Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka kolumna dwudrożna uzupełniająca suba na gdn 30/120/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pegelmesser
    Skoro pomiar nie uchwyci roznic, to ucho napewno nie...
    o tym juz pisalismy w innym temacie. sa rzeczy ktore zmierzysz a nic nie slychac a sa takie ktore slychac a nie da sie zmierzyc :P

Zamieszczone przez gomes
    Z-STANDA 8.20 Z-STANDARD CAP 400 VDC / 8.20 uF 5% MKP 13,44
    tu mogles dac tanszego
    Zamieszczone przez gomes
    pol drew(ponoc lider na rynku:P) 19mm 150zl za 2.5 x 2.7m
    dobra cena

Zamieszczone przez gomes
    lub ostatniej konstukcji pawla s. ze skaja na przodzie
    ostrzegam ze sporo zabawy przy tym. i jakbys mial robic taki front to bym wyprofilowal go cos na wzor sonusow... zawsze jakis bajer

Zamieszczone przez gomes
    3 cm br od sciagnki powinny wystarczyc(wyczytalem ze promien)? Pozdrawiam
    powinno starczyc

Skomentuj

Witam. Oto moj obecny projekt.

Jest to prosta klasyczna konstrukcja. Ewentualnie zrobie sciecia po bokach jak tu:

A jak zrobic taki front ?? :

Myslalem o takich wypukleniach z zastosowanie szpachli samochodowej ale pojdzie tego strasznie duzo i nie jestem pewien czy bedzie to trwale (czy nie odpadnie np przy uderzeniu w transoporcie). Pozdrawiam

Skomentuj

to jest rzezbiony MDF. pozniej to szpachlujesz, szlifujesz, podklad, duzo szlifowania i na koniec lakierowanie

gomes, zmniejsz szerokosc cokolu. tez tak na poczatku zrobilem ale z czasem zmienilem na wezsze...

Skomentuj

Tak tez myslalem wiec zostane chyba przy wersji ze scieciami po bokach. Dla m18 chce dac 19l brutto tylko jak to wyliczyc ? (zastosowalem dwa sciecia aby nie bylo fal stojacych). Obliczalem kiedys katy pochylenia itp dla mds08 i bylo z tym duzo zabawy a tam bylo tylko jedno sciecie . Czy jest jakis program w tylu "Wymierz_bez_stresu" ktory mi dokladnie wszystko wyliczy ?

Co do cokolu to dalem 2.5 cm z kazdej strony (szerokosc plyty) i bedzie tam frez do srodka taki jak jest stosowany w listwach do paneli(tych w rogach pomiedzy podloga a sciana) po ktorym odejdzie przynajmniej z 1cm.
          Pozdrawiam

Skomentuj

gomes, albo calka albo dzielisz na 3 czesci - 2 trojkaty i prostokat. potem razy szerokosc kolumny i gotowe

Skomentuj

Obdzwonilem juz wszystkie firmy znajdujace sie w rzeszowie i obok i niestety nigdzie nie maja tak grubego mdf lub hdf. Mam duzo meblowki wiec przod zrobie 2x18 wiorowka na front a boki i tyl 20 mm wirowka . Jak myslicie czy dla tej vify to wystraczy ? Dam duzo wzmocnien oraz wytlumienie na tylniej i (gornej oraz dolnej pochylonej) baterialem bitumicznym (mam ze starych kolum diory czy cos).

Co do objetosci policzylem z pola trapezu razy szerokosc calek nie dane mi bylo jeszcze poznac.
              Pozdrawiam

Skomentuj

jak masz zamiar frezowac lub bawic sie z dziwnymi krztaltami to koniecznie na front MDF!
                i proponuje kupic przyciete plyty niz bawic sie samemu w plyty z odzysku - zaoszczedzisz duzo czasu, pracy i pieniedzy

Skomentuj

A czy mial ktos okazje bawic sie z czym takim http://www.allegro.pl/item522956223_...d_mdf_hdf.html ?
                  1. Chcialbym tym zrobic zaokraglone boki ale drogo by to wyszlo ... jakis lepszy pomysl na to ?

