Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wybór przetworników

Witam wszystkich.

Chciałem się dowiedzieć czy z takich przetworników wyjdą fajnie grające kolumny a wiec:

niskotonowy: STX GDN 22-140-8-SCX
    średniotonowy:STX GDM 14-150-8-SCX
    wysokotonowy: STX GDWK 10-200-8-PJ

kolumny chciałem zrobić na kształt "łezki"zajaranyy oraz konstrukcje podana przez naszego użytkownika forum Pawła S.

zwrotnica:

co o tym sadzicie??

Na STX jest mnogo konstrukcji na tym forum jak i na elektrodzie. Jedni chwalą, inni narzekają. Najlepiej posłuchać "na żywo", bo przeglądanie na podstawie parametrów i charakterystyk do niczego nie prowadzi. Głośnik za 70pare zł też rewelacją nie jest. Popytaj użytkowników z twojego rejonu, może ktoś się zgodzi na odsłuch.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
      Głośnik za 70pare zł też rewelacją nie jest
      ten glosnik jest porownywalny do "kultowego" tonsila GDN 20/80/2 a przy tym jest sporo tanszy, i latwiej dostepny.
      PJ to nic nadzwyczajnego ale w tej cenie jest wg mnie najlepszy i przy takim cieciu nie powinno byc z nim problemow
      co do GDMa to jakos nic nie wiem

w tej kwocie jaka wydasz na te kolumny zrobisz lepsze - ale beda to malutkie monitorki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.

w tej kwocie jaka wydasz na te kolumny zrobisz lepsze - ale beda to malutkie monitorki
        to moze zrobic zwrotnice bez niskotonowego a z niskotonowego zrobic subfower w tej samej obudowie z filtrem i wzmakiem jakims na mostku tda ??

Skomentuj

eeee - ale po co?
          3 drogi robi sie po to zeby uniknac dodatkowego kosztu jakim jest wlasnie aktywny subwoofer.
          zamiast pchac sie w 2.1 to bym zrobil wlasnie dobre 3 drogi

Skomentuj

3 dobre drogi to ładna kasa. Tańszym rozwiązaniem jest 2.1, ale w sumie to i ja myślę powoli o 3 way. Tylko troszkę duże będą te kolumny, ponieważ niskotonowy będzie troszkę szpecił przez swoje wymiary i tu jest alternatywa 2,5 way.

Skomentuj

Zamieszczone przez KIVLOV
              3 dobre drogi to ładna kasa. Tańszym rozwiązaniem jest 2.1, ale w sumie to i ja myślę powoli o 3 way. Tylko troszkę duże będą te kolumny, ponieważ niskotonowy będzie troszkę szpecił przez swoje wymiary i tu jest alternatywa 2,5 way.
              no nie wiem czy tak będą szpeciły bo przód obudowy wyjdzie jakieś 23-24cm to nie jest az tak dużo

Skomentuj

Zależy kto ma jakie preferencje.

Skomentuj

Zamieszczone przez demolkaa
                  przód obudowy wyjdzie jakieś 23-24cm to nie jest az tak dużo
                  no chyba ze kolega ma w planach 10 lub 12" :mrgreen:

Skomentuj

demolkaa, czego śłuchałeś do tej pory (sprzęt), jakie masz preferencje muzyczne i ile jesteś w stanie wyłożyć $$$. Może się okazać, że w cale nie potrzebujesz 3-way, albo lepszym rozwiazaniem będą lepsze 2-way + w przyszłości Sub. Jakie pomieszczenie chcesz nagłaśniać? Jakie oczekiwania od zestawu?

