Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsza kolumna podlogowa-rekonesans :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pierwsza kolumna podlogowa-rekonesans :)

Witam,
    chcialbym w niedalekiej przyszlosci zrobic kolumny podlogowe.
    Przegladajac forum natknalem sie na kilka konstrukcji ktore wydaly mi sie ciekawe:
    1. 2x ARN 150 05/4 + scn10n (te przewijaly sie szczegolnie czesto)
    2. 2x ARN 150 03/4 + vifaDX25
    3. 2x STX 17-80-4-sc + arv 104 04/8
    4. 2x GDN 13/50/9 + gtc 11/100

Od razu zaznacze ze dopiero zaczynam sie tym interesowac i nic jeszcze nie wiem o powyzszych glosnikach, po prostu te konstrukcje wydaly mi sie ciekawe i chcialbym wiecej sie o nich dowiedziec (przedzialy cenowe, jakosc dzwieku itd)

moje oczekiwania: dobra jakosc dzwieku - w szczegolnosci bede sluchal na sredniej glosnosci (sasiedzi), ewentualnie informacje jak radza sobie te konstrukcje przy glosnym odsluchu (imprezy :))

podzielcie sie swoja opinia o tych (i ewentualnie innych) konstrukcjach

z gory dzieki za zainteresowanie i pomoc :)
    p.s jezeli ktos moglby opisac co oznaczaja poszczegolne liczby w nazwach glosnikow (np czym roznia sie arn 150 05/4 od arn 150 03/4) rowniez bede wdzieczny

Ile masz na to kasy,jak duzy pokoj i czym to chcesz napedzac?

"p.s jezeli ktos moglby opisac co oznaczaja poszczegolne liczby w nazwach glosnikow (np czym roznia sie arn 150 05/4 od arn 150 03/4) rowniez bede wdzieczny"

wejdz na strone tesli i sam sprawdz.

Skomentuj

ja mam zestaw 2*arn 150 + visaton sc10n. Jestem z niego zadowolony, chociaż w niektórych utworach czuć troszkę brak średnich tonów, co do basu to jest kontrolowany, miekki i dosyć szybki. Wysokie szczegółowe i nienarzucające się. Słyszałem opinie że arny z Vifą stwarzają grają jeszcze lepiej więc może warto dopłacić. Ja za moje dałem 600 zł z hakiem, ale można zrobić troszkę taniej. A arn 150 05/4 i 150 03/4 różnią się tylko wyglądem membrany, parametry są identyczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych8787
        2. 2x ARN 150 03/4 + vifaDX25
        w gotowych konstrukcjach niema ale jest jeszcze wersja z vifa D27TG05 i to bym polecal

3. 2x STX 17-80-4-sc + arv 104 04/8
        niskotonowki juz nie dostepne a wysokotonowka raczej nie za ciekawa

4. 2x GDN 13/50/9 + gtc 11/100
        woofery drogie a wysokotonowka wyjatkowo nie na miejscu przy tych wooferach

czym roznia sie arn 150 05/4 od arn 150 03/4
        jakbys zobaczyl np na aukcji to bys sie dowiedzial - tylko wygladem membrany

odpowiedz na podstawowe pytania podane powyzej a postaramy sie doradzic najlepszy wybor...

Skomentuj

moje oczekiwania: dobra jakosc dzwieku - w szczegolnosci bede sluchal na sredniej glosnosci (sasiedzi)
          więc raczej nie będzie trzeba 2x ARN( ponoć mają bardzo dużo basu ) , może napiszesz z czym i gdzie to będzie grać :?: 13 tonsila podobno bardzo fajnie grają ( zobacz projekt użytkownika borys jest chyba gdzieś na forum , jak nie znajdziesz to popatrz na elektrodzie tam był na bank) jako że troche gubią mnie te oznaczenia głośników to raczej nie pomogę. Co do tych zestawów nie będe się wypowiadał bo nie słuchałem żadnego z nich , musisz więc poczekać na bardziej osłuchanych userów :razz:

Skomentuj

co do napedzania- nie mam jeszcze wzmacniacza, planuje kupic (jezeli zdecyduje sie na budowe kolumn) wystarczajacy do tych kolumn lub troszke na wyrost. w tym rozniez bede sie konsultowac :)

co do kasy: nie mam jakiegos sztywnego budzetu ale zgodnie z twoja sygnatura: Jesli nie slychać różnicy,po co przepłacać? ;p. Tak wiec zalezy mi na stosunkowo dobrym dzwieku z zachowaniem rozsadku cenowego. z tego co widzialem te ceny tych zestawow wahaly sie od 400-800zl.

