Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw 2.2 do 15m2 cicho ale wyraźnie i czysto

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oj nie łapię. Frezować co. Rozumiem że nie muszę szczeliny kupować jak rurę br. tylko robię otwór w przedniej ściance i od wewnątrz frezuję otwór żeby powierzchnia była w środku większa?

Skomentuj

Zamieszczone przez grozny
      Jakie wymiary tak szczelina mieć powinna?
      szerokosc obudowy i wysokosc taka zeby powierzchnia byla troche wieksza niz portu fi50
      Jaką odległość od dolnej scianki
      dolna scianka to jedna krawedz portu :P na rysunku dalem wysokosc szczeliny 16mm, tak jak grubosc scianek
      Oj nie łapię. Frezować co. Rozumiem że nie muszę szczeliny kupować jak rurę br. tylko robię otwór w przedniej ściance i od wewnątrz frezuję otwór żeby powierzchnia była w środku większa?
      nie. tunel to tunel niezaleznie o jakim ksztalcie. tam musisz deseczke wkleic zeby byl tunel :P
      wymiary moge podac, tylko powiedz w jakim ukladzie chcesz...

Skomentuj

Frezować co.
        Mowie raczej o frezowaniu (zaokragleniu) wylotu takiego tunelu zeby nie bylo mowy o jakims świszczenu powietrza w br.

Skomentuj

Robi się miodowo...

[ Dodano: 2008-09-30, 19:21 ]
          Czy dostanę gdzieś taką szczelinę z tworzywa sztucznego? Widzę ogromny problem z wykończeniem tego by wyglądało estetycznie. Samo cięcie też w przypadku wkładki z tworzywa było by obarczone mniejszą dokładnością (plastik zamaskuje wzystkie niedociągnięcia). Jeżeli nie ma na to recepty wracam do okrągłej wersji.
          Załączone pliki

Skomentuj

grozny, gdzie kupywales gdn-y i w jakiej cenie

Skomentuj

Z przesyłką 170. Namiary wysłałem na PW.

ps. Jako że temperatura mojej skrzynki rośnie proszę pytać o głośniki Pana jarasf na allegro. Tam je kupiłem.

[ Dodano: 2008-10-01, 01:27 ]
              To jak można kupić te szczeliny z tworzywa? Jeśli nie to decyzja ostateczna- okrągły br.

Skomentuj

a po co chcesz to kupowac? sam robisz z MDFu ;]
                we frontowej sciance wycinasz szczeline a z tylu przyklejasz deseczke - nis skomplikowanego :P

Skomentuj

No tak tylko jak robię okragłą to mogę nawet nożem kuchennym wydłubać otwór i plastik br zakryje wszystko swoim kołnierzem. W przypadku szczeliny nie ma jak( w moim przypadku) tego wyciąć, wyrównać, ofornirować. Ja tego nie widzę. Nie nastawiam się na "druciarstwo". Chcę żeby wyglądały pro.

Skomentuj

grozny, musze cie zmartwoc - polinkowe b-r niewiele zakrywaja :???: max 1mm
                    to co zepsujesz w plycie to zakryjesz fornirem. jak boisz sie tego zrobic to niestety okragla wersja tez ciebie nie ratuje

Skomentuj

Z tym nożem to taka skrajność dla jasności przekazu. Okrągły zrobię u stolarza razem z otworami na przetworniki. Raczej będzie prosto. A zrobienie szczeliny nie jest już takie proste. A gdzie wykończenie? No mam nadzieję że w temacie co prościej i estetyczniej wygrywa okrągły. Czyli wraca temat profilowania okrągłeo. To że to łatwe wiadomo ale jaka jest idea? robić przekrój eliptyczny żeby oddalić się max.od ścianki?