Obecnie mam koncepcje aby zrobic boki standard, na froncie boki sciac (mam mała szlifierke katowa ) tylko zastanawiam sie czy gore i dol na froncie tak samo ? Pozniej front na fortepianowo a boki i te sciecia wylozyc fornirem jak tu tylko nie podoba mi sie kolor oraz fornir.
                  2.Jaki do tego polecacie kolor oraz fornir ?
                  3. Przed chwila dostalem morele. "Membranki" czy jak sie to nazywa (to co gra) sa zakurzone. Czym najlepiej je wyczyscic ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                    Chcialbym tym zrobic zaokraglone boki ale drogo by to wyszlo ... jakis lepszy pomysl na to ?
                    moze klasycznie? kilka warstw HDFu cienkiego

Zamieszczone przez gomes
                    mam mała szlifierke katowa
                    nawet nie probuj uzywac tego do budowy kolumn!
                    na audiomani juz dawno ktos pokazywal kolumny do budowy ktorych uzyl szlifierki. efekt? pociete palce! wyszukaj temten temat - zobacz zdjecia jak wygladaly jego palce po pracy z takim czyms ;]

Zamieszczone przez gomes
                    2.Jaki do tego polecacie kolor oraz fornir ?
                    front tylko czarny. fornir jaki sie trafi :P
                    3. Przed chwila dostalem morele. "Membranki" czy jak sie to nazywa (to co gra) sa zakurzone. Czym najlepiej je wyczyscic ?
                    pedzelek lub sprezone powietrze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      nawet nie probuj uzywac tego do budowy kolumn!
                      na audiomani juz dawno ktos pokazywal kolumny do budowy ktorych uzyl szlifierki. efekt? pociete palce! wyszukaj temten temat - zobacz zdjecia jak wygladaly jego palce po pracy z takim czyms ;]
                      Posiadam cos takiego http://www.allegro.pl/item515162791_...w_ded7733.html (zle wczesniej to nazwlem :p). Ma ona regulowany pod katem blat. Robilem sciecia w subie do auta i sprawnie to szlo :) Mysle teraz nad zakupem frezarki. Jakie frezy najbardziej sie przydaja ?? bo nie wiem czy kupic jakas lepsza i pozniej dokupic frezy czy taka za 150 z kompletem frezow(pewnie jednorazowki:P).
                      Zamieszczone przez Pawel S.
                      front tylko czarny. fornir jaki sie trafi
                      Front to wiem, ze bedzie czarny fortepianowy :) tylko pytalem jaki kolor forniru do tego(bejca potraktowac czy moze samym lakierem po wyszlifowaniu?)
                      Jak kupie ta frezarke to bedzie dalo nia zrobic takie zaokraglone fronty jak na zdjeciu z poprzedniego posta ? Pozdrawiam

Skomentuj

na pewno któryś z tych http://www.cdo.net.pl/oferta.php :mrgreen:

Skomentuj

pilarka a szlifiera to jednak zupelnie co innego ;]

Zamieszczone przez gomes
                          Jakie frezy najbardziej sie przydaja ?? bo nie wiem czy kupic jakas lepsza i pozniej dokupic frezy czy taka za 150 z kompletem frezow(pewnie jednorazowki:P).
                          kup z kompletem frezow to sie przekonasz. ja mam komplet 4 frezow lepszej jakosci
                          te frezy z zestawu nawet na dlugo wystarczaja... jak nie frezujesz w wirowce :lol:
                          Zamieszczone przez gomes
                          Jak kupie ta frezarke to bedzie dalo nia zrobic takie zaokraglone fronty jak na zdjeciu z poprzedniego posta ?
                          tak, jak kupisz frez :P
                          olej bejcowanie - kup jakis "kolorowy" fornir i po sprawie

Skomentuj

Zastanawiam sie czy dac od zwrotki do glosnikow takie same kable 2.5 z miedzi beztlenowej czy na morela cos cienszego ?

