Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

satelity 2-way plus subwoofer. prosze o rady :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

satelity 2-way plus subwoofer. prosze o rady :)

Witam :) posiadam wzmacniacz yamahy rx-v557(wg producenta 90 watt rms ale ja obstawiam na jakieś 60 ze względu na mały pobód prądu ) , chce dorobić do tego kino domowe :)

zestaw do pokoju około 18 metrów kwadratowych :)

niestety budżet mam ograniczony do 800 złoty na głośniki, zwrotki, wtyki, fornir(opcjonalnie okleine :( ) bass-reflex i tego typu pierdołki :P

płytę mdf posiadam, 25 mm grubości :)

teraz pare moich pytań

Czy budując zestaw na kino domowe, należy brać głośniki z jednej rodziny, czy lepiej mieszać? mam na myśli zarówno jedną kolumne, jak i cały zestaw, np centralny inne satelity inne??

po drugie, lepiej zbudować suba czy głośnik centralny?

jako fronty posiadam altusy 110 (wiem do dupy jeśli chodzi o kino, ale coś musze mieć a nie chce zaczynać swojej przygody z DIY od trójdrożnych standów :P )
    czy moglibyście mi doradzić jakie głośniki dobrać? chciałbym jakieś smukłe kolumienki)

jak dobrać głośniki tak by zagrało schludnie pod filmami (nie pierdziało na wybuchach itp )

zabijcie mnie że nie przekopuje forum ale pojutrze wypłata a ja sie napaliłem :P teraz dopiero bede przekopywał skarbnice forum :)

jesli kino to glosniki najlepiej jedne... wejdz na wlasne konstrukcje kin i zobacz jak to wyglada. druga sprawa masz za malo kasy zeby zrobic kino... ja bym CI proponowal i mysle ze nie tylko ja najpierw zrobic porzadne podlogowki bo za ta kase dbre zrobisz, a pozniej ocenisz czy Ci potrzeba suba czy nie jak odpalisz podlogowki to napewno znajdziesz kase na zrobienie centrala i tylnych

Skomentuj

Pierwsza rzecz to to ze z 800zł na 5 glosnikow bedzie bardzo ciezko..
      Druga to ze faktycznie lepiej nie mieszac w glosnikach bo wtedy masz identyczna barwe z kazdej strony.

Wersja budrzetowa 1 - szerokopasmowki 10cm wersja budrzetowa 2 - pj + arn116

Wg mnie i w to i w to srednio oplaca sie isc.. chyba ze do malego pomieszczenia w sumie twoje by moglo podpasowac.. w wiekszym i z jakims stylem co conajmniej pj + nowy stx 14 lub stx 15ax

Do tego skoro ma byc kino obowiazkowo sub (moze ktos poda za rozwiazanie monitory na arn150 ze niby basu jest ale to nie to - sub ma zejsc nisko a arn150 niestety w kinie nie bedzie zadowalajacy).. Sub do pokoju 16m2 to wydatek conajmniej 500zł (budrzetowy) i tu sie sprawa jak widzsz komplikuje...

Skomentuj

Zacznij od jakiś dobrych (jak za te pieniądze) podłogówek. Nie myśl o subwooferze... Bo kasy nie starczy tak czy inaczej. Lepiej zrobić jedno a dobrze. Sub i reszte możesz dodawać stopniowo. Najważniejsze żeby dobra baza był czyli stereo. Jesli chcesz srkomnie... fronty zrób na tonsilku 16/50 i jakimś sc10n. gdzieś w dziale konstrukcji chyba są więc zwrotki będą z głowy. To co Ci zostanie będzie zadatkiem na suba :) i na gwiazdkę sobie go sprezentujesz :p
        Tonsil może nie schodzi do piekieł ale bas ma przyjemny szybki i z kopytem no i ta średnica :) jest rewelacyjna.

Skomentuj

majac 800zl mozna zrobic cos duzo lepszego niz tonsil 16/50 i sc10n.... wystarczy zapisac sie w temat audiocomponents...spokojnie na glosniki 500-600zl mozna wydac, wiec glosniczki juz klase dwie wyzej

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            majac 800zl mozna zrobic cos duzo lepszego niz tonsil 16/50 i sc10n.... wystarczy zapisac sie w temat audiocomponents...spokojnie na glosniki 500-600zl mozna wydac, wiec glosniczki juz klase dwie wyzej
            tak, ale bedzie to jedynie stereo.
            Zamieszczone przez n_omyzs
            Wersja budrzetowa 1 - szerokopasmowki 10cm wersja budrzetowa 2 - pj + arn116

Wg mnie i w to i w to srednio oplaca sie isc..
            i dlatego za te pieniadze bym kupil to http://www.allegro.pl/item426263429_...inema_set.html
            a potem zbieral kase na subwoofer. kolumn jestem pewien bo UKA ma te satelitki i gra to calkiem przyjemnie. jedynie suba niejestem pewien czy sie sprawdzi wiec dlatego zbieraj kase na nowy :P

tak wiec do wyboru masz 2 opcje
            -kino i ulepszasz je z czasem
            -dobre stereo stopniowo rozbudowywane do kina

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              tak, ale bedzie to jedynie stereo.
              i tez caly czas tej opcji sie trzymam lepiej miec dobre stereo niz slabe kino..