Skomentuj

tylko teraz pytanie czy ten stolarz zrobi ci otwor wyrzynarka (tak jak wiekszosc stolarzy chiala robic innym osoba co im pomagalem) czy frezarka. jak wyrzynarka to zapomnij o okraglym tunelu - do tych z polinka musi byc idealnie okragly otwor :/
                        jak ma wyrzynarke to juz lepiej szczeline wyciac i doszlifowac

Skomentuj

Otwór można zrobić samemu - taką otwornicą:
                          http://konrad.1i2.pl/kolumny/DSC06833.JPG

Ustawiasz promień o 1mm mniejszy niż planujesz i wychodzi idealnie, gładko, wystarczy przetrzać papierem, żeby wygłazić.

Duże otwory też wychodzą super:
                          http://konrad.1i2.pl/kolumny/DSC06891.JPG

Tylko trzeba się wtedy pilnować i mocno trzymać. Jak wyskoczy nam wiertara z ręki to mozna dziarę zrobić w płycie (ale od czego mamy szpachle :mrgreen: ) - patrz zdjęcie powyżej.
                          Taka otwornica to koszt 25zł, za ok 40 można kupić z dwoma wrzecionami(?), wtedy napewno idzie lepiej. Największy otwór to około 14..15cm dla tej co na zdjęciu i 12..13cm dla podwójnej (przynajmniej tej, która kupiłem/widziałem w Castoramie). Wrzeciono można ostrzyć i zalecam to zrobić zaraz na początku i co kilka otworów (zwłaszcza tych dużych).
                          Póki co zrobiłem 7głośników (kino+stereo), w każdym po 4 otwory - miodzio.

Jeżeli zaś chodzi o otwór jaki proponuje Ci Paweł, najlepiej uderzyć do stolarza, który ma frezarkę pionową.
                          Najprościej jednak możesz wykorzystać wiertarkę na statywie (wiertarka ustawiona pionowo wiertłem w dół). Zakładasz wiertło o takiej średnicy jakiej wysokości chcesz mieć otwór, ewentualnie mniejszej bo powyżej 12mm będzie ciężko.
                          Teraz musisz wycić sobie "prowadnicę" po której będziesz presuwał swój front podczas wiercenia, tak aby wyszedł równy, podłużny otwór. W załączniku rysunek, który może Ci pomóc. Taki otwór będzie estetyczny, zaokrąglony po bokach. Musisz tylko zaoblić papierem ściernym kanty od śreodka i na zewątrz żeby powietrze nie świszczało :)
                          Załączone pliki

Skomentuj

Identyczną mam. Mówie o otwornicy. Wiertarki stołowej nie. Czyli wcale do stolarza nie idę. Raz ciąłem nią miękkie tworzywo. Czyli definitywnie otwór okrągły. Jak te tworzywo wyprofilować? eliptycznie/ Co myślicie.

Skomentuj

mozesz sie pobawic. ale ja bym pobawil sie z delikatnym wygieciem rurki od scianki bocznej + zaokraglenie krawedzi

Skomentuj

Czyli widzę to tak. Otwory na przetworniki i br -20mm od krawędzi. Sama krawędź scięta pod kątem 45st. ok 8mm od krawędzi. Proporcje zachowane?
                                Załączone pliki

Skomentuj

Cos nie tak jest na tym rysunku po lewej - glosniki przesuniete sa w prawo :)

Skomentuj

No niestety z uwagi na wielkość otworu br i tak jest bardzo "przytulony" do ścianki wewnętrznej. prawy skrajny rysunek pokazuje jak jest ciasno.

Skomentuj

Nie... :P popatrz na grafike z tekstura. Tam rozmieszczenie elementow jest inne niz na tych szkicach :).. po prawej jest odstep od krawedzi okolo 0,5cm a po lewej 1cm.

Skomentuj

Srodkowy i prawy to otwory nie głośniki jak z lewej.

[ Dodano: 2008-10-02, 23:36 ]
                                        po sklejeniu.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

wg mnie wyjda paskudne kloce bo glebokosc bedzie prawie taka sama jak wysokosc. ja bym je jeszcze troche wyzsze zrobil

Skomentuj

Czaruję...
                                          X