Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe - jakie głośniki ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Miałeś okazję pracować z tym głośnikiem ? Co o nim powiesz ,po za tym ,że brak zwrotnicy... :wink: Wiadomo ,że nie będzie to żaden Hi - End ale może coś by się zrobiło...chociaż taką zwrtokę żeby grał ,a nie się katował.

Ogólnie to widzę ,że jesteś dobry w temacie zwrotnic...do swoich konstrukcji sam je projektujesz czy kopiujesz sprawdzone rozwiązania ?

Skomentuj

Zamieszczone przez HouseDeeJay
      Miałeś okazję pracować z tym głośnikiem ?
      chodzi o tego sony?
      mialem pozyczonego od UKAsza. ma specyficzny "japonski" bas (czesto starsze pionki taki mialy) a reszta jest poprawna z lekka plastikowa nalecialoscia
      jak UKA je nadal ma i uda mi sie zlozyc zwrotnice strojona to mozliwe ze niedlugo pobawie sie nimi

Ogólnie to widzę ,że jesteś dobry w temacie zwrotnic...do swoich konstrukcji sam je projektujesz czy kopiujesz sprawdzone rozwiązania ?
      nadal kozystam z gotowcow. ale jak juz wyzej wspomnialem to powoli sie zmieni

Skomentuj

Wiesz ,co chyba zaryzykuję i kupię je dopóki jest okazja...

Wydają się być całkiem przystępne i za przystępną cenę. Ze zwrotnicą będę się męczył długo ale to nic... Nie jestem aż tak wymagającym słuchaczem z racji tego ,że nie miałem okazji się wychować na Hi - End'zie więc dla mnie będzie to napewno lepsze niż zestaw ZG - 25 i WST - 102 :wink:

Niestety słyszałem tylko jedne basy Pioneer'a i muszę przyznać ,że grały całkiem przyjemnie...to były kolumny jakieś starszej wieży Pioneer'a.

A jaki wysokotonowy by doradził do tego Sony'ego ?

Skomentuj

Wiesz ,co chyba zaryzykuję i kupię je dopóki jest okazja...
          jaka okazja? od ponad roku wisza na allegro :lol:

A jaki wysokotonowy by doradził do tego Sony'ego ?
          ze wzgledu na cene to albo mission z allegro albo STX GDWK PJ
          no chyba ze pod reka bede mial jakies ogolnie dostepne tonsile - zobacze co bedzie pod reka podczas pomiarow

Skomentuj

Ze zwrotnicą będę się męczył długo ale to nic..
            Na dwa monitorki to można sobie kombinować ale całe kino to bym na twoim miejscu brał coś pewnego czyli GDN 14 SCX+GDWK PJ i poszerzył obudowy bo to żaden problem a ze zwrotnicą już tak łatwo nie będzie.

Skomentuj

Zgadza się Pawle ,są od ponad roku...ale u którego sprzedawcy... Ja znam ofertę o 10 zł /szt. taniej...i o tej mówię. :wink:

A który Tonsil Twoim zdaniem by pasował ?

Wolę nie poszerzać...Jak będę zmuszony często przemieszczać kolumny to mi się popsują rogi...a wtedy będzie łatwię o ewentualną wilgoć która nie służy kolumnom :neutral:
              Nie uznaję takiego rozwiązania...

Skomentuj

Ja znam ofertę o 10 zł /szt. taniej...i o tej mówię
                czyli za ile? 30zl?
                A który Tonsil Twoim zdaniem by pasował ?
                zobacz GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7
                GDN drozszy ale zwrotnica banalnie prosta wiec tansza

Skomentuj

Mówisz ,że na jedno wyjdzie ? :wink:

Myślałem nad tym zestawieniem ale nie ukrywam ,że 6 szt. GDN 13 / 40 / 2 to nie mały wydatek jak dla mnie. Te GDN'y przenoszą od 90 Hz...a Sony od 55 Hz...m.in dlatego jestem za Głośnikiem Sony lub Eltax który również przenosi od 55 Hz.

Jak się sprawują te GDN'y ? Ktoś z Was budował coś na nich ?