Skomentuj

ale biorąc pod uwagę projekt Pawla S. czyli taki:

to wcale nie będzie duża obudowa pod te głośniki wypisane przeze mnie

a co do muzyki to raczej słucham dance oraz hip-hop i filmy w kinie domowym, słyszalem głośniki altusy110, tonsile samba 250, teraz obecnie mam 5,1 zestaw magnata ale chciałem go wymienić po trochu właśnie robiąc sam konstrukcje te kolumny maja byc frontowe

[ Dodano: 2009-01-14, 14:43 ]
                      aha co do ceny to tak z 500-600zl czyli jak wyliczylem
                      to głośniki 300zł
                      zwrotnica- 180zł
                      fornir- 80zł
                      kleje
                      lakier
                      kable itp
                      płyt nie liczę bo zrobię to z płyt meblowych 20mm
                      to wyjdzie ok 600zł

[ Dodano: 2009-01-14, 16:12 ]
                      to czyli przetworniki mogą być? czy macie jakieś inne propozycje??

Skomentuj

Witam wszystkich, pierwszy post na forum ale czytam już od dłuższego czasu :)

Właśnie wczoraj zdecydowałem się na prawie identyczną konstrukcję jak demolkaa, jednak ja rozważam zamianę tej konfiguracji:
                        GDN-22-140-8-SCX (nawet myślałem żeby dać 2 szt.) 76-152
                        GDM-14-150-8-SCX 47
                        GDWK-10-200-8-AKX 84
                        koszt na 1 kolumnę 207-283

na:
                        Tonsil GDN 20/80/2 (tu też się zastanawiam nad 2 szt.) 135-270
                        STX GDM-14-150-8-SCX 47
                        VIFA XT25BG-60-04 150
                        koszt na 1 kolumnę 332-467

O zwrotnice pytałem na allegro to koszt ok 80-120/ szt. dla tej konf głośników.

Czyli koszty to od 287 do 587 od szt + reszta materiałów (myślę ze w ok 300 się zmieszczę). Kolumny najprawdopodobniej nie będą oklejone fornirem tylko balsą, mam trochę tego po czasach kiedy budowałem modele na uwięzi i z tego co na szybko przeliczyłem to powinno mi wystarczyć na pełne oklejenie.

Chę zrobić 3 way bo miejsca na suba niestety brak.

W planie mam to zamiar zasilać z Uniampa V2 lub jakimś amplitunerem (tu jeszcze nie zdecydowałem do końca czym, czekam aż Irek zbuduje V2 i poda pełne koszty :) )

Co myślicie o tych układach, jest sens pakować po 2 niskie do takich kolumn ?

demolkaa sorki za wpięcie się do Twojego tematu, ale zauważyłem że jest tak zbliżony że szkoda zakładać nowego :)

Skomentuj

to katastrofalny pomysl na 99% te zwrotki beda liczone na kalkulatorze a takie cos to o du...e rozbic...

nie zmieniaj sobie dowolnie przetwornikow na jakie ci pasuje....
                          na takim poziomie szukaj juz gotowych sprawdzonych POMIERZONYCH konstrukcji ...

bo bedzie wielki niewypal z takich eksperymentow gdy nie ma sie doświadczenia, odpowiedniej wiedzy i zaplecza technicznego by odpowidnio dopracować projekt

Skomentuj

Zamieszczone przez witek_p

Właśnie wczoraj zdecydowałem się na prawie identyczną konstrukcję jak demolkaa, jednak ja rozważam zamianę tej konfiguracji:
                            GDM-14-150-8-SCX 47
                            GDWK-10-200-8-AKX 84

ale jak dasz 2szt gdn to trudno ze zwrotnica bedzie i kolumny wyjda 4ohma

na:
                            STX GDM-14-150-8-SCX 47
                            VIFA XT25BG-60-04 150
                            koszt na 1 kolumnę 332-467

zwrotnice z allegro to porażka o zwrotnice pytaj chłopaków z tutejszego forum bo naprawdę maja głowę do tego spraw

demolkaa sorki za wpięcie się do Twojego tematu, ale zauważyłem że jest tak zbliżony że szkoda zakładać nowego :)

nie ma problemu :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                              to katastrofalny pomysl na 99% te zwrotki beda liczone na kalkulatorze a takie cos to o du...e rozbic...
                              Pytałem tego użytkownik http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1944387 - wydaje mi się że konstrukcje które robi są dość porządne. Oczywiście jak ktoś stąd mi takie będzie w stanie zrobić/ będzie mu się chciało (oczywiście odpłatnie) to ja nie widzę takiego problemu.

