Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe - jakie głośniki ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe - jakie głośniki ?

Witam.

Chcę zbudować mały zestaw kina domowego. Mam na myśli 2 kolumny przednie ,2 tylnie i subwoofer. Czy moglibyście mi doradzić jakieś dobre średnio-niskotonowe 13-stki ? tzn. 13 cm.

Czaiłem się na te basowe od Eltax'ów "Liberty 1+" które są na allegro za całkiem nie duże pieniądze. Jak Wy się na nie zapatrujecie ? Jaki głośnik wysokotonowy do tego byście proponowali ?

Chcesz zbudować - w sensie skompletować, czy zbudować od podstaw (skrzynka, zwrotnice, itd) ?

Skomentuj

Zbudować od podstaw. :smile:

Skomentuj

Ok, więc do kina potrzebujesz 5 sztuk, nie 4. Dwa na front, dwa na tył oraz jeden centralny. Do tego dopiero aktywny subwoofer. Jaki masz na to budżet oraz jakie pomieszczenie chcesz nagłośnić?

Skomentuj

No właśnie to moje "kino" to nie takie prawdziwe kino. Kolumny przednie będą ustawione blisko siebie (będą odzielone niezbyt dużym teleziorem) więc uważam ,że kolumna centralna jest zbędna. Po za tym to "kino" ma być prezenten dla kogoś ,osoba ta nie ma miejsca na kolumnę centralną...

Budżet...jeszcze nie jest ściśle określony ,nie jest to szybki projekt...będzie się posuwał w miarę mojej bieżącej majętności :wink:

Pomieszczenie ma ok.26 m˛ wysokośc 2,45 m ,kształt prostokąta.

Skomentuj

Czym będziesz to napędzał? Amplitenerem (+ oczywiście DVD/ dekoder cyfrowy itp) do kina czy czymś własnej roboty? Centralny gra naprawdę bardzo dużą rolę w kinie domowym, nie ma on nic wspólnego z tym czy fronty są bliżej lub dalej.

Skomentuj

Napędzał będę czymś własnej roboty. Narazie zrobię bez centralnego. Wzmacniacz będzie zrobiony tak ,że dodatkową końcówkę dla centralnego ewentualnie dołożę później.
              Nie jest audiofilem ale słyszałem kilka zestawów i moje odczucia co do głośnika centralnego nie były za bardzo entuzjastyczne. Ale zobaczymy jak będzie go brakowało to zrobię. Narazie chciałbym zacząć fronty.

Skomentuj

Okej, tylko teraz pytanie. Czemu ma służyć ów zestaw? Bo na pewno nie odtwarzaniu efektów filmowych. Sam nie zrobisz dekodera Dolby (Surround, ProLogic, PL2, itp) więc co najwyżej będziesz słyszał stereo w czterech głośnikach. W takim wypadku centralny jest oczywiście zbędny, ale czy to jest twój cel?
                Jeżeli to ma być kino a nie tylko udawać kino, będziesz potrzebował 5 skrzynek + prawdziwy amplituner do kina. Używki można kupić za 300..350zł, więc wykonanie czegoś takiego już jest nieopłacalne (a w przypadku DSP do kina - niemożliwe).
                Zastanów się dokładnie - czego oczekujesz od tego zestawu, żebyś nie wyrzucił kasy (swojej lub czyjejś).

Skomentuj

Więc tak ,chcę zrobić wzmacniacz narazie z 5-cioma (Później może z 6-cioma) końcówkami mocy. Sygnał będzie czerpany z komputera lub z stacjonarnego odtwarzacza DVD. Narazie robię bez centralnego gdyż jak wspomniałem przyszły właściciel nie ma miejsca na kolumnę centralną ,a po za tym w pierwszej kolejności skupiam się na frontach gdyż te będą najwięcej używane ,chociażby do codziennego słuchania muzyki. Wiadomo ,że nie będzie to zestaw który dorówna fabrycznym konstrukcjom ale zawsze lepszy niż te zestawy LG za 200 zł z Media Markt :wink:

Skomentuj

a czy centralny nie gra czasem tylko dialogow? sam nie posiadam kina domowego ale bylem na kilku projekcjach wlasnie na zestawach 5.1 i tylko centralny gral dialogi, wiec jezeli tak jest i chcesz miec kino domowe centralny jest ci niezbedny

Skomentuj

Słyszałem kilka zestawów i nie zauważyłem tego. Ludzką mowę przenosiły zarówno tylnie jak i przednie. Z tym ,że tylnie miały trochę bardziej uwydatnione tony średnie i wysokie w stosunku do przednich.

Skomentuj

a moze nie graly w systemie 5.1 tylko stereo, bawilem sie dwoma amplitunerami i tak wlasnie bylo, aby film zagral w 5.1 trzeba bylo wlaczyc funkcje 5.1 w ampli, inaczej gral stereo nawet film w formacie 5.1 i wtedy dialogi slychac w kazdym glosniku oprocz centralnego ktory nie gral wtedy wcale

Skomentuj

Tak czy inaczej ,najpierw chciałbym zrobić fronty ponieważ film nawet można obejrzeć na stereo i na frontach się słucha muzyki.

Skomentuj

Miałem okazję oglądać filmy z podłączoną wieżą technicsa (jakiś bardzo wysoki model) w systemie 5.1 i mogę śmiało powiedzieć, że ok. 70-80% dialogów szło z "centrala".

Skomentuj

a czy centralny nie gra czasem tylko dialogow? sam nie posiadam kina domowego ale bylem na kilku projekcjach wlasnie na zestawach 5.1 i tylko centralny gral dialogi, wiec jezeli tak jest i chcesz miec kino domowe centralny jest ci niezbedny
                              nie, centralny to pełnopasmowa kolumna jak wszystkie inne (prócz suba) w zestawach kina. Nie jest to też tak że kanał centralny to suma P+L, to odrębny kanał, w kinie równie ważny co fronty, a pozbawiając sie jego sporo tracisz...

Skomentuj

Głośnik centralny w prawdziwym kinie domowym jest niezbędny, mój amplituner nie chce nawet przeprowadzić automatycznej kalibracji systemu jeśli któryś głośnik nie jest podłączony.

HouseDeeJay napisał;
                                Tak czy inaczej ,najpierw chciałbym zrobić fronty
                                tylko chyba nie podałeś ile kasy na te fronty chcesz przeznaczyć.

Skomentuj

Jeżeli będzie cię stać, to jeśli chodzi o 13-stki dobrym wyborem będzie Usher S-520 i do tego jakiś Seas.

Skomentuj

s 520 to model kolumny, a nie głośnika ;]
                                    BTW - weź pod uwagę do jakich konfiguracji masz zwrotnice zaprojektowane.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      s 520 to model kolumny, a nie głośnika ;]
                                      Z pamięci pisałem, mój błąd... ale wiadomo o co chodzi :)

Skomentuj

a ja mam takie pytanie czemu nie polecacie prawie nikomu stx GDN-15-100-8-AKX w tym wypadku chyba byl by jak najbardziej na miejscu... nada sie dla kolegi uwazam doskonale... do tego z wysokich chociazby pj albo ak i wyjdzie tanio bo glosniczki z jednego sklepu wiec raz przesylka...

a tu link dla kolegi

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

a dla tej konfiguracji glosnikow mam na sprzedaz zwrotki na dobrych elementach (tanio) wiec calosc tym bardziej wyszla by kolege niewiele bo i mam na sprzedaz aj i pj tez tanio...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X