Ta oferta która jest na allegro od roku ma cenę 38 zł ,a teraz inny sprzedawca ma ten sam głośnik za 29 zł.

Skomentuj

Te GDN'y przenoszą od 90 Hz...a Sony od 55 Hz...m.in dlatego jestem za Głośnikiem Sony lub Eltax który również przenosi od 55 Hz.
                    Dobry dowcip...

Skomentuj

Co do tonsili, szkoda ze nie wiem gdzie to bylo napisane, ale calkiem niedawno, opinia jednego z forumowiczow (cyt. z pamieci) "slyszalem kino domowe zrobione na 5 totem mite + subwoofer i bije na glowe zestawy firmowe"

Nie wiem czy kolega zauwazyl, ale na forum ludzie ktorzy maja doswiadczenie robia/polecaja glosniki ktore sa produktami firm specjalizujacych sie w produkowaniu glosnikow. Nie sa to firmy szerzej znane, ale kazy DIYowiec o nich slyszal. Musi byc tego jakis powod. Jaki? Ano taki ze jak cos jest do wszystkiego to jest do nieczego. Dlatego koledzy polecaja glosnik tonsila a nie sony. Co z tego ze sony jest znana marka (dla mnie to zwykla chinszczyzna) skoro nie specjalizuje sie w produkcji glosnikow dla DIY.

A to ze napisali ze przenosi do 55 hz to ja tez moglbym tak napsiac. To nie jest tak ze glosnik przenosi np do 55 hz bez zadnego spadku glosnosci, a potem nagle milknie. Nie. Pasmo przenoszenia opada lagodnie np do 60 Hz, a potem spada gwaltownie. To od producenta zalezy jaka poda czestotliowsc zejscia. Np Sony moze podac taka w ktorej bedzie spadek 6 db, a tonsil np 4 db, a wiec to wcale nie musi oznaczac ze sony nizej zejdzie.

Oprocz zejsci moze nawet bardziej liczy sie to nie dokad glosnik przenosi dzwiek ale w jaki sposob, czyli lepiej miec przetwornik ktory nie zjedzie tak nisko, ale za to ma np piekna srednice i milutki basik.

Nie wiem czy nie oplaci ci sie bardziej kupic gotowy zestaw kolumn, przemysl to.

Jesli gdzies sie mysle, poprawcie mnie

Skomentuj

Firma Sony wlasnie w niczym sie nie specjalizuje, a tym bardziej w glosnikach. Co z tego ze napisza ze przenosza od 55Hz? To tlyko słowa. papier wszystko przyjmie.
                        Wogole to firma soby jeszcze istneiej? Co oni jeszcze produkuja bo jakos chyba nikt juz tego drogiego szajsu nie kupuje...

Skomentuj

GDNy moze i przenosza od 90Hz, ale w obudowie zamknietej, a tej do tego glosnika sie raczej nie stosuje (chyba ze pracuje jako sredniotonowy). W bassreflexie zejscie bedzie naturalnie nizsze

Skomentuj

Nie jestem dobrym znawcą tematu ,więc nie neguję tego co mówią koledzy tylko wysuwam swoje tezy które zostaną obalone ,potwierdzone albo wyjaśnione przez tych którzy posiadją większą wiedzę. :wink: Ja znam firmę Sony jako firmę która zawsze miała swoje własne rozwiązania techniczne ale parametry ich produktów zawsze wydawały mi się być prawdziwymi. Miałem sporą styczność ze sprzętem Sony więc może dlatego ufam tej firmie...a może ufałem. Dużym sentymentem daże firmę Tonisl gdyż na jej brzmieniu się wychowałem ale w tym przypadku jest Ona najdroższym rozwiązaniem.

Nie powiedziałem ,że koledzy polecając GDN 13 / 40 / 2 nie mają racji ale nie ukrywam ,że nie jest to najtańszy głośnik ale napewno sprawdzonej firmy. Moje ZG 25 przez 27 lat swojego życia miły jedną regenerację i grają do dziś... :grin:

Swoją drogą ,chciałem zbudowć coś innego niż Totem Mite od których ostatnio na forach DIY pełno...

