Zamieszczone przez krzych8787
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pierwsza kolumna podlogowa-rekonesans :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez wasik1989Zamieszczone przez pan_pawelobudowę oblicza sie ze względu na niskotonowy, wysokotonowka nie ma żadnego wpływu na wymiary
hmm te wypowiedzi nie byly pomocne... moze w takim razie ktos zaproponuje jak sie liczy??
ktokolwiek zna odpowiedzi na moje wczesniejsze pytania i zechce sie podzielic swoja wiedza??
Skomentuj
-
Objetosc komory nie ma znaczenia dla wysokotonowki natomiast ma dla niskosredniotonowego. Pozostale wymiary a raczej szerokosc i wysokosc przedniej scianki maja drobny wplyw na charakterystyke wysokotnowoego oraz na tzw baffle step czyli podbicie na srednich tonach ktore jednak kompensuje odpowiednio dobrana zwrotnica.
wasik1989, no widzisz jednak namieszales, trzeba bylo wytlumaczyc jak juz jakis temat poruszasz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pan_pawelobudowę oblicza sie ze względu na niskotonowy, wysokotonowka nie ma żadnego wpływu na wymiaryZamieszczone przez wasik1989Kłócił bym się, ale nie będę mieszał początkującym w głowie.
Skomentuj
-
n_omyzs dokładnie, tak jak napisałeś. I nie jest to wpływ pomijalny, no chyba że ktoś prowizorkę odstawia. Była mowa o obudowę, a nie o jej objętość, dla tego się uczepiłem. Generalnie dość duży wpływ ma jednak ta przednia ścianka(jej wymiary i to co się na niej znajduje), zarówno dla midwoofera jak i wysokotonówki.
Skomentuj
-
zrobilem wstepny projekt obudowy- jako ze to moja pierwsza konstrukcja prosilbym bardziej doswiadczonych kontruktorow o komentarze (jezeli cos jest nie tak- chetnie poprawie, jestem otwarty na sugestie :))
wstepnie bass-reflex planuje w dolnej sciance- tu rowniez o ile istnieja lepsze rozwiazania prosze o komentarz
wstepnie planuje wykonac obudowe z plyty mdf 22mm- patrz wyzej :)
wymiar zewnetrzny glebokosci: 246 mm,
przy takiej glebokosci obudowa bedzie miala ok 18l.
czy rozwiazanie drugie ( kopulka w osobnej komorze) jest poprawne? osobiscie wolalbym aby kolumna byla wyzsza- drugie rozwiazanie podoba mi sie bardziej ze wzgledow estetycznych. Jezeli sa przeciwskazania akustyczne zrezygnuje z tego rozwiazania ( bede kombinowac z przegroda na dole aby podwyzszyc kolumne- jednak wtedy bassreflex nie bedzie mogl isc w dol- chyba ze moze sie przebijac przez przegrode ?:) )
z gory dzieki za wszystkie komentarze i sugestie
Skomentuj
-
IMHO:
pierwsza odpada - zdecydowanie za niska.
Druga lepiej, ale jednak nadal trochę niska. Wysokotonowy powinien być na linii uszu. Jeśli siedzisz na kanapie/fotelu to środek głośnika powinien być tak na wysokości 90...100cm.
Przy tak wąskich kolumnach warto dodać podstawki (np 2cm szersze niż skrzynki).
Warto też przegrodę przenieść na dół i komorę uzupełnić piaskiem (mogą być też kamyki akwariowe+wytłumienie) by przenieść środek ciężkości na dół. Jeśli bassreflex masz zamiar umieścić z tył bez znaczenia będzie na jakiej wysokości.
Skomentuj
-
krzych8787, moje drugie kolumny na ARNach maja 80cm wysokosci. fajnie to wyglada ale kompletnie nie praktyczne :???:
rob na metra wysokosci tak jak to pokazalem tutaj
komora na gorze moze byc - nie zaszkodzi.
tunel jak chcesz od dolu to tez moze przechodzic przez przegrode - tylko jak to uszczelnisz?
montuj normalnie tunel "fi68x160" na przodzie tak jak inni wg tego rysunku i bedzie OK
tylko dostosuj sobie wysokosc przegrody do grubosci plyty tak zeby litraz sie zgadzal (nie musi byc idealnie 18 litrow)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzych8787co do czesci do zwrotki to jakie polecacie? warto dolozyc troche i kupic lepsze czy nie przeniesie sie to na jakosc?
na dol cewka na rdzeniu 0,8-1,2mm + kond bipolarny (oczywiscie mozesz dac lepszy)
na gore cewka powietrzna 0,5-0,7mm + kond foliowy (np jantzen MKP)
Skomentuj
-
obudowe poprawilem,
mam pytanie co do czesci do zwrotnicy:
planuje zakupic takie czesci (wymienione na jedna zwrotnice)
cewki:
rdzeń szpulowy 1.10 mH 0.150 Ohm dr-1.20 dl-46mm FI-36mm 14,12 17,23
rdzeń walcowy 1.10 mH 0.159 Ohm dr-1.20 dl-70mm FI-26mm 20,80 25,38 [ktora lepsza?]
powietrzna Cewka 0.24 mH 0.375 Ohm dr-0.70 h- 8 FI-31 3,80 4,64
powietrzna Cewka 0.24 mH 0.640 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-24 2,86 3,49 [lepsza z drutem 0,5 czy 0,7?]
kondensatory:
MKP:
2x 400/ 4.70 19 35 5,82 7,10
1x 400/ 8.20 25 35 8,68 10,59
1x 400/ 12.00 27 44 10,24 12,49
rezystory:
SUPERES 5W 2.20 KNP 2.20 Ohm 5 Watt 1% L< 1uH l-19 d-6mm. ends Cu 36/0.8 2,00 2,44
SUPERES 5W10.00 KNP 10.00 Ohm 5 Watt 1% L< 1uH l-19 d-6mm. ends Cu 36/0.8 2,00
2x SUPERES 5W10.00 KNP 10.00 Ohm 5 Watt 1% L< 1uH l-19 d-6mm. ends Cu 36/0.8 2,00 (szereg=20 ohm)
do tego bass reflex:
fi-68x160mm.Czarny polipropylen. 4,71
to planuje zamowic z polinka. czy jeszcze jakies rzeczy warto tam zamowic?? (ktore przydadza sie w budowie? :))
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzych8787ktora lepsza?
Zamieszczone przez krzych8787lepsza z drutem 0,5 czy 0,7?
Zamieszczone przez krzych8787czy jeszcze jakies rzeczy warto tam zamowic??
Skomentuj
-
a ja z kolei preferuje wszystko ladnie i solidnie poukladane na laminacie :P
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12414
Skomentuj
Skomentuj