Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

satelity 2-way plus subwoofer. prosze o rady :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Randall, bardzo cenna uwaga!

Skomentuj

Zamieszczone przez Randall
      Oczywiście można sobie zmontować centrala i efekty przetwarzające jak podłogówki, tylko ze to wyjdzie duużo drożej niż sub i nie zejdzie tak mocno.
      podstawa dobrego kina jest to ze WSZYSTKIE kolumny sa IDENTYCZNE. tak wiec niewiem co masz ze az taka roznice slyszysz :|
      ale faktycznie sub w kinie to co innego niz w muzyce...

Skomentuj

http://diyaudio.elektroda.net/start.htm znalazłem taką stronke

otóż jest tam zestaw kina ale bez suba, wiec takowy musiałbym sam naruchać,

czy ma ten zestaw rece i nogi?? :>

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          Oczywiście można sobie zmontować centrala i efekty przetwarzające jak podłogówki, tylko ze to wyjdzie duużo drożej niż sub i nie zejdzie tak mocno.
          podstawa dobrego kina jest to ze WSZYSTKIE kolumny sa IDENTYCZNE. tak wiec niewiem co masz ze az taka roznice slyszysz :|
          ale faktycznie sub w kinie to co innego niz w muzyce...
          Podstawą przyznania certyfikatu THX jest jednakowe przetwarzanie wszystkich 5 kanałów.
          Fajno.
          Można to zrobić robiąc 5 identycznie chujowych kanałów- tak jak zestawy komputrowe- i dodać suba żeby wyrównał.
          Łajno.
          Rozchodzi się o to by dźwięk był ( a raczej dawał wrażenie) równego z każdej strony.
          Najlepsze stereo nie sprawdzi się w kinie, dlatego ze kino odtwarza dzwiek 5 kanałowy, a tworzac ten system panowie z dolby mieli na wzgledzie ekonomie i ograniczenia słuchu ludzkiego - stad 5.1
          Żeby mieć przetwarzanie identyczne w kzdym kanale trzeba by postawic 5 identycznych kolumn. Fajnie, pomijajac koszty, powieś sobie nad TV /tudzież postaw pod nim/ metrową kolumnę... Że o tyle nie wsponę.
          Stad i pomysł zrobenia tanich glośników efektów- czyli wysokich tonów łatwo kierunkowo identyfikowalnych przez ludzia - i suba uzupełniającego pasmo o tony niskie.
          No i mimo wszystko bas z kolumn jest inny niż suba. Kino ma zatelepać kanapą i wzburzyć piwo w kuflu. Scena wysadzania helm's deep we władcy pierścieni ma zatrząść talerzami sasiadom :) Do tego tylko sub.
          Co ważniejsze takie rozwiązanie jest mimo wysokich kosztów suba sotatecznie tańsze.

Tylko sub musi być DIY :]
          A to chyba najłatwiejsza i najczęściej spotykana konstrukcja DYI.

PS. PawełS niby jestem noob na tym forum, ale nie widziałem kina hifi (chyba że na monitorach) zbudowanego z identycznych głośników. Kino na monitorach ma suba jakby z definicji. Tyle że monitory to nie metrowe podłogówki do stereo.

Skomentuj

Polmen ten zestaw sobie odpusc... dla dobra wlasnej psychiki ; )

Randall dobrze mowi a jako satelitki polecilbym wlasnie ten zestaw pj+stx14/100 lub jesli PawelS. twierdzi ze sa ok to te mivoci + sub diy tylko jakis konkretny z porzadnym wzmakiem.

Skomentuj

wypowiedź randalla jakoś najbardziej mnie przekonała zrobie na razie 2 satelity do tego suba, pożniej dokoptuje kolejne 2 satelity i centralny bedzie dobrze:)

150 złoty za głośniki do tego zwrotnice http://www.allegro.pl/item421374843_...100_8_scx.html ta jest dobra?? :> to daje razem 250 złoty, doliczyć porty podłączenia plus wykońćzenie jakies 300 złoty :)

zostaje 500 złoty na suba :P jakies propozycje??

Skomentuj

PS. PawełS niby jestem noob na tym forum, ale nie widziałem kina hifi (chyba że na monitorach) zbudowanego z identycznych głośników. Kino na monitorach ma suba jakby z definicji. Tyle że monitory to nie metrowe podłogówki do stereo.
                no to malo widziales :P
                a no i niespominalem nigdzie ze to musza byc podlogowki...
                Zamieszczone przez n_omyzs
                Randall dobrze mowi a jako satelitki polecilbym wlasnie ten zestaw pj+stx14/100 lub jesli PawelS. twierdzi ze sa ok to te mivoci + sub diy tylko jakis konkretny z porzadnym wzmakiem.
                te mivoci sa na tyle dobre ze bym nie tracil czasu na budowe STXow :P

Skomentuj

mivoci ale jaki model dokładnie, nie jestem zbyt biegły w tym slangu nazw

Skomentuj

PawelS. podal juz nawet link do aukcji tych mivocow ; )..

