Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiast Speaker Workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

El-Liero, to że nie robiłem obudowy i przełączników to nie znaczy, że to gorzej ma mierzyć. Poczytaj help'a SW. Proste układy robi się na pająka, a jak będę używał tego częściej to i znajdzie się obudowa i gniazda i przełączniki i nawet opisy.

[ Dodano: 2009-01-09, 16:19 ]
    No i wychodzi, że zwalona karta. Podłączyłem rezystor 10Ohm zamiast głośnika i do 1kHz ładnie, a potem w dół. Kończy na 3Ohm a po drodze na 4kHz rezonans.

[ Dodano: 2009-01-09, 16:36 ]
    Przy rezystorze 4.7Ohm ładnie do 2kHz, a potem to samo. Kalibracja impedancji karty nie pomaga.

Skomentuj

El_liero, co Ci się nie podoba w wykresach ??
      Tu chodzi aby Popki zrozumiał co ma wyeliminować z wykresów i dlaczego mówimy ze ma je zwalone.
      Wiem że SC10n wygląda troszkę inaczej niz u producenta,co nie oznacza że jest nie prawidłowy.
      Dla przykładu.

Skomentuj

SoudStarStudio - przyślesz mi jak masz na dysku ch-ki pod SW na jpserwis małpka jpserwis.pl? Bo bez tego nici z symulacji.

[ Dodano: 2009-01-09, 17:14 ]
        To podałeś od G20sc, ale są podobne.

[ Dodano: 2009-01-09, 17:35 ]
        Chciałem sobie zrobić bezpośrednie porównanie na różnych zwrotnicach, ale nie mogę znaleźć playera, który ma opcję mono.

Skomentuj

El_liero,zwracam honor,L Pad był przylutowany bezpośrednio przy głośniku i o nim zapomniałem całkowicie,każdemu może się zdarzyć :)

popki, doszłem do tego że niestety pomiar impendancji SC10 żle wykonałem.Dodatkowo nie był robiony wspólny pomiar tej pary głośników.

A tak wogóle z tego co się doczytałem to Ty masz wersię 8 omową tego gdna.
          Pytałeś o kubaturę skrzyni.Pracował on w ok.22l.

Skomentuj

Szkoda. Przydało by się stworzyć bazę pomiarów głośników z plikami do importu. Mój GDN jest 8Ohm i pojemność też ok. 22 litry tylko wyżej strojony port.

Szkoda, że na większych częstotliwościach mam powalone pomiary. Robiłem odsłuch tak, że w jednej kolumnie kopułka podłączona odwrotnie. Włączyłem generator i 2000-3200Hz odwrotna polaryzacja jest wyraźnie głośniejsza. Więc jednak faza nie była zgrana. Nie wiem czy to lepiej, bo wydaje mi się, że wokale dominują, ale na razie tak zostawiam.

Skomentuj

Minęło trochę czasu od założenia tematu. Kupiłem kartę sb Live 0100, jest to karta przetestowana w pomiarach z SW. Zainstalowałem tylko czyste sterowniki bez żadnych dodatków w stylu mixery itp. Podczas wykonania kilku pomiarów z nową kartą wszystko wyglądało ok, pomiar był powtarzalny, tylko zaprojektowanej zwrotki nie dało się słuchać, było coś nie tak, chociaż wykres i faza wyglądały ok. Wczoraj zrobiłem nowy pomiar i okazało się że powinienem podłączać odwrotnie głośnik wysokotonowy-plus do plusa, w poprzednich pomiarach było odwrotnie. Mam pytanie: co w twkim wypadku może podczas pomiarów wpływać na fazę? Karta jest ok. Co może wpływać na takie wyniki pomiarów. Wiem że mogę zanudzać swoim problemem ale zniechęca mnie to do tego hobby a nie chcę się poddać.

Skomentuj

prawda jest taka, że odwrócenie polaryzacji głośnika wysokotonowego czasem nie daje zadnego efektu a czasem potrafi zdziałać więcej niz jakaś kompensacja, najlepiej jakbyś zamieścił pliki

Skomentuj

Pokaż pomiary, przedstaw sposob obu pomiarów ( warunki ). Nie chce mi sie wierzyć żę pomair tych samych głośnikow z tej samej odległości odwraca fazę jednego o 180 stopni.
                  Wstaw schemat zwroty wykresy, opisz co i jak to się dojdzie co jest nie tak :wink:

Skomentuj

Mi to wygląda na to, że wcześniej podpiąłeś któryś głośnik odwrotnie, czasem mi się zdarzało.

Skomentuj

Dlatego zawsze na koncu trzeba wykonac pomiar calosci zeby wyeliminowac problem z faza plus pomiar osobnych glosnikow zeby okreslic faktyczna czestotliwosc podzialu. No i jeszcze pomiar impedancji zeby sie nie okazalo ze kolumna jest 2omowa.

Skomentuj

Zrobię jeszcze raz pomiary bez zwrotnicy i ze zwrotnicą, niedługo przedstawię wyniki.

[ Dodano: 2009-02-16, 22:19 ]
                        Wykonałem pomiary jeszcze raz bez zwrotnicy, symulując ją w SW oraz podłączając rzeczywistą zwrotnicę. Zwrotnica niestety nie była lutowana, elementy łączyłem za pomocą cienkich kabli, więc pewnie m.in dlatego jest taka różnica w impedancji.
                        1. Symulacja zwrotnicy, głośniki podłączone w zgodnej fazie:

2. Symulacja zwrotnicy, głośniki podłączone w przeciwnej fazie:

3.Symulacja zwrotnicy jak wyżej+rzeczywista ch-ka z użyciem filtru - kolor zielony- faza zgodna:

4.Symulacja zwrotnicy jak wyżej+rzeczywista ch-ka z użyciem filtru - kolor zielony- faza przeciwna:

5.Ch-ki symulowane oraz nałożone na nie rzeczywiste zaznaczone kolorem różowym i zielonym:

6.Impedancja symulowana (czarny kolor) oraz rzeczywista (czerwony kolor):

7. Jeszcze raz impedancja - czerwona-rzeczywista po zastosowaniu filtru:

Różnica jest pewnie spowodowana prymitywnym połączeniem elementów zwrotnicy, ale jak mam wytłumaczyć zjawisko że raz symulując zwrotnicę muszę odwrócić polaryzację jednego głośnika a raz nie. Proszę o ocenę wyników i zwrócenie uwagi jeśli ktoś zauważy coś niepokojącego.

[ Dodano: 2009-02-17, 15:02 ]
                        Może ktoś znajdzie chwilę na przyjrzenie się wykresom?

[ Dodano: 2009-02-22, 14:45 ]
                        Zamieszczone przez irek
                        Dlatego zawsze na koncu trzeba wykonac pomiar calosci zeby wyeliminowac problem z faza plus pomiar osobnych glosnikow zeby okreslic faktyczna czestotliwosc podzialu. No i jeszcze pomiar impedancji zeby sie nie okazalo ze kolumna jest 2omowa.
                        Wykonałem pomiar całości i proszę o analizę. :?:

Skomentuj

Czaruję...
                        X