pokoj: ok 10-12m^2

ad. sz0p: duzo osob chwali te arn z sc10n, jedyne co moze byc na ich niekorzysc to to ze juz nie po raz pierwszy widze opinie ze brakuje srednich tonow- jednak moze "czuc troszke brak srednich tonow" = nie powinno przeszkadzac laikowi? :)

edit: :)
            wzmacniacz:
            1) moge pozyczyc od kolegi unitra ws-503 90W w dobrym stanie po naprawach
            lub
            2) zainwestowac w lepszy - jezeli bede zdecydowany na ktoras z konstrukcji

widze ze konstrukcje 3 i 4 zostaly wyeliminowane ( niedostepne lub zle dobrane :))

co do tego ze arn maja za duzo basu chcialbym poznac wiecej opinii (planuje kolumny 2.0 bez suba)- muzyka jakiej slucham to najczesciej szeroko pojeta muzyka klubowa, elektroniczna, czasem hip hop

czekam na dalsze opinie i dzieki za zainteresowanie

Skomentuj

skoro masz 10-12 m2 to moim zdaniem nie ma sensu robić na dwóch midwooferach , może jakieś monitory :?: ja do 16 m2 też wstawiłem jamo które miały 2 woofery to sie bardziej dusiło i dudniło niż grało , tutaj koledzy pewnie poradzą woofery ze stajni peerlessa , lub morela a kopułka jakaś vifa . Mając 800 zł już można zrobić coś dobrego , popatrz w dziale gotowe konstrukcje .

Skomentuj

co do tego ze arn maja za duzo basu chcialbym poznac wiecej opinii (planuje kolumny 2.0 bez suba)
                Mają dużą ilość basu gdy słuchasz na flat :smile: <bez użycia jakiegokolwiek korektora graficznego> No a jak chcesz poszaleć to możesz je podbić ale wtedy to już pokazują na co stać te małe wooferki Bez suba się obejdzie. No ale musisz mieć wzmak minimum 50W 8R. Mam je w komplecie z visatonem sc10n i zasilam uniampem. Do muzyki klubowej jak najbardziej polecam :wink:

Ale
                Zamieszczone przez Przemysl
                Mając 800 zł już można zrobić coś dobrego
                napisał bym lepszego od ARN :] Choć tesle to już sprawdzona konstrukcja i wiele osób ja robiło, czyli to coś co wiesz że zagra odpowiednio.

Skomentuj

jedyne co moze byc na ich niekorzysc to to ze juz nie po raz pierwszy widze opinie ze brakuje srednich tonow- jednak moze "czuc troszke brak srednich tonow" = nie powinno przeszkadzac laikowi?
                  na poczatku jak niemasz porownania i sluchasz np muzyki klubowej to wcale to nie przeszkadza. jedynie objawia sie tym ze trzeba troche poglosnic zeby dalo sie tego sluchac.
                  tak wiec tutaj do cichego sluchania nadaja sie glosniki z lepiej uwypuklonymi srednimi tonami
                  problem ten rozwiazuje po czesci wysokotonowa vifa dzieki ktorej lepsza jest srednica calej kolumny. jednak w porowaniu z czyms co gra duzo lepiej srednica roznica jest i tak spora :P

co do tego ze arn maja za duzo basu chcialbym poznac wiecej opinii
                  one nie maja "za duzo basu", basu jest w sam raz jak na ten rozmiar glosnika. kupujesz glosnik ktory miesci ci sie w dloni i jak na niego patrzysz to wcale sie nie spodziewasz z tego basu. jak zaczyna grac w obudowie to zdziwienie bierze jak takie male cos moze zagrac basem :P
                  oczywiscie chowa sie juz w porownaniu do 20cm subow/kolumn ale do 12m w zupelnosci wystarcza

Zamieszczone przez vicher
                  No ale musisz mieć wzmak minimum 50W 8R
                  ja rowniez dostarczam im moc z uniampa - ale to jest 80W a nie 50 :mrgreen:
                  przy takim wzmacnaiczu da sie zrobic juz nawet niezla impreze (domowka oczywiscie)
                  Zamieszczone przez Przemysl
                  Mając 800 zł już można zrobić coś dobrego
                  ale tez pojawia sie pytanie czy warto odrazu pchac sie w lepsze glsoniki na pierwsza konstrukcje? jak slucham teraz 2xARN 150 + D27 to te kolumny nawet na dosc dlugo moga starczyc

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    a rowniez dostarczam im moc z uniampa - ale to jest 80W a nie 50 :mrgreen:
                    Pawle wiem Napisałem tak ogólnie że 50W to takie minimum dla nich

Skomentuj

ale tez pojawia sie pytanie czy warto odrazu pchac sie w lepsze glsoniki na pierwsza konstrukcje?
                      hmmm jak ktoś ma załóżmy 600-800 zł na kupno nowych/używanych kolumn to lepiej zainwestować i poczuć co to dzwięk :wink: między średnimi i wysokimi pomiędzy jamo e-850 a 15 40 5 + dx jest ... przepaść :?: :wink: mimo to że na chwilkę skręciłem jedną kolumne bardzo zaskoczyło mnie jak to gra :smile: . Wsumie to do techno wystarczy lecz to już 2x woofer więc i wymagania od wzmacniacza nieco wieksze :razz: . Mi ostatnio brat powiedział żebym sprzedał głośniki zwrotki wzmacniacz i kupił microlaby solo7c :lol: . Fakt - kupił solo5c do pokoju 8-9 m2 musze przyznać że gra nieźle ale w kompie ma zintegrowaną karte więc możecie sie domyślić :smile:

