Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe - jakie głośniki ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przekonaliście mnie... :smile: Może lepiej faktycznie subwoofer zostawić na później ,a zająć się kolumną centralną. Posłucham rady specjalistów...audio to nie moja gałąź elektroniki... :wink: Robiąc zestaw z kolumną centralną będzie on mógł w pełni współpracować z każdym amplitunerem 5.1...

Tak jak napisałem wcześniej ,budżet nie jest określony. Prace będą posuwały się w miarę mojej zamożności.

Co powiecie o tym głośniku ?

http://www.allegro.pl/item508649806_...wy_okazja.html

Skomentuj

nie tędy droga. nie masz parametrów do niego, kup STX'y choćby to będzie jak kminić ze zwrotnicą.
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez HouseDeeJay
        Co powiecie o tym głośniku ?

http://www.allegro.pl/ite...owy_okazja.html
        syf....

Jak chcesz eltaxy to gotowe 5.0/5.1 sobie kup - będzie taniej i prościej i estetyczniej.

Poczytaj o takich podstawowych zagadnieniach jak zwrotnica , a będziesz wiedział dlaczego odradzamy tego typu kombinacje.

Skomentuj

Dlaczego ten Eltax się nie nada ? Na tej aukcji pasmo jest źle podane. On przenośi 55 Hz - 5 kHz. Myślałem ,że zwrotnice projektuje się pod zestawienie głosńików ,a nie wybiera głośnki pod zwrotnice. :smile: Niestety na głośniki Seas'a czy Usher'a chyba mnie nie będzie stać... :neutral:

Skomentuj

Niedawno słuchałem zestawu do kina domowego złożonego z pięciu klonów TotemMite i suba, moim zdaniem biło to na głowę wiele konstrukcji firmowych. W pokoju do 25-30m więcej do kina nie trzeba. A projekt, zwrotki i głośniki wielokrotnie przerabiane i dostępne.

Skomentuj

nie lepiej po prostu zrobić dobre stereo ??

Skomentuj

Nie lepiej :smile: Myślałem też nad głośnikiem GDN 13/40/2 . Co Wy myślicie o tym przetworniku ?

Skomentuj

Nie nie lepiej tylko inaczej. Kino to kino a stereo to stereo

[ Dodano: 2009-03-14, 19:01 ]
                  Jest stosowany właśnie w TotemMite, polecam kino na nich.

Skomentuj

W mietkach trzeba by zamontować jednak inną wysokotonówkę :)

Skomentuj

nie tyle wysokotonowke, co zwrotnice...

Skomentuj

Swoją drogą :)

Skomentuj

A może Visaton W130 SC (wersja ekranowana)

Skomentuj

No właśnie to moje "kino" to nie takie prawdziwe kino. Kolumny przednie będą ustawione blisko siebie (będą odzielone niezbyt dużym teleziorem) więc uważam ,że kolumna centralna jest zbędna. Po za tym to "kino" ma być prezenten dla kogoś ,osoba ta nie ma miejsca na kolumnę centralną...
                            kino to kino wiec musi byc komplet glosnikow. nie mozesz tak sobie wywalic centra bo stracisz bardzo duzo

Czaiłem się na te basowe od Eltax'ów "Liberty 1+" które są na allegro za całkiem nie duże pieniądze. Jak Wy się na nie zapatrujecie ? Jaki głośnik wysokotonowy do tego byście proponowali ?
                            calkiem ciekawe, w rozsadnej cenie. ale mam jedno pytanie - kto ci zaprojektuje do tego zwrotnice?

Napędzał będę czymś własnej roboty. Narazie zrobię bez centralnego. Wzmacniacz będzie zrobiony tak ,że dodatkową końcówkę dla centralnego ewentualnie dołożę później.
                            jezeli zrodlem jest komputer to bedzie OK. jezeli cos innego to takie DIY nie ma najmniejszego sensu

Wiadomo ,że nie będzie to zestaw który dorówna fabrycznym konstrukcjom ale zawsze lepszy niż te zestawy LG za 200 zł z Media Markt
                            idea DIY jest to zeby zrobic cos lepszego za mniej - tak wiec jakosc tez powinna byc odpowiednia :P

Słyszałem kilka zestawów i nie zauważyłem tego. Ludzką mowę przenosiły zarówno tylnie jak i przednie
                            w takim razie film nie byl zapisany w standardzie DTS, AC3 itp itd

Tak jak napisałem wcześniej ,budżet nie jest określony. Prace będą posuwały się w miarę mojej zamożności.
                            musisz okreslic budzet przynajmniej w przyblizeniu. bo jak chcesz wydac np 500zl to nie zrobisz DIY. wtedy warto kupic gotowca - np mivoc na allegro

w kazdym przedziale cenowym masz do wyboru inne glosniki wiec musisz sie z gory okreslic przynajmniej w przyblizeniu ile na to masz?