nie zmieniaj sobie dowolnie przetwornikow na jakie ci pasuje....
                              na takim poziomie szukaj juz gotowych sprawdzonych POMIERZONYCH konstrukcji ...

bo bedzie wielki niewypal z takich eksperymentow gdy nie ma sie doświadczenia, odpowiedniej wiedzy i zaplecza technicznego by odpowidnio dopracować projekt
                              Ja to rozumiem, dlatego pytam na tym forum, oczywiście ja tego zestawu nie pomierzę bo nie mam takiej możliwości, ale myślę ze dobrze dobrane głośniki + obudowa + zwrotnica będą grały wystarczająco poprawnie.

Skomentuj

GDM-14-150-8-SCX 47
                                GDWK-10-200-8-AKX 84
                                2xGDN mozesz dac jak wypuszcza wersje 4ohm

na:
                                STX GDM-14-150-8-SCX 47
                                VIFA XT25BG-60-04 150
                                tonsil brzmi prawie tak samo a kosztuje wiecej - tak wiec po co go zmieniac?
                                zastosowanie vify sporo pomoze. jednak to sie mija troche z celem...

:lol: KILLER :lol:
                                bez komentarza :P

Czyli koszty to od 287 do 587 od szt + reszta materiałów (myślę ze w ok 300 się zmieszczę). Kolumny najprawdopodobniej nie będą oklejone fornirem tylko balsą, mam trochę tego po czasach kiedy budowałem modele na uwięzi i z tego co na szybko przeliczyłem to powinno mi wystarczyć na pełne oklejenie.

Chę zrobić 3 way bo miejsca na suba niestety brak.
                                jak liczysz tyle wydatkow to zdecydowanie polecam ten projekt http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

Co myślicie o tych układach, jest sens pakować po 2 niskie do takich kolumn ?
                                jak masz pokoj min 40m i wzmacniacz 200-250w to mozesz

Pytałem tego użytkownik http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1944387 - wydaje mi się że konstrukcje które robi są dość porządne. Oczywiście jak ktoś stąd mi takie będzie w stanie zrobić/ będzie mu się chciało (oczywiście odpłatnie) to ja nie widzę takiego problemu.
                                killer ma jedna wade - nie potrafi robic zwrotnic :P
                                juz nie raz tutaj sie wypowiadal i okazalo sie ze nie ma pojecia co robi. nie ma sprzetu pomiarowego wiec nie ma szans na dorze grajace zwrotnice :P

Skomentuj

Pytałem tego użytkownik http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1944387 - wydaje mi się że konstrukcje które robi są dość porządne.
                                  Buhaha nie wiem czy smiac sie czy plakac...

Skomentuj

wydaje mi się że konstrukcje które robi są dość porządne.
                                    masz rację :) wydaje ci się nie myśl, że koleś kupi dokładnie takie przetworniki żeby zgrać je brzmieniowo dla ciebie. za 300-600zł na stronę możesz już zmontować lepsze konstrukcje choćby na usherach cy seasach.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      ...... jak liczysz tyle wydatkow to zdecydowanie polecam ten projekt http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm .....
                                      No ok, w takim razie muszę to przemyśleć, bo ten zestaw to same głośniki ok 615 (cennik z Polinka 208 + zwrotka pewnie ok 150-200 więc to już na jedną szt. ok 800 za przetworniki czyli zamknę się pewnie w ok 2kpln

Skomentuj

czyli zamknę się pewnie w ok 2kpln
                                        jak liczylem sobie w wakacje koszt to mi by wyszlo cos w granicach 1700zl
                                        tak wiec w 2k spokojnie sie zmiescisz. a glosniki juz duzo lepsze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X