Skomentuj

jak slucham teraz 2xARN 150 + D27 to te kolumny nawet na dosc dlugo moga starczyc
                        jak narazie ta wypowiedź mnie najbardziej przekonuje :), najprawdopodobniej na to się zdecyduję, ale do tego jeszcze daleka droga.

dzięki za tak liczne odpowiedzi

jeszcze jakbyś mógł Pawle (albo ktoś kto też zbudował ten zestaw) podać szacunkowe koszty budowy takich kolumn (mam na myśli 2x arn 150 + d27), oraz czego lepiej użyć do budowy obudowy:
                        płyta wiórowa
                        płyta mdf
                        czy może sklejka??

Skomentuj

ja koszt budowy szacuje na 450-500zl.
                          jak juz pokazaly to inne osoby koszt ten moze wzrosnac nawet do 600-800zl :!: (zobacz niektore gotowe konstrukcje)
                          jak masz zamiar robic frezy to kup MDF przynajmniej na przednia scianke. jak niemasz zamiaru lub mozliwosci robic czegos takiego to wystarczy wiorowka - koszt ok 30-50zl na cale kolumny
                          sklejka odpada bo bardzo droga

proponowane wymiary podawalem juz na forum. mozesz skozystac z tego

w tym przypadku wersja po lewej odpada.

koszt zwrotnicy zalezy od jakosci uzytych elementow. szacunkowo 60-150zl za pare. b-r, terminal itp kupisz razem z czesciami do zwrotnic w www.polink.com.pl
                          jak nie czujesz sie na silach samemu skladac zwrotnice to sluze pomoca

jakies jeszcze pytania?

Skomentuj

tak wiec tutaj do cichego sluchania nadaja sie glosniki z lepiej uwypuklonymi srednimi tonami
                            Hmm ziwne to bo zwykle przy cichym sluchaniu srednie tony sa dosc mocno uwypuklone (charakterystyka słuchu ludzkiego). Dopiero gdy damy glosniej wchodzi lepszy bas i wysokie.

Skomentuj

sklejka odpada bo bardzo droga
                              z czystej ciekawosci :): czy sklejka jest lepsza od mdf pomijajac jej wade jaka jest cena? slyszalem opinie ze jest dobra

proponowane wymiary podawalem juz na forum. mozesz skozystac z tego

w tym przypadku wersja po lewej odpada.
                              tego fragmentu nie zrozumialem: czemu wersja po lewej odpada :)??

co do zwrotnicy to jeszcze przemysle czy sam bede robil czy z czyjas pomoca, ale dzieki za linka napewno sie przyda.

Skomentuj

czy sklejka jest lepsza od mdf pomijajac jej wade jaka jest cena?
                                Ma swoje wady i zalety jak mdf. Mdf jest zapewne bardziej anizotropowym cialem niz sklejka to tego latwiej sie obrabia i jest tanszy. Z kolei sklejke od biedy moznazostawic bez pokrywania np fornirem.. wszystkie te materialy (osb, wiorowka) sa przeznaczone do okreslonych zastosowan i tam sie sprawdzaja.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                  Hmm ziwne to bo zwykle przy cichym sluchaniu srednie tony sa dosc mocno uwypuklone (charakterystyka słuchu ludzkiego). Dopiero gdy damy glosniej wchodzi lepszy bas i wysokie.
                                  zrob kolumny na ARNach i posluchaj ;]

z czystej ciekawosci : czy sklejka jest lepsza od mdf pomijajac jej wade jaka jest cena? slyszalem opinie ze jest dobra
                                  na estrade tak bo jest bardzo mocna. w domu juz to sie mniej przydaje

tego fragmentu nie zrozumialem: czemu wersja po lewej odpada ??
                                  poniewaz zwrotnica pod 2xARN 150 + vifa D27TG05 zostala pomierzona w konfiguracji MTM i w takiej brzmi najlepiej. jak zmienisz uklad to zmieni sie tez brzmienie

Skomentuj

Zacząłem się rozglądać w sklepach internetowych za głośnikami. Znalazłem vife 27tg05 za 114 zł tutaj: http://www.loudspeakershop.eu/glosni...506-p-514.html
                                    Co sądzicie o tej cenie i o dopisku "wycofywane z oferty, dostępne do wyczerpania zapasów" . Przestali produkować ten głośnik czy ten sklep jest jakiś wyjątkowy i przestaje sprowadzać?

Skomentuj

Zobacz w www.akustyk.com.pl

Skomentuj

cena jest ok biorac pod uwage to ze oni ceny niezle podniesli na pozostale glosniki
                                        Przestali produkować ten głośnik czy ten sklep jest jakiś wyjątkowy i przestaje sprowadzać?
                                        glosnik juz niejest produkowany

Skomentuj

Czaruję...
                                        X