Nigdy nie kladlem jeszcze forniru. Jest duzo o tym artykulow ale zastanawiam sie czy w mojej konstrukcji dac na zakladke czy laczyc a pozneij jakos zaszpachlowac laczenia i jak pomoc sobie frezarka na rogach (w duzo miejscach to znalazlem ale nigdzie nie bylo dokladnie opisane). Wszystkie czesci juz mam wiec jutro biore sie za konstrukcje Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                              Zastanawiam sie czy dac od zwrotki do glosnikow takie same kable 2.5 z miedzi beztlenowej czy na morela cos cienszego ?
                              daj cienszy bo bedzie wygodniej i ci terminali nie urwie kabel :P

Zamieszczone przez gomes
                              sie czy w mojej konstrukcji dac na zakladke czy laczyc a pozneij jakos zaszpachlowac laczenia
                              jaki fornir?
                              na krawedziach uzywasz frezu prostego z lozyskiem. ale trzeba doswiadczenia + ostry frez zeby to dobrze wyszlo. ja wrocilem do klasycznego sposobu

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                                A czy mial ktos okazje bawic sie z czym takim http://www.allegro.pl/ite...od_mdf_hdf.html ?
                                ja miałem na uczelni kawałek w reku, ogólnie gnie się aż milo tylko mało sztywne jest, czyli albo trzeba kupić dosyć gruby arkusz, albo sklejać kilka cieńszych. Myślałem żeby z czegoś takiego zrobić sobie boczne i tylna ścinkę w kolumnach, coś na kształt D ale z braku materiałów pomysł zarzuciłem.

Skomentuj

Witam. Zlozylem wczoraj bude testowa

Przy lutowaniu zwrotnicy nie bylem pewien co do kondensatorow. Zawsze na nich jest oznaczony + i - a w tych nie bylo. Czy nie ma roznicy w nich gdzie + a gdzie - ?
                                  Podlaczylem glosniki +do + i - do - :P Gdzies w innych konstrukcjach wyczytalem ze wysokotonowiec podlaczal ktos +do- a - do +. Jak powinno byc w przypadku morela ?

Bude dalem 22 litry brutto aby potestowac rozne objetosci i dostroic do moich upodoban Br zostawilem 22 cm. Scianki wiorowka 18mm. Wydaje mi sie ze dla tej vify jest to wystarczajace. Po malych testach nie zauwazylem zadnych rezonansow wiec wydja mi sie ze mdf jej nie potrzebny. Wytlumienia dalem dosc sporo(mata bitumiczna) na tylna, gorna i dolna scianke.

Odsluch: Mialem tylko godzinke na to aby porownac stare kolumny z nowym projektem.
                                  Gora super, melodyjna nie piaskowa. Srednich tez sporo, znaczna poprawa. Ale jezeli chodzi o dol to za duzo go nie ma(bardzo punktowy). W sumie sie tym nie przejmuje bo od tego jest sub :)

Skomentuj

Przy lutowaniu zwrotnicy nie bylem pewien co do kondensatorow. Zawsze na nich jest oznaczony + i - a w tych nie bylo. Czy nie ma roznicy w nich gdzie + a gdzie - ?
                                    Kondensatory w zwrotnicy powinny być bipolarne jeśli to elektrolity lub stałe, w obydwu przypadkach biegunowość nie gra roli. BTW buda jest dość wysoka przydałoby się jakieś wytłumienie na ściany boczne, dobrze sprawdzić czy wytłumienie jest wystarczające pomiarem impedancji, przy okazji sprawdzisz poprawność złożenia zwrotnicy.

Skomentuj

Mysle teraz nad zakupem uniampa od irka Wyczytalem, iz mozna kupic z preampem ktory sumuje kanaly i mozna go podlaczyc pod suba. Gdzies znazlem info iz wspolczynnik tlumienia w uniampie wynosi 200 a w mojej jamaszcze tylko 50. Prawdopodobnie wystapila by lepsza kontrola nad m18 i poprawilby sie niski zakres. Moc przy 8 ohm ma 80 W czyli tyle co moje zlozone kolumny. Co myslicie nad przesiadka z starej poczciwej yamahy na uniampa ?:) Pozdrawiam

Skomentuj

smialo mozesz kupic uniampa - napewno na tym nie stracisz
                                        uniamp ma ostra gore ale na morelu to nie zaszkodzi

Skomentuj

Zamieszczone przez gomes
                                          Mysle teraz nad zakupem uniampa od irka Wyczytalem, iz mozna kupic z preampem ktory sumuje kanaly i mozna go podlaczyc pod suba.
                                          Ktoś się może orientuje ile taki zestaw kosztuje :smile: ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X