Skomentuj

i tez caly czas tej opcji sie trzymam lepiej miec dobre stereo niz slabe kino..
                Zalezy co kolega chce osiagnac. Takie kino na jakichs szerokopasmowkach np tangbandach 10cm wcale nie musi byc zle.. jasne ze jakosc srednia itd mimo wszystko ale w kinie malym mogloby sie sprawdzic. Do tego jakis lepszy sub poskladac i gra.

Skomentuj

jak zlozy dobre stereo suba nie bedzie potrzebowal

Skomentuj

Dobre stereo do kina? Hmm to jakies potezne 3way a na to na pewno kasy nie starczy.. ja mysle zeby raczej zlozyc "spokojne" stereo majac w planach suba.

Skomentuj

Jak do kina to też bardziej bym trzymał się suba niż dobrego stereo. Sub zawsze to mniejszy kosztem łupnie w filmie.

Skomentuj

powoli powoli
                        po pierwsze, dziękuje za szeroki odzew :)
                        po drugie: miałem nadzieje że pomożecie mo dobrać kolumny które mają robić za "efektowe" tylnie satelity. 2 sztuki plus sub, nie jak niektórzy sądzą całe kino, bo wiem że za tą kwote tego nie osiągne, nie zalezy mi na wypasionej jakości dzwięku, bo w stereo i tak w 90 procentach słucham mp3.
                        A co do kina co jest głownym wątkiem tematy, zdaje sobie sprawe że w tym przedziale cenowym to wychodzi mi koło 60-70złoty na głośnik (2x wysokotonowe, 2x średnio-niskotonowe, plus głośnik do suba...) słaby budżet, więc zadałem pytanie na forum o dobór, gdzie można dać coś lepszego gdzie coś gorszego, tak żeby można było to spokojnie zastosować we frontach po wymiane altusów

Skomentuj

Za tylne efektowe nie ma sensu pakowac wiecej niz pj+stx14/100 co i tak nie jest tania propozycja bo jeden taki monitorek bez wykonczenia to prawie 100zł.. na fronty mozna by wtedy wpakowac po 2 takie 14 stxa i gra. Jasne ze do piekiel nie zejdzie ale przeciez mamy od tego sub a reszte pasma juz kolumienki spokojnie odtworza.

Jesli chcesz taniej to jakies szerokopasmowki.. hm tonsil10/20? bodajrze ten tani za 15zł bo go wszyscy chwala wiec jakos grac musi .. jesli nie to jakis bardziej "hajednowy" tangband 10cm

Jesli chcesz drozej to juz trzeba conajmniej zmienic wysokotonowca hm vifka jakas do tego albo zostawic stx albo jakis maly hdsik ale to cale kino juz bedzie gruubo kosztowac ; )

Skomentuj

a cos takiego?? polecane przez wielu (przynajmniej ja na dobre opinie trafiłem :P
                            Tesla ARN150 oraz Visaton SC10N
                            za tesle wołają 35 złoty za visatona 50mieści sie w budżecie, do tego naskrobałbym zwrotke wg jakiegoś sprawdzonego schematu :)
                            tylko, czy da sie potem naruchać do tego fronty??:>

Skomentuj

polmen, arn 150 zupelnie odpada bo jego bas w tym momencie jest zbedny a brak srednicy dyskwalifikuje, jesli chodzi o sc10n to kopolka wcale nie lepsza niz pj do tego o wiele drozsza, zwrotka "naskrobana wg jakiegos schematu" jest o dvpe roztrzaś i nie ma za wiele wspolnego z rzeczywistoscia takze zabierz glos jesli masz cos przemyslanego do powiedzenia a nie takie prowizoryczne pomysly.

Skomentuj

dobra :P tylko nie bij :P
                                poczekam co kto jeszcze zaproponuje

lubie krytycznych ludzi

Skomentuj

luzik luzik :) ale swoja droga warto sie poedukowac troszke czytajac forum oraz artykuly na stronie glownej na przyklad o budowie zwrotnic

Skomentuj

Zamieszczone przez polmen
                                    a cos takiego?? ... Tesla ARN150 oraz Visaton SC10N
                                    para kolumn to ok 300zl wiec zdecydowanie wole kupic mivoci - podobny efekt (poza basem) ale taniej i szybciej

jezeli az tak bardzo nie zalezy ci na jakosci a chcesz miec koniecznie kino to ten zestaw mivoca jest naprawde odpowiedni.
                                    jako rekomendacje podam to ze sam bym je kupil jakbym robil kino (takie ponizej 5kPLN :P ) a dla porowania mam vify :P

Skomentuj

ehh... :P jakby zrobil na M18WH + jakas dobra kopuleczka to i w kinie by sie sprawdzilo bardzo dobrze... no a suba zawsze mozna dostawic..

Skomentuj

jak zlozy dobre stereo suba nie bedzie potrzebowal
                                        Też tak myślałem, niestety choćbyś nie wiem jakie stereo miał, nie zmusisz go do odtwarzania brakującego pasma kolumienek efektowych (chyba że miksując kanały - kosztem utraty efektów). Co owocuje wyraźnie słyszalną różnicą w dźwięku. Sam mam ten problem, dźwięk z przodu super, ale jak ucieka do satelity jest padaka w basie. Zwłaszcza w centralnym to boli - wszystkie dialogi. W momencie kiedy mówiący "idzie" z boku na środek to aż razi. Oczywiście można sobie zmontować centrala i efekty przetwarzające jak podłogówki, tylko ze to wyjdzie duużo drożej niż sub i nie zejdzie tak mocno.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X