Kudłaty, chyba nie przemyslales swojej wypowiedzi :P... przeciez wlasnie MB sie dostraja nadajac jej odpowiednia mase :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sub na XXLS12 z MB
Collapse
X
-
a gdzie w tym temacie proponowałeś taki głośnik??? jestem po paru piwach ale jedyne co widze to odradzanie konstrukcji z MB ze względu na skomplikowanie konstrukcji, aha ok doczytałem sorry. mam xls`a 8 ohm i się troche zdziwiłem. Tylko przyznam szczerze nie wiem skąd ta twoja propozycja i IMO zamieszanie skoro kolega w pierwszym poście zapowiedział, że proponuje zakup innego przetwornika... przyznaje że nie czytałem całego tematu od deski do deski (chyba niewiele przegapiłem) ale tego niuansu niezauważyłem akurat...
Skomentuj
-
Panowie spokój :). Fakt, że jest to moje pierwsze DIY i rzucam się na głęboką wodę, ale ma to być sub maksymalny, który mi starczy na naprawdę długo.. Nie chciałbym w przyszłości żałować, że to nie gra tak jakby mogło bo kiedyś zamiast 1800zł wydałem 1500zł... I zdaję sobie sprawę, że po Kodzie wszystko będzie lepiej grało :). A budowanie czegoś tańszego, na razie uważam za stratę pieniędzy w moim przypadku.
Nie jestem przekonany czy pan Kisiel proponuje tą drugą MB z chęci zarobku, i tak zarobi nieco na mnie, jako że zamierzam oprócz suba skompletować u niego resztę głośników do KD.
Pozdrawiam
Szuler
Skomentuj
-
Przemek
Skomentuj
-
Mariuszb - dzięki za podrzucenie hasła Sonus Faber. Dzięki temu znalazłem to: http://www.sumikoaudio.net/sonus/pro...asubwoofer.htm . Jak rozumiem, to ten sub ma dokładnie XXLS12 czy XLS12? Z manuala wynika, że obudowa ma 40 litrów, układ dwóch membran biernych klasyczny.. Wiadomo może jaki dokładnie użyto model głośnika? No i jakie jest obciążenie membran bierych? Mając te informację można by zrobić kopię sprzętu wartego z 14 tys zł.... Ale jeśli jest oparte na XLS to olewam to i robię na XXLS.
A tak w ogóle to dziś się dowiedziałem, że będę miał dodatkowy zastrzyk pieniędzy więc kwestia dwóch membran prawie przesądzona, łączna kwota za suba 2000zł już jest realna.
Pozdrawiam
Szuler
Skomentuj
Skomentuj