Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsza kolumna podlogowa-rekonesans :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mam pytanko:
    czy zamiast vify 27tg05 brac vife27tg35?? do zestawu z 2x arn150.
    pytam dlatego ze nie ma juz dostepnej vify27tg05 w magazynie sklepu loudspeakershop oraz w akkusie.
    czy jest zwrotka pod taki zestaw i czy podobnie zagra do polecanego przez Pawla zestawu- to pytanie w szczegolnosci do Pawla

Skomentuj

niejestem pewien ale 35 to chyba zupelnie inny glosnik bo slyszalem o nim opinie sprzeczne z wersja 05
      zapytaj w sklepach czy mozna je stosowac zamiennie (ch-ka, efektywnosc i przebieg impedancji)

Skomentuj

a w takim razie mozecie polecic jakis inny wysokotonowy na poziomie tej vifyd27tg05 jezeli bym jej nie dostal? zbieram sie do zamawiania, jutro podzwonie po sklepach moze jednak gdzies jest.
        z gory dzieki

Skomentuj

DX25TG :) i zwrotnica jakaś pod to jest http://img413.imageshack.us/my.php?image=arndxlm6.gif

Mam do sprzedana takie Vify
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
            DX25TG :) i zwrotnica jakaś pod to jest http://img413.imageshack.us/my.php?image=arndxlm6.gif

Mam do sprzedana takie Vify
            moglby ktos jeszcze wypowiedziec sie na temat 2x arn 150 z vifa dx25tg?

Pawel mowil ze nie ma takiego zestawu w gotowych konstrukcjach - zrozumialem to wtedy ze nia ma jeszcze zwrotki zaprojektowanej.

co do tego ze masz je do sprzedania:
            jaka cene bys proponowal i jak ocenilbys stan tych glosnikow :)

ps. czy ktos z was sluchal zestawu microlaba pro 3?? jesli tak jakbyscie go porownali do zestawu ktory planuje zbudowac (2x arn 150 z vifa d27tg///dx25tg) ?

Skomentuj

nie porównuj microlabów do takich kolumn . W jednym pokoju ( 16 m ) mam gdn 15/40/5 +dx25tg a w drugim(ok.8m) microlaby solo5c . Nie ma porównania, zupełnie inna półka microlabów nie zbyt przyjemnie się słucha mimo dobrej dzwiękówki , wysokie są takie jakby z piaskiem - strasznie nieczysto , muzyka instrumentalna - totalna kicha według mnie , słabe odwzorowanie w przeciwieństwie do gdna . Odpowiedź znasz - DIY :smile: ARNy słyną ze sporej ilości basu a dx gra ładnie , czysto i najważniejsze nie męczy . Pozdro

Skomentuj

mam pytanie co do wzmacniacza ktorym mialbym napedzac ten zestaw.
                znalazlem na allegro yamahe rx-350 (http://allegro.pl/item498581918_yama...00_zl_bcm.html), w necie znalazlem manuala do tego modelu, napisane tam jest ze ma moc 40W+ 40W przy 8 omach. czy cos takiego wystarczy zeby takie kolumny zagraly niezle czy trzeba czegos lepszego/mocniejszego szukac

Skomentuj

Zamieszczone przez krzych8787
                  Pawel mowil ze nie ma takiego zestawu w gotowych konstrukcjach - zrozumialem to wtedy ze nia ma jeszcze zwrotki zaprojektowanej.
                  zwrotnice gdzies znalazlem ale niewiem kogo jest projektu i jak to naprawde brzmi. tak wiec nie moge jej polecic w 100%

moze seas? tez byly zwrotnice z seasem i ARNami

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    moze seas? tez byly zwrotnice z seasem i ARNami
                    jaki seas ^^. jezeli moglbys podac szczegoly.
                    ps. zlozylem zamowienie na 4x arn 150 + 2x vifa d27tg05, przy czym vifa niedostepna jest, w poniedzialek zadzwonie do sklepu i sie spytam czy moga sciagnac ja, a jezeli nie to zamowie inne wysokotonowe.
                    tak wiec prosze o wasze propozycje- cenowo i jakosciowo zblizone do d27tg05 :)

Skomentuj

przecie ta vifa to już dawno nie jest produkowana, więc nie ma jak ściągnąć.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                        przecie ta vifa to już dawno nie jest produkowana, więc nie ma jak ściągnąć.
                        z magazynow audiocomponents ;]
                        ten model od dawna nie jest produkowany tak jak np M18WH a jakos forumowicze je nadal kupuja :P
                        jak nie pozbeda sie wszystkiego z magazynow to nadal bedzie mozna je kupic

krzych8787, mam schematy zwrotnic ARNow z:
                        vifa D27TG05
                        vifa DX25
                        seas KT28F - kolumna 4ohm :!:
                        visaton G20SC
                        tonsil GDWK 11/100
                        no i sc10n

tak wiec albo bierzesz wszystko z akkusa albo kupuj taniej ARNy i bierz g20sc bo zwrotnica yoshiego...

