Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka kolumna dwudrożna uzupełniająca suba na gdn 30/120/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka kolumna dwudrożna uzupełniająca suba na gdn 30/120/1

Witam. Chciałbym zrobić sobie dwudrożne kolumny frontowe. Obecnie posiadam Tonsile Samba(Soundfinder) 250( 2 x niskotonowe GDN 16/40/4, średni Gdn 10/80/2, oraz wysoki gdwk 8-12/120 ). Chciałbym zbudować coś co by zagrało lepiej niz te samby(nie odnajduje dobrej stereofonii i srednie jakies takie mdłe, góra w miare ok). Byłem ostatnio w sklepie i słuchałem pare kolumn podłogowych które grały dużo lepiej od tych moich ale cena ich to 1,5 tys wiec postanowiłem ze spróbuję zrobić coś sam.

Wzmacniacz jaki mam to wiekowa Yamaha a-760 która posiada moc 100 W/ 8 ohm rms(nie akceptuje 4 ohm) ale spisuje sie wysmienicie. Dodatkowo zbudowałem sobie suba aktywnego na Tonsilku 30/120/1 i wzmacniaczu od matronixa więc dół mam już dobrze kontrolowany.
    Pokój to 25 m2. Kolumny chce zrobić uniwersalne(filmy, muzyka techno hh pop, gry). Musze zaznaczyć iż lubię słuchać głośno muzyki wiec kolumny powinny posiadać kolo 100 W mocy(cewki muszą być solidne) aby współpracowały ze wzmakiem.

Nie mam odpowiedniego sprzętu do pomiaru więc prosiłbym o polecenie jakiegoś dobrego i sprawdzonego schematu lub gotowej zwrotnicy oraz do niej jakiegoś projektu( przeglądałem sporo ich na forum ale nie wiem na który się zdecydować aby zagrał on optymalnie z moim wzmakiem i komponował sie z subem). Fajnie gdyby te fronty były wysokie a cienkie(nie potrzebuje jakis dużych głośników basowych, sub robi swoje) oraz br umieściłbym na dole jak w tym projekcie http://audiomania.info/infopage.php?id=2 .

Cena jaką jestem w stanie dać za przetworniki i zwrotnice to 600 zł. Chciałbym zrobić zestaw który posłużyłby mi przez przynajmniej pare lat wiec mógłbym trochę jeszcze dozbierać gdyby naprawdę kolumienki spasowały z tym co już mam. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Zamieszczone przez gomes
    Musze zaznaczyć iż lubię słuchać głośno muzyki wiec kolumny powinny posiadać kolo 100 W mocy(cewki muszą być solidne) aby współpracowały ze wzmakiem.
    Moc to nie głośność... Wszystko zależy od wydajności z wata (podawanej w decybelach [dB]) I teraz głośnik 50W i 90dB zagra z identyczną głośnością co głośnik 100W i 87dB
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html może to?

Skomentuj

Widzę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Wiem że głośność to decybele, ja bardziej martwię się o mechaniczną stronę głośnika. Zobrazuje to na przykładzie: mam głośnik tonsila gdn 30/120/1 ma on moc 120 wat a ja mu daje 200 wat rms do lepszej kontroli i wiem ze przy tym głośnik się nie rozleci a cewka nie upiecze ( nie daje mu przecież cały czas sinusa 200 w).

Co do zestawu który mi poleciłeś się mi spodobał, aczkolwiek widziałem juz wszystkie projekty z akustyka wcześniej. Wydaje mi się, że narzucają tam sporą marżę. Mam możliwość sprowadzenia z uk (kto teraz nie ma tam znajomych) np z http://www.bmm-electronics.com/brands.asp?ID1=1&ID2=1 . Problem jedynie ze zwrotnicami. Sam jestem w stanie jedynie wykonać (skopiować) czyjaś.

