Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc przy budowie monitorow na GDN 15/40/5 + DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co sie popsulo w tamtej? jak tylko grot to sie wymieni :P
    jak to stara polska to nadaje sie do naprawy jeszcze
    ledwo grzeje w dodatku chlebota sie wszystko w niej , pamiętam z dzieciństwa jeszcze tą lutownice , podejrzewam że ma około 20 lat. ponadto nie da się precyzyjnie lutować , grot jest strasznie gruby :???:
    oszczedzamy na elementach ktore sa umieszczone rownolegle do glosnika
    aha to już coś wiem :wink:
    mam gotowy schemat plytki ale wszystko na jednej plytce. zamontowalbys na pojedynczym terminalu lub w obudowie
    w porządku , przynajmniej będzie mniej łatwiej :razz: masz na kompie czy gdzieś na www ? jeśli na kompie prosiłbym o wysyłke na e-mail :wink: adres wyśle Ci na pw . Jeszcze takie pytanie , muszę robić to koniecznie na laminacie ? ciągle myśle czy do miasta jechać , blisko nie mam

już myśląc przyszłościowo , czy warto inwestować w stacje lutowniczą ? zależeć mi będzie przede wszystkim na precyzji , a jak tam wygląda sprawa z mocą ? jaka moc spokojnie wystarcza dla amatora :?:

ceny sie troche zmienily
    musiałbym napisać do nich , i potwierdzili by mi cenę poszczególnych elementów

inaczej prowadze druty (staram sie je maxymalnie schowac) i daje opaski na dyskach cewek zeby sie lepiej to trzymalo
    i nie pokrywasz całości cyną tak :?: :wink:
    pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
      a jak tam wygląda sprawa z mocą ? jaka moc spokojnie wystarcza dla amatora :?:
      To troche pojecie wzgledne ale wg mnie tak w sam raz to 80VA.

Skomentuj

Pawel S., gdzie kupujesz te opaski, które trzymają cewki? Wiem, że to grosze kosztuje, ale nie będę specjalnie jeździł po kilku sklepach i szukał bo na bilety więcej wydam.
        Przemysl, ja mam coś takiego http://www.allegro.pl/item451480742_..._warszawa.html . Polutowałem nią uniampa i kilka innych drobiazgów. Jak dla mało wymagających to jest bardzo dobra.

Skomentuj

bart210, w elektronicznych sa. W Gliwicach w tych 2 obok siebie a w kato nie wiem ale w nikompie pewnie beda.

Skomentuj

No tak, zapomniałem o nikompie. A ostatnio kupowałem tam kilka części elektronicznych :/

Skomentuj

więc tak
              :arrow: lutownica :
              jeszcze nie wybrałem , lutola fajna sprawa z tego co pamiętam to w szkole mamy taką , tylko czy aby grot nie jest za gruby :?: czasem potrzebne jest precyzyjne lutowanie :???:
              tutaj skłaniał bym się do wersji raczej 100 W nie wiele droższa bo 75 zł razem z grotami kalafonią i cyną :wink: ta co podał bart też jest ciekawa lecz chyba wezmę transformatorową :wink:
              :arrow: zwrotnica:
              Pawel S. rzeczywiście podrożało w polinku , zrobiłem zestawienie:

*5130 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.180 Ohm dr-1.20 dl-46mm FI-36mm rdzen-24/35+dyski-35/7 15,63 19,07
              *1223 CEWKA Cewka 0.30 mH 0.430 Ohm dr-0.70 h-10 FI-34 4,19 5,11
              400/ 4.30 19 35 5,77 7,04
              400/ 10.00 27 35 9,33 11,38
              RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,45 2,99
              MET-TY 5/ 4.70 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 4.70 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm 0,45 0,55
              A/WLOKNINA WYGL Wloknina wygluszajaca biala 350gr/m2 m.b. 6,98 8,52
              szerokosc 50 cm. Dlugosc w rolce 20 metrow.

