no ale pinikiem i papierem to chyba nie wyjdzie za rowno jeszcze w dodatku w plycie wiorowej...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pierwsza konstrukcja
Collapse
X
-
Kolumny na ukonczeniu i panowie mam jedna jedna z ostatnich watpliwosci a mianowicie nie wiem czy zastosowac jakies gniazda czy nakretki do wbicia pod glosnik niskotonowy. Boje sie ze po wkreceniu i jakims czasie moga sie otwory wyrobic a co gorsza wylamac z wiorowki bo sa w odleglosci ok 5 mm od krawedzi(najmniejsza)...Czy moze jakos wzmocnic krawedzie??...ale nie mam za bardzo pomyslu, doradzcie cos...
Skomentuj
-
jak nawiercisz i bedziesz uzywal wkretow to starczy ci to na kilkanascie wkrecen/wykrecen spokojnie. tak wiec nie musisz sie martwic o trwalosc.
wkrety sa rozwiazaniem tanszym. drozsze sa sruby + nakretka kłowa wbijana od spodu
ale ze masz mala odleglosc od krawedzi to to raczej nie wypali - trzeba bardziej rozwiercac
Skomentuj
-
panowie jaka jest najlepsza technika szpachlowania bo u mnie przy szpachlowaniu otworow po wkretach nie wyglada to za dobrze jak chce zeszlifowac na rowno z plyta to w miejscu wkreta i tak jest wglebienie nie wiem czy na to wglebienie jeszcze raz naniesc szapchli?? czy moze jest jakis sposob aby ta szpachla po szpachlowaniu i szlifowaniu byla rowno z plyta??
Skomentuj
-
ok panowie teraz najwazniejsze czyli fornirowanie. po fornir jade za tydzien do Radmoska wiec troche czasu mam na zapoznanie sie i wybraniem najlepszej metody. Z racji ze bedzie to moje pierwsze fornirowanie metoda nie moze byc skomplikowana czyli na goraca chyba odpada. Myslalem o kleju henkel moment bo wielu go poleca..No i za bardzo nie wiem jak poradzic sobie ze skosami na frontach czy miesce zgiecia namoczyc delikatnie woda zeby fornir mogl sie wygiac??? jak mozecie to przyblizcie mi jeszcze metode z zakladkami bo gdzies mi sie tam przewinela jak czytalem
Juz zaczynam szkolic sie powoli w zakresie diy wmaka, w wakacje mam zamiar ruszyc z jakims projektem. Jak macie jakies arty zwlaszcza dla poczatkujacych (ogolnie troche o elektronice i wprowadzeniu w to wszytko) to podeslijcie :wink: pzdr...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotrortsNo i za bardzo nie wiem jak poradzic sobie ze skosami na frontach czy miesce zgiecia namoczyc delikatnie woda zeby fornir mogl sie wygiac???
jak masz gesty, elastyczny fornir to nic nie moczysz tylko pozadnie smarujesz klejem i dociskasz
jak cos kruchego to trzeba na kilka czesci dzielic.
co do fornirowania to czytaj - pelno tego jest
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzsZamieszczone przez piotrortsczy mozna ja na wikol przykeic??
Najlepsze rozwiazanie to przymocowywanie wytlumienia za pomoca zszywek tapicerskich, tzw takerem. Nie ma problemu z pozniejszm ich wzjeciem (mozna latwo nozem wyciagnac), a nic w srodku na pewno nie bedzie latac. Kleje dlugo schna, a oderwanie watoliny przymocowanej wikolem lub butapremem jest niemozliwe, trzeba zdrapywac resztki z plyty, a i tak nie zrobi sie tego dobrze...
Wiem ze temat juz sie troche "posunął" do przodu, ale moze kiedys sie komus przyda
Skomentuj
-
Witam po dłuzszej przerwie. Postanowilem skonczyc moje kolumny podlogowe. Zostalo w zasadzie fornirowanie. Wybieram sie zakupic fornir i zastanawiam sie w jakich formatkach najlepiej zeby mi docieli?? wysokosc to wiadomo a szerokosc to najszerszego boku bo mi nie podocinaja idealnie na kazdy bok??
Skomentuj
-
Forniru nie kupuje się na formatki dociete na wymiar tylko w liściach o pewnej szerokości i długosci 2.5 metra. Kup taką szerokość zeby na największą ściankę wyszedł jeden kawałek ucięty z liścia.
Jak masz kolumny gdzie boczna ścianka ma załózmy 30 cm frontowa ma 25 i wysokie na 90cm
To kupujesz liście o szerokości minimum 32cm (jak by się krzywo przykleiło) bo trzeba też fornir wyrównać do ścianki. Wtedy liścia 2.5 metra tniesz na kawałki po 95 cm Wtedy potrzebowałbyś około 4 liście.
Skomentuj
-
panowie mam jeszcze kilka pytan:
1. czy kawalek wkretu ktory nie wszedl do konca w plyte i wystaje lekko na powierzchni bedzie mial jakis wplyw na fornir (czy zrobic lekka gorke szpachla lepiej)?
2. czy nierownosci freza na powierzchni prostopadlej do frontu da sie skorygowac fornirem (chodzi o to zeby nie bylo jakis luk miedzy krawedzia glosnika a krawedzia frontu czy lepiej wyrownac to szpachla czy moze jakos inaczej jeszcze temu zaradzic
3. czy w przypadku plyty wiorowej na obudowie minimalne nierownosci beda mialy wplyw na przyleganie forniru? wiadomo jaka jest plyta na przekroju oczywiscie byla zaszpachlowana i dlugo szlifowana ale nieuniknolem nierowności, pokryje to klej?
Skomentuj
Skomentuj