc nie wypowiadam się.

Jak już wykończę obie skrzynki opiszę w dziale Własne konstrukcje :wink:

Skomentuj

hol, to widze jestes sprzedany :P gwarantuje ci ze to twoja nie ostania konstrukcja bo niestety diy to postepujaca nieodwracalna i kosztowna choroba :)

Skomentuj

Nooo, kolejnym krokiem będzie uzupełnienie do KD, ale wcześniej sprzęt audio muszę wymienić. Jeśli żona mnei wczesniej nie zabije :mrgreen:

Skomentuj

hol, ,ala rada co do DIY i zony/dziewczyny - NIGDY NIEMOW ILE NA TO WYDAJESZ :!:
                              bo bedziesz mial przeje... :mrgreen:

Skomentuj

wspólne konto :razz:

Skomentuj

wspólne konto
                                  No to już masz :razz: A może nie wpłacaj wszystkiego :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X