prosiłbym kogoś o wybranie termianalu jakiegoś lepszego , raczej pojedynczy , będe robił na jednej płytce zwrotnicę . gdy włączam cennik terminali itp. to przeglądarka się wiesza zarówno mozilla jak i iexplorer , czas na format :lol:

ta włóknina będzie ? naturalna wełna troche za droga :wink: takie jeszcze pytanie , czy styropian dobrze tlumi :?: szfagier z ojcem mi mówią abym gąbki nie kupował bo można użyć styropianu 1 mm lub takiej białej gąbki pod parkiet co się daje i też będzie ok . co wy na to :?:
              to chyba wszystko , prosiłbym jeszcze o wybór terminala i ew. poprawki i wysyłam e-mail do polinka
              pozdrawiam

Skomentuj

ta włóknina będzie ? naturalna wełna troche za droga :wink: takie jeszcze pytanie , czy styropian dobrze tlumi :?: szfagier z ojcem mi mówią abym gąbki nie kupował bo można użyć styropianu 1 mm lub takiej białej gąbki pod parkiet co się daje i też będzie ok . co wy na to :?:
                Styropian zupelnie sie tu nie nadaje :P... za to calkiem dobrze sprawdzi sie wybebeszona poduszka z ikei za pare złoty :)..

Skomentuj

spoko , koledzy możecie zerknąć na te elementy co wybrałem :?: chciałbym już zamówić , cennik chodzi , wybrałem terminal
                  C2/GN/TER-817
                  terminal z uszczelką 2-zaciski złocone
                  19,70 pln brutto
                  może być

[ Dodano: 2008-10-26, 17:29 ]
                  taka lutownica będzie ?
                  http://allegro.pl/item466262603_luto...kalafonia.html

Skomentuj

Lutka wg mnie w sam raz. Nie wiem jak cenowo czy mozna by dostac taniej ale jesli chodzi o moc itd to spoko, wyglada tez na dobrze wykonaną. Mozesz tez zapytac w sklepie na miescie zeby zaoszczedzic na wysylce jesli masz jakies elektroniki.

Skomentuj

ledwo grzeje w dodatku chlebota sie wszystko w niej , pamiętam z dzieciństwa jeszcze tą lutownice , podejrzewam że ma około 20 lat. ponadto nie da się precyzyjnie lutować , grot jest strasznie gruby
                      na poczatek zmien grot. ja robie groty z drutu miedzianego 1,5mm wyciagnietego z kabli podtynkowych :P

muszę robić to koniecznie na laminacie ?
                      nie. mozesz zrobic to na deseczce
                      http://rapidshare.com/files/15792520...X_-_plytka.PDF

i nie pokrywasz całości cyną tak
                      koszta koszta koszta :P
                      Zamieszczone przez bart210
                      Pawel S., gdzie kupujesz te opaski, które trzymają cewki?
                      w tym samym sklepie co laminat :mrgreen:
                      dostaniesz takze w marketach budowlanych itp ale drozej
                      czy aby grot nie jest za gruby
                      uniampa nia polutowalem wiec starcza :P
                      prosiłbym kogoś o wybranie termianalu jakiegoś lepszego , raczej pojedynczy , będe robił na jednej płytce zwrotnicę
                      C1/GN/M8/27CZA1 Gniazdo-binding post M8 520D zlocone, czarne 4,86 5,93
                      C1/GN/M8/27CZE1 Gniazdo-binding post M8 520D zlocone, czerwone 4,86 5,93
                      czy styropian dobrze tlumi
                      tak, ale na zewnatrz budynku :P
                      szfagier z ojcem mi mówią abym gąbki nie kupował bo można użyć styropianu 1 mm lub takiej białej gąbki pod parkiet co się daje i też będzie ok . co wy na to
                      nie!
                      wybrałem terminal
                      C2/GN/TER-817
                      terminal z uszczelką 2-zaciski złocone
                      19,70 pln brutto
                      może być
                      nie przeplacaj

Skomentuj

w porządku Pawel , wziąłem te tańsze , dobrze że powiedziałeś bo nie zauważyłem ich :wink: poszła edycja do polinka odnośnie zamówienia , pomyliłem się i chciałem kupować 1 b.r i jeden terminal :neutral: . spoko , z lutownicą się wstrzymam , jednak jak coś kasy zarobie to kupie na bank :wink: . Odnośnie polinka , czy zamawiając po raz pierwszy można zamówić za pobraniem :?: na koncie nie mam pieniążków... Dzięki za wzór płytki , zrobie pewnie na jakimś panelu albo czymś podobnym :lol:

Skomentuj

Widzę że większość osób robi podłogówki na tych głośnikach(nie monitory). Ja postanowiłem pozbyć się totemów, na rzecz jakiś monitorów. Na podłogówki nie mam za bardzo miejsca w pokoju. DXy już mam, a dużego wyboru chyba nie ma z tym wysokotonowcem. Więc być może też się skusze na tą konstrukcje jak sprzedam totemy.