Czekam na dalsze propozycje. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
        nie daje mu przecież cały czas sinusa 200 w
        A kto mowi ze pomiar mocy byl robiony sinusem 200W :).. i ile trwal... to zalezy od normy pomiaru :)

Skomentuj

gomes, czy te ceny sa podawane z VATem? i kiedy mozesz je miec? bo jak dosc dlugo to mozesz zamowic te glosniki na forumowym zamowieniu (czytaj audiocomponents w off topic)
          w/w projekt jest na najtanszym wooferze. raczej bym go odradzal
          najtanszy obecnie projekt jaki oplaca sie kopiowac to klon ESA Ostinato 2000. koszt glosnikow to ok 450-500zl a koszt zwrotic to 120-150zl (no chyba ze je sam wykonasz to nawet 80zl)
          pozniej zwrotnice mam takze do
          HDS 180 + XT25
          XT18WH + XT19
          XT18WH + morel MDT 29 (tutaj rowniez mozna zastosowac tanszego M18WH)
          XG18 + XT19
          XG18 + XT25
          a reszta to juz drozsze lub gorsze

te zestawy ktore wyzej wymienilem starcza ci na bardzo dlugo. zmienisz je dlatego ze bedizesz chcial posluchac czegos innego lub czegos z wieksza iloscia basu a nie dlatego ze sa kiepskie

Skomentuj

Witam. Po zrobieniu audio w aucie wracam do home audio Na innym forum dostalem taki oto opis twoich propozycji:

>HDS 180 + XT25 Nie lubię tego tweetera, gra suchą i mało zróżnicowaną górą, sybilanty są podkreślone w nieładny sposób, a przy tym jest drogi. Brak rekomendacji. Woofer jest dobry, ale bardzo trudny do napędzenia.
            >XT18WH + XT19 Ten tweeter brzmieniowo jest lepszy niż jego większa wersja, ale połączenie go z XT18WH uważam za problematyczne. Można się spodziewać dziury na średnicy. Poza tym pozostaje problem wytrzymałości mocowej tweetera.
            >XT18WH + morel MDT 29 (tutaj rowniez mozna zastosowac tanszego M18WH) - XT18WH gra dynamicznie, z kopem i werwą, ma sporo bardzo szybkiego basu, i czytelną, trochę "niegrzeczną" średnicę. Jest bardzo łatwy do napędzenia. M18WH to całkiem inne brzmienie. Ciepłe, stonowane, nie tak szybkie i nie tak dynamiczne. Średnica w stosunku do XT jest nieco wycofana i zamglona. Jest niewiele tańszy niż XT, a gorzej się zgra z amplitunerem, więc...
            Morel-w tym zakresie cenowym hit. Niezwykle gładko, ale i dźwięcznie, przestrzennie grający tweeter. Z całym spokojem znosi niskie podziały. Z XT18WH bardzo dobrze współpracuje.
            >XG18 + XT19 - XG18WH gra szarym, przymulonym dźwiękiem ze stępioną dynamiką. To chyba najgorsza osiemnastka Vify, a kosztuje dokładnie tyle co XT18WH. Brak rekomendacji. O tweeterze pisałem powyżej.
            >XG18 + XT25 Uwagi do tych przetworników patrz wyżej.

Chcialbym zrobic zestaw HDS 180 + XT25 ale z powyzszego opisu wynika iz kopolka jest "piaskowa" i kuje w uszy. Nie lubie tego wiec czy jest mozliwosc polaczenia hdsa z xt19 ??
            Czy wiec XT18WH + morel MDT 29 to najlepszy wybor do 1 tysiaka?. Prosilbym o porownanie hda 180+xt25 i XT18WH +MDT 29. Pozdrawiam

Skomentuj

niech zgadne .....znalazes to na audiostereo

Skomentuj

Zgadles kolego ale co za roznica. Prosilbym o wasza opinie. Rozwazam rowniez Monacor SPH-165KEP + Vifa XT19TD. Cos z tych 3 konstrukcji na pewno wybiore. Euro podkoczylo wiec obecnie z audiocomponents pewnie nie bedzie zamowienia. Gdzie jeszcze moglbym dostac po rozsadnej cenie ktores z tych glodnikow ? Pozdrawiam i czekam na opinie.