Skomentuj

Sorki za wcięcie się w temat, ale... :twisted: Paweł możesz powiedzieć jak wypada w zestawieniu z ARN'ami GDWK 11/100 (głównie chodzi mi o porównanie z sc10n)... i jeszcze pytanie jak wypada ten g20sc, bo szczerze pierwszy raz się z nim spotykam :oops:

Skomentuj

Zamieszczone przez Mamusa
                            Sorki za wcięcie się w temat, ale... :twisted: Paweł możesz powiedzieć jak wypada w zestawieniu z ARN'ami GDWK 11/100 (głównie chodzi mi o porównanie z sc10n)... i jeszcze pytanie jak wypada ten g20sc, bo szczerze pierwszy raz się z nim spotykam :oops:
                            nie ma za co przepraszac ;p
                            sam chetnie sie dowiem jak ten g20sc wypada- porownywalem charakterystyki (z vifa d27tg i dx25) i ten g20sc praktycznie na calej szerokosci pasma ma ok -3dB wzgledem vify.
                            jak to sie bedzie z arn zgrywalo- czy nie bedzie za malo wysokich itd ;]
                            jakby mogl sie wypowiedziec ktos kto tego sluchal bede wdzieczny

p.s juz wiem czym to bede napedzac: onkyo integra a-8700 tak wiec mocy raczej nie zabraknie :)

Skomentuj

Paweł możesz powiedzieć jak wypada w zestawieniu z ARN'ami GDWK 11/100 (głównie chodzi mi o porównanie z sc10n
                              nie mialem sc10n razem z ARNami wiec nie moge porownac calosci konstrukcji. moge porownac same wysokotonowki.
                              visaton napewno zagra lepiej w najwyzszych partiach bo tam tonsil poprostu konczy juz dawno swoja prace. tonsil ciagnie dosc nisko w dol i to on glownie gra srednice w tych kolumnach. jak dla mnie to ten glosnik nie mial prawa kosztowac ponad 100zl :lol:
                              oczywiscie vifa deklasuje oba glosniki

i jeszcze pytanie jak wypada ten g20sc, bo szczerze pierwszy raz się z nim spotykam
                              rowniez go nieznam
                              porownywalem charakterystyki (z vifa d27tg i dx25) i ten g20sc praktycznie na calej szerokosci pasma ma ok -3dB wzgledem vify.
                              no i co z tego? przeciez vifa i tak jest tlumiona :lol:

jakby mogl sie wypowiedziec ktos kto tego sluchal bede wdzieczny
                              to tylko chyba yoshi

Skomentuj

Ok, jeszcze jedno - słyszał ktoś tą zwrotkę z ARNami i XT25?? Bo ta do D27 jest sprawdzona, a z DX'em konstrukcji jeszcze nigdzie nie widzialem.

Skomentuj

kto by dawał xt25 do tesli...

Skomentuj

słyszał ktoś tą zwrotkę z ARNami i XT25??
                                    nie bo takiej chyba nie ma ;]
                                    z DX'em konstrukcji jeszcze nigdzie nie widzialem.
                                    jest na forum, i wlascicielowi nie pasuje brzmienie - cos w tym moze byc...

Skomentuj

zdecydowalem sie w koncu i zamowilem arn 150 i g20sc
                                      szukalem na forum projektu zwrotki pod ten zestaw (2x arn 150 i g20sc), ale nie moge go znalezc. czy ktos moze mnie oswiecic i dac linka// zdjecie :)

ps Pawel mowil ze jest jakis projekt yoshiego, ale jak wyzej wspomnialem nie udalo mi sie znalezc

Skomentuj

Skomentuj

dzieki wielkie ;]
                                          pewnie bede mial jakies pytania co do budowy zwrotki, narazie zajme sie obudowa :)

[ Dodano: 2008-12-09, 21:34 ]
                                          mam glupie pytanie (jako ze to moje poczatki mam nadzieje ze odpowiecie na to pytanie :))
                                          zabralem sie za obliczanie obudowy, przejrzalem na stronie "tutorial"- wiem jakie parametry sa aby obliczyc obudowe, jednak od razu pojawily sie watpliwosci:
                                          podczas obliczania podstawiamy parametry jednego glosnika, natomiast w obudowie (w moim przypadku) beda 3 glosniki. jak powiazac parametry wysokotonowki i arn ( a nawet 2x arn :))

mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi, bo nie bardzo wiem jak to sformulowac

[ Dodano: 2008-12-10, 20:02 ]
                                          witam
                                          mam pytanie jak wyznaczyc rezystancje cewki polaczonej szeregowo z glosnikiem (parametr Rs potrzebny do obliczenia obudowy), oraz podpowiedziec czy dobrze rozumuje:
                                          obj obudowy= 2x obj wyliczona dla arn 150 ?
                                          czy tez trzeba uwzglednic wysokotonowke?

pytanie do Pawla: czy przykladowa obudowa ktora wrzuciles w tym watku dla 2x arn150 i vify d27tg nada sie dla 2x arn150 i g20sc? czy trzeba wprowadzic jakies modyfikacje ze wzgledu na zmiane wysokotonowki.
                                          z gory dzieki za odpowiedzi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X