Skomentuj

Zamieszczone przez polmen
                      zostaje 500 złoty na suba :P jakies propozycje??
                      Panel 150 od Irka - za 290 masz go w domu.
                      MDS08 z Audciocomponents - 116zł + 13 wysyłka+ koszty AC - koło 150 i masz go w domu.

Zostaje ci 60 zł na zbudowanie skrzynki- A do MDSa to są pudełka od zapałek 15L OZ lub 25L BR, jak zrezygnujesz z forniru mieścisz się spokojnie w 500.

Polmen weź pod uwagę co wcześniej ludzie pisali - ciężko będzie wysterować te satelity z tego plastika. Z czasem zechcesz pewnie zmienić go na jakiś amplituner KD. Może pod tym kątem składaj te monitory. Sprawdź jeszcze jaką ipmendancje mają te satelitki co obecnie masz podpięte, bo się może okazać że nowe albo nie wysterują się albo ci się wzmak ugotuje. Jak masz jakieś 8ohm 10w a podepniesz do tego 50w 4 ohm i zechcesz podgłosić to raczej to drugie.

Skomentuj

A ja powiem tak ze nawet do tych 11m2 ja bym w panel na tadkach nie szedl tylko w jakis lepszy panel irka.. ten chyba za 500zł i masz wtedy spokoj na dluuuuuugi czas ze nic nie bedziesz chcial mocniejszego a do tego jakis glosnik bardziej kinowy niz mds8. Z calym szacunkiem do tego glosnika kino ma wiercic dziure w brzuchu basem jak cos sie na ekranie dzieje wiec dalbym tam cos masywniejszego... nie wiem nie znam sie jakis xls, sls, xxls?? moze ktos sie wypowie kto mial. Drozej to wyjdzie jasne ale efekt bedzie w 100% zadowalajacy a moze i nawet lepiej :).. jak kino to kino sub musi byc konkretny :P (ostatnio przegladalem akustyka to ktorys z nich pamietam mial fs chyba 10Hz.. heh)

Skomentuj

teraz mam zamieszanie w głowie...
                          budować cos samemu czy brać te mivoci...

pytanie, czy w tych mivocach, wszystkie satelity są podłączane pod suba?? :>

bo jeśli tak, to całą moc suba trzeba podzielić na 6 dobrze myśle?? :>

u mnie i tak by to grałą z yamahą rx-v557, wiec suba od razu moge sprzedać tak?? :>

Skomentuj

tak :P suba bym sprzedal od razu... zakupil panel od irka i jakis przetwornik duzy i ciezki wybitnie do kina.. taki wykręcający flaki ; )

Skomentuj

Pragnę zauważyć że kolega zapytał o suba za 500 pln. I takiego mu dałem na talerzu - sam miałem chwile na zbudowanie go, ale ze względu na kinowość mojego systemu wziąłem właśnie slsa.
                              Tylko że gość nie zbuduje suba na slsie za 500 zł przetwornik wyjdzie kilkadziesiąt zł więcej, do tego bude musiałby robić 50 i więcej litrów - co za tym idzie więcej dech, wiecej kleju, więcej forniru/oklein- drożej. Ja szacuję koszt skrzynki na około 120 zł - oczywiście wykończenie ful wypas.
                              A xls i takie inne to sam głośnik 400... no i wzmacniacz sub150 nie starczy...
                              Też o tym myślałem, niestety budżet.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                jakis przetwornik duzy i ciezki wybitnie do kina.. taki wykręcający flaki ; )
                                jaki?? :P panel to jak pisał randall 250 złoty, zostaje jakieś plus minus 250 złoty nie chciałbym na suba raczej wiecej niż 5 stów przeznaczac :P (mam na myśli głośnik i panel :)

Skomentuj

Potrzebujesz mocniejszej wersji panela dla 8ohm. Z wysyłką za pobraniem 290.

Skomentuj

nie lubie za pobraniem :P

zdecydowany jestem na mivocki :)

jak przyjdą to powróce do tematu i opowiem wrażenia, zdecyduje też czy będe potrzebował lepszego suba ( a jestem pewien że tak )

Skomentuj

n_omyzs, nie słyszałeś tego suba, to sie nie wypowiadaj. Ostatnio Twoje wypowiedzi są wkurzające i bezsensowne. SW3800 to bardzo dobry subwoofer domowy. Jest tam 15' głosnik dobrej jakości. Ja bym się nie zastanawiał i brał te mivoci. Zawodowy sound przy znikomych gabarytach Sam bede zmieniał zestaw na Mivoca

Skomentuj

hmm :P cena na allegro może troche mylić o jakości zestawy, w sklepie kosztuje on 1550 złoty :) pozdrawiam

Skomentuj

wasik1989, nie sluchalem tego zestawu (nie wiem jak gra ten sub) tylko powielilem wypowiedz PawlaS. z poczatku watku zeby w tego suba nie isc tylko zbudowac nowego

Skomentuj

Czaruję...
                                          X