Witam i pozwole sobie podłączyć sie do wątku. Chciałbym swoje Tannoye M1 zamienić na coś lepszego ale bez szaleństw. To mają byc monitory do pokoju 12m2. Zorientowałem się już, że połaczenia Tonsila 15/40/5 + Vifa xt25 może być rozwiązaniem, widziałem nawet schemat zwrotki na forum. Ten Tonsil siedzi w Siestach Sat. Do czego zmierzam. Nie mam możliwości wykonania pudeł , może w przyszłości... daję sobie natomiast radę z lutowaniem. Opinie o Siestach są takie, że ogólnie ok, ale ten wysokotonowy to nie bardzo. Miałem je nawet w domu na odsłuchu i bas, i średnie mi sie podobały, ale góra za dardzo wyeksponowana, i coś w stylu piach na blachę. Chodzi mi po głowie kupno Siest Sat i wymiana wysokotonowca na Vife, (podobno frez w obudowie się zgadza, ale moge się mylić) oraz zastosowanie forumowej zwrotki do tego zestawu. Tylko czy to zagra sensownie i czy nie trzeba by np dostroić br? I pytanie podstawowe czy wymiana M1 na ten twór to krok w dobrą stronę. Budżet do 1200PLN.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Totalnie zielony chce sobie zmontować głośniki
Collapse
X
-
Z takim budżetem porwał bym się jednak na coś innego. M18WH + MDT29 - do tego jeszcze zostanie Ci trochę kasy. Coś na Dayton RS180 np. http://www.geocities.com/woove99/Spk...RS180_2way.htm. Możesz jeszcze robić http://akustyk.com.pl/projekty/HX18.html. Zdecydowanie wolałbym robić coś z tego niż tonisl + dx25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzsinaczej po prostu wywalisz kase niepotrzebnie
bromba102, twoj sposob jest poprawny i da dobry efekt. jednak bedzie dosc kosztowny poniewaz kupujesz gotowe kolumny zamiast samych tonsilow (400zl VS 80zl) a i tad vife i zwrotnice musisz dokupic. jak jednak tak zrobisz to nic niebedziesz musial zmieniac w samej obudowie.
Zamieszczone przez nonameplumZ takim budżetem porwał bym się jednak na coś innego. M18WH + MDT29
zastanow sie czy nie znajdziesz odrobiny wolnego czasu wieczorami i odrobiny wolnego miejsca. jak jednak nic nie wyjdzie to mozesz zlecic budowe komus z doswiadczeniem.
koszt budowy takich kolumn dla doswiadczonej osoby to 800-900zl. tak wiec zostaje 300-400zl na wynagrodzenie co wcale niejest ani za mala ani za duza suma :P
Skomentuj
-
Dzieki Panowie :-)
Z tymi obudowami to pomyślę. Akustyk rzeczywiscie ma kilka ciekawych projektów do wykonania. Jak wczesniej wchodziłem na ich strone to chyba zbyt pobieżnie ją oblukałem. Popatrzyłem na dwudrożne podstawkowe (cc135c, cc145rse) i ceny głośników mnie wystraszyły, uznałem, że nie jestem i docelowym klientem :-). W nowościach są projekty monitorków HXM0, HXM1. Wyglądają obiecująco. Boję sie tylko czy 18cm to nie za dużo do 12m2 (2,8 x 4,3), będą stały na dłuższej ściane. Czy ktos z Was wykonywał coś z projektów Akustyka? Piszą, że oferują komplet części, a czy projekt obudowy też jest, i jesli tak to jak dokładny. Da się to np dać zaprzyjaźnionemu stolarzowi? Piszą tam tylko o litrażu obudowy ale chyba proporcje też są ważne, umiejscowienie br chyba też.
Skomentuj
-
mozesz kupic http://allegro.pl/item445711499_obud...e_debowej.html
taki HDS180 z HX18 zadowoli sie ta pojemnoscia
Skomentuj
-
12m2 będzie ok odpowiednio, tylko rozstawisz głośniki i basu przynajmniej nie braknie. Ja nic nie brałem z akustyka, ale z tego co wiem dostajesz głośniki, komponenty zwrotnicy i jej schemat. Natomiast jeśli chodzi o projekt obudowy to nie. Ale myślę, że jak z nimi pogadasz to Ci fachowo podpowiedzą, a jeśli nie to my Ci podpowiemy :)
Ale najlepiej chyba Cie wyjdzie kupić M18wh + MDT29, zwrotnice może sam zlutujesz, a jak nie, to pogadaj z Pawlem S. - zajmuje się tym. Obudowę zlecisz według projektu w SolidWorks'ie- rysunek techniczny zaprzyjaźnionemu stolarzowi. Ze skręceniem wszystkiego do "kupy" już chyba sobie poradzisz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bromba102Boję sie tylko czy 18cm to nie za dużo do 12m2 (2,8 x 4,3),
Zamieszczone przez bromba102Czy ktos z Was wykonywał coś z projektów Akustyka?
Zamieszczone przez bromba102Piszą, że oferują komplet części, a czy projekt obudowy też jest, i jesli tak to jak dokładny. Da się to np dać zaprzyjaźnionemu stolarzowi? Piszą tam tylko o litrażu obudowy ale chyba proporcje też są ważne, umiejscowienie br chyba też.
Zamieszczone przez ruchmanmozesz kupic http://allegro.pl/item445...ie_debowej.html
taki HDS180 z HX18 zadowoli sie ta pojemnoscia
jedynie frezy trzeba bedzie zrobic. jak napiszesz do nich to moze bedzie taka mozliwosc w ich fabryce/warsztacie
Skomentuj
Skomentuj