Skomentuj

z lutownicą się wstrzymam , jednak jak coś kasy zarobie to kupie na bank
                            narazie wymien grot na nowy - powinno pomoc
                            Odnośnie polinka , czy zamawiając po raz pierwszy można zamówić za pobraniem na koncie nie mam pieniążków...
                            raczej tak

Skomentuj

okej , wyszło mi z przesyłką 164 :lol: tyle że ja nie zamawiałem kolców...co do grotów , fajny masz pomysł z tymi kablami :razz: chyba zrobie podobnie , jeśli będzie się mi źle lutować zawsze można zrobić to w szkole na pracowni :smile:
                              jamess8 o teorie to im większa buda tym lepszy bas , lecz np.użytkownik tomeus zrobił podłogówki i przegrodę tak aby głośniki były w 11 l więc teoretycznie powinno być to samo :smile: . Jeszcze coś czytałem że im większa buda do głośnika , tym głośnik się bardziej "męczy" nie wiem czy to mit ale pozostaję przy monitorach :wink: Jeszcze jedna sprawa , monitory wychodzą taniej. Koledzy mam do was jeszcze pytanie co do forniru. 1 liść wystarczy ? czy wziąść dwa dla pewności?
                              pozdrawiam

Skomentuj

jamess8 o teorie to im większa buda tym lepszy bas
                                oj nie prawda :P
                                wszyscy maja taki sam litraz (podobny) a na dole jest pusta komora :P
                                1 liść wystarczy ? czy wziąść dwa dla pewności?
                                jezeli fornirujesz pierwszy raz to nawet i 3 :mrgreen:

Skomentuj

@Przemysl podziel się z łaski swojej stronką z której Vify brałeś - najtańsza opcja?, czy po prostu były?

Skomentuj

Paweł , myślę że nie będzie bardzo trudno , zwłaszcza że mam ojca do pomocy :smile:
                                    kaczortrex
                                    vify kupiłem używane na allegro , stan wizualny wręcz idealny jedynie jedna blaszka urwana do przylutowania głośników czy chodzą sie okaże :lol: a zapłaciłem 130 zł z przesyłką :smile:
                                    co do forniru , podoba mi się orzech , bardzo ładny
                                    dobra koledzy pasuje do szkoły jechać :lol:

Skomentuj

kaczortrex, popatrz w temat SPRZEDAM... ktos sprzedaje cos co powinno cie zainteresowac

Skomentuj

paczka z polinka przyszła , genialna firma :wink: we wtorek zaakceptowałem zamówienie , w środe paczka u mnie, fakt 25 zł przesyłka ale coś za coś :wink: teraz mam do was prośbe , macie może jakieś linki odnośnie elektroniki ?chodzi mi o jakieś uwagi na co powinienem zwrócić uwagę podczas lutowania
                                        btw. co do bass reflexu mieliście racjie , zakrywa milimetr może ciut więcej , trzeba będzie uważać przy wykańczaniu. na b.r widać coś jak gwint , to się wkręca na siłe czy poprostu trzeba kleić :?:
                                        Mam jeszcze pytanie odnośnie tych gniazd co mi poleciłeś Paweł jak to montować :roll:

No to możemy brać się za budy :razz:

i jeszcze pytanko odnośnie schematu , gdzie jest + a gdzie - w przypadku gdna a gdzie w przypadku dxa?

Skomentuj

Ja też dzisiaj dostałem paczkę z Polinka :smile: Wszystko byłoby idealnie gdyby nie to, że zapomnieli włożyć tulejek dystansowych do PCB, za które zapłaciłem. Mam nadzieję, że jakoś to wyjaśnią.

i jeszcze pytanko odnośnie schematu , gdzie jest + a gdzie - w przypadku gdna a gdzie w przypadku dxa?
                                          Zerknij na schemat.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X