i jakie kolumny i jaka muzyka ;]
jak masz kiepskie/male kolumny i dobrego suba to sie uzywa :P
przyklad: zestaw XYSa, el diablo i moj przyszly zestaw :P
mam mozliwosc kupienia tanio glosnikow vifa D25TG-06 czyli wersje 6 ohm. Czy jest to to samo co dx25 ?? Jezeli jest to inny glosnik co pasuje do nich ? Pozdrawiam
Witam. Wzmawiam temat poniewaz stalem sie posiadaczem XT18WH-08. Jakie macie projekty zwrotek do tego glosnika ? Na gore lepiej dac mdt 29 (gdzie je kupic?)czy D27TG-45-06 (z Ostianto 2000) - prosilbym o porownianie. Czy jest mozliwosc polaczenia go z XT25? Pozdrawiam
kupuj MDT29 - gdzie je mozna kupic w polsce to nie mam pojecia :lol:
ja je mam z XT19 ale to nie najlepsze polaczenie.
D27 olej - jest kilka wersji ale te "wyzsze" podobna sa mocno skopane
do XT25 jest zwrotnica ale z wersja WO
Pawel tak jak polecales zakupilem mdt 29 i m18wh08. Teraz pora na zwrotke. Znalazlem takie oto informacje co kupic "dla morela daj jantzena standard cap (niebieski)i cewke powietrzna 0,8drut w zupelnosci starczy, rezystorki metalizowane oczywiscie, a na dol cross cap (czarny) i cewke rdzeniowa 1,2drut. nie ma wiekszego sensu placic za powietrzna cewke na dol". Co o tym sadzicie ? Jest pare wersji zwrotek. Ktora najbardziej polecacie do zgrania sie z subem ? Pozdrawiam
Pawel wielkie dzieki za pomoc :) Mysle ze sam zlutuje ja w pajaka. Patrzac na rozne projekty m18 zaaplikuje w 18 l (ponoc poprawi sie wytrzymalosc mocowa, lubie glosno sluchac muzyki wiec mysle ze to dobry pomysl ?). Czy bas przez to nie stanie sie suchy(pukajacy) ?
Jak juz wspomnialem paczka bedzie miala 18l ale jakie zrobic strojenie br?
Zastanawiam sie czy jest jakas zaleznosc elementow w zwrotce(np. dam lepsze kondensatory bas bedzie lepiej kontrolowany, dam lepsze rezystory poprawi sie skutecznosc, dam cewki powietrzne dzwiek bedzie bardziej wyrazny). Sa to tylko moje przypuszczenia jako laika. Czy jest sens dac np cewke powietrzna na morela a zwykla na vife? Sorki za lamerskie pytania ale nie moglem znalesc odp. Pozdrawiam
np. dam lepsze kondensatory bas bedzie lepiej kontrolowany, dam lepsze rezystory poprawi sie skutecznosc, dam cewki powietrzne dzwiek bedzie bardziej wyrazny). Sa to tylko moje przypuszczenia jako laika.
Dokladnie. Ew. audiofila. Jednak jednoznacznej odpowiedzi na to nie ma..
gomes, roznice uslyszysz na glosniku wysokotonowym miedzy kondensatorem np bipolarnym a foliowym (dowolnym). dalsze roznice sa juz minimalne i wymagaja dobrego sprzetu i jeszcze lepszego ucha :P
tylko ze pomiar pomiarowi nierowny... zeby pomierzyc roznice miedzy elementami w zwrotnicy trzeba wiedziec co mierzyc - skoro roznica jak twierdzi Pawel miedzy kondami jest wyraznie slyszalna to na pewno da sie to takze pomierzyc...
Teraz kwestia budy Obdzwonilem wlasnie caly rzeszow i okolice i nigdzie nie maja Mdfu 25 mm :( Castorama: osb i wiurowka, Leroy merlin: mdf 12 za 27 zl m2, pol drew(ponoc lider na rynku:P) 19mm 150zl za 2.5 x 2.7m. Jeszcze pare innych firm obdzwonilem ale nie mieli nic takiego. Jakies pomysly gdzie jeszcze zadzwonic ?
Obudowe chcialbym zrobic w stylu suba kolegi arf lub ostatniej konstukcji pawla s. ze skaja na przodzie. Mysle ze pierwsza opcja bedzie latwiejsza wiec chyba przy niej zostane. Co byscie bardziej polecali ?:)
Wymiary budy z zewnatrz 20x30x100 czyli w srodku po 5 cm mniej. Litraz 19 l (po odjeciu objetosci glosnika, br i wytlumienia powino zostac 18l) strojone na 45 dlugoscia 220 mm. 3 cm br od sciagnki powinny wystarczyc(wyczytalem ze promien)? Pozdrawiam
Skomentuj