Skomentuj

Co do tego ,że cantralny musi być już koledzy mnie przekonali... :wink:

Źródłem przeważnie będzie komputer lub stacjonarny odtwarzacz DVD.

Co do zwrotnicy to myślałem ,że uda się ją zaprojektować przy założeniu jakiegoś podziału ,obliczenia na jakimś programie i eksperymentowaniu...

Rozważałem głośniki STX'a ale nigdy nie miałem okazji ich ani widzieć ani co ważniejsze słyszeć. Więc ciężko mi się do nich przekonać... :neutral:

Naprawdę ciężko mi określic budżet gdyż jestem jeszcze osobą uczącą się i moje prace nad moimi projektami posuwają się w miarę zastrzyków gotówki.
                              Na głośniki średnio-niskotowe chciałbym wydać 250 - 300 zł.
                              Naszczęście materiał na obudowy : MDF ,klej ,wkręty ,fornir mam za darmo...

Skomentuj

Co do zwrotnicy to myślałem ,że uda się ją zaprojektować przy założeniu jakiegoś podziału ,obliczenia na jakimś programie i eksperymentowaniu...
                                zwrotnic sie nie oblicza :P
                                to duzo bardziej skomplikowane niz sie wydaje - na poczatku koniecznie trzeba kozystac z gotowcow

Rozważałem głośniki STX'a ale nigdy nie miałem okazji ich ani widzieć ani co ważniejsze słyszeć. Więc ciężko mi się do nich przekonać...
                                jak nie kupisz najtanszych seri glosnikow to bedziesz zadowolony. tylko te najtansze sa "slabe"
                                Na głośniki średnio-niskotowe chciałbym wydać 250 - 300 zł.
                                5x38 + 5x27 + 20=345zl za same glosniki (GDN 14 SCX + GDWK PJ)
                                no ale do tego trzeba dodac zwrotnice, tunele, terminale, okablowanie i wykonczenie :P

moze byc?

no i cos takiego jeszcze potrzebne :P

Skomentuj

Wiem czego potrzeba do złożenia kolumn... :wink:
                                  Jeśli chodzi o głośniki STX'a to nie mam dużego wyboru w średnicy ,a właściwie to chyba wcale nie mam bo wszystkie głośniki STX'a mają całkowitą średnicę 15 cm. A u mnie 15 będzie miała obudowa. :neutral:

Skomentuj

a no faktycznie brakuje mi czasami jakiejs milej 10-tki
                                    a to moze ARN 116? tez do kina OK
                                    tylko zwrotnic malo :???:

Skomentuj

Z tego co czytałem o zwrotnicach można było wywnioskować ,że będzie je łatwiej zrobić...
                                      Ale okazuje się ,że to bardzo trudne zagadnienie...

Gdyby średnica pasowała to bym zaryzykował tego STX'a bo nawet wygląda ładnie i pasowałby mi wizualnie bo fornir będzie koloru olcha.

Zostaje mi szukać dalej albo robić na tym Eltax'ie i liczyć na to ,że trafi ktoś kto odtworzy schemat zwrotnicy.

Jest jeszcze na allegro całkiem ładna 13'tka Sony ale do tego pewnie jeszcze ciężej będzie zrobić zwrotnicę. :???:

Płyty mam już docięte przez kolegę na 15 cm bo chciałem zrobić smukłe kolumienki i rozważałem te dwa głośniki o których mówiłem i oba pasują do tej wielkości obudowy.
                                      Rozważałem Sony i Eltax'a ale przed ostatecznym zakupem napisałem ten temat i dowiedziałem się ,że to może się udać się nie najlepiej... :wink:

Skomentuj

Od biedy do kazdej plyty moglbys dac np 2 cm listewki na boku, zeby calosc miala z 17-18 cm szerokosci (plyta + listewka). Jakbys skleil dobrym klejem, to nawet na laczu moglbys wkrety dawac i tak by wytrzymalo. Wtdy stx zmiescilby sie, a calosc i tak bedziesz oklejal, a jak ladnie wygladzisz papierem sciernym to nie ma bata ze ktos ozna za front sklada sie z 2 czesci

Skomentuj

Jest jeszcze na allegro całkiem ładna 13'tka Sony ale do tego pewnie jeszcze ciężej będzie zrobić zwrotnicę.
                                          mialem. glosniczek ciekawy. ale brak zwrotnicy :P

mozna tez uzyc tonsili ozytych w TOTEM MITE. glosniki drozsze ale zwrotnica mniej skomplikowana = tansza

Skomentuj

Czaruję...
                                          X