Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw 2.2 do 15m2 cicho ale wyraźnie i czysto

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw 2.2 do 15m2 cicho ale wyraźnie i czysto

Witam serdecznie szanownych forumowiczów.

Chciałbym przedyskutować budowę zestawu czterech kolumn 2+2 do pomieszczenia ok 15m2 - chodzi głównie o przetworniki z gotowymi już na forum zwroticami. Napędzane amplitunerem ONKYO z lat 80' -ok 80W na kanał. Moim priorytetem jest jakość dżwięku słuchanego nie za głośno (jeszcze się słuch nie posypał . Słucham głównie jazzu, acid jazzu, muzyki alternatywnej, zdaża się często stary house i sporo klubowej, a z uwagi na wykształcenie muzyczne, poważna mi się też zdaża - no i sporo radia. Reasumując potrzebne mi nie mocne ale grające kolumny które nic od siebie za bardzo nie dadzą i nie zabiorą a całe pasmo bedzie w miarę jednolite. Na pierwszy front robot idą monitory 22/42/18cm(wymiary wewnętrzne) mam już takie skrzynki. Zakładam że na przetworniki do nich wydam ok 300PLN. Bardzo proszę o dodatkowe pytania

Nie wyrobisz sie w tym budrzecie nie ma szans chyba ze kupisz jakis szajs. Proponowalbym raczej budowe 2 kolum/ monitorow.

Jesli chodzi o skrzyniki to zabierasz sie do tego od zlej strony - skrzynie projektuje sie pod glosniki nie odwrotnie..

Jesli zbudujesz 2way policz - 50-100zł na kable/zwrotnice/terminale/porty br itd. Zostaje 200zł. Za te kase nie bedzie rozowo ciezko cos poskladac - jedyne co mi przychodzi do glowy to monitorki stx pj + stx 14 nowy albo totemy mite. Tak czy siak basu za wiele nie bedzie z tego w 15m2 i raczej nada sie to do cichego sluchania.

Jest tez mozliwosc zakupienia od pewnego forumowicza za 400zł sprzedaje swoje diy na visatonach sc10n oraz w170 gdzie same przetworniki kosztuja 240zł. Warto wziasc to pod uwage bo jesli bys chcial robic takie kolumny to wyszloby cie to spokojnie ponad 500zl. Zestaw zagra na poziomie a do tego w 15m2 bedzie z nich calkiem sensowny basik.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
      - 50-100zł na kable/zwrotnice/terminale/porty br itd
      jeżeli będzie to 2way z trochę lepszej półki to nie wyrobi, bo na same kable trzeba by 50zł, a gdzie zwroty...

[ Dodano: 2008-09-21, 10:04 ]
      i chyba n_omzys źle zrozumiałeś :wink:

[ Dodano: 2008-09-21, 10:05 ]
      Zamieszczone przez grozny
      Zakładam że na przetworniki do nich wydam ok 300PLN.

Skomentuj

Witam

może nie do końca jasno się wyraziłem. Te 300 to na same przetworniki do tych monitorów. Nie licząc zwrotek i kabli. Skrzynkę dostałem po koledze ktory nie ma zamiaru konczyc swoich projektow wiec po prostu są i czekają na frezowanie otworów (stan surowy). Domyslam sie ze 300 na same przetworniki to juz temat do rozwinięcia. Po monitorach zabiore sie za jakies podogowki ale chcę żeby miało to ręce i nogi. Mam ndzieję że się wytłmaczyłem. Przeorałem forum i wiem jakie są realia. Pozdrawiam

monitory oczywiście 2way

Skomentuj

Chciałbym przedyskutować budowę zestawu czterech kolumn 2+2 do pomieszczenia ok 15m2
          a dlaczego az 4 kolumny? czyzby ten amplituner byl jakims cudem od kina domowego?
          ale skupmy sie na glosnikach
          proponowalbym troche dolozyc i kupic tonsila GDN 15/40/5 + vifa XT25
          koszt 2x85zl + 2xok100zl + zwrotnice itp itd ale za to masz male monitrory na dlugi czas

najlepiej podaj jaki masz calkowity budzet

[ Dodano: 2008-09-21, 11:12 ]
          Po monitorach zabiore sie za jakies podogowki ale chcę żeby miało to ręce i nogi
          czy to ma byc do kina? bo jak tak to glosniki musza byc identyczne
          jak nie i np chcesz to zrobic dla wprawy to zrob cos tanszego, co zaraz sprzedasz

Skomentuj

Amplitunerek ma wyjście na 4 kolumny A+B model ONKYO TX-41. To ma być do słuchania muzyki. Kina nie mam na czym za bardzo oglądać ') Mowa o czterech kolumnach bo pomyślałem że monitorki załatwią mi Srednie i wysokie a drugim zestawem wypełnię niskie tony. Chyba że powiecie mi że lepiej zastosować jedną parę. Na subwoofer się nie zdecyduję więc odpada.

Jeśli chodzi o proponowane przez Ciebie Pawle przetworniki to wszystko jest w tym temacie:
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12597

Jeżeli to jest właśnie to czego szukam to tylko kwestia czy do tych moich skrzynek bedzie to można zapakować czy robić nowe? I czy dobiorę do tych monitorów za jakiś czas kolumny które wypełnią mi ew braki w basach?

