Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

I decyzja zapadła robię na tych przetwornikach kolumny :
    niskotonowy: STX GDN 22-140-8-SCX
    średniotonowy:STX GDM 14-150-8-SCX
    wysokotonowy: STX GDWK 10-200-8-PJ

Skomentuj

Zamieszczone przez zoltar25
      mdf w roznych grubosciach mozna dostac w Chorzowie w hurtowni
      a gdzie dokładnie :?: Jak widać też jestem z Kce :cool: i planuję nowy projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
        ..... a gdzie dokładnie :?: Jak widać też jestem z Kce :cool: i planuję nowy projekt.
        Najprawdopodobniej chodzi o hurtownię która znajduję się za MediaM.

Wreszcie mogę zacząć coś robić bo mam wszystkie materiały, na razie projekt jednak utknął na takim etapie:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, Chorzow Batory firma" Krymar" ul. Wroclawska 21, a za MM to jest SOMA , ale nie wiem czy maja mdf :sad:

Skomentuj

witek_p, to sa te obnizone skrzynki w stosunku do mojego projektu?
            wcale zle ten tunel tam nie wyglada a balem sie o proporcje
            glosniki tez nawet niezle sie prezentuja

ale dlaczego stoisz z budowa?

Skomentuj

Tak, to są obniżone, ok 78 cm mają bez kolców. Stałem z robotą do czwartku, jednak na dzisiaj kolumny są skończone (w zakresie jaki zakładałem), w niedzielę o 17-18 zaczęły mruczeć :)
              Powiem tyle że grają tak jak się spodziewałem, czyli dla mnie idealnie. Ja należę do osób "głuchych", ale powiem tak że pierwszy raz słyszę wszystko co bym chciał słyszeć. Na razie kolumny napędza kenwood kr-a5040, bo na uniampa się nie umiałem doczekać a że taki pojawił sie za 230 na allegro to zainwestowałem i teraz nie żałuję. Razem gra to sobie całkiem przyjemnie.

Kolumny na razie w wersji roboczej, bez obróbki i oklejenia, to już w marcu/ kwietniu jak będzie ciepło na balkonie. Jutro dam fotki jak to na razie wygląda, dzisiaj nie dam rad bo aparat w robocie zostawiłem.

[ Dodano: 2009-02-04, 21:50 ]
              Jednak dorwałem się wczoraj do aparatu, tak wygląda "produkt" w wersji 0,9, okleina w marcu kwietniu więc wtedy dam finalne fotki, obudowa pomniejszona w stosunku do projektu do 78 cm, jednak głębokości całkowitej 30 cm z komorą na dole 6 cm na jakieś obciążenie:

Skomentuj

spoko ja się już nie umie doczekać jak odpalę moje stxy :-))

[ Dodano: 2009-02-09, 22:21 ]
                no i doczekały się odpalenia. W raz z kolegą zoltar25 poskładaliśmy głośniki w wersji jeszcze roboczej ale już podłączone dla zaspokojenia ciekawości jak będą grały i powiem, że jestem bardzo mile zaskoczony. Dźwięk bardzo miły,wysokie tony bardzo wyraziste, bas minimalnie wychodzi na pierwszy plan ale mi się to podoba resztę opisze jak wykończę obudowy i "wygrzeje" głośniki

pozdrawiam

Skomentuj

witek_p, szkoda że takie niskie...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    witek_p, szkoda że takie niskie...
                    Muszą być, dostosowane są do mebli (kanapa i łóżko) w innym pokoju niż na tej fotce.

Skomentuj

a ja dzisiaj doszedłem do wniosku, że moje kolumny grałyby lepiej na basie gdyby były obniżone z 1m do ok. 80cm - kiedy uszy są niewiele powyżej XT19 to basu jest zauważalnie mniej niż gdy stoję w tym samym miejscu... może tu byłoby podobnie.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

To raczej wina akustyki pokoju a niżeli wysokości kolumn. Stracił byś jedynie na wysokich tonach. Niskie częstotliwości rozchodzą się najlepiej, więc pewnie masz większy rezonans w wyższym punkcie swojego pokoju przez co lepiej odczuwalny jest bas. Przynajmniej dla tak to wygląda.

Skomentuj

tutaj jakby ktoś potrzebował zwrotnica z wymiarami płytki

Skomentuj

Wytłumiałeś już budę ? Ja na razie wygrzałem głośniki, buda wstępnie wytłumiona matą bitumiczną samoprzylepną (mała komora 100%, duża ok 80% pokrycia), doatkowo w małej dałem watolinę 350g/m2 i chcę dołożyć za nią gąbkę, natomiast do dużej komory chyba wrzucę tylko tą samą watolinę i tak zostawię.

Skomentuj

demolkaa, moze uda mi sie to ladniej upakowac :P
                              w weekend tez zabieram sie za skladanie tego... tylko ze nie mam jantzenow :/

Skomentuj

a ja zacząłem kłaść fornir :-) jak na pierwszy raz nawet mi to wychodzi :P

Ale jestem naćpany tym momentem lol :P

A co do wytłumienia to mam wytłumione boki gore i dół jeszcze nie wiem czy będę wytłumiał tył ale jak coś to i tak dopiero jak będę eksperymentować na gotowo z tym wytłumieniem.

Skomentuj

a jednak duzo tej plytki nie zmniejszylem - 10x13cm

ladny fornir

Skomentuj

ja też mogłem zmniejszyć moją płytkę ale po co dużo miejsca w środku mam w kolumnie :-)

Skomentuj

demolkaa, ciekawe czy widziales biale pająki po tym ćpaniu? :wink: kurde fajnie ten fornir poskladany, mnie na meble bardziej proste słoje wyszły , a tu takie fajne fikuśne :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez demolkaa
                                        Ale jestem naćpany tym momentem lol
                                        Zamieszczone przez zoltar25
                                        demolkaa, ciekawe czy widziales biale pająki po tym ćpaniu?
                                        albo sobie jaja robicie albo slabi jestescie :???:
                                        wejdzcie na lakiernie na jeden dzien - pewnie padniecie juz po paru godzinach ;]

Skomentuj

hehe zapewne i tak by było z tą lakiernią.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X