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                  Zgadles kolego ale co za roznica
                  Gigantyczna!! Tam jest banda snobów, a te opinię są wyssane z palca...

Skomentuj

no to rob na monacorach - na AS maja dobre opinie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                      niech zgadne .....znalazes to na audiostereo
                      i w dodatku trafiles na McGyvera :lol:
                      nieznam go za bardzo ale chyba ma manie jakas na punkcie XT25 i MDT29 :???:
                      Zamieszczone przez melisław
                      te opinię są wyssane z palca...
                      bez przesady - ale podchodzilbym do niektorych lekko sceptycznie - nie zapominaj ze kazdy ma inny gust
                      Zamieszczone przez gomes
                      Czy wiec XT18WH + morel MDT 29 to najlepszy wybor do 1 tysiaka?.
                      wygladaloby na to ze tak. jednak XT18WH jest nie osiagalny wiec zostaja jedynie uzywki
                      Zamieszczone przez gomes
                      Chcialbym zrobic zestaw HDS 180 + XT25 ale z powyzszego opisu wynika iz kopolka jest "piaskowa" i kuje w uszy. Nie lubie tego wiec czy jest mozliwosc polaczenia hdsa z xt19 ??
                      XT25 pogorszyl sie w stosunku do tego co kiedys produkowali (opinia doswiadczonej osoby) ale nadal jest dobrym glosnikiem. polaczyc HDSa z XT19 raczej sie nieda lub wypadnie to bardzo kiepsko. sam mam XT18WH + XT19 i podpisuje sie pod opinia
                      Zamieszczone przez gomes
                      Poza tym pozostaje problem wytrzymałości mocowej tweetera
                      dosc szybko sie koncza jego mozliwosci :???:
                      ale rownoczesnie musze sie nie zgodzic z opinia
                      Zamieszczone przez gomes
                      Można się spodziewać dziury na średnicy

Skomentuj

Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Kolega z audiostereo opisal dokladnie co sadzi o xt25. Czy moglby ktos opisac swoje odczucia po odsluchu ? Super by bylo gdyby ktos porownal te zestawy: czyli np zestaw monacora spisalby sie w rocku poniewaz ... itp :) Bylbym wdzieczny. Pozdrawiam

Skomentuj

gomes, bede mial okazje porownac morela MDT29 z vifa XT25 ale dopiero jak skoncze kolumny co raczej zbyt szybkie nie bedzie :???:

Skomentuj

kolego i jak tam testy ?

Skomentuj

Ale moim zdaniem źle mu doradzacie, z tego co tu wyczytałem kolega chce troche pozabijać dźwiekiem a klony ostinato 2000 napewno mu nie wystarcza.
                              do takich rzeczy proponuje cos kroju tego ; ) http://allegro.pl/item484608804_wspa...ch_tonsil.html

Skomentuj

Młody audiofil), wez bzdur nie pisz... i w dodatku reklamujesz swoja aukcje :P

Skomentuj

Nie pisze bzdur ale tak sie składa, że mam suba na gdn 30/120 i prawie klony ostinato 2k i moim zdaniem ten sub jest 10 razy za glośny :) zreszta, jak sie dobrze ustawi to w moim pokoju bez suba glowe urwa smieszny 18 cm glosniczek ; )

Skomentuj

Młody audiofil), nie przesadzaj zas z tym ze pomiedzy tym subem a ostinato jest taka roznica max SPL zreszta troche zapasu w niskich tonach mozna miec... chocby zeby sasiadow podraznic :)..

Skomentuj

ale tak czy siak, suba sie nie uzywa do sluchania muzyki

Skomentuj

zależy jakiego suba...
                                        i jak ustawionego.

Skomentuj

Czaruję...