Skomentuj

To wszystko nie tak :!: :!: :!:

mplitunerek ma wyjście na 4 kolumny A+B
              No i co z tego? To nadal jest sprzęt stereo. Ma normalnie dwie końcówki mocy

a drugim zestawem wypełnię niskie tony.
              Na subwoofer się nie zdecyduję więc odpada.
              Coś co wypełnia właśnie niskie tony to sub. Gadasz od rzeczy...

pomyślałem że monitorki załatwią mi Srednie i wysokie
              To źle myślałeś...

Zrob jedna parę kolumienek ale w miarę porządne... Powiedz jaki masz budżet na całe kolumny. Mówimy o jednej parze...

Skomentuj

Bez nerwów. ze mną jak z dzieckiem.
                Budżet jest płynny. mam na przetworniki +- 300 a za tydzień wpadnie znowu jakaś kasa i się zamówi części do zwrotnic, a jak trzeba to nowe skrzynki w międzyczasie się sklei. Nie mam tendencji do oszczędzania więc budżet jak mówiłem. Lutuję, tnę, tuninguję, przerabiam tu nie ma problemu. Z jasnego przekazu wynika że celuję w 2 kolumny tylko.Priorytetem jest dżwięk. Wyjścia na sub. we wzmacniaczu nie mam więc nie chcę omplikować sprawy. Jeśli dowiem się że ten zestaw monitorków wystarczy to zdam się na wasze autorytety - a takimi was darzę.

Skomentuj

grozny ja proponuje zebys zrobil te kolumny ktore poleca Pawel S i zrobil nowe skrzynki, bo nie wiem czy wiesz ale skrzynie liczy sie pod dane przetworniki, wtedy bedziesz wiedzial jak to gra i czy chcesz zmienic, badz dokupic suba, jesli chodzi o suba to nie musisz miec wyjscia we wzmacniaczu na niego, wystarczy ze zrobisz go aktywnego i jeszcze jedno, nie sugeruj sie opisami "gra to tak" tylko zloz i sam sprawdz, bo kazdemu gra to inaczej poniewaz ludzie maja rozne konfiguracje.

Skomentuj

grozny, jak chcesz raz a pozadnie to znajdziesz 800zl na cale kolumny?
                    kupilbys vife M18WH + morela MDT 29 i bedziesz mial zestaw na lata....
                    jak nie to w/w tonsil + vifa

Skomentuj

Takich konkretów oczekiwałem. Na te za 800 raczej mnie stać, wiec pytanie jakie obudowy do tego i jaki br. Nie mogę nic znaleźć. Może ktoś już takie robił.No nie wspominając o tych gdn których nigdzie nie ma. Ale dziękuję za zainteresowanie.
                      A tak z ciekawości czy ten droższy zestaw vifa M18WH + morel MDT 29 ma takie drogie zwrotnice? bez wysyłki na szybko wyszło mi mniej niż 300 za przetworniki (od XYS). A może znowu czegoś nie wiem. Faktem jest że przygodę z HI-FI zacząłem niedawno.

Skomentuj

Poszukaj w wyszukiwarce ze slowem kluczowym OSTINATO.

Skomentuj

monitory zrobil XYS

podlogowki mozesz zrobic wzorujac sie na ESA Ostinato 2000 (ten sam woofer)
                          zwrotnice do obu projektow wyjda w podobnej cenie. cena zalezy od twoich wymagan i budzetu jakim dysponujesz - powiedzmy w 100zl sie zmiescisz

Skomentuj

No i wszysko jasne. Oczywiście liczyłem koszty na jedną stronę (wybaczcie).
                            Czyli gdn+xt. Bardzo przepraszam za psucie nerwów. Doradźcie jeszcze z wymiarami skrzynki i br.

Skomentuj

skoro zdecydowales sie na tonsila to odsylam do tematu jemu poswieconemu (pare tematow nizej - GDN 15/40/5)
                              tam koledzy ktorzy juz go maja powinni doradzic odpowiednia skrzynke

Skomentuj

Jeszcze tylko powiedzcie która wifa XT25tg czy sc. Zrobię po prostu tak jak jest na tym szkicu:
                                http://img168.imageshack.us/my.php?i...405xt25bl6.gif

15dm3 oraz br. fi=46 i l=60

będzie dobrze?

Skomentuj

TG, SC to wersja ekranowana wiec ci raczej nie potrzebna
                                  15dm3 oraz br. fi=46 i l=60

będzie dobrze?
                                  to jest irka skrzynka testowa wiec kazdy glosnik do 18cm w niej ladowal :P
                                  stawiam raczej na 9-12 litrow

Skomentuj

Ech. Robię więc 10l. Do polinka wysyłam takiego mejla:

*1223 CEWKA Cewka 0.30 mH 0.430 Ohm dr-0.70 h-10 FI-34 4,71 2szt
                                    *5130 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.180 Ohm dr-1.20 dl-46mm FI-36mm rdzen-24/35+dyski-35/7 17,59 2szt
                                    400/ 4.70 6,56 2szt
                                    400/ 10.00 10,52 2szt
                                    MET-TY 5/ 2.20 0,51 2szt
                                    RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,73 2szt

teraz wszystko gra?

Skomentuj

no i super dokladnie to samo bym zamowil

Skomentuj

Wielkie dzięki. Teraz temat skrzynek. Czy może być taki front? Wiem że mogę br zaprojektować z tyłu ale ładnie się wszystko komponuje z przodu. Ogólinie chodzi mi o najmniejszą możliwą powierzchnię czołową. Litraż wewnętrzny ok 10l. wszystko bardzo blizko siebie.
                                        co wy na takie miniaturki.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X