Skomentuj

Dzisiejsze Sony to nie to co kiedys i to to tu chodzi.

Samsung wyprzedza ich zawsze o krok albo dwa.

Skomentuj

To moze skonczmy juz z tymi rozwazaniami na temat marek audio, bo problem pozostaje nierozwiazany...

Skomentuj

Te GDN'y przenoszą od 90 Hz...a Sony od 55 Hz...m.in dlatego jestem za Głośnikiem Sony lub Eltax który również przenosi od 55 Hz.
                                  nie zwracaj uwagi na dane katalogowe bo podawane sa roznie w zaleznosci od widzimisie producenta :P

Jak się sprawują te GDN'y ? Ktoś z Was budował coś na nich ?
                                  sa OK. w pelni poprawne i warte tej ceny. ale przydalaby sie lepsza zwrotnica zeby wyciagnac pelnie mozliwosci z nich

Ta oferta która jest na allegro od roku ma cenę 38 zł ,a teraz inny sprzedawca ma ten sam głośnik za 29 zł.
                                  zapytam UKAsza czy jeszcze je ma. jak ma to moze uda sie cos z tym zdzialac bo akurat mam odpowiednia obudowe

Zamieszczone przez tomq88
                                  Nie wiem czy nie oplaci ci sie bardziej kupic gotowy zestaw kolumn, przemysl to.
                                  no w zasadzie jakbys mial budzet w okolicach 500-600zl to bym nigdy za DIY sie nie zabral tylko bym kupil gotowca. kino MIVOCa jest tanie i bardzo dobre jakosciowo szkoda ze juz ich na allegro nie widac :|

Nie powiedziałem ,że koledzy polecając GDN 13 / 40 / 2 nie mają racji ale nie ukrywam ,że nie jest to najtańszy głośnik ale napewno sprawdzonej firmy. Moje ZG 25 przez 27 lat swojego życia miły jedną regenerację i grają do dziś...
                                  polecalismy STXy ale tez tobie nie pasuje :P

czyli do wyboru masz tak:
                                  tonsil 33+62+(15-20zwlrotnica)=ok 110zl komplet
                                  STX 27+38+(25-50)= ok 100zl komplet
                                  sony + mission 10+29+(???) = conajmniej 60zl + koszt projektowania zwrotnicy (wysylki, czas itp)

wybor nalezy do ciebie :P

Skomentuj

Robiac komplet na tonsialch lub stxach wydasz na calosc ok 700 zl z subwooferem. Do tego dolicz sobie dvd + ampli i mysle ze tak w tysiaku sie zmiescisz (no moze w 1100 ). Z tego co patrzylem najatnsze firmowe zestawy KD w sklepach stoja od 1500 zl (bodaj sonowki wlasnie).

Skomentuj

Robiac komplet na tonsialch lub stxach wydasz na calosc ok 700 zl z subwooferem.
                                      taa napewno... sredniej klasy fronty tyle beda kosztawac... przykladowo dx25 i akx czy sds164... a jak scx+pj to i tak ok 300zl na pare trzeba wydac... a gdzie sub i elektronika ktora tania nie jest

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        tonsil 33+62+(15-20zwlrotnica)=ok 110zl komplet
                                        Sugerowalem sie tym. Przeczytaj watek od poczatku, nie ma tu mowy o drozszych przetwornikach. Ale nie ukrywam ze to bylo optymistyczne wyliczenie...
                                        Zreszta, kolega uprze sie na sonowki,z allegro to zrobi kolumny na tych soniakach, przemysli i moze znajdzie jakis zestaw w przystepnej cenie to moze w ogole odrzuci pomysl robienia KD samodzielnie. My tylko doradzamy.

BtW, robiac na tonsial nawet nie musialbys poszerzac kolumn, one maja 13 cm...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                                          Zreszta, kolega uprze sie na sonowki,z allegro to zrobi kolumny na tych soniakach
                                          ok UKA ma jeszcze te glosniki, ja mam missiona wiec jak nie zalezy ci na czasie to mozesz kupic sony
                                          mam nadzieje ze o tych mowa? http://www.allegro.pl/item578683568